AY2007 發表於 2019-7-23 11:06:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢件事可以話好離譜, 事前好難想象會發生. 但係諗深一層, 近來香港發生既事件, 又何嘗唔係好多以前想都未想過會發生.
件事好離奇, 自然亦好多疑點. 當然亦唔容易證實成件事既起因, 過程等. 當係吹水, 都可以試下分析既.

以下問題, 對成件事既了解我覺得都幾重要.
1. 其實係事前已經不斷流傳, 黑衫軍要入元朗"做野". 又有入過俾人趕走. 係昨晚打鬥前又有乜前傳? 白衣人打黑衣人已經係結果. 但係前因呢?
2. 係車站打鬥前, 當日係元朗仲有冇其他衝突?
3. 泛民林卓庭, 柳俊江點解要班馬入元朗? 佢地入元朗前, 就算有佢地既人係元朗站, 佢地坐西鐵走應該係冇問題.
4. 實際俾人打傷既係乜野人, 有幾多係真正既無辜市民?
5. 如果好似傳媒講既無差別打人, 受傷既係唔係應該多好多人?  

仲有, 為乜白衣人要攪咁大, 無差別打人? 就算係黑社會都唔會做對自己冇利而又帶來嚴重後果既事. 佢地仲要好多人係唔帶口罩添.
lamtak 發表於 2019-7-25 21:26:52 來自手機 | 顯示全部樓層
heliar 發表於 2019-7-25 08:00 PM
歷史不斷從復。

歷史不斷重複,人類不能從歷史汲取教訓係其一,不讀歷史係錯誤!

秦人不暇自哀,而後人哀之;後人哀之而不鑑之,亦使後人而復哀後人也。  詳情 回復 發表於 2019-7-26 01:39 AM
回復 支持 1 反對 0

silence 發表於 2019-7-23 11:27:43 來自手機 | 顯示全部樓層
係哩d時間,又著黑衣,又無係示威者,機會等於零。

黑褲算唔算...?? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 唔怪得上星期去買褲 , 得翻 D 黑色, 仲大減價...!! .  詳情 回復 發表於 2019-7-23 11:58 AM
回復 支持 1 反對 0

MondayFriday 發表於 2019-7-23 11:08:10 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/hkgpaocom/videos/369781123564318/
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-7-23 11:18:36 | 顯示全部樓層
首先佢地好明顯係針對黑衣示威者,唔係見人就打
但如果有普通市民唔係示威者但著住黑衣經過果度比人打錯絶對唔奇
回復 支持 反對

i886 發表於 2019-7-23 11:27:53 | 顯示全部樓層
. . . 彰顯一下黑衣人以多欺少. 等班 pk 受下 保護自己社區,  以暴易暴
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-7-23 11:55:01 | 顯示全部樓層
4. 實際俾人打傷既係乜野人, 有幾多係真正既無辜市民?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
d pk 黑衫黨撩人, 結果打到入車廂, 應該在打鬥間, 有誤傷市民...,
艾覺得責任在黑方..!

.
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-7-23 11:58:50 | 顯示全部樓層
silence 發表於 2019-7-23 11:27 AM
係哩d時間,又著黑衣,又無係示威者,機會等於零。

黑褲算唔算...??

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
唔怪得上星期去買褲 ,  得翻 D 黑色, 仲大減價...!!

.
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-7-23 12:20:12 | 顯示全部樓層
林桌停個仆街在扇風點火,在關䭈時刻一定出現抽水潑火,今次退入車廂比白衣幫追殺,唔死算執到,下次再入元朗搞事 肯定死梗,在車廂打斗確有機會誤傷市民
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-7-23 12:46:01 | 顯示全部樓層
由佔鐘第一夥催淚彈起,已顯示香港人心靈脆弱,及傳媒畫面聲音標語的影響力。

萬人集會,數以百計人衝擊,施射催淚彈控制人群等同攻擊?

元朗事先張揚,兩幫人吹雞開片,結果不應該是打的凶神惡煞,被打的傷痕累累?是港人遠離屋村球場打交太耐了?而且警察應該偏攤,保護一班特登入元朗聚集、開片的人?
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-7-23 12:56:09 | 顯示全部樓層
新界的村民 / 幫會很嚇人?無錯,真的很嚇人。但同樣嚇人的事,不少人很努力漂白。

明天報章 / 各大網媒會有 "百年村民的自白 - 保護家中婦孺沒有錯", "對不起,對不起,錯手打了你,希望你明白我苦衷", "幾十年元朗老差骨:元朗是我家,護村義士是我朋友".....  這些東西出來嗎??

暴力真的要千方百計掩飾?
回復 支持 反對

silence 發表於 2019-7-23 13:22:33 | 顯示全部樓層
其實雙方人馬開片,算和平友愛,冇大傷,都係皮外傷,流兩滴蚊飯,充分反映了元朗市民只係想嚇一嚇班連登暴徒唔好亂來,唔好搞亂元朗,警察應該特赦元朗方義士,不予追究!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
carbon + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

chunhong90 發表於 2019-7-23 13:40:41 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係果件三白眼同佢班靚挑衅,白衫唔会入站。唔係果件三白眼走入車廂,白衫唔会衝埋过去。全程條三白做直播,呃唔倒人,不过,好似唔見左。
回復 支持 反對

Nephi 發表於 2019-7-23 14:12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2332250913663252&id=467185414063744
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-7-23 14:50:40 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-7-23 15:27:31 | 顯示全部樓層

點解明知自己大肚, 仲自己走過去抱住d被追打既黑衣人? 唔好講到自己冇責任, 搏人同情  詳情 回復 發表於 2019-7-23 04:50 PM
回復 支持 反對

waterdragon 發表於 2019-7-23 16:50:47 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-7-23 03:27 PM
https://www.facebook.com/sorhin8585/videos/2448575538596968/?t=7

"孕婦"出事過程

點解明知自己大肚, 仲自己走過去抱住d被追打既黑衣人?

唔好講到自己冇責任, 搏人同情

沙頭角村長個女...! .  詳情 回復 發表於 2019-7-23 05:39 PM
唔係無辜, 兩班人打緊. 我好想知, 其實有幾多個真係無辜既人被打傷. 如果係自己入去元朗想攪事而發生打鬥俾人打傷, 仲要扮無辜既話都可算非常無  詳情 回復 發表於 2019-7-23 05:03 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-7-23 17:03:18 | 顯示全部樓層
waterdragon 發表於 2019-7-23 04:50 PM

唔好講到 ...

唔係無辜, 兩班人打緊.
我好想知, 其實有幾多個真係無辜既人被打傷.
如果係自己入去元朗想攪事而發生打鬥俾人打傷, 仲要扮無辜既話都可算非常無恥.
有冇"義士"會咁有承擔骨氣, 夠膽講係自己入去挑機唔夠打?
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-7-23 17:30:24 | 顯示全部樓層
女人不能上戰場太婆媽,真係揾泥衰
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-7-23 17:39:39 | 顯示全部樓層
waterdragon 發表於 2019-7-23 04:50 PM

唔好講到 ...

沙頭角村長個女...!

.
回復 支持 反對

69709394 發表於 2019-7-23 17:40:32 來自手機 | 顯示全部樓層
玩到拆祖宗山墳

真係人神共憤,今次拆人祖墓,下次會㸃? 正如我之前講過,香港步入黃色文革中,大家好好珍惜呢幾日,因為可能係香港最後的風光  詳情 回復 發表於 2019-7-23 06:49 PM
今晚半夜有人叫你起身疴尿,千祈唔好訓著  詳情 回復 發表於 2019-7-23 05:44 PM
回復 支持 反對