DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: 笨實XO

動態清玲

資深會員

好彩冇中長新冠既人自然會有唔同既睇法,不過早前仲有個英國名人(有冇人睇過,佢叫咩名?)係社交平台講到佢個仔中左長新冠成年多,終於由一日要瞓二十幾個鐘,變左每一十幾個鐘

佢仲話如果佢個仔生活係中國就唔會得到長新冠了

More than two-thirds of people hospitalized with COVID-19 still suffer symptoms a year later, UK researchers have said. Women and obese people are most at risk of long COVID.

https://www.dw.com/en/women-less ... uk-study/a-61572043
回復 支持 反對

資深會員

笨實XO 發表於 2022-5-13 12:02 PM
小妹對號入座

幾時要洞太清玲, 幾時要與病毒共存, 要睇環境, 好似之前  ...

冇咩話對號入座,理論討論幾時都歡迎

"有無其他可取辧法可以開放同減少死亡個案可以選擇" < 個人覺得係疫苗同口服藥,不過仲未到位

而家就"選擇躺平, 到時如果因疫情死好多人, 又導致內亂,顔色咩咩一定會推波助瀾",依個疑慮係揮之不去,目前仲未睇到"共存"成功的例子(英國唔係,即管睇下香港未幾個月既發展吧)

不過大家都係估估下,可能專業人士好似cbsphoto師兄可以俾的意見?
回復 支持 反對

講病毒共存的人, 大多是家裏沒高齡長者, 沒長期病患的家人,
很多是移民外地, 海外留學生, 外地工作要回港的人, 成日鬧做咩還要隔離, 停飛, 阻住佢地兩邊走!

有回港辦喜事的人話777叫停飛, 阻住佢返美國....

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wch321 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

3萬

11萬

副站長

合理防疫措施並不叫做與病毒共存。

可能【與病毒共存】存呢個名會令人覺得係躺平乜都唔做 其實香港而家都無可能清到零(病毒第二時弱到自己消失另計),意思同與病毒共存係無分  詳情 回復 發表於 2022-5-13 05:05 PM
我一直都係咁講, 所謂動態清零只係要主動按情況需要/限制而去執行抗疫措施. 唔係單靠被動地靠打疫苗, 放棄所有追查, 隔離措施. 邏輯上咁係最合理  詳情 回復 發表於 2022-5-13 01:45 PM
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

nelnel323 發表於 2022-5-13 11:51 AM
侵侵夠唔夠專業及公信力好過世衛?佢主觀覺得佢專業過世衞,退埋會兼,� ...

唔好改咗個問題.
我係問美國, 唔係侵侵.
咁你都意識唔到問題係邊?
世衛係專業, 但一, 佢地唔一定係最專業, 二, 專業都唔一定代表講既野必定對.
你知道乜野係訴諸權威?

當日侵侵係美國總統  詳情 回復 發表於 2022-5-13 02:03 PM
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

笨實XO 發表於 2022-5-13 12:02 PM
小妹對號入座

幾時要洞太清玲, 幾時要與病毒共存, 要睇環境, 好似之前  ...

"大陸要洞太清玲還是與病毒共存似乎係一個人說了算, 佢背後目的係咪真係防止人民大量死亡? 有無其他可取辧法可以開放同減少死亡個案可以選擇? 我認為係有, 只係因為種種政治原因被否決左"
有冇証據支持? 定只係你個人既"感覺"?

無實際證據, 但推理話比我知, 係習習要堅持洞太清玲, 原因係, 地方政府官員防疫不力要落台鄧東菇, 如果全國防疫不力, 就要佢落台鄧東菇 而家大陸  詳情 回復 發表於 2022-5-13 01:42 PM
回復 支持 反對

銀牌會員

其實我都有一個想法, 假如位置掉轉西方國家話民主是把人民的生命放在第一線. 所以要盡量減少民的死亡率, 一開始要實行封城和動態清零. 但中國從一開始就把經濟放在第一位, 不進行封城仍然讓人口自然流動. 最後死咗二千萬人. 相信到時中國會受到世界嚴厲批評, 獨裁政府不理人民死活. 你睇民主社會幾好, 一切以人民為中心. 政治的醜惡想起都驚.

評分

AY2007 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

含吹賴啜磨擰Fling

AY2007 發表於 2022-5-13 01:21 PM
"大陸要洞太清玲還是與病毒共存似乎係一個人說了算, 佢背後目的係咪真� ...

無實際證據, 但推理話比我知, 係習習要堅持洞太清玲, 原因係, 地方政府官員防疫不力要落台鄧東菇, 如果全國防疫不力, 就要佢落台鄧東菇

而家大陸有一個比較大既問題, 領導人要點做, 人民無得SAY NO, 民意無辦法可以上傳到領導人, 或者, 即使上傳到領導人個度, 但無監督政府糾往過正既權力

19年香港就黃屍亂港, 政府一直比黃屍同黃屍議員拖住後腳做唔到野, 大陸就人民完全無監督最高領導人既權力, 就好似鐘擺一樣, 極左同極右都有問題, 點樣能夠一黨專政而又能夠加強民主制度, 而又不會影響國家穩定, 而人民又能有適當權力監督政府, 係一個好高深既學問

但係點解你唔會認為係政府考慮了各因素, 後果, 各專家意見後得出點做先係最好既方法而先去執行? 而咁相信只係一個人既獨斷獨行?  詳情 回復 發表於 2022-5-13 01:50 PM
笨實 ist DS, 企鵝 500D, SX20 IS
Ph.D. of Physiology Counselor
Fine hands bring spring back
Kind heart kind skill
生理輔導專員
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

hiker 發表於 2022-5-13 01:09 PM

我一直都係咁講, 所謂動態清零只係要主動按情況需要/限制而去執行抗疫措施. 唔係單靠被動地靠打疫苗, 放棄所有追查, 隔離措施. 邏輯上咁係最合理做法.
問題只是隔離, 追查要做到幾盡.
香港現在也是動態清零, 但因為資源上和其他環境/心態上的分別, 在隔離, 追查上便沒有國內的嚴厲. 但也是在主動對抗疫情. 封控會按疫情變化而改變. 會主動測試污水而找出高危地區. 到現在為止其實整體效果算是不錯的了.
我很奇怪, 往往在見到動態清零受到攻擊時, 只見人針對受封控如何不便, 但好像大家會忘記了高感染率必定會帶來高死亡數字, 同時也會做成很多社會問題.
在封控措施將疫情控制住時便對封控令其不便不滿. 到封控放鬆, 疫情爆發做成恐慌, 多人死亡時又會轉過頭來鬧政府不作為.

其實, 現在大家是否已經覺得打了疫苗就足夠? 可以完全躺平也不擔心疫情爆發. 不擔心中招的副作用, 不擔心會有新變種?

我覺得香港走對了方向  詳情 回復 發表於 2022-5-13 02:05 PM
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

笨實XO 發表於 2022-5-13 01:42 PM
無實際證據, 但推理話比我知, 係習習要堅持洞太清玲, 原因係, 地方政府� ...

但係點解你唔會認為係政府考慮了各因素, 後果, 各專家意見後得出點做先係最好既方法而先去執行? 而咁相信只係一個人既獨斷獨行?

中國新冠疫情持續燃燒,中共領導人習近平一直以來都堅持「動態清零」,堅決同一切歪曲、懷疑、否定中國防疫方針政策的言行作鬥爭。然而,中共  詳情 回復 發表於 2022-5-13 02:57 PM
中男生收左皮了  詳情 回復 發表於 2022-5-13 01:56 PM
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

含吹賴啜磨擰Fling

AY2007 發表於 2022-5-13 01:50 PM
但係點解你唔會認為係政府考慮了各因素, 後果, 各專家意見後得出點做先� ...

中男生收左皮了

評分

nelnel323 + 2 準確補捉

查看全部評分

生理輔導專員
回復 支持 反對

1萬

資深會員

AY2007 發表於 2022-5-13 01:18 PM
唔好改咗個問題.
我係問美國, 唔係侵侵.
咁你都意識唔到問題係邊?

當日侵侵係美國總統
Sigma DP1M , Ricoh GRD4 , Sony RX100 MK2 , Sony RX1 , Minolta A1 , Minolta A7 , Minolta D7D , Sony A850 , Minolta 24/2.8 , Minolta 50.4 , Sony 70200G
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

含吹賴啜磨擰Fling

AY2007 發表於 2022-5-13 01:45 PM
我一直都係咁講, 所謂動態清零只係要主動按情況需要/限制而去執行抗疫� ...

我覺得香港走對了方向

X2….  詳情 回復 發表於 2022-5-13 02:07 PM
生理輔導專員
回復 支持 反對

1萬

資深會員

笨實XO 發表於 2022-5-13 02:05 PM
我覺得香港走對了方向

X2….

X3.大陸好多人都讚香港做的好。 我覺得生不生病最後還是個人需要自己處理的事,政府不能長期包你不中招。  詳情 回復 發表於 2022-5-13 02:21 PM
Sigma DP1M , Ricoh GRD4 , Sony RX100 MK2 , Sony RX1 , Minolta A1 , Minolta A7 , Minolta D7D , Sony A850 , Minolta 24/2.8 , Minolta 50.4 , Sony 70200G
回復 支持 反對

3萬

11萬

副站長

X3.大陸好多人都讚香港做的好。
我覺得生不生病最後還是個人需要自己處理的事,政府不能長期包你不中招。
免費疫苗送上門都不願意打,無理由叫全城的人都要跟你走。

回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

含吹賴啜磨擰Fling

AY2007 發表於 2022-5-13 01:50 PM
但係點解你唔會認為係政府考慮了各因素, 後果, 各專家意見後得出點做先� ...

中國新冠疫情持續燃燒,中共領導人習近平一直以來都堅持「動態清零」,堅決同一切歪曲、懷疑、否定中國防疫方針政策的言行作鬥爭。然而,中共內部兩個領導人似乎有矛盾,中共總理李克強要求的為經濟發展,一直都強調政府各部門必須加大就業優先政策的實施力度,而習近平的清零政策卻嚴重的傷害到了經濟。兩位領導人指導方針矛盾,引外界猜測中共兩位領導人是否存在巨大分歧。

中共總書記習近平於 5 月 4 日,主持會議時指出,要深刻、完整、全面認識黨中央確定的疫情防控方針政策,堅決克服認識不足、凖備不足、工作不足等問題,堅決克服輕視、無所謂、自以為是等思想,始終保持清醒頭腦,毫不動搖堅持「動態清零」總方針,堅決同一切歪曲、懷疑、否定中國防疫方針政策的言行作鬥爭。

並且在 5 月 5 日 ,習近平出席中共政治局常委會,又再次強調要毫不動搖地堅持「動態清零」,「堅決與一切歪曲、懷疑、否定中國防疫方針的言行作鬥爭」,然而在同一天的國務院常務會議上,李克強卻大談如何「幫扶外貿企業」。

然而上週六,李克強在會議上警告中國國內就業形勢「複雜險峻」,政府各部門必須加大就業優先政策的實施力度。對習近平堅持的「動態清零」總方針該如與「經濟發展」相互配合,卻隻字未提。

根據《彭博社》分析,他們認為,李克強此次很嚴厲強調「經濟發展」與「就業」,並且,李克強又再一次沒提到習近平的「清零」策略。

習近平與李克強的關係一直以來都備受外界關注,《中共不可說的祕密》的作者表示 :「如果說習近平和李克強不和,這可能有點牽強,但他們的言論確實代表了體制內對病毒的不同看法。」

《大紀元時報》時事評論員橫河 今 ( 11 ) 日表示,習近平在捍衛中共的抗疫政策,並提高到了路線鬥爭的高度,說明「黨內鬥爭激烈」,不僅是民間,黨內甚至高層對當前抗疫模式都有很多異議。

北京的策緯諮詢公司(Trivium China)的高級分析師陳昕然(Andy Chen)則認為,習、李之間其實沒有分歧,這只是不同領導人側重不同的政策而已。

根據《德國之聲》報導,雖然習、李不同調是客觀事實,但無論兩人怎麼不同調,都只局限在經濟領域,尤其是技術性環節,但只要是習近平拍版的政治決策,李克強從來沒有公開表現過不同調。
-------------

我唔係完全反對洞太清玲, 而係個力度去到邊度? 幾時會檢討? 幾時因時制宜作出修改? 諗住維持多100年? 人民聲音能否影響到決策者既思維? 防疫都要用鬥爭既思維? 講大左返唔到轉頭, 邊個要承擔呢個成本? 最後係人民

習近平既態度好明確. 但係我既問題一樣成立 "但係點解你唔會認為係政府考慮了各因素, 後果, 各專家意見後得出點做先............" 一個國家政策當然  詳情 回復 發表於 2022-5-16 01:53 PM
大紀元 美國之音 德國之聲 請不要拿這些媒體出來嚇人,殘廁太高,可能找到你所需,但等同自絕吹水空間,盡信書不如不信 這類以一概全, 斷章取  詳情 回復 發表於 2022-5-13 09:24 PM
生理輔導專員
回復 支持 反對

2萬

資深會員

笨實XO 發表於 2022-5-13 12:24 PM
去到無能力要改變, 疫情爆發, 未必一定要死好多人, 但『抗疫不力』呢個� ...

過去中國窮,死得人多或人命唔值幾個錢,被日本侵略者作殺頭遊戲,任人魚肉。只能說在今時不同往日,你說中國有錢也好,對生命重視也罷,或者怕死。外交部趙立堅其實說得好清楚,中國一放寬,有百多萬人失救或疫情死亡。相信好多人都沒去看或留意,近數十年好多多高談闊論,指點江山,太自我中心了。好多所謂粉絲,人云亦云,不知所謂云,大家堅持相信便好,不要質疑。病者國之大事,不可不察,西方黑暗世紀,有板你看。台灣示範抗疫中,大家努力,大家學下野先再講,三人行必有我師
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

含吹賴啜磨擰Fling

hiker 發表於 2022-5-13 01:09 PM

可能【與病毒共存】存呢個名會令人覺得係躺平乜都唔做

其實香港而家都無可能清到零(病毒第二時弱到自己消失另計),意思同與病毒共存係無分別,但不等於乜都唔做,但要因時制宜,適當地修改防疫手段

平衡民生與控制傳染就是最好的防疫措施,沒有什麼與病毒共存。 外國人的習慣導致他們死亡率高,這個跟不打疫苗一樣,叫做抵死,願意去死有什  詳情 回復 發表於 2022-5-13 05:17 PM
生理輔導專員
回復 支持 反對

資深會員

老美都死了過百萬人仲有咩醫療政策係有公信力?相信當中不是每一個都是選擇去死,或被選擇去死。好簡單,又如果國內取消動態清零,又比你知你會係第一批死既人,你會否為大家經濟著想支持取消動態清零?話明死咗冇得後知後覺,又冇時光機器回帶,大家只能見步行步,死少人當勝利了。。。。。針冇兩頭利,冇事當然點講都得,所有决定未一定係最好,唔係行錯棋返唔到轉頭就okay啦
回復 支持 反對

3萬

11萬

副站長

笨實XO 發表於 2022-5-13 05:05 PM
可能【與病毒共存】存呢個名會令人覺得係躺平乜都唔做

其實香港而家 ...

平衡民生與控制傳染之間關系,做到兩邊都得到最高收益,就是最好的防疫措施,這個世界實際上沒有什麼與病毒共存。病毒在不在唔到人類話事,人根本無呢個本事。
大陸現在是把會動的人封起來,而不是消滅病毒,大陸現在現況是人在,但病毒也在,無法消滅,咁可以叫做與病毒共存嗎?當然又不願意聽了。

外國人的社會習慣導致他們不使用中國人的嚴格防疫,造成死亡率高,這個跟不願意打疫苗是一樣的,實際上叫做抵死,願意去死有什麼辦法?

願意去死的高死亡率,叫做抵死。

其實都討論咗好多個round,中間廢話獠交嗰啲不計,大家主要討論對染疫病死嘅願景不同,一啲人想政府做多點例如封城封國保住每一條生命,一啲人覺  詳情 回復 發表於 2022-5-13 06:00 PM

回復 支持 反對