GITZO 2545T 中軸勾

尼奧 發表於 2019-5-23 12:46:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
2545T 冇跟中軸勾, 除左原廠, 請問有冇代用方案?

Zorro 發表於 2019-5-24 10:15:21 | 顯示全部樓層

可以去淘寶搵下國產品牌o既鋁合金掛鈎o丫,五十蚊人仔有交易(未連運費):https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.120.476eabee3e7Syx&id=574029174178&ns=1&abbucket=8#detail

oh, very good design , thanks for sharing  發表於 2019-5-27 01:09 PM
回復 支持 反對

尼奧  樓主| 發表於 2019-5-24 10:57:38 | 顯示全部樓層
謝謝, 但我想要伸縮勾
代理都冇

原廠有貨呀:https://www.gitzospares.com/d0703-05-asm-hook/ HK$249.87 (已包普通郵費,從英國直接寄到香港)  詳情 回復 發表於 2019-5-24 12:03 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2019-5-24 12:03:44 | 顯示全部樓層
尼奧 發表於 2019-5-24 10:57 AM
謝謝, 但我想要伸縮勾
代理都冇

原廠有貨呀:https://www.gitzospares.com/zh-hk/d0703-05-asm-hook-9/

HK$249.87 (已包普通郵費,從英國直接寄到香港)

ZORRO 兄, 2545T 用既伸縮勾都冇貨, 得固定勾  詳情 回復 發表於 2019-5-26 03:51 PM
謝謝 我只懂打去代理問  詳情 回復 發表於 2019-5-24 04:14 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2019-5-24 12:12:25 | 顯示全部樓層

呢間位於英國的"Studio 1 Ltd."係Gitzo 官方唯一認可之零部件網上銷售平台,售價好多時都要比香港代理平。

不過我個人就唔鍾意用伸縮掛鈎喇,原因有三:
1. 伸縮掛鈎o既原材料主要係不鏽鋼,所以非常重,對於以輕盈為設計目標o既旅行腳o黎講實在係一種負擔;
2. 因為中央的掛鈎部分係可以自轉兼且有好多空隙,所以當掛上相機袋或背囊時會搖來搖去及自轉,再加上中央的掛鈎亦設計得太淺,相機袋或背囊經常會跌在地上,非常之唔安全;
3. 伸縮掛鈎的彈簧當經常掛上重物後會越來越無彈力,導致到中央o既掛鈎部分會慢慢縮唔番入去,到最後就會變成無伸縮可言。

所以我到最後都係發現用番固定式o既鋁合金掛鈎係最好o既,既輕盈又穩固,對一支腳架o黎講越少活動部份就越穩定,真係一個不變o既定律。

明白, 咁我試下固定勾先 我支飛掃3441S 都仲未買勾, 果支有冇呢類小勾可以用? 原裝果個大問號真心唔想帶出街  詳情 回復 發表於 2019-5-24 04:16 PM
回復 支持 反對

尼奧  樓主| 發表於 2019-5-24 16:14:09 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2019-5-24 12:03 PM
原廠有貨呀:https://www.gitzospares.com/zh-hk/d0703-05-asm-hook-9/

HK$249.87 (已包普� ...

謝謝

我只懂打去代理問
回復 支持 反對

尼奧  樓主| 發表於 2019-5-24 16:16:54 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2019-5-24 12:12 PM
呢間位於英國的"Studio 1 Ltd."係Gitzo 官方唯一認可之零部件網上銷售平台,售 ...

明白, 咁我試下固定勾先

我支飛掃3441S 都仲未買勾,
果支有冇呢類小勾可以用?
原裝果個大問號真心唔想帶出街

乜樓主唔係話買個固定掛鈎試試先咩?點解又去訂伸縮掛鈎o既?  詳情 回復 發表於 2019-5-27 01:52 PM
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2019-5-26 14:28:52 | 顯示全部樓層

幾年前, 手中的1542t下掛鈎甩了出來, 是中軸下的部件黏合膠水失效致鬆脫為穩固, 在雲台及中軸下鈎加上不銹鋼羅絲貫通, 固定鈎就不能加上鋼羅絲加固中軸雲台; 同樣也改造了2542t的中軸
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1260938&highlight=gitzo

中軸部件鬆脫

中軸部件鬆脫

加上鋼羅絲

加上鋼羅絲

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
尼奧 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

尼奧  樓主| 發表於 2019-5-26 15:51:40 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2019-5-24 12:03 PM

HK$249.87 (已包普� ...

ZORRO 兄, 2545T 用既伸縮勾都冇貨, 得固定勾

這款D0703.05有貨呀,我在網上下單也沒有說無貨,無貨是另一款D0703.05T,兩款都可以裝上GT2545T。  詳情 回復 發表於 2019-5-27 09:58 AM
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2019-5-26 19:10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

MK 成成有  我上2月問龍哥買了  約310
S.S. made 而家最好 check check 貨。

我就係搵晒MK, TST 都冇先上黎喊驚  詳情 回復 發表於 2019-5-27 12:20 AM
回復 支持 反對

尼奧  樓主| 發表於 2019-5-27 00:20:37 | 顯示全部樓層
NIKON_YEONG 發表於 2019-5-26 07:10 PM
MK 成成有  我上2月問龍哥買了  約310
S.S. made 而家最好 check check 貨。

我就係搵晒MK, TST 都冇先上黎喊驚
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2019-5-27 08:16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
明白。。。
回復

Zorro 發表於 2019-5-27 09:58:57 | 顯示全部樓層
尼奧 發表於 2019-5-26 03:51 PM
ZORRO 兄, 2545T 用既伸縮勾都冇貨, 得固定勾

呢款「D0703.05」有貨呀,我o係網上嘗試落單到確認前都沒有顯示無貨喎,無貨係另一款「D0703.05T」,呢兩款伸縮掛鈎都同樣可以裝o係GT2545T o既中軸度,分別只在於「D0703.05T」伸入中軸管內的尾部較「D0703.05」長o的,因為上一代旅行反摺腳GT2542T 需要無中軸低角度拍攝時是必須要將雲台座中央的螺絲尾扭緊o係伸縮掛鈎尾部o既螺窿度先可以,但對於GT2545T o黎講呢款舊設計根本就用唔到所以就無分別,可能短o左少少仲可以減o的重量添......

其實原廠根本就無設計畀GT2545T 用o既伸縮掛鈎,只可用其他舊型號腳架o既伸縮掛鈎o黎代替,只要裝到上去而又用得到就可以啦!

回復 支持 反對

Zorro 發表於 2019-5-27 13:52:14 | 顯示全部樓層
尼奧 發表於 2019-5-24 04:16 PM
明白, 咁我試下固定勾先

我支飛掃3441S 都仲未買勾,

乜樓主唔係話買個固定掛鈎o黎試試先咩?點解又去訂伸縮掛鈎o既?

另外,Feisol o既掛鈎就真係無雜廠出喇,不過樓主可以DIY 一個伸縮掛鈎,首先樓主要自行想辦法將中軸尾冚上粒螺絲拆出o黎(算係最困難o既部份),然後再o係淘寶買呢款伸縮掛鈎(注意:唔係款款都得,螺絲牙一定要去到頂板先至得,如呢款):https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.101.23902758RH81vM&id=558336141690&ns=1&abbucket=8#detail
之後直接扭緊隻伸縮掛鈎上去塊中軸尾冚o既螺絲窿到就得喇,怕會鬆番開就落o的螺絲膠或者aa膠黐實佢地,我以前都DIY過一隻,不過好多年前賣o左支CT-3441S Rapid 後就將個DIY 伸縮掛鈎連中軸尾冚賣o左畀另一位澳門師兄,所以而家連相都無得畀你睇下喇。

SEA FOOD 痕  詳情 回復 發表於 2019-5-27 11:48 PM
回復 支持 反對

尼奧  樓主| 發表於 2019-5-27 23:48:43 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2019-5-27 01:52 PM
乜樓主唔係話買個固定掛鈎o黎試試先咩?點解又去訂伸縮掛鈎o既? ...

SEA FOOD 痕
回復 支持 反對