pngbb 發表於 2019-11-24 21:21:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上年一個人去咗斯洛文尼亞同克羅地亞3個星期,今年就同一對情侶朋友去挪威同瑞典。哈哈,我做咗廿幾日電燈膽。2019年頭已開始plan,決定去睇極光,所以就揀咗中秋節出發、重陽節返。秋天挪威天氣唔太穩定,但秋天係極光高峰期。而且風景又有另一種味道,所以就放棄一下藍天同綠油油嘅山。

呢次挪威之旅主要分南北兩圈,先行南圈再搭飛機北上,又行一圈。而挪威北面較窄,所以順便去瑞典留3日。

南圈︰HK Airport > Oslo Airport > Kristiansand > Stavanger > Bergen > Ålesund > Trondheim > Oslo
北圈︰Oslo Airport > Tromso Airport > Alta > Kiruna + Abisko (Sweden) > The Lofonten Islands > Tromsø

全程都係住民宿,而且係自駕遊,好正。挪威地大,鎮同鎮之間都要揸起碼4個鐘車。所以我個車牌雪咗十幾年,都要出發前補鐘,幫手揸車。基本上今次咩嘢路面情況都遇過︰夜晚全黑冇路燈、落雪、動物走出馬路、長到不得了嘅隧道…而因去到當地天氣萬變,甚至惡劣,好多想去嘅景點都去唔到。但事實上挪威同瑞典四維風景都好靚,一見到美景就停車到避車處去影下相。所以今次旅程都要作出好多取捨同妥協,隨機應變,呢次旅程確係人生好好嘅一次經驗。

第1站Kristiansand, Norway (14/9 – 15/9)
飛機降落挪威首都Oslo機場,先取車,就揸4個鐘車到Kristiansand休閒一晚先。坐完十幾個鐘飛機同揸咗4個鐘車,其本上都好累,又要到超市補給一下,都冇咩時間影相lu…

離開途中見到彩虹

第2站Stavanger, Norway (15/9 – 17/9)
原本想去Preikestolen (Pulpit Rock),已預留一天時間去…不過全程落雨,又得3幾度。去到起點已經3點,挪威行山徑唔似香港鋪到靚靚咁俾人行,而且要爬過高兩米多大石。去到Pulpit Rock還有一百米,我朋友們已放棄,叫我自己行去。我自己行多幾十米後,那時已晚,而且大霧到好似個天跌咗落嚟咁。前路只見一條闊一米多嘅路,一邊係崖,一邊係山。能見度只有兩米,好似有一幅霧做嘅牆block咗條路咁。此時亦冇其他登山友,得自己一個人,基於安全還是要放棄… 好可惜,不過下次咪夏天再去過lor。

Hm… 都冇咩心情影相…

最好天時,都只見到一少藍天…

去到這裡已是第4天了,但部Z7還未換過電… 所以下了決心,重整心情,去到Bergen要影多D相~

評分

參與人數 3威望 +102 收起 理由
hiker + 50 精彩內容
chiushing01 + 2 精彩內容
charles2 + 50 精彩內容

查看全部評分

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:24:38 | 顯示全部樓層
第3站Bergen, Norway (17/9 – 20/9)
Bergen係一個好靚嘅城鎮,附近都有好多出名嘅景點。我就住喺半山Fjellveien街,房間可看到Bergen市。好彩太陽伯伯都冇咁怕羞~ 不過都已經係7度,香港就算冬天都好少低過10度…

見到多D藍天

Seefahrerdenkmal, Bergen廣場位置

魚市場附近

車隊呢條路一直上有纜車上山頂,而中途半山落就可到我住那間民宿

Hanseviertel Bryggen係Bergen地標

當然唔少得撘纜車上山頂影日落

影日出

一班少朋友上山睇日出,好可愛~ 其實挪威好多街係冇咩街燈…所以有屋主都叫我哋夜出散步要穿反光衣

Vøringfossen,倒水

揸揸下車見到靚景,當然停停車影。不過要泊喺避車處或者休息點。

評分

hoho123 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:25:49 | 顯示全部樓層
第4站Ålesund, Norway (20/9 – 23/9)
Ålesund冇Bergen咁大,但都係一個好靚嘅城鎮,典雅小屋,附近亦有好多出名嘅景點。

由Bergen去Ålesund沿海風景都不錯,喺度等相中渡輪到岸。呢D渡輪服務係公路一部分,可運車, 去到碼頭排隊就可以。我哋一架SUV+3大人要HKD$200上下一程。船上有洗手間同有食物買。

第一日去到都好夜,都係第二日去Geiranger。若果係夏天,有郵輪會行入嚟。

呢個時候,D山頂都已經蓋上白雪。

落嚟呢度要走幾個髮夾彎,考下大家駕駛技術。

好快就又過多日,早上揸幾分鐘車上山頂影下Ålesund先

換支14-30mm f/4再影

影完Ålesund,就去到一個鎮叫Åndalsnes。先到Tourist Information Centre食個lunch先。

食完lunch就hike 兩個鐘左右上山,到Rampestreken。呢度有一個鐵台俾人行出去影Åndalsnes。呢張係我個friend幫我影,所以影得麻麻~

Åndalsnes呀

其實都好少時間喺Ålesund市內觀光,只係夜晚去食晚飯…

第5站Trondheim, Norway (23/9 – 24/9)
Trondheim只俾到兩日一晚時間,河邊小屋係出名景點。不過比丹麥Copenhagen, Nyhavn還差一級… 始終挪威最靚係山河自然景色

Nidaros Cathedral

評分

參與人數 4威望 +104 收起 理由
hoho123 + 2 色彩豐富
omom + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:27:45 | 顯示全部樓層
第6站Oslo, Norway (24/9 – 26/9)
揸7個鐘車返落Oslo,雖係挪威首都,不過都只可以安排到三日兩夜。天氣又不大好,算吧。南圈到這裡都已是尾聲,還是為北圈再入一點保暖衣服。經過機場先還車,因Oslo有電車,地鐵同巴士。One day pass都係HKD$90上下。

Oslo Opera House

爛得都幾好睇

Frogner Park & Monolitten︰一個大花園同大肉棒

Sagene Church

Damstredet,一條舊街

Trinity Church

Norwegian Parliament附近

Norwegian Parliament對面公園一Set主題公厠,NOK$5暢快一次。我就試咗,都幾過癮~

好了南圈已完,但回程時會再返Oslo。奕日一早搭9點機上Tromsø。

評分

參與人數 2威望 +100 收起 理由

查看全部評分

回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:28:31 | 顯示全部樓層

第7站Alta, Norway (26/9 – 28/9)
下午1點出Tromsø機場,先取車,不留在Tromsø即去更北嘅城鎮Alta。去到已係夜晚,先去民宿同屋主say hi同安頓好就出去食晚飯。食完晚飯,又唔覺有極光,就早點回家休息。第二朝早就駕3個幾鐘車去North Cape。

今天日晚天氣不大好,不過沿路風景都好吸引,都係下車影影…

儲水湖前

終於到咗最北端North Cape,去到大約3度左右,風大過香港3號風球。整個天好似又跌咗落嚟咁,仲跌到落海。雖冇藍天碧海,但如此奇景,返更吸引。

天陰陰,但又有D怪光照到海面~

寒風刺骨,快D跳上車返Alta。而呢度我覺得最特別係有間Cathedral Of The Northern Lights。食完晚飯見天氣好轉,就碰碰運氣,試試喺呢間教堂前捕下,睇下影唔影到極光。影咗一個鐘都”見”唔到極光就失望地收腳架回民宿… 但最後返到香港,開RAW一睇,原來先發現上天對我不薄…

雖淡淡地,但第一張極光相就不知不覺地影了~

以為影唔到極光,黯然回到民宿… 正準備食水果時,突然收到宿主短訊話屋外有極光”跳舞”叫我哋快D去睇。我哋一開門踏出幾步,已經”嘩”咗出嚟。D極光好似被風吹動嘅窗簾咁,好靚好得意。呢間民宿喺一樓,門外有一個幾大嘅terrace,我哋就喺度影,相信亦冇時間另找地方影。

其實都算好彩,人生第一次入北極圈已經見到極光。

評分

參與人數 3威望 +24 收起 理由
hoho123 + 2 精彩內容
omom + 2
charles2 + 20 採光出色

查看全部評分

回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:29:12 | 顯示全部樓層
第8站Kiruna, Sweden (28/9 – 30/9)
一早開車去瑞典,要揸6個鐘。由Alta南下入芬蘭嘅Hetta,喺度食lunch,入超級市場買下物資,之後再入瑞典。揸車過境係直行直過,過咗都唔覺,當然路牌同車嘅screen都有提示。去到都入夜,影下日落景先…

其實都係想去Abisko National Park行下同睇下影唔影到極光,所以就留喺Kiruna。不過呢幾日天氣差,常常落雪,走那天溫度跌到-3。冇極光睇,咁唯有圍住Abisko National Park個湖行一圈,都要3、4個鐘。

評分

參與人數 1威望 +50 收起 理由

查看全部評分

回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:29:35 | 顯示全部樓層
第9站The Lofoten Island, Norway (30/9 – 4/10)
The Lofoten Island係挪威出晒名靚嘅地方,而且亦係影極光理想嘅地方。所以亦留得最耐,我哋留喺Reine…

最衰呢幾晚天氣麻麻,D極光都俾D雲摭住

呢度有幾靚?其本上揸車漫無目的,隨意去都遇到靚景。

其實出發前都揾咗幾條行山路線,諗住去行下。不過去到都係放棄… 只有去一D十分易到嘅地方。好似呢個心心海灘Uttakleiv Beach~

我哋住喺Reine附近有坐山Reinebringen,最近當地鋪好1500級大石級上山頂。見只係上落石級,所以就決定上去。點知最高嗰30m係冇鋪石級,要爬上去… 上到去大風到8號風球咁,好似成日都有人推我咁。不過風景都係好靚,天氣好應該影得再靚D~

右邊先係山頂,不過太大風,我唔夠膽爬上去…

另外,仲去咗一條小漁村Nusfjord,都幾靚~ 沿途都充滿秋天氣息~

入到Nusfjord,食完lunch就四維影下相。

5日4夜就好快過咗…

評分

參與人數 4威望 +104 收起 理由
hoho123 + 2 色彩豐富
omom + 2
charles2 + 50 採光出色

查看全部評分

回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-24 21:30:52 | 顯示全部樓層
第10站Tromsø, Norway (4/10 – 7/10)
由Reine去Tromsø都要揸好耐車,而且沿途都好靚,不時下車影下相同休息下。

揸唔夠一陣車又影…

我哋學人砌咗個石塔仔

結果夜到成10點先到民宿… Tromsø排到最尾,其實好想喺呢度作最後衝刺,影多D極光相… 但可惜,呢幾日多雲有雨。所以都冇咩影相,轉一轉心情,去hea下,做下Gym,行下街食下嘢,嘆下coffee~

話雖如此,都影少少喇~ 搭纜車上Utsiktspunkt

Arctic Cathedral,個腳架波頭突然壞咗… 要手持拍攝

四維用GR3影下,Tromsø Cathedral

BIBLOTEK圖書館

喺條街Storgata影下相

呢個旅程,就隨著呢杯Kaffebønna AS嘅mocha喝完也一起完結了

評分

Tho + 2 精彩內容
charles2 + 50 構圖美觀

查看全部評分

回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-11-24 22:36:19 | 顯示全部樓層
比悿分比悿到手軟

謝謝charles2師兄大大加咁多分 另跟時代進步,今次D相都用4K大小,望大家睇得清楚D。希望loading時間不會太長吧  詳情 回復 發表於 2019-11-25 12:24 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
omom + 2

查看全部評分

回復 支持 反對

TimmyL 發表於 2019-11-25 00:41:23 | 顯示全部樓層
回復

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-25 12:24:12 | 顯示全部樓層

謝謝charles2師兄大大加咁多分

另跟時代進步,今次D相都用4K大小,望大家睇得清楚D。希望loading時間不會太長吧
回復 支持 反對

pngbb  樓主| 發表於 2019-11-25 12:35:08 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
omom + 2 精彩內容 and thanks for sharing

查看全部評分

回復 支持 反對

cbsphoto 發表於 2019-11-27 07:31:33 來自手機 | 顯示全部樓層
正呀!
回復

chiushing01 發表於 2019-12-2 15:37:07 | 顯示全部樓層
回復

TimmyL 發表於 2019-12-3 00:28:04 | 顯示全部樓層
回復

hiker 發表於 2019-12-3 15:24:55 | 顯示全部樓層

體會到幾辛苦,不過好好收穫.多謝分享.
回復 支持 反對

tf1905 發表於 2019-12-3 15:43:17 | 顯示全部樓層
回復