AY2007  樓主| 發表於 2019-5-10 10:51:39 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-10 10:33 AM
咁不如你講吓你所講嘅:
唱 "Hear the people sing" 時想表達乜野?
唱國歌又� ...

係你話佢地可以用呢比較, 乜你唔知架?
亂用一D比較比諭, 其實唔知或攪錯背後意義, 你知唔知咁樣即係乜野? (留意題目).
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-10 10:56:44 | 顯示全部樓層
又無限loop,算啦,我好怕同呢類人講嘢,浪費時間。
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E ... 4%E7%88%86%E7%AC%91

亂用一D比較比諭, 其實唔知或攪錯背後意義, 你知唔知咁樣即係乜野? (留意題目).  詳情 回復 發表於 2019-5-10 10:58 AM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-10 10:58:03 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-5-10 10:56 AM
又無限loop,算啦,我好怕同呢類人講嘢,浪費時間。
https://www.hk01.com/%E7%86% ...

亂用一D比較比諭, 其實唔知或攪錯背後意義, 你知唔知咁樣即係乜野? (留意題目).
回復 支持 反對

hcm 發表於 2019-5-10 12:20:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Do you hear the people sing只係文藝創作,要同國歌比?

其實大家都係電影歌曲……… 你唱國歌時知唔知背景?  詳情 回復 發表於 2019-5-14 12:51 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-5-14 12:51:11 | 顯示全部樓層
hcm 發表於 2019-5-10 12:20 PM
Do you hear the people sing只係文藝創作,要同國歌比?
1935年,該曲由田漢作詞、聶耳作曲。實際上,聶耳僅寫作了簡單伴奏的主旋律譜,由賀綠汀請上海百代唱片公司樂隊指揮、俄國猶太裔作曲家阿龍·阿甫夏洛莫夫配器。該曲不久就成為中國電影《風雲兒女》的主題歌,並被美國黑人歌唱家保羅·羅伯遜翻唱,以此來聲援中國人民的革命鬥爭。目前,各類樂隊演奏此曲以及為合唱伴奏時,大多依照李煥之為此曲寫作、1953年定稿的管絃樂總譜。這首歌在抗日戰爭時期已經很流行,曾被戴安瀾將軍任師長的中華民國國民革命軍第五軍200師定為該師軍歌[1]。1949年9月27日,中國人民政治協商會議第一屆全體會議決議:在中華人民共和國國歌未正式制定前,以《義勇軍進行曲》為國歌'

其實大家都係電影歌曲………

你唱國歌時知唔知背景?
回復 支持 反對