DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 4661|回復: 19

無線電話開箱

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ
無裝固網電話足20年了,家居無線電話即係手機。

睇我多年前的簽名,清一色Mac,
論壇改不到簽名,其實iMac死了HDD早已不用了,
但仍然用緊iPhone 6s plus,我不打機,不追新款,
Mac的好處是支援時間長,現在仍有大量iPhone4/5使用中的,貴買平用。
問題是,iPhone 6s plus的光學防抖鏡頭,夠年期就震過貓王,
掃不到二維碼,已換過一次,但近期又再震,而且鏡內很多黑點。
當時是去年9月,未發佈新iPhone,無理由換只得4G的iPhone 11嘛!
而且,疫情期間全無收入,就算有5G iPhone都不捨得買。

於是,買部紅米暫用,但香港小米都係貴,
淘寶6折便買到了,1400人仔,規格冇得輸,
6GB/128GB, 120Hz, 2.4G 8春,
4800MP, 6鏡頭,刷臉及指紋開鎖...
買之前已做過功課,它支援google service的,
規格很強,但用起來並不爽,尤其是中文打字,
Android的鍵盤是弱智的,後來用GBoard好一點,
但比起iPhone的打字,只能發揮40%功力。
用了5個月之後,由MIUI 11升級至MIUI 12 就福佳了!
突然不支援Google,連Play store都去唔到。
Whatsapp發一個對話要5分鐘,而且完全收不到通知,需人手查閱。
見過鬼怕黑,這應是我最後一次用安卓,
以後就算無手機,我寧願飛鴿。

馬死落地行,用回iPhone 6s plus,
如果要拍照,就用iPad拍,然後Airdrop去iPhone,
但外出要掃碼就做不到了,無理由帶個平板去掃碼卦?
期間用65元淘了鏡頭,但賣家發錯雙鏡的,
又要寄回,但順豐需年初五才再收寄件,
即是我的iPhone 6有排不能影相。

年廿八,老虎唔聲唔聲帶個小盒回來,多謝老虎!

iPhone 12開箱就真係揭開個盒,盒內除了一部手機,
就只得篤SIM槽的針及一條lightning to USB-C。

用回熟悉的iOS,倉頡每分鐘80中文字的手感完全返晒來!
OLED芒鎅眼,手感順滑,反應迅速,完全人機合一!
Apple永世的1200像素,夠用有餘,
多像素只是食RAM怪,分享還不是需resize?
而且鏡頭細節非常好,不輸5千萬像素聲稱用名牌鏡頭的手機。
其它iPhone的評測我就不多說了,因為網上有大量果粉的開箱文。
iPhone 12比iPhone 6s plus細了一個碼,芒卻大了,但輕得多,
5G & wifi6堅快!我無另買MagSafe無線充電,
亦不會買貴到嘔的原庄機殼,但無殼會跣手,
30元的矽膠夠用,謝點閱!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
charles2 + 10 精彩內容

查看全部評分

iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch

銀牌會員

我用緊華為,冇問題喎。不過用咗咁多年MAC, 我都完全唔接受 window。

你用手機是否打倉頡的?我只識一種輸入法, 就是倉頡,當然識倉頡就識速成,我用手機都是打全碼倉頡。 華為我都試過了,跟其它安卓機無分別,  詳情 回復 發表於 2021-2-14 02:47 PM
回復 支持 反對

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ
曾經跟好友爭論Android及iOS的鍵盤,用手寫板是不能體會的。Android跨平台,無統一規格,各自為政,是致命傷。
稍為好一點的是迅飛輸入法,但它無倉頡呢!
Google有個Gboard鍵盤,有倉頡輸入法,
好過其它,但對於倉頡打手仍是個災難!
iOS的鍵盤只是排列好一點,但這好一點便是效率來源,
而且因為鍵盤連OS一同開發的,無遲滯,打字是樂趣!

iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch
回復 支持 反對

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ
kswong8d 發表於 2021-2-14 02:30 PM
我用緊華為,冇問題喎。不過用咗咁多年MAC, 我都完全唔接受 window。

你用手機是否打倉頡的?我只識一種輸入法,
就是倉頡,當然識倉頡就識速成,我用手機都是打全碼倉頡。
華為我都試過了,跟其它安卓機無分別,
打倉頡依然是個災難,我指對於倉頡高手而言,
當然,每分鐘只能打十餘廿字無那麼強烈感覺的。

另外是,在我用了5個月紅米時,深刻體會到不同平台的麻煩,
好多時用紅米影了相或短片,用MBP執相或剪片很不便,
現在回歸清一色同一平台,檔案傳輸完全無障礙。

我留係屋企時間最多,whatsapp都喜歡用Mac電腦版。  詳情 回復 發表於 2021-2-14 03:03 PM
回復 支持 反對

銀牌會員

梨 發表於 2021-2-14 02:47 PM
你用手機是否打倉頡的?我只識一種輸入法,
就是倉頡,當然識倉頡就識 ...

我留係屋企時間最多,whatsapp都喜歡用Mac電腦版。華為 跟机用 Microsoft Swiftkey, 可能習慣咗,都幾好用。

你這個回覆,我覺得你不是打倉頡, 因為你用了机字,倉頡是木女戈戈。  詳情 回復 發表於 2021-2-14 03:23 PM
回復 支持 反對

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ
kswong8d 發表於 2021-2-14 03:03 PM
我留係屋企時間最多,whatsapp都喜歡用Mac電腦版。華為 跟机用 Microsoft Swiftk ...

你這個回覆,我覺得你不是打倉頡,
因為你用了机字,倉頡是木女戈戈。
回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

國內主要用5筆,真係堅快

不過我懶得再學,打算倉頡用過世

我在大陸工作及遊走多年,同事和朋友都是用五筆的,五筆係快,但輸俾我用雙手打倉頡一條街呢! 對於倉頡快打手,我真係有資格批評安卓皂鍵盤  詳情 回復 發表於 2021-2-14 05:33 PM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

恭喜有新玩具,我用粵語及訊飛輸入法
回復 支持 反對

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ
肥pooh 發表於 2021-2-14 04:20 PM
國內主要用5筆,真係堅快

不過我懶得再學,打算倉頡用過世

我在大陸工作及遊走多年,同事和朋友都是用五筆的,五筆係快,但輸俾我用雙手打倉頡一條街呢!
對於倉頡快打手,我真係有資格批評安卓的鍵盤。

回復 支持 反對

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ

iOS的鍵盤不止排列人性化,連edit都好易的。

打錯字難免,但好多時校正游標改字都有難度,
綱上找不到片,唯有親自示範,
按住space bar可隨意移動游標,
我問過10個iPhone友,10個都唔知的。
隔住個相機打字,這絕對不是我平時的打字速度。

回復 支持 反對

1萬

資深會員

訊飛有ios kb 皮膚,但沒倉頡
Screenshot_2021-02-14-19-05-10-469_com.iflytek.inputmethod.googleplay.jpg
回復 支持 反對

6萬

14萬

版務管理

中毒鳥

1仔1仔我愛你
回復

1萬

資深會員

k30可以賣出去
或者自己申請解鎖,刷國際版Rom

老虎送了個iPhone給我,拿走了紅米, 因為她公司上至老總下至打雜全部人都用Mac/iPhone, 需一部安卓試看apps效果云云,她知道需刷國版的。  詳情 回復 發表於 2021-2-15 01:52 AM
回復 支持 反對

3萬

12萬

資深會員

超 齡 鏡 僮

QQ
free3guy 發表於 2021-2-14 10:05 PM
k30可以賣出去
或者自己申請解鎖,刷國際版tom

老虎送了個iPhone給我,拿走了紅米,
因為她公司上至老總下至打雜全部人都用Mac/iPhone,
需一部安卓試看apps效果云云,她知道需刷國版的。
回復 支持 反對

高級用戶

我最後一部係iphone5
回復 支持 反對

高級用戶

買大六手機嘅朋友要注意啦。。。。。 https://www.techbang.com/posts/8 ... -branded-phones-are
回復 支持 反對

資深會員

手提電話自從iPhone 4之後轉咗用android機 + ipad3,
後來連部ipad 3都壞埋就冇用過ios,
冇打算再用ios手機主要係價錢太貴,
反而ipad or ipad mini價錢勉強可以接受

回復 支持 反對

高級用戶

我用寫簡出繁 輸入法 超快 只比口講慢
回復 支持 反對

高級用戶

厂廠  听聽  书書  实在太快
回復 支持 反對

我用華為和蘋果
回復 支持 反對