AY2007 發表於 2019-5-7 10:23:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
拋書包, 都要小心D.

http://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/internationalaffairs/watwingyin/59867

他們沒告訴你的……
如果大家仍記得,佔中九犯判刑前,曾在庭外拉起一幅黑色橫額,上書七個大字:「不廢江河萬古流」,那是最後的濫情,反對派欲借杜甫詩句把社會情緒推至最高點。

販賣口號,向來是反對派的絕招,尤其年輕人心裏有團火,誰擦起一根感性的火柴,火就會迅速燃燒、蔓延、一發不可收拾。

在最後審判日看到「不廢江河萬古流」這句,不用解題,都感受到那種澎湃、那種壯濶、那種義無反顧。

然而,反對派卻沒有告訴你這首詩的前一句到底是甚麼?

原詩出自杜甫《戲為六絕句》其二的最後兩句:「爾曹身與名俱滅,不廢江河萬古流。」用現代人話就是這樣說:你班友仔身名俱滅之時,真理及好文章依然會像長江黃河那樣萬古流傳。

知道這詩的前一句,再看看黑橫額後面站那班社會破壞者,實在諷刺,原來這橫幅,是寓意他們自己「身敗名裂」的今天。

不學無術、只取其浪漫、不知其原意的例子,還有很多。記得佔中時年輕人聚集最喜唱的歌是甚麼嗎?當年有首名叫《Do you hear the people sing》的歌曲就常常在佔領地響起,那是歌劇《孤星淚》的主題曲。

此歌劇改編自雨果小說《悲慘世界》,佔中學生看到MTV裏年輕人揮舞紅白藍旗就以為是講法國大革命。“Do you hear the people sing,singing a song of angry men? It is the music of a people who will not be slaves again……” 浪漫激蕩的歌詞,鼓動了情緒,衝呀衝,衝向權威,殺向不義!

然而,佔中主事者沒告訴大家,這本《悲慘世界》、這齣《孤星淚》、這首佔中主題曲說的,並不是法國大革命的故事,而是發生在1832的「六月暴動」。

這起義是一場由「共和黨」發起、學生做主導的巴黎街頭浴血戰,一群十來廿歲的青年學生在巴黎老城區築起街壘,與國民警衛軍血戰,最終起義慘敗,93人死亡,291人負傷,超過1500人被囚禁及審判後被問吊。

共和黨領袖一早嗅到事敗的氣味,在起義發動不久就丟下奮戰的學生,逃離巴黎,四處躲藏,所以這6月暴動死的,幾乎都是打頭陣的年輕人。如果不是雨果為此事寫下名著《悲慘世界》,這段歷史,早就在世界洪流中灰飛煙滅,那些年輕人,真箇死了也無人知。

看了這歌曲背後故事,你會發覺與佔中何其相似。朱耀明說,我們只開了個頭,佔了三天,之後運動已是學生主導的了,要我們承擔責任,我不服。原來,那首歌,早已預示佔中結局。

歷史總是在重複,浪漫激情永遠動人心弦,但背後他們沒告訴你的故事,才是真實。

charles2 發表於 2019-5-7 13:06:33 | 顯示全部樓層
回復

xexex 發表於 2019-5-7 14:35:20 | 顯示全部樓層

咁唔通作義勇軍進行曲嘅田漢被批鬥死,咁就笑人唱國歌咩

1966年文化大革命開始,中共中央機關報人民日報發表「田漢的《謝瑤環》是一棵大毒草」等批判文章,田漢被「專政」,關押於秦城監獄,有糖尿病的田漢被逼趴在地上把自己的小便喝掉吃掉,活活被逼死。

歷史總是在重複,浪漫激情永遠動人心弦,但背後他們沒告訴你的故事,才是真實。

屈穎妍雖然成日搞笑,但佢寫嘢真係幫到人打x機,算係一件好事。

你係要引人笑既. 唱國歌算係乜野拋書包? 真係連拋書包都不如.  詳情 回復 發表於 2019-5-7 03:24 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-7 15:24:49 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-7 02:35 PM
咁唔通作義勇軍進行曲嘅田漢被批鬥死,咁就笑人唱國歌咩

你係要引人笑既.
唱國歌算係乜野拋書包?
真係連拋書包都不如.  

其實你有無睇晒屈穎妍編文,或者連你睇睇唔落?唱Les Mis嘅歌都拋書包?唔好玩啦  詳情 回復 發表於 2019-5-7 03:56 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-7 15:56:34 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-7 03:24 PM
你係要引人笑既.
唱國歌算係乜野拋書包?
真係連拋書包都不如.  :s ...

其實你有無睇晒屈穎妍編文,或者連你都睇唔落?唱Les Mis嘅歌都拋書包?唔好玩啦

其實拋書包你知唔知點解?  詳情 回復 發表於 2019-5-7 04:07 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-7 16:07:29 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-7 03:56 PM
其實你有無睇晒屈穎妍編文,或者連你都睇唔落?唱Les Mis嘅歌都拋書包?� ...

其實拋書包你知唔知點解?

唔好問埋晒啲低能嘢啦。 屈穎妍講學生唱Les Mis嘅歌,但以為佢哋唔知Les Mis嘅歷史。 咁我話唱國歌班人,又知唔知作詞嘅漢田係比共產黨批鬥死?  詳情 回復 發表於 2019-5-7 04:36 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-7 16:36:51 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-7 04:07 PM
其實拋書包你知唔知點解?

唔好問埋晒啲低能嘢啦。

屈穎妍講學生唱Les Mis嘅歌,但以為佢哋唔知Les Mis嘅歷史。

咁我話唱國歌班人,又知唔知作詞嘅漢田係比共產黨批鬥死?

1. 1966年文化大革命開始,中共中央機關報人民日報發表「田漢的《謝瑤環》是一棵大毒草」等批判文章,田漢被「專政」,關押於秦城監獄,有糖尿病的田漢被逼趴在地上把自己的小便喝掉吃掉,活活被逼死。
複製代碼

補充一點,Les Mis嘅Theme Song應該係Orchestra,即係當年AE廣告播到爛嗰首。

唔好咁低能, 用唱國歌呢比啦. 唱 "Hear the people sing" 時想表達乜野? 唱國歌又表達乜野? 紅衛兵唱"Hear the people sing" 唔知又代表乜野呢?  詳情 回復 發表於 2019-5-7 04:40 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-7 16:40:53 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-7 04:36 PM
唔好問埋晒啲低能嘢啦。

屈穎妍講學生唱Les Mis嘅歌,但以為佢哋唔知Les ...

唔好咁低能, 用唱國歌呢比啦.

唱 "Hear the people sing" 時想表達乜野?
唱國歌又表達乜野?

紅衛兵唱"Hear the people sing" 唔知又代表乜野呢?

紅衛兵唱英文歌都畀你諗到,CLS  詳情 回復 發表於 2019-5-7 04:46 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-7 16:46:04 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-7 04:40 PM

唱 "Hear the people sing" 時想表達乜野?

紅衛兵唱英文歌都畀你諗到,CLS

咁CLS 既野你都講得出口? 紅衛兵點解唔唱得英文歌? 你係岐視人定岐視語文先? 就好似你好明顯係對於財經投資知識相當不足, 但係你要講有關既野我  詳情 回復 發表於 2019-5-7 05:02 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-7 17:02:56 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-7 04:46 PM
紅衛兵唱英文歌都畀你諗到,CLS

咁CLS 既野你都講得出口?
紅衛兵點解唔唱得英文歌? 你係岐視人定岐視語文先?

就好似你好明顯係對於財經投資知識相當不足, 但係你要講有關既野我都唔會話CLS.

Sorry,我真係無諗過紅衛兵可以 crossover英文歌,條橋仲勁過粵劇特朗普,有得諗吓師兄。 如果有片嘅話,可唔可以畀大家開吓眼界。  詳情 回復 發表於 2019-5-7 05:09 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-7 17:09:30 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-7 05:02 PM
咁CLS 既野你都講得出口?
紅衛兵點解唔唱得英文歌? 你係岐視人定岐視語� ...

Sorry,我真係無諗過紅衛兵可以 crossover英文歌,條橋仲勁過粵劇特朗普,有得諗吓師兄。

如果有片嘅話,可唔可以畀大家開吓眼界。

一句咁簡單既說話你都不能合理地理解? 係唔係係國內用簡體字多, 現在繁體字都唔係太識? 以你既想法, 應該唔會用中國共產黨既簡體字既喎. :shocke  詳情 回復 發表於 2019-5-7 05:46 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-7 17:46:23 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-7 05:09 PM
Sorry,我真係無諗過紅衛兵可以 crossover英文歌,條橋仲勁過粵劇特朗普,� ...

一句咁簡單既說話你都不能合理地理解?
係唔係係國內用簡體字多, 現在繁體字都唔係太識?

以你既想法, 應該唔會用中國共產黨既簡體字既喎.
其實你現在工作有冇用簡體字? 有冇用普通話呢?

你有片就拎出嚟啦,一係就開爆多啲橋。 文化大革命可以點Crossover?  詳情 回復 發表於 2019-5-7 05:51 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-7 17:51:33 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-7 05:46 PM
一句咁簡單既說話你都不能合理地理解?
係唔係係國內用簡體字多, 現在� ...

你有片就拎出嚟啦,一係就開爆多啲橋。

文化大革命可以點Crossover?

你都幾好笑, 點解要攞片出呢? 人地已經驚你理解能力過低唔明白, 俾埋比諭例子你. 你居然仲要問人攞片?  詳情 回復 發表於 2019-5-7 10:57 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-7 22:57:53 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-7 05:51 PM
你有片就拎出嚟啦,一係就開爆多啲橋。

文化大革命可以點Crossover?

你都幾好笑, 點解要攞片出呢?
人地已經驚你理解能力過低唔明白, 俾埋比諭例子你. 你居然仲要問人攞片?

其實同你哋討論都幾辛苦,一啲平常人識嘅邏輯,原來呢都啲人要逐句解釋。 Do you here the people sing係屈穎妍自己喺文中寫出嚟,拋書包叫班學生了解  詳情 回復 發表於 2019-5-8 02:57 PM
回復 支持 反對

hcm 發表於 2019-5-8 06:41:10 來自手機 | 顯示全部樓層
片就人地比,膠就自己派
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-8 14:57:29 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-7 10:57 PM
你都幾好笑, 點解要攞片出呢?
人地已經驚你理解能力過低唔明白, 俾埋比� ...

其實同你哋討論都幾辛苦,一啲平常人識嘅邏輯,原來呢都啲人要逐句解釋。

Do you here the people sing係屈穎妍自己喺文中寫出嚟,拋書包叫班學生了解首歌嘅背景。

咁用番義勇軍進行曲嘅背景做比喻有咩問題?人哋正經問問題,你又搞gag要紅衛兵唱"Hear the people sing" …

唔好咁低能, 用唱國歌呢比啦. 唱 "Hear the people sing" 時想表達乜野? 唱國歌又表達乜野?  詳情 回復 發表於 2019-5-8 04:22 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-8 16:22:48 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-8 02:57 PM
其實同你哋討論都幾辛苦,一啲平常人識嘅邏輯,原來呢都啲人要逐句解� ...

唱國歌又表達乜野?

做咩有loop番轉頭?食咗帶呀,  詳情 回復 發表於 2019-5-10 10:21 AM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-10 10:21:38 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-8 04:22 PM

做咩有loop番轉頭?食咗帶呀,

你都唔識答, 根本問題都唔明, 講埋D廢話又當贏咗?  詳情 回復 發表於 2019-5-10 10:30 AM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-10 10:30:27 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-10 10:21 AM
做咩有loop番轉頭?食咗帶呀,

你都唔識答, 根本問題都唔明, 講埋D廢話又當贏咗?

咁不如你講吓你所講嘅: 唱 "Hear the people sing" 時想表達乜野? 唱國歌又表達乜野?  詳情 回復 發表於 2019-5-10 10:33 AM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-10 10:33:04 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-10 10:30 AM
你都唔識答, 根本問題都唔明, 講埋D廢話又當贏咗?

咁不如你講吓你所講嘅:
唱國歌又表達乜野?

係你話佢地可以用呢比較, 乜你唔知架? 亂用一D比較比諭, 其實唔知或攪錯背後意義, 你知唔知咁樣即係乜野? (留意題目).  詳情 回復 發表於 2019-5-10 10:51 AM
回復 支持 反對