校園是家 破壞由我

chunhong90 發表於 2019-11-13 19:51:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
正所謂:物必先腐然後蟲生
中文暴徒大學
難得有種話校園是第二個家https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191113/mobile/bkn-
20191113164907796-1113_00822_001.html
修例風波:疑當校園為武器工廠 黑衣人製汽油彈鑽地磚

反修例示威活動持續,示威者與警方發生衝突時屢以汽油彈及磚頭作武器,遍地頓變火海,猶如戰場。網上流傳兩段短片,分別顯示大批黑衣人疑於大學校園範圍內不斷向水樽灌油製作汽油彈,另有黑衣人手持鑽地機或鐵錘,撬起及敲打地面磚塊,令現場恍如「汽油彈、磚塊工場」。
第一段短片可見,至少7名戴上口罩及手套的黑衣人不斷將油注入玻璃樽及水樽等,疑集體製作汽油彈。第二段短片就有近20名黑衣人聚集,有人以鐵撬及鐵剷等工具不斷掘起路面磚塊,又有人分別操作鑽地機及錘仔「劈磚」。只見片中多塊長方形的磚塊被分割為正方形,堆在路邊如一座小山丘。
磚塊被分割為正方形堆在路邊。(互聯網)
磚塊被分割為正方形堆在路邊。(互聯網)
有黑衣人手持鑽地機,撬起地面磚塊。(互聯網)
有黑衣人手持鑽地機,撬起地面磚塊。(互聯網)
songmin 發表於 2019-11-13 20:18:22 | 顯示全部樓層
燒曬全港所有大學啦, 拆曬佢啦! 仲要嚟做乜?

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
carbon + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

chunhong90  樓主| 發表於 2019-11-13 20:44:39 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好俾錢大學起番佢

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
charles2 + 10 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

andrewyuen 發表於 2019-11-13 21:28:38 來自手機 | 顯示全部樓層
我仲諗如果老解有一曰攻入百年大學,拆左個建築物會點,全香港人會起鬨,失去了集體回憶,失去了民主搖籃,現在這擔心是多餘的。
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-11-14 12:59:53 | 顯示全部樓層
我話當校舍被嚴重破壞後, 関校保持原狀, 紀念香港大學曾經走過的歷史,
回復 支持 反對

lamtak 發表於 2019-11-14 14:32:28 來自手機 | 顯示全部樓層
閂哂香港嘅大學啦,香港人要讀就離港吧。
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-11-14 14:45:57 | 顯示全部樓層
只要政治正確,什麼也可以做,過往什麼保育、集體回憶、環保,都是垃圾,政府要學嘢了。

林鄭話最緊要係保住個人荣肉, 其他都如浮雲  詳情 回復 發表於 2019-11-14 03:09 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-11-14 15:09:45 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2019-11-14 02:45 PM
只要政治正確,什麼也可以做,過往什麼保育、集體回憶、環保,都是垃圾� ...

林鄭話最緊要係保住個人荣肉, 其他都如浮雲
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-11-16 04:29:02 | 顯示全部樓層
amber Lin
1 day ago
“ 大學是神聖不可侵犯的地方,是人類文明的根據地。

二戰時,英國跟德國有一個默契,德軍不炸英國的牛津、劍橋,換取盟軍不轟炸和攻打海德堡、諾丁根兩個城市。

日本侵華時,沒有損壞過香港大學半分,北大、清華亦完好保存;南韓暴動期間,示威者向軍警掟汽油彈,之後退回大學校園,軍警亦不敢進攻大學。

現在香港警察明目張膽攻打大學,拘捕學生,這是摧毀文明的野蠻行為,是血淋淋的歷史罪行,香港人永遠不會忘記,永遠不能原諒!”

#聲援香港

#聲援中大

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
https://www.youtube.com/watch?v=sXkOtrAk_Wc

我幾鐘意呢個理由。兩國交戰都可以妥協,偏偏黑衣人不可以。有誰比日本皇軍納粹黨更不可信呢? 既然唔想敵軍炸牛敦港大,就唔會係度駐重兵。  詳情 回復 發表於 2019-11-16 09:33 AM
香港暴徒講人類文明,真係香港笑話。  詳情 回復 發表於 2019-11-16 08:03 AM
回復 支持 反對

lamtak 發表於 2019-11-16 08:03:28 來自手機 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2019-11-16 04:29 AM
amber Lin
1 day ago

香港暴徒講人類文明,真係香港笑話。

新文明, BACK TO FOREST RULE...! .  詳情 回復 發表於 2019-11-16 09:06 AM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-11-16 09:06:55 | 顯示全部樓層
lamtak 發表於 2019-11-16 08:03 AM
香港暴徒講人類文明,真係香港笑話。

新文明, BACK TO FOREST RULE...!

.
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-11-16 09:33:48 來自手機 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2019-11-16 04:29 AM
amber Lin
1 day ago

我幾鐘意呢個理由。兩國交戰都可以妥協,偏偏黑衣人不可以。有誰比日本皇軍納粹黨更不可信呢?

既然唔想敵軍炸牛敦港大,就唔會係度駐重兵。呢頭協議唔炸,果頭運晒飛機大炮入去,結果不難想像。

Too simple, sometime naive??
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-11-16 12:23:42 | 顯示全部樓層
讓他們去佔守大學區/馬路,就知道維持一個社區正常運作有多困難。

搞破壞打爛燒火,之後跑了,完全不用負責任,遠比佔領一個社區地段容易的多。

溜光光 la...! 都唔蠢 duck 晒, else, one wok cooked . .  詳情 回復 發表於 2019-11-16 02:46 PM
回復 支持 反對

cbsphoto 發表於 2019-11-16 13:00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
他們都善於批評,叫他們做就唔掂,車不能進入校園,垃圾已經留在校園最少四、五天,已昰一個問題。
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-11-16 14:28:10 | 顯示全部樓層
按中大地形,完全可以把外面入路全部封死,看這些人可以留守多久,如政府真心想捉人,就如甕中捉鼈,捉晒都無難度。
所以,還是快點退走為妙。

其他幾間睇下點。

班人退得咁快,明顯有高人指點。正常一堆污合之眾,用民主方式決議一定有分歧,能高效行動要靠領袖,而此人係學生心中有威望。 反正除低黑衣  詳情 回復 發表於 2019-11-16 03:51 PM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-11-16 14:46:33 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-11-16 12:23 PM
讓他們去佔守大學區/馬路,就知道維持一個社區正常運作有多困難。

搞� ...

溜光光 la...!
都唔蠢 duck 晒, else, one wok cooked .

.

回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-11-16 14:59:13 來自手機 | 顯示全部樓層
唔L係吧?咁快自我收皮?

有 d 腦都溜 la..! 賊點擋兵...! .  詳情 回復 發表於 2019-11-16 06:26 PM
比林病班子仲要廢  詳情 回復 發表於 2019-11-16 03:27 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-11-16 15:27:38 | 顯示全部樓層
笨實XO 發表於 2019-11-16 02:59 PM
唔L係吧?咁快自我收皮?

比林病班子仲要廢
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-11-16 15:51:40 來自手機 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-11-16 02:28 PM
按中大地形,完全可以把外面入路全部封死,看這些人可以留守多久,如政� ...

班人退得咁快,明顯有高人指點。正常一堆污合之眾,用民主方式決議一定有分歧,能高效行動要靠領袖,而此人係學生心中有威望。

反正除低黑衣就可以光明正大回校,根本無留守理由。早幾日全面領佔領變成操練,宜家大量黑衣熟地頭,可隨時依山與警攻防。

同七八月入商場相近,熟手就可以游撃搞事。警察封山抄牌尚算有收獲,宜家得個吉。大學始終敏感,黑衣可以反復佔領,但警察每攻一次蝕一次,有辦事不力、威逼良民的印象。

我又唔覺得今次佢地係有乜高人指點. 本來咁多不同背景既人係一齊就唔易協調. 之前出來攪事一次就各自歸家休息完又再來. 要死守中大就完全唔同.  詳情 回復 發表於 2019-11-16 04:07 PM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-11-16 16:07:08 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2019-11-16 03:51 PM
班人退得咁快,明顯有高人指點。正常一堆污合之眾,用民主方式決議一� ...

我又唔覺得今次佢地係有乜高人指點.
本來咁多不同背景既人係一齊就唔易協調. 之前出來攪事一次就各自歸家休息完又再來. 要死守中大就完全唔同. 一大班人係一齊, 要食要休息要補合. 有好多野要計劃安排. 出去破壞冇所為, 可以各自為政. 一齊守要分工, 指揮, 個個都咁高咁大, 好易有磨擦衝突.
係網上已經見到有流出佢地鬼打鬼, 守與唔守, 放唔放行車線都前言不對後語. 外面入去既又同真中大生有矛盾.
所以散係好正常, 只係唔知會散得咁快.

可能我多疑,歸納出今次包含1. 黑衣大型聚集、2. 絕對封所場地、3. 吸引注意力的大龍鳳、4. 極有效率的進及退場、5. 疑似能協調大局的領袖在場 咁  詳情 回復 發表於 2019-11-16 05:26 PM
回復 支持 反對