Milwaukee M12 rivet gun

詢眾要求,舊工具開箱文。

1年前醫悲購入,我估係全港第一支米郁電槍。
價錢已忘記了,大約千鬆。

盒子正面

盒子背面

與龍蝦手動拉釘鉗比較

一年以來,大約打過20粒3/16”不鏽鋼拉釘。
千幾銀打20粒拉釘?冇野下哇?
唔係錢的問題,手動拉釘鉗根本打唔到3/16”不鏽鋼拉釘的!
這支拉釘槍視不鏽鋼如無物,工具用到時就有用,
用一次已值回機價,謝謝點閱。

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
nelsons + 2 難得一見
charles2 + 10 精彩內容

查看全部評分

charles2 發表於 2019-5-4 08:42:53 | 顯示全部樓層
回復

nelsons 發表於 2019-5-4 10:40:55 | 顯示全部樓層
thanks ching
請教是否只可打3/16" 不鏽鋼拉釘?  印象中, 你和肥泡CHING 討論過6MM VS 6.35(2分) 問題,
THANKS

跟機的拉釘尾絲帽最大打3/16”不鏽鋼拉釘, 我手頭無2分拉釘,肥泡提供的拉釘尾直徑過插唔入, 只差好少,如有更大直徑的拉釘尾絲帽, 應該可以  詳情 回復 發表於 2019-5-4 01:05 PM
回復 支持 反對

nelsons 發表於 2019-5-4 10:40 AM
thanks ching
請教是否只可打3/16" 不鏽鋼拉釘?  印象中, 你和肥泡CHING 討論 ...

跟機的拉釘尾絲帽最大打3/16”不鏽鋼拉釘,
我手頭無2分拉釘,肥泡提供的拉釘尾直徑過插唔入,
只差好少,如有更大直徑的拉釘尾絲帽,
應該可以很輕鬆打2分鋁拉釘的。
回復 支持 反對

傑他他 發表於 2019-5-4 21:40:59 來自手機 | 顯示全部樓層
當年外父搵過支堆分半不銹鋼拉釘叫我幫佢換鋁窗拉釘,拉一支已經咬碎銀牙,兩支後投降,但分半鋁拉釘我隨手拉斷。。。呢部機如果可以輕鬆拉斷分半不銹鋼的話,拉二分鋁拉釘應該無問題。

2分釘條柄比較粗插唔入紅米拉槍,幾力都冇用 ╮( ̄▽ ̄)╭  詳情 回復 發表於 2019-5-4 09:48 PM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-4 21:48:43 來自手機 | 顯示全部樓層
傑他他 發表於 2019-5-4 09:40 PM
當年外父搵過支堆分半不銹鋼拉釘叫我幫佢換鋁窗拉釘,拉一支已經咬碎銀� ...

2分釘條柄比較粗插唔入紅米拉槍,幾大力都冇用  ╮( ̄▽ ̄)╭

唔知你實際用過拉釘未?我40幾年前已打拉釘,當年其他行業見到拉釘覺得好新奇!這幾十年中,我從未用過2分拉釘,3/16”拉釘已滿足90%應用,包括鋁  詳情 回復 發表於 2019-5-4 11:51 PM
回復 支持 反對

nelsons 發表於 2019-5-4 22:32:58 | 顯示全部樓層
醫悲 暫時最本約HKD1400, 今年黑5 目標

咁貴?查番我鳩嗚記錄,舊年連運費1100元。 這支拉釘槍雖然少用,但每次出動都博得熱烈掌聲! 因為手拉3/16根本係虐待,講住粗口都拉唔到的!  詳情 回復 發表於 2019-5-5 12:00 AM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-4 09:48 PM
2分釘條柄比較粗插唔入紅米拉槍,幾大力都冇用  ╮( ̄▽ ̄)╭

唔知你實際用過拉釘未?我40幾年前已打拉釘,當年其他行業見到拉釘覺得好新奇!這幾十年中,我從未用過2分拉釘,3/16”拉釘已滿足90%應用,包括鋁窗鉸和貨車斗及巴士蒙皮。我之前買過氣動拉釘槍,都係最粗打3/16”,當然有2分拉釘槍,但不易找,甚至2分鋁拉釘都不易找。

至於3/16拉釘槍可不可打2分拉釘?應無問題的,全在拉釘尾螺絲帽的問題,只要淘到粒大窿帽,就打到2分鋁拉釘。

有淘寶會有乜野係難搵 用剩成大半袋,掉晒佢咩 我覺得頭痕,只係未洗用  詳情 回復 發表於 2019-5-5 12:36 AM
回復 支持 反對

nelsons 發表於 2019-5-4 10:32 PM
醫悲 暫時最本約HKD1400, 今年黑5 目標

咁貴?查番我鳩嗚記錄,舊年連運費1100元。

這支拉釘槍雖然少用,但每次出動都博得熱烈掌聲!
因為手拉3/16根本係虐待,講住粗口都拉唔到的!
最後向我求助,我拍心口,但無人信的。

無工開,又摷支拉朾槍出來運動運動。
6粒3/16,左是全鋁,中是半鋼,右是全鋼。

插支3/16全鋼,要用到最大碼的螺絲咀了。

又浪費一粒全不鏽鋼拉釘,2秒內拉斷!
跟鋁拉釘的色澤比對。

$1100 靚價 睇左應用實例, 更加流口水  詳情 回復 發表於 2019-5-5 09:28 AM
回復 支持 反對

坊間有插電鑽的拉釘槍頭的,拉完要倒車退釘,
拉不鏽鋼拉釘好易打柴,其實我之前都買過。

這支拉釘槍有釘尾盒,一氣呵成,
拉斷釘尾後,收藏在釘尾盒,唔會彈盲眼。

比較鋁拉釘和不鏽鋼拉釘
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-5 00:36:19 來自手機 | 顯示全部樓層
梨 發表於 2019-5-4 11:51 PM
唔知你實際用過拉釘未?我40幾年前已打拉釘,當年其他行業見到拉釘覺得 ...

有淘寶會有乜野係難搵

用剩成大半袋,掉晒佢咩

我覺得頭痕,只係未洗用

我係話你買2分拉釘用來鉚乜Q?有粗買粗?你無考慮過實際用途?  詳情 回復 發表於 2019-5-5 12:47 AM
回復 支持 反對

4個拉釘尾導咀,閒置的3個收納在電池倉尾,不易丟失;
士巴拿收納在手柄尾,設計頗人性化。

幾個應用實例:
鋁窗鉸多數用螺絲,但只得幾道絲牙,
頻密開關的窗很易扯到滑牙,打不鏽鋼拉釘較安全,
現在驗窗都多數是打不鏽鋼拉釘的。

7字抽用鋁拉釘就夠了,但我都是用電槍,
因為手鉗要翻手,第2或第3手拉動壓不實拉釘前功盡廢,
電槍一氣呵成,打出來的拉釘非常緊密。

無外鎖的鐵閘,從閘底伸手便可開鎖,
我用戶外防水鑄鐵掣盒改裝成護罩,打不鏽鋼拉釘,
杜絕鼠摸,已幫人裝過很多個了。

順便一提,有人抨擊政府要求鋁窗打不鏽鋼拉釘,
會產生雙金屬效應云云,我一笑置之!
所謂雙金屬效應,是兩種異金屬浸潤在酸性液體內,
則會產生電荷,弱金屬會被電蝕。
現實中,鉚釘和金屬是緊接的,不會產生電荷,
實例如汽車的鋁合金輪圈,鋼螺絲不會腐蝕輪圈;
飛機的鉚釘亦必強過蒙皮,不會腐蝕機身;
甚至潛艇,銲接或鉚釘的強度必強過鋼體,都不會腐蝕。
樓宇的鋁窗,本身已接地,打不鏽鋼拉釘不會產生電荷。

回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-5 12:36 AM
有淘寶會有乜野係難搵

用剩成大半袋,掉晒佢咩

我係話你買2分拉釘用來鉚乜Q?有粗買粗?你無考慮過實際用途?

舊釘係咁,咪買返同一隻囉 ,嗰時鬼知咁麻_煩  詳情 回復 發表於 2019-5-5 01:01 AM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-5 01:01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
梨 發表於 2019-5-5 12:47 AM
我係話你買2分拉釘用來鉚乜Q?有粗買粗?你無考慮過實際用途?

舊釘係咁,咪買返同一隻囉 ,嗰時鬼知咁麻_煩
回復 支持 反對

nelsons 發表於 2019-5-5 09:28:06 | 顯示全部樓層
梨 發表於 2019-5-5 12:00 AM
咁貴?查番我鳩嗚記錄,舊年連運費1100元。

這支拉釘槍雖然少用,但每 ...

$1100 靚價
睇左應用實例, 更加流口水
回復 支持 反對

Torque 發表於 2019-5-5 13:09:28 來自手機 | 顯示全部樓層
暫時見到 Matabo 出左18V 拉釘槍,唔想再開條戰線。

跌volt有12V拉釘槍,都係電鑽款,都係米郁靚仔,主要係槍身夠短,利於窄位施工。遲早全世界都會出,還有拉帽槍都要出電動。  詳情 回復 發表於 2019-5-5 03:34 PM
麥太係衰在太高貴....... :cry  詳情 回復 發表於 2019-5-5 01:27 PM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-5 13:27:13 | 顯示全部樓層
Torque 發表於 2019-5-5 01:09 PM
暫時見到 Matabo 出左18V 拉釘槍,唔想再開條戰線。

麥太係衰在太高貴.......
回復 支持 反對

Torque 發表於 2019-5-5 01:09 PM

跌volt有12V拉釘槍,都係電鑽款,都係米郁靚仔,主要係槍身夠短,利於窄位施工。遲早全世界都會出,還有拉帽槍都要出電動。

只係雜交槍 出其他大牌子插座 有好耐 記憶中全部都係癲價,仲癲過麥太  詳情 回復 發表於 2019-5-6 02:58 PM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-6 14:58:04 來自手機 | 顯示全部樓層
梨 發表於 2019-5-5 03:34 PM
跌volt有12V拉釘槍,都係電鑽款,都係米郁靚仔,主要係槍身夠短,利於窄 ...

只係雜交槍
出其他大牌子插座
有好耐
記憶中全部都係癲價,仲癲過麥太

所以暫時都係米郁win,價靚,工作距離短。  詳情 回復 發表於 2019-5-6 05:43 PM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-5-6 02:58 PM
只係雜交槍
出其他大牌子插座
有好耐

所以暫時都係米郁win,價靚,工作距離短。
回復 支持 反對