DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 998|回復: 34

數據反映貿易戰中國大勝而回!

資深會員

我唔識經濟,但我認為特朗普都唔識!

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/wealth/propertyanalysis/61982

執筆時,中國海關總署官網剛公布2019年前8個月的進出口貿易數據,貿易順差總額1.77萬億元,按年2018年擴大46%。反映中國在中美貿易戰下仍超強勢大步前進!我看了這新聞後不禁苦笑,在大概不足24小時前,特朗普還大言不慚稱:「中國正在經歷數十年以來最差的一年!」如今數據鐵證如山。

雖然,在中美貿易下2019年截至8月總值為2.42萬億元,下降9%,我們由美國進口大幅減少大豆以及鐵材、銅材、鋼材等製造業材料,進口5,450.1億元,下降23.5%,但對美貿易順差仍有1.33萬億元,還擴大了7.7%。

其中8月對「一帶一路」沿線國家合計進出口5.83萬億元,增長9.9%。

面對美國貿易戰來犯,中國守得固若金湯,更少依賴美國下經濟破浪向前。

與此同時,美國8月製造業萎縮,觸3年最低水平,美國供應管理協會(ISM)9月3日發布數據稱,8月美國製造業產能萎縮,景氣指數按月降至49.1,這是該指數自2016年、時隔3年來首次低於50這一景氣分界線,也是在本屆特朗普政府執政後首次跌破50。

我一直也認為中美貿易戰最後中國必可大勝而回,為何?因為西方國家需要中國,遠比中國需要西方更甚許多!

歐美國家雖然不斷四方八面唱衰香港,中港在金融和國際輿論上尤如面對八國聯軍,但是西方國家其實並不是想摧毀中國經濟,因為摧毀中國經濟其實等於摧毀西方經濟,大家已經互相融為一體了。看回數據吧,MSCI新興市場指數將A股的納入因子由10%升至15%,而今年4月中國國債和政策性銀行債券正式獲納入國際化債券指數,市場預期將吸引約9.36萬億港元資金。所謂唱衰中國甚至香港,只是牽制中國的強勢(甚至上下其手趁低吸納),而他們亦是很需要中國的強勢,為何西方國家一定要來中國?因為我們面對著量化貨幣潮,最後結果會如何?

過去我們被美國剝削以「剪羊毛」在量化貨幣之後收回資金製造金融災難,結果在恐慌之下,人們會買更多美國的債券,但近年貨幣上各國都不受美國控制並各自各量化貨幣,而在經濟學上來說,最後量化到一個極限市場會突然間會進入高速貶值,所以在未到這日之前,各國都需要找一個務實而且夠大型的開發中市場去注入這些印出來的錢,透過市場運作就將務虛的量化資金變回真實,大家都明白這個未飽和的發展體制就是中國包括其一帶一路。因此,會在唱衰中國之下,西方國家正努力入中國平貨這個是實際的現象,我們明白這個情況就知道市場不需要太悲觀,當下房地產底氣愈來愈強,當眼前紛爭完結後,市場將高速回復正軌,小心「不買的風險」。

香港人尤其新一代普遍信奉了西方傳媒的錯誤及偏頗角度,對自己的實力已有誤解,更不了解國際局勢,將眼前的良田當是糞土不去珍惜掌握,在錯誤了的態度下這些誤解自己國家的年輕人未來的前路將行得更崎嶇難行了。

3萬

10萬

副站長

好多美國定單11月cut停。
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

大勝真係誇張左唔止少少......

頂住唔亂陣腳就夠
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

含吹賴啜磨擰Fling

要冷靜分析, 不能輕敵
笨實 ist DS, 企鵝 500D, SX20 IS
Ph.D. of Physiology Counselor
Fine hands bring spring back
Kind heart kind skill
生理輔導專員
回復 支持 反對

3萬

10萬

副站長

我朋友識一個汕頭玩具大型製造商,工廠以美國定單為主,佢哋話呢次如果來真的,都幾麻煩。
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

2萬

資深會員

只要的人開始轉到產地,大陸會出事,時間問題
回復 支持 反對

1萬

資深會員

咁專做美國生意一定大獲喇,而家係一帶一路D生意冚返個貿易數字。

非洲十年後貿易額過5000億不是夢!  詳情 回復 發表於 2019-9-10 01:47 PM
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

以貿易赤字為名開戰, 打到貿赤更大, 咁真係可以話係大敗.

如果從更大既戰略面去睇就未有咁快睇到. 例如係唔係可以嚴重打擊中國經濟, 科技發展. 起碼都要睇多1, 2年.

打仗必定雙方有損失. 只要可以守住長遠目標就冇問題.
中國經濟體積大, 國內既消費已經可以支持到各樣發展. 5G, AI, 新能源, 自己玩都OK. 美國今次真係遇到最強對手. 加上自己既豬總統. 不樂觀.

其實特普係最聰明既總統,佢唔打之後亦無繼承者會打中國,佢既目標有兩個,1是將中國產品趕出美國,2是要美國盟友都阻止中國,最後一招未出,如  詳情 回復 發表於 2019-9-10 01:44 PM
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

窮人

中國唔可以話大勝
但美國肯定係大敗

咁咪即係中國大勝囉  詳情 回復 發表於 2019-9-10 01:49 PM
Minolta A1 , Dynax 5D , Dynax 600si , Alpha 7
Sony Alpha 850 , A7RII , RX-100II
回復 支持 反對

資深會員

AY2007 發表於 2019-9-10 01:19 PM
以貿易赤字為名開戰, 打到貿赤更大, 咁真係可以話係大敗.

如果從更 ...

其實特普係最聰明既總統,佢唔打之後亦無繼承者會打中國,佢既目標有兩個,1是將中國產品趕出美國,2是要美國盟友都阻止中國,最後一招未出,如果華為再跑贏人工智能,以美國國家安全為理由射支短程導彈去華為研發中心都仲得,最多講聲so sorry! 睇你以後仲有冇尖子想幫華為。

cia 背後放火 ok la...! .  詳情 回復 發表於 2019-9-11 10:20 AM
你太高估佢啦. 想對付中國佢唔係第一個, 亦唔係唯一. 但係要點對付先係大問題. 佢講得最啱係之前既總統就應該做野. 因為現在已經太遲. 不過講如果  詳情 回復 發表於 2019-9-10 02:41 PM
射支導彈過大陸?你講笑咋下化……兩個核大國,咁即係第三次世界大戰……  詳情 回復 發表於 2019-9-10 01:57 PM
回復 支持 反對

資深會員

leicafans 發表於 2019-9-10 01:18 PM
咁專做美國生意一定大獲喇,而家係一帶一路D生意冚返個貿易數字。

非洲十年後貿易額過5000億不是夢!
回復 支持 反對

1萬

資深會員

wilson_168 發表於 2019-9-10 01:39 PM
中國唔可以話大勝
但美國肯定係大敗

咁咪即係中國大勝囉
回復 支持 反對

1萬

資深會員

andrewyuen 發表於 2019-9-10 01:44 PM
其實特普係最聰明既總統,佢唔打之後亦無繼承者會打中國,佢既目標有� ...

射支導彈過大陸?你講笑咋下化……兩個核大國,咁即係第三次世界大戰……
回復 支持 反對

1萬

資深會員

到時大陸射支東風去洛杉磯,又say sorry算?
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

andrewyuen 發表於 2019-9-10 01:44 PM
其實特普係最聰明既總統,佢唔打之後亦無繼承者會打中國,佢既目標有� ...

你太高估佢啦.
想對付中國佢唔係第一個, 亦唔係唯一. 但係要點對付先係大問題. 佢講得最啱係之前既總統就應該做野. 因為現在已經太遲. 不過講如果係冇意思. 之前中國既威脅冇咁大, 而同中國合作當時又的確係合理, 同對美國有利既選擇.
現在要對付中國就要承擔好大代價同風險. 而特朗普既手法, 策略又極之差劣. 連班盟友都得罪晒. 咁點算得上係聰明?
導彈? 我真係唔信. 之前幫手對付華為既公司都仲擊緊中國會點對付佢地. 仲講導彈?

80年代聯中國隊蘇聯 90年代聯中國隊日本 典型 英式國策 聯3打2 最錯係兩聯中國,升老2後冇晒見得人嘅阿三 不過關人隱樹,最發8年下任嘅問題 而  詳情 回復 發表於 2019-9-10 08:05 PM
回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

AY2007 發表於 2019-9-10 02:41 PM
你太高估佢啦.
想對付中國佢唔係第一個, 亦唔係唯一. 但係要點對付先係 ...

80年代聯中國隊蘇聯
90年代聯中國隊日本
典型 英式國策 聯3打2

最錯係兩聯中國,升老2後冇晒見得人嘅阿三
不過關人隱樹,最發8年下任嘅問題
而具中國當時除左幾支東風,有乜野見得人,買廿架蘇27都要狗皮找數

話導彈打華為,我真係信會
打深圳佢未必敢,誤中一兩單海外意外邊個敢包?东炸過南聯大使館咩?

任正飛都有講過,早晚會同美國拼上
最方便三毛唔經要過景大蔴國,太子女 相信一早閒倒陣味。

最近睇過啲八股文,最想華為死係三毛軍
侵侵嗰啲只係出面
因為三毛出海都要上網,邊個咁多胃升用,咪又係漫遊,租用邊個網絡都有華為,仲要冇佢條匙,唔直接比太子女一個空中事故已經好比面 XD

廿年前聽講印度因為有英語基礎,所以將來會成為it王國,點解今日變左中國?  詳情 回復 發表於 2019-9-11 07:48 AM
回復 支持 反對

銀牌會員

no win between each, but we don't have choice
回復 支持 反對

資深會員

肥pooh 發表於 2019-9-10 08:05 PM
80年代聯中國隊蘇聯
90年代聯中國隊日本
典型 英式國策 聯3打2

廿年前聽講印度因為有英語基礎,所以將來會成為it王國,點解今日變左中國?

人工智慧, 中文有先天優勢, 可惜被老共改了殘體...! .  詳情 回復 發表於 2019-9-11 10:21 AM
三戈算4+5掃把啦 種姓制度下,大部分人知道自己再努力一世都冇機會 佢精英級係可以好能,咪就係得嗰小小精英做 唔係位置得天獨厚,早就被再稙  詳情 回復 發表於 2019-9-11 08:24 AM
回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

andrewyuen 發表於 2019-9-11 07:48 AM
廿年前聽講印度因為有英語基礎,所以將來會成為it王國,點解今日變左中 ...

三戈算4+5掃把啦
種姓制度下,大部分人知道自己再努力一世都冇機會
佢精英級係可以好能,咪就係得嗰小小精英做
唔係位置得天獨厚,早就被再稙民N次
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

cia 背後放火 ok la...!

.

回復 支持 反對