AY2007 發表於 2019-5-21 15:23:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
發展自己的軟件晶片已經是死任務. 不是選項.

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/4417978-%E5%BD%AD%E5%8D%9A%EF%BC%9A%E7%A7%91%E6%8A%80%E5%86%B7%E6%88%B0%E9%96%8B%E5%A7%8B-%E8%B4%8F%E5%AE%B6%E6%98%AF%E6%9C%80%E8%83%BD%E6%8D%B1%E6%89%93%E7%9A%84%E4%B8%80%E6%96%B9

彭博:科技冷戰開始 贏家是最能捱打的一方

美國下令封殺華為,晶片商英特爾(Intel)、高通(Qualcomm)、賽靈思(Xilinx)及博通(Broadcom)向員工指示,暫停向華為供應晶片,直至另行通告,而事實上,這些公司的管理層,仍須向華府查詢,搞清楚甚麼可以賣給華為,甚麼不可以,因此,他們現在的全面禁止,只是為穩陣計,一刀切全部不與華為交易。
相同情況在制裁中興通訊(763)時發生,美國企業在搞清楚甚麼可以付運、甚麼不可時,先全面停止付運。彭博有一篇報道,具體總結了華為的危險和機遇。

彭博報道,美國切斷供應零件的行動,早在華為意料之內,華為有3個月零件存貨,雖然不算多,但這反映華為未對這可能出現的威脅掉以輕心,而是嚴陣以待。
有人希望,封殺華為事件只是中美貿易戰的一部份,隨著談判展開,事情將獲得解決,華為和中國領導人並沒有這樣想,對他們來說,即使是最短暫的禁運,也是中國不能再依賴外國的證明。
估計中國將增加一倍力度,發展本身的智能手機作業系統、設計自己的晶片、發展自己的半導體技術、及推行自己的科技標準,封殺只會加速數碼鐵幕的形成,把地球分兩個截然不同、完全分隔的科技半球。
情況可能會變成如此: 中國版本的Android,姑且稱之為Chandroid,與Google不能互通,中國製造的晶片,固然不如高通和賽靈思的晶片,以往由於有西方產品供應,所以中國自行研發晶片失敗也無關係,但現在研發失敗將不再是中國領導人的選項。
中國領導層將加大對有關行業的補貼,以確保技術不會落後於人,過程中大部份的金錢會浪費掉,而經過一段時間,中國的國家資助,將足夠令行業克服挑戰,推出可行的產品,雖然或不如美國產品。而美國不可能對其國內行業給予等量的津貼。
彭博稱,美國的科技產品仍高一線,但這情況不會永遠持續,因華為在5G技術發展先走一步。所以,科技冷戰已經開始,贏家不一定是最打得的一方,而是最能捱打、忍受長期虧蝕之痛的一方。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
charles2 + 10 精彩內容

查看全部評分

andrewyuen 發表於 2019-5-22 16:15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
leicafans 發表於 2019-5-22 03:34 PM
中國去年八百萬大學畢業生,其中有十分一係IT,即係有八十萬,竟然有人夠 ...

中國只要搞得起教育,學生唔吸毒唔食草,畢業禮唔舉牌唔舉傘,迎新會唔唱喊歌,一定領先世界
回復 支持 1 反對 0

ken l 發表於 2019-5-21 17:56:13 | 顯示全部樓層
按文章描述,中國最後打夸美國狗
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-5-21 18:02:47 | 顯示全部樓層
贏家不一定是最打得的一方,而是最能捱打、忍受長期虧蝕之痛的一方。

中國人肯定比美國人捱得....
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-5-21 18:05:36 | 顯示全部樓層
手機OS及電腦OS被美國佬壟斷根本係一件好危險的事.

呢位不講信用的白癡總統逼緊十三億人口的中國加速行出另一條路

催促中國快D達成2025計劃 更加逼其他國家諗定後著, 唁同美國做生意  詳情 回復 發表於 2019-5-22 02:39 AM
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-5-21 19:20:34 | 顯示全部樓層
拿破備講過,唔好驚醒,沉睡中既獅子
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-5-21 19:21:28 | 顯示全部樓層
長遠美國輸唔起!
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-5-21 20:00:28 | 顯示全部樓層

今後美國公司唔好過, 歡迎受影響的廠搬到中國,
10年免稅,  5年保證利潤..!
地方政府會理順提供配套...!

.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
charles2 + 10 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

samchan 發表於 2019-5-21 20:46:31 來自手機 | 顯示全部樓層
鎖國一定lose
回復 支持 反對

星願小王子 發表於 2019-5-22 02:39:30 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-5-21 06:05 PM
手機OS及電腦OS被美國佬壟斷根本係一件好危險的事.

呢位不講信用的白癡� ...

催促中國快D達成2025計劃
更加逼其他國家諗定後著, 唁同美國做生意
回復 支持 反對

andrewyuen 發表於 2019-5-22 09:24:13 來自手機 | 顯示全部樓層
將來,會唔會都係中國供應全球晶片,軟硬件?

世事毛絕對  詳情 回復 發表於 2019-5-22 10:01 AM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-5-22 10:01:24 | 顯示全部樓層
andrewyuen 發表於 2019-5-22 09:24 AM
將來,會唔會都係中國供應全球晶片,軟硬件?

世事毛絕對
回復 支持 反對

andrewyuen 發表於 2019-5-22 10:13:16 來自手機 | 顯示全部樓層
80年代,唔覺得中國係大國,只覺得人多之國,多難之國,蘇聯美國英國先叫大國,現在開始知,開領導人峰會中間3個一定係大國

全國每年有700萬個畢業生,當中工程畢業既少極有限,睇youtube 片個個工程師都唔過30。  詳情 回復 發表於 2019-5-22 03:21 PM
回復 支持 反對

edison000 發表於 2019-5-22 10:35:27 | 顯示全部樓層
美國佬實在有太多領域都領先太多
科技只係一部份。 國家資助? 呢個無底濺有幾多錢可以去燒。 國內所謂的研發機構, 大學, 真係未夠班的
最叻就係做D門面野

找到這篇文章,太長,唔想譯,但頗易明,內裡有關科研問題似乎與你的意見大不同。 New Eastern Outlook US Already at War with China and Russia: The Rest of Us Are  詳情 回復 發表於 2019-5-22 10:09 PM
咁講係以偏蓋全. 你肯定國內所有研發機構, 大學, 都係未夠班, 只係做門面野? 咁點解華為可以發展得咁成功, 5G 可以領先到美國都引唔住一定要做得  詳情 回復 發表於 2019-5-22 02:55 PM
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-5-22 11:30:37 | 顯示全部樓層

做大佬不容易的,的確需要夠料,不能靠吹,而且要善於處理許多微妙的關係。
霸道得來總要人地冇乜辦法不聽話。

只靠霸道既唔會玩得好耐.  詳情 回復 發表於 2019-5-22 02:52 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-22 14:52:36 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-5-22 11:30 AM
做大佬不容易的,的確需要夠料,不能靠吹,而且要善於處理許多微妙的關� ...

只靠霸道既唔會玩得好耐.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-5-22 14:55:14 | 顯示全部樓層
edison000 發表於 2019-5-22 10:35 AM
美國佬實在有太多領域都領先太多
科技只係一部份。 國家資助? 呢個無底 ...

咁講係以偏蓋全.
你肯定國內所有研發機構, 大學, 都係未夠班, 只係做門面野?
咁點解華為可以發展得咁成功, 5G 可以領先到美國都引唔住一定要做得咁難睇都要打壓佢?
回復 支持 反對

leicafans 發表於 2019-5-22 14:59:34 來自手機 | 顯示全部樓層
清華大學係全亞洲第一架……
回復 支持 反對

andrewyuen 發表於 2019-5-22 15:21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
andrewyuen 發表於 2019-5-22 10:13 AM
80年代,唔覺得中國係大國,只覺得人多之國,多難之國,蘇聯美國英國先� ...

全國每年有700萬個畢業生,當中工程畢業既少極有限,睇youtube 片個個工程師都唔過30。
回復 支持 反對

leicafans 發表於 2019-5-22 15:34:55 來自手機 | 顯示全部樓層
中國去年八百萬大學畢業生,其中有十分一係IT,即係有八十萬,竟然有人夠膽話未夠班,咁點先算夠班?

中國只要搞得起教育,學生唔吸毒唔食草,畢業禮唔舉牌唔舉傘,迎新會唔唱喊歌,一定領先世界  詳情 回復 發表於 2019-5-22 04:15 PM
回復 支持 反對

wch321 發表於 2019-5-22 15:54:07 | 顯示全部樓層
其實我有個疑問,除左科技 (5G, AI等都唔係喎),美國仲有咩太多領域係領先中國太多?

教育??金融???醫療???!
回復 支持 反對