機管局明早6時起至下周日(11日)將實施進出限制(離境層)

hiker 發表於 2019-8-8 21:21:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
【on.cc東網專訊】《逃犯條例》修訂風波觸發連串示威遊行,其中有網民再發起明日(9日)起一連3天在香港國際機場舉行「萬人接機」集會行動。為維持秩序,機管局明早6時起至下周日(11日)將實施進出限制,只容許持有效機票或於24小時內離港的登機證及持有效護照的離境旅客,或持有相關證件的機場員工出入一號客運大樓離境大堂的旅客登記行段。

網民未有就明日機場活動向警方申請不反對通知書,今日(8日)網上流傳一張由機管局發出的通知,指明早6時起至下周日晚上11時59分,將實施進出管制。

機管局回應東網查詢時承認有關安排,指留意到有人發起集會,為確保機場運作暢順而實施限制,又稱機場保安人員會在現場協助旅客或機場員工進入該處範圍。

ken l 發表於 2019-8-8 23:06:11 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-8-8 10:54 PM
本該如此, 機場根本唔應該俾人攪D咁既活動.

冇用的,除非機場特警把守出入口及跑道週邊
回復 支持 2 反對 0

hiker  樓主| 發表於 2019-8-8 21:22:36 | 顯示全部樓層
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BF ... 8%B6-121151861.html
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-8 21:56:24 | 顯示全部樓層
警方五時在收費亭恭候,歡迎光臨
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-8-8 22:54:30 | 顯示全部樓層
本該如此, 機場根本唔應該俾人攪D咁既活動.

冇用的,除非機場特警把守出入口及跑道週邊  詳情 回復 發表於 2019-8-8 11:06 PM
回復 支持 反對

ya9563 發表於 2019-8-9 00:04:16 來自手機 | 顯示全部樓層
要搞还係會搞,睇佢地哋搞得几耐,又,捉几只黄精入仓都好。
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-8-9 00:08:33 | 顯示全部樓層
搞啦搞啦,三天太少囉。
回復 支持 反對

kmteric 發表於 2019-8-9 00:26:40 | 顯示全部樓層
講D好笑嘢你地知啦。

早兩日喺大埔粉嶺拉左幾隻曱甴,咁咪車去邊境嗰喥一個地方作扣留。
車佢地入去時已經係夜晚,條路都幾長幾遠同幾黑。
嗰幾條傻仔,响架車度坐坐下突然周圍望,一見到沙頭角指示交通牌。
突然失聲痛哭,問係咪直接介返大陸 吖!
幾隻曱由即到喊哂咀,成車兄弟陰陰咀笑!

果度係新屋嶺

都唔好笑嘅,真係解上大陸我就笑嘞!  詳情 回復 發表於 2019-8-9 12:50 AM
回復 支持 反對

lamtak 發表於 2019-8-9 00:50:46 | 顯示全部樓層
kmteric 發表於 2019-8-9 12:26 AM
講D好笑嘢你地知啦。

早兩日喺大埔粉嶺拉左幾隻曱甴,咁咪車去邊境嗰� ...

都唔好笑嘅,真係解上大陸我就笑嘞!
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-9 01:13:53 | 顯示全部樓層
即捕即解
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-8-9 11:35:22 | 顯示全部樓層

讚成祖國設立代收營, 暫收 HK 即捕即解, 歡迎美國接收..!

有 YELLOW 法官 CAN'T DO, 彷效前督爺, 特別行政命令...!

.

回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-9 14:55:34 | 顯示全部樓層
今日慢人接機冇消息喎, 係咪班黃屍行錯路呀

去youtube搵直播看。坐係度唔郁,唔阻通道,無騷擾遊客,都無佢符。  詳情 回復 發表於 2019-8-9 03:34 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-8-9 15:34:02 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-8-9 02:55 PM
今日慢人接機冇消息喎, 係咪班黃屍行錯路呀

去youtube搵直播看。坐係度唔郁,唔阻通道,無騷擾遊客,都無佢符。

如果成一千個曱甴座係度唔會有問題?三千呢?一萬呢? 又話冇登機證唔俾入???  詳情 回復 發表於 2019-8-9 03:44 PM
回復 支持 反對

silence 發表於 2019-8-9 15:44:10 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-8-9 03:34 PM
去youtube搵直播看。坐係度唔郁,唔阻通道,無騷擾遊客,都無佢符。

如果成一千個曱甴座係度唔會有問題?三千呢?一萬呢?

又話冇登機證唔俾入???

二樓離境唔俾閒人入,一樓接機無計....  詳情 回復 發表於 2019-8-9 04:07 PM
班死屍真係坐定定係度喎,坐滿大棠.  詳情 回復 發表於 2019-8-9 03:59 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-9 15:59:44 | 顯示全部樓層
silence 發表於 2019-8-9 03:44 PM

又話冇登機證 ...

班死屍真係坐定定係度喎,坐滿大棠.
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-8-9 16:07:54 | 顯示全部樓層
silence 發表於 2019-8-9 03:44 PM

又話冇登機證 ...

二樓離境唔俾閒人入,一樓接機無計....
回復 支持 反對

cwlaw 發表於 2019-8-9 16:08:29 | 顯示全部樓層
呢班北街昨在佢哋的總谷講咗, 要做宣傳佢哋係和平嘅, 今日在機場唔會搞人的。
回復 支持 反對

cwlaw 發表於 2019-8-9 16:11:23 | 顯示全部樓層
轉貼過來的:

鑑於809參加者眾多,HK730/HK805留守者呼籲所有參加者保持和平理性非暴力,時刻互相勸導,千萬不能做出過激行為。
記住三不:不沖跑道、不沖禁區、不惡意佔領
以免民意反轉

機場實時消息
https://t.me/hk730air

群組
t.me/airport730

民意反轉左好耐  詳情 回復 發表於 2019-8-9 04:28 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-8-9 16:14:54 | 顯示全部樓層
7個民航系統工會發聲明,反對有人計劃一連三日在機場示威,認為會損害香港國際形象,影響到港旅客對香港的觀感,要求他們懸崖勒馬,不要以本港經濟命脈為賭注,損害機場員工生計。

工會指,一連三日在機場的集會,未獲警方發出不反對通知書,屬違法行動,要求當局執法,又呼籲工友及市民不要參與有關示威。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B0%91%E8%88%AA%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E5%B7%A5%E6%9C%83%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E7%A4%BA%E5%A8%81-%E7%A8%B1%E5%B1%AC%E9%81%95%E6%B3%95%E8%A1%8C%E5%8B%95%E4%BF%83%E7%95%B6%E5%B1%80%E5%9F%B7%E6%B3%95-074100074.html
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-8-9 16:28:51 | 顯示全部樓層
cwlaw 發表於 2019-8-9 04:11 PM
轉貼過來的:

鑑於809參加者眾多,HK730/HK805留守者呼籲所有參加者保持和� ...

民意反轉左好耐
回復 支持 反對