馬尼拉人質事件 - 九週年記

mightykoala 發表於 2019-8-14 13:10:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

還有一星期左右,就是人質事件九週年。當年一場橫禍,導致8死7場,槍手被當場擊斃。

此事引起全港悲憤,之後傳媒發掘背後起因,據聞原來槍手本是一傑出清廉警員,後疑因不肯同流合污,最終被誣告後被撤職,不能再被政府錄用,及被扣除一筆退休金。

當日槍手上到旅遊巴,提出卑微的"復職"及"發還退休金"的要求,當時談判沒解決問題,最終釀成慘劇。

鏡頭前談判員交涉無效,槍手兄長到場協助未果,菲警上演一場劣拙的拯救,事故後就道歉及賠償問題成僵局,時任總統阿基洛三世,成知名度最高的菲律賓總統。

現今香港暴亂已逾兩個月,還不知會持續多久。這兩件事合起來,實有可比較的地方。支持示威者的,可以菲總統比林鄭之"愚",也可菲警比港警之"黑",適隨尊便。但作為港人,盡管當日槍手背負多少不公,菲警有多黑暗,可有人支持以挾持港人作手段,以槍殺向政府施壓?可有人堅持菲警只射其手腳,留活口向世人揭露黑暗?當年沒有,今天亦不會有。

黑衣人霸佔機場,就如當年槍手截停旅遊巴,係車上講訴求。一旦有外國人出事,外國政府不會要求特區接受什麼訴求,而係要北京立即解決事件。

人質事件只係9年前的事,大家重記得坐係電視前的感覺。撫心自問,當沒有兩全其美的時候,你希望菲警一早射殺槍手,全部港人獲救;定係慢慢聽槍手苦衷,政府逐步逐步讓,港人逐個逐個死?身份已倒轉,黑衣人不是受害者,機場是外國人電視裡的旅遊巴。

ken l 發表於 2019-8-14 14:56:40 | 顯示全部樓層
香港D高官咪又係質數咁撚差,買撚左幾架水炮車都唔撚用,重話要有人命傷亡至用得,在佢地心目中,香港宜家仲好安全,好適合旅遊居住的地方, 因為在連日示威中冇人死亡,財物冇重大損失,真係難為佢地講得出口

唔係淨只質素差,而且係黃乜晒,隻眼開,隻眼閉,等啲黃屍玩個夠。  詳情 回復 發表於 2019-8-14 06:24 PM
驚比人小  詳情 回復 發表於 2019-8-14 03:02 PM
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-8-14 15:02:51 來自手機 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-8-14 02:56 PM
香港D高官咪又係質數咁撚差,買撚左幾架水炮車都唔撚用,重話要有人命傷亡 ...

驚比人小
回復 支持 反對

ppnuts 發表於 2019-8-14 18:24:58 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-8-14 02:56 PM
香港D高官咪又係質數咁撚差,買撚左幾架水炮車都唔撚用,重話要有人命傷亡 ...

唔係淨只質素差,而且係黃乜晒,隻眼開,隻眼閉,等啲黃屍玩個夠。
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-14 18:45:16 | 顯示全部樓層
睇見昨日機場情況,真係好撚無奈,警隊唔夠人手咪請多2>3萬囉,香港咁撚多盈餘,
回復 支持 反對

chunhong90 發表於 2019-8-14 20:04:13 來自手機 | 顯示全部樓層
如果唔系隻大和解鵝勒住,放手比警方搞,早就完啦!

真係懷疑林鄭其實係咪同反對派互扯貓尾。  詳情 回復 發表於 2019-8-15 08:06 AM
呢種危急關頭 絕對可以爆頭,爆二件即雞飛狗走  詳情 回復 發表於 2019-8-14 09:15 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-14 21:15:20 | 顯示全部樓層
chunhong90 發表於 2019-8-14 08:04 PM

呢種危急關頭 絕對可以爆頭,爆二件即雞飛狗走
回復 支持 反對

Kai_Fong 發表於 2019-8-15 08:06:58 來自手機 | 顯示全部樓層
chunhong90 發表於 2019-8-14 08:04 PM

真係懷疑林鄭其實係咪同反對派互扯貓尾。

可能係忠情局餓底  詳情 回復 發表於 2019-8-15 12:44 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-8-15 12:44:06 | 顯示全部樓層
Kai_Fong 發表於 2019-8-15 08:06 AM
真係懷疑林鄭其實係咪同反對派互扯貓尾。

可能係忠情局餓底
回復 支持 反對