AY2007 發表於 2019-5-21 14:12:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
(+124.324%)

呢隻係長期超弱勢股.
點解可以升咁多?
笨實XO 發表於 2019-5-22 11:56:42 來自手機 | 顯示全部樓層
中國要減少稀土出口啦,再咁出口,好快乾塘
回復 支持 1 反對 0

hiker 發表於 2019-5-21 14:25:57 | 顯示全部樓層
1.中國停止緬甸稀土入口 五個月(佔全國用量50%),五個月之後唔知.
2.習主席訪磁鐵製做廠
3.炒.....................

都唔係好明個關係. 呢幾年都蝕緊錢, 呢D 消息對佢盈利有幾大利好? 希望佢唔係只係炒. 因為我有貨.  詳情 回復 發表於 2019-5-21 02:56 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-21 14:56:05 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-5-21 02:25 PM
1.中國停止緬甸稀土入口 五個月(佔全國用量50%),五個月之後唔知.
2.習主席� ...

都唔係好明個關係.
呢幾年都蝕緊錢, 呢D 消息對佢盈利有幾大利好?

希望佢唔係只係炒. 因為我有貨.
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-5-21 15:00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
如果限制稀土出口,應該跌先至arm
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-5-21 16:14:35 | 顯示全部樓層
炒.....................
回復

ken l 發表於 2019-5-21 16:18:04 | 顯示全部樓層
好易理解,宜家中美打緊科技戦, 稀土係主要原材料,宜家入定貨等水位上升咪賺到笑, 理由係中國限制稀土出口, 供應短缺就價格上漲,賺到笑日子快來臨
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-5-22 11:39:56 | 顯示全部樓層
中國33年來一直是全球最大的稀土出口國,2018年稀土出口較上年增加4%至53000噸,
但中國去年進口了41400噸稀土氧化物及氧化物當量,較2017年激增167%,成為全球最大的稀土進口國。

中國稀土進口主要來源是緬甸和美國的礦物和化學濃縮物。

只是打平手, MAY BE TRUMPH 想要向中國禁運稀土礦料..!

.
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-5-22 11:59:30 | 顯示全部樓層
稀土進口的急劇增加,主要是因為打擊非法稀土生產令國內產量下降。稀土「打黑」政策,導致我國稀土礦供應不斷下降.

我國稀土礦行業開採人才流向東南亞、美國等地,因此緬甸和美國成為我國主要稀土來源國。

.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-22 14:05:24 | 顯示全部樓層
背後關係好複雜.
所以一見新聞, 或市升/跌就追好易死咗唔知乜事.
回復 支持 反對

hsbc5 發表於 2019-5-26 18:10:07 | 顯示全部樓層

升錯左!掉轉頭炒,挾高揾傻佬。
細價股只要花少少錢炒高佢,就可以製造出一個好既假象。
理性少少想想吧!需求減少而非供應減少,
國外稀土價格就會升,國內稀土價格就會跌。
仲唔暫停入口,國內D稀土留番來煲醋就差不多了!
暫停入口,究竟係自己間手機公司冇左兩個大市場,稀土需求減少左?
定係啊爺炒高稀土價格去益間市值幾億稀土公司,
而去揾自己間市值幾萬億手機公司笨實呢?

禁左A國出口,咁,又禁唔禁埋 B C D E F G 國呢?
轉個頭,其他人賣番比A國你都冇佢符,唔通又鎖國?
你有人地都有,仲多過你,
只係人地覺得冇乜 jetso 等你來掘爛自己塊地先啫,
結論都係禁唔到,擺一擺姿態而已。
攞你命三千!問你怕未?
借機揾番 A 國少少着數,挾一挾鬼佬去買貴貨,
叫做攞番個彩,攞唔到人命。

成個地球五豬計劃受阻,自己間手機公司重創,
國內稀土需求量係咪比預期減少左呢?
全球第二大公司「被」減產,
全球稀土整體需求量係咪因停留在四豬時間比較長而又再大幅減少左呢?
稀土升跌又何干?
間稀土公司難免又減產,不過出貨價「可能」升,
股價唔升唔跌,或者長遠計不斷向下跌,
直至有新消息為止,似乎比較合理D。
禁左A國出口,迫到人地低價蝕錢都焗住自己掘爛自己塊地,
咁就唔係供應減少,而係掉番轉,再乘多個 double,
全世界供應增多,不過需求減少,
多左人爭,升完跌番凸再繼續跌亦唔出奇,
稀土,一點也不稀。

在商言商,應該就減產再平買比人,
戰略考慮,應該就留番來煲醋蝕倉租都唔L好益人。
其他唔睇只睇股價,兩個結果都係一樣。
等華為自主硏發?得既!實得!
硏發三年,員工三年唔食飯,三年唔出糧都得!
等得,蝕得,做中國老闆唔同做鬼佬老闆,比較「被迫」要有人性,
就算蝕到扒响度,養左班伙記冇乜野做都唔炒得!

左睇,右睇,橫睇,掂睇,從邊度睇都係跌而唔係升,
不過股價就升左一倍,做股東咁有得賺就真係恭喜你啦!
可能係神跡!
股票市場間唔中都會出現一下神跡,mark 高散水。
有食唔食,罪大惡極。
以股論股,股票估票多多少少都要估,
估啱左估錯左之後點做先係高難度,而家一刻睇將來,
試問呢D股票又有任何投資價值呢?
一個稀字概念?
稀土?一點也不稀!
稀土有價,但一間公司可以一直蝕落去。
等世界變?變緊啦!
等神跡出現?又出現左!
等下一次神跡再出現?
下一次神跡可能仲勁!升300%,可能由一仙升上四仙呢!

三毫子升上八毫子冇乜人會追,
不過見過八毫子,只要跌番落七毫六毫五毫四毫三毫二毫,
自然有人續級續級續級去「執平貨」,仲越買越多。
人性也!股票市場盡見人性。
揾錢真容易!I mean 做大鱷揾錢真容易!
都係揾傻佬 or  to be a 傻佬遊戲!
唔會直線插落去既,反反覆覆來來回回,唔係點揾傻佬。
有機會既,乜都有機會既,六合彩咁難中都期期有人中,
雞胡搏人廿八番都有機會赢既。
若果你由蝕變賺,或者如蝕少好多,
嘩!仲唔契弟走得麼,趁好消息出貨?
若果你自命身手不凡,
咪少少地玩番轉囉!不過奶左野就唔好問點解!
若果你奶左八九成,
噓~!賭仔心法,赢就唔志在,輸就唔爭在,都唔爭在奶埋佢算囉!
當買六合彩,可能真係有奇跡呢!唔好奶更多就夠了!
起碼下次神跡再出現時,又可以攞番個彩,又再持有升幅最大既股票!
「我有攞你命三百巴仙!問你服未?」

不過,
屬鼠、屬牛、虎、兔、龍、蛇、馬、羊、猴、雞、狗、豬者,
五行相冲,因為唔係屬土係屬金。
最好都係擰轉面,忌手癢,忌眼痕,宜食花生,
望多兩望好容易手痕,手痕好容易荷包乾。
其實我唔識亦唔信風水,只係識亂噏吹水唔抹嘴!

放心,公司股票唔會變牆紙,有啊爺照住!
啊爺,大鱷,你,就係呢間公司股東,
不過啊爺唔係照住大鱷,照住你,
而係啊爺陪大鱷再陪你一齊蝕,
十億八億一間公司,散子不如,蝕唔起咩?
可以跌到一仙再一供十,再十合一再抽水一直玩落去都得。
我冇貨,都係用常理去評論一隻表面有寶,事實唔買得既股票,
賴理乜Q政策改動,現實係點玩?睇睇咯!
揾錢唔容易!我乜價都唔入貨。
時運高,時運高,時運高,
乜都睇唔到,睇唔到,睇唔到。
嫌錢多,不如捐捐公益金,好過攞去餵大鱷!
福有攸歸,功德無量,善哉~!善哉~!

稀土的確不單止是中國有, 但係我唔同意因為咁就唔應該用佢作為貿易戰工具. 首先就係其他國家既供應唔可能短期追得上需求. 限制供應中短期都會有  詳情 回復 發表於 2019-5-27 11:46 AM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-5-26 20:17:35 | 顯示全部樓層
艾記得以前 $2 炒上落..!

.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-27 11:46:07 | 顯示全部樓層
hsbc5 發表於 2019-5-26 06:10 PM
升錯左!掉轉頭炒,挾高揾傻佬。
細價股只要花少少錢炒高佢,就可以� ...

稀土的確不單止是中國有, 但係我唔同意因為咁就唔應該用佢作為貿易戰工具.
首先就係其他國家既供應唔可能短期追得上需求. 限制供應中短期都會有作用.
再者, 開發稀土對自身環境唔好, 中國存量亦唔係可以永遠作為全世界既供應. 當用晒先己既存量時點算? 調轉頭俾人禁運?
所以現在其實係重新調整稀土供應長遠策略既好時機. 如果驚人地開發搶生意就太過短視. 人地自己開發分擔番個需求, 同對環境既影響係好事.

" 開發稀土對自身環境唔好, 中國存量亦唔係可以永遠作為全世界既供應. 當用晒先己既存量時點算? 調轉頭俾人禁運?" 的確,稀土係不可再生  詳情 回復 發表於 2019-5-27 12:29 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wch321 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-27 12:10:56 | 顯示全部樓層
之前真係缺乏監管, 生產過度同相互競爭太利害, 根本對個行業同中國本身都冇好處. 一早應該要撥亂反正.

https://invest.hket.com/article/2359290/%E3%80%8A%E8%A1%8C%E6%A5%AD%E5%A0%B1%E5%91%8A%E3%80%8B%E5%88%86%E6%9E%90%EF%BC%9A%E7%A8%80%E5%9C%9F%E5%83%B9%E6%A0%BC%E6%9A%B4%E6%BC%B2%E6%81%90%E9%9B%A3%E6%8C%81%E7%BA%8C%EF%BC%8C%E8%A1%8C%E6%A5%AD%E6%95%B4%E5%90%88%E4%BB%8D%E5%B0%87%E6%B7%B1%E5%85%A5?mtc=20023

《經濟通通訊社27日專訊》多位業內人士在觀察稀土行業此輪行情後表示,稀土行業這些年可以說大起大落,在政策的調控下,稀土行業亂象逐步減少,價格也相對平穩。未來不管是從資源量還是從戰略上來考慮,以六大稀土集團為代表的稀土行業仍將持續整合。

中國一直都是稀土出口大國。但在2018年,中國成為最大稀土進口國。緬甸是中國最大的稀土進口來源國。卓創資訊分析師張偉也表示,受上述消息影響,近期國內稀土價格普遍上行,尤其是中重稀土產品。同時國內環保嚴查力度不減,加之國內對於稀土行業秩序進行整頓,緬甸限制出口,供應量大幅減少,對於稀土行業產生一定的利好支撐。

張偉也建議,涉稀土企業繼續整編合並,使產能與實際需求相符,以滿足國內需求為主。畢竟我國稀土資源下降較快,需要權衡資源儲量和戰略考量。
回復 支持 反對

wch321 發表於 2019-5-27 12:29:55 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-27 11:46 AM
稀土的確不單止是中國有, 但係我唔同意因為咁就唔應該用佢作為貿易戰� ...

" 開發稀土對自身環境唔好, 中國存量亦唔係可以永遠作為全世界既供應. 當用晒先己既存量時點算? 調轉頭俾人禁運?"  

的確,稀土係不可再生資源,而且係高科產品必需既,就算唔計開發稀土對環境做成既巨大污染,中國都應該減出口

回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-29 11:40:19 | 顯示全部樓層
係網上見到有咁既說法, 似乎比好多人所知既唔同.

"中国的稀土矿不光储存高,质量好,还有种类齐全。最重要的是中国稀土有完整的产业链和累积了几十年的科技专利(世界绝对第一)和人才储备(稀土博士 世界上100多个,全部在中国,世界上其他稀土博士为0等)这些都处于垄断地位,中国现在为了环保,已经封存大部分国内矿产。现在从缅甸大量进口矿石,从澳大利亚,美国,越南等国家进口少量稀土矿,去中国大陆加工。美国的稀土产业链要重新建立可能要10年以上,说句不好听的,开采技术专利和设备等很多都需要中国授权。如果美国不要中国授权,自己搞的话,时间更久。如果稀土做不到大量生产和纯度提高,就做不到价格成本的优化,那么根本满足不了美国高科技企业,军工企业,航天科技的需求,稀土贵上天,美国高科技产品单价很贵,谁买?或者谁买的起?台湾台积电和韩国三星再牛逼,没稀土的话,芯片也无法制造出来。美国追求对中国大陆的绝对胜利,不大可能,贸易战现在不是两败俱伤,而是全球受伤。美国川普政府处于极度好战中,全世界折腾,而中国政府反而比较理性。长远看,美国不一定能打持久战。美国和澳大利亚公司短期无法扭转对中国稀土的依赖,澳大利亚这个稀土公司还是很弱的,只能分离部分稀土元素,据说现金流也不够了。澳大利亚说要从马来西亚撤厂,是为了和马来西亚政府博弈谈判策略。但是如果稀土工艺不到位,对水,土地污染的确严重。陆地的稀土开采都不容易,很复杂,海底的稀土那就是难上加难,稀土的开采需要核技术,污染海洋那就更恐怖了!一时半会儿无法有大突破。功课落下太多,能考上哈弗大学吗?既然不能共存就共损?那就是要全世界陪葬的意思吗?美国不是自由的民主灯塔吗?竞争不过就掀桌子,还蛮好笑的。"
回復 支持 反對

rayy 發表於 2019-5-29 11:56:46 來自手機 | 顯示全部樓層
這新聞早知道、只是來源比較單一不敢肯定、按照它的說法中國的稀土和提練技術是壓倒性的、
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-5-29 13:22:49 | 顯示全部樓層
繼續炒......

今日又升31%.

炒股升跌唔需要講理由,袋到錢就是真的.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-29 14:52:46 | 顯示全部樓層
多數人都只知表面. 其實個供求關係實際係點, 樽頸係邊, .......   ? 有關行業既人先清楚.
我只知之前稀土既生產太過放任, 做成環境污染, 價錢搶到爛, 絕對係要加強監管. 咁先係對中國同有關行業既長久健康發展有好處.
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-5-29 16:39:53 | 顯示全部樓層
我早排用好多磁鐵,呢個行業自己炒死自己,幾年前國家整治稀土,炒料炒股炒的太瘋狂,跟住呢幾年一直翻不了身。

769最高炒到過四蚊,呢只股正常兩蚊幾。炒起之後跌到三毫幾,其實呢行許多人炒到自己損手損腳。
回復 支持 反對