所谓名校通識老師,连黑旗係放催淚彈都唔識~

chunhong90 發表於 2019-6-13 13:00:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2374902/%E3%80%90%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E3%80%91%E4%B8%AD%E6%A7%8D%E7%94%B7%E5%8F%B3%E7%9C%BC%E6%81%90%E5%A4%B1%E8%A6%96%E5%8A%9B%20%E8%BD%9F%E8%AD%A6%E6%96%B9%E3%80%8C%E6%9C%AA%E8%88%89%E9%BB%91%E6%97%97%E5%B0%B1%E9%96%8B%E6%A7%8D%E3%80%8D

政府原定於今日(12日)於立法會進行《逃犯條例》修訂草案的二讀辯論,大批反對者於11號晚開始於政府總部一帶聚集,並於今日下午3時許與警方發生大型衝突,警方被指在未有舉起黑旗情況下突然向示威者開槍,出動橡膠子彈及布袋彈攻擊示威者,有身在前線的傷者受訪講述事件經過。

前線示威者右眼中槍「警方無舉黑旗!」

身穿黑衣的受訪示威者右眼淌血,右眼嚴重受傷喪失視力,他在片段中親述,事發時站在前線,與警察之間並無任何阻隔。他指當時有示威者將鐵馬搬入,希望阻隔警察與示威人群,建立防線。惟警方在未有舉起黑旗情況下突然向示威者開槍,其中一發擊中他的右眼。他受訪時右眼全程緊閉,自稱未知傷勢如何。

被問及是受何種子彈所傷時,受訪者指,

「(子彈)唔係金屬製,因為唔係入晒去...估計應該係橡膠彈。」

另外亦有示威者受傷倒地口鼻淌血,正被救護人員檢查傷勢。(網上圖片)

盧偉聰未正面回應黑旗問題

今日(12日)約下午4時,警務處處長盧偉聰於警方驅趕示威者行動後會見記者。他提及驅趕示威群眾時有用到警棍、橡膠子彈、催淚彈、手擲催淚彈、胡椒噴劑及布袋彈控制場面,但未有正面回應警方是否未有舉起黑旗即向示威者開槍的提問,只聲稱當時前線警員自覺生命受威脅,故採取適當武力自衛。

hiker 發表於 2019-6-13 13:09:11 | 顯示全部樓層
屙屎屙唔出就賴地硬。無賴慣用技倆。

昨天一直有視頻可以看,都要耍賴。
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-6-13 13:17:16 | 顯示全部樓層
呢D咪係,百步穿楊囉
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-6-13 13:39:52 | 顯示全部樓層
真係又傻又無賴.
你地打, 掟警察時有冇舉旗呀.
呢頭打完人, 自己收手就要人都唔可以還擊? 不如講明只可以企係度俾你地打啦.
回復 支持 反對

chunhong90  樓主| 發表於 2019-6-13 14:14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
我觉得重点在媒体前爆左自己唔識~
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-6-13 15:56:23 | 顯示全部樓層
良好樹民, WHY 要去果度...??

.
回復 支持 反對

coolcoolll 發表於 2019-6-13 16:34:53 | 顯示全部樓層
有通識冇國教,造成今日敗局,政府應該立刻正視問題嚴重性,大部份年輕人無知加誤解,只會仇中日深,無可藥救

唔止年青人,喺香港成長嘅中老年何嘗又唔係一樣?  詳情 回復 發表於 2019-6-13 07:26 PM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-6-13 18:48:49 | 顯示全部樓層
NOT 養不教, 父之過 MERE...!

.
回復 支持 反對

lamtak 發表於 2019-6-13 19:26:13 來自手機 | 顯示全部樓層
coolcoolll 發表於 2019-6-13 04:34 PM
有通識冇國教,造成今日敗局,政府應該立刻正視問題嚴重性,大部份年輕� ...

唔止年青人,喺香港成長嘅中老年何嘗又唔係一樣?

比想像中多  詳情 回復 發表於 2019-6-13 09:00 PM
回復 支持 反對

silence 發表於 2019-6-13 20:25:27 來自手機 | 顯示全部樓層
香港最大問題核心係 : 認賊作父!

認識大把,老中青都有。  詳情 回復 發表於 2019-6-13 08:31 PM
回復 支持 反對

lamtak 發表於 2019-6-13 20:31:15 來自手機 | 顯示全部樓層
silence 發表於 2019-6-13 08:25 PM
香港最大問題核心係 : 認賊作父!

認識大把,老中青都有。
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-6-13 21:00:55 | 顯示全部樓層
lamtak 發表於 2019-6-13 07:26 PM
唔止年青人,喺香港成長嘅中老年何嘗又唔係一樣?

比想像中多

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wch321 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

wch321 發表於 2019-6-14 00:22:23 | 顯示全部樓層

歪理講得多就有人信,今人先聽到有個c9話的警察唔o岩,點都唔應該開槍,好似完全唔知前日先有個警察俾暴徒用鐵通打爆眼o甘
回復 支持 反對