小飛 發表於 2005-9-16 00:29:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
:D為左方便大家, 新link 會在前面加個公仔頭.....;);)

買機/鏡前注意事項::L:L

(D)SLR TECHNOLOGY INFORMATION :D:D
::: Nikon公司的發展及歷史 :::
::: Nikon鏡頭的專用術語 :::
::: Nikon閃光燈兼容性與圖表、TTL多重閃燈系統和CLS(創新閃光系統)介紹 :::
::: Nikon DSLR 色彩模式演變過程、詳述及運用、色彩管理概念 :::
::: 齊來認識 Nikon 增距鏡 之 最初回 :::
::: 齊來認識 Nikon D40 :::
::: 齊來認識 Nikon D40 (等二回) :::
::: 齊來認識 Nikon D80 (第四回 之 LCD 顯示屏) :::
藝康數碼攝影小貼士 [2007-01-30]
Nikon閃燈系統簡潔操作demo,讓您明白如何操作
Nikon機身防水防塵性能匯篇 [2008-01-25]

Nikon 試鏡大全  [2007-12-13]

自大的「叻狂」F Mount
梨兄基礎攝影第一課  << 認識鏡頭 >>
梨兄基礎攝影第二課  << 對焦和變焦 >>
梨兄基礎攝影第三課 << 光圈和快門 >>
梨兄基礎攝影第四課 << 測光與曝光 >>
梨兄基礎攝影第五課 << 像場和焦距的關係 >>
超焦距
對焦測試板

漫談鏡頭第一章 << 光學玻璃 >>

NIKON產品噴血寫真集~(警告~!內含大量毒物,請留意貼相規則)多謝各位Nikon友的支持~!

DSLR 新手常見問題
新手買機買鏡溫馨小提示(29-03-2008 全面更新) [2009-01-01]
::: 齊來認識及探討 Nikon Coolpix 輕便數碼相機 :::

【Nikon 價目表】
【Nikon User Manuals】 ;););)
::Nikon Products Manuals Links for Share::
簡體中文相機說明書(有其他牌子) [2007-06-16]
青蛙網 - 舊model相機中文說明書

Nikon Showroom & Repair Centre 試機試鏡
貴機同平機的分別?
菲林機用DX鏡有什麼效果?!
DX 鏡on film 影像問題

鏡頭上的金環代表咩意思?
Nikon Nickname 花名一覽
Nikon 味?
Canon有?所謂 L 鏡,Minolta有?所謂 G 鏡,Nikon有冇呢?野架?
請問35/2有D同無D係咪差好遠?
請問 楊千華 念慈x 廣告果枝係咩鏡?!
D50好還是D70s好?
Nikon D50 vs KM D5D
【請教】買機 Check 機 list
新手買機買鏡溫馨小提示 [2007-05-25]
入手d50前一問
買D50前幾問
新手星期六/日買機,好多問題問...
明天應該投入 Nikon 既世界
D50冇個景深制會唔會好大影響ga????:D
D70s 包括什麼配件:o
買D200要注意什麼?
【買新機需知】
非原廠鏡問題
網上買機要小心呀!!
邊支閃燈好
新手買SB-800問題﹗
閃光燈火力問題
SU-800
深圳走透透: 購攝影物品 :D:D:D:D
日本買 nikon 資料
(分享)到了札幌 Nikon Showroom [2007-08-22]
***日本樂天訂NIKON鏡經驗分享(修訂版)***
Nikon的遮光罩是否要另外買的?
AF35 F/2 遮光罩
nikon 鏡 filter 問題 (links ?)
購買 Filter
L37C 請教
大 Filter 當細用
CPL定PL好
17-35 配咩 UV 同 CPL filter 好?
Nikon 77mm CPLII 可以上鏡頭蓋嗎?
買唔買快門線好 ?
【節錄文章】為什麼要叫"小白"和"小黑"?

Nikon 版友小黑統計 (#1附小黑資料連結)
Nikon 小黑系列一覽 [2008-03-06]

Nikon 大三元
Nikon 版友【全家福】
D70 用MF lens可唔可以測到光?

評分

參與人數 7威望 +13 收起 理由
D3x + 1 有內涵
lammawolf + 1 useful information!
kwtone + 1 精品文章
mandy0o0 + 1 精品文章
wickywickywa + 1 有心思有創意
Arsenal + 3 我又加!
艾梵 + 5 加多次!!

查看全部評分

小飛  樓主| 發表於 2005-9-16 00:29:51 | 顯示全部樓層
買機/鏡後注意事項::kiss::kiss:

Nikon新/舊機主請按入報到 ~
鏡尾的保護罩不是黑色, 而是半透明 軟身無牙 白色罩....
D70有冇保用証要寄??
Nikon 新版黃紙 [2009-06-19]
Nikon保養問題 ;)
拎機上去俾Nikon整
DSLR 可唔可以好似傻瓜機甘用LCD取景 ?
LCD 的光度會調低多少
想問下D70舊電可否同D70s共用
Nikon EN-EL3e BATTERY:D:D
尼康配件無痛分離小秘笈

D70換 EYE PIECE
D70用唔用到D70S個EYECUP呢:o:o
D2H取景放大器
DK-17M

D70 + Eyecup 方案選擇:D:D
Which eyecup model is suitable after installing DK-21M for D70
D200換eyepiece一問
;) 為D300更換接目鏡 (2007-12-01)
left or right eye?
試了 DK21M (四眼仔用 D70s Version)

請教有關直角觀景器;)
電子取景器...:L:L
D200 的快門線是甚麼 model number
D70 直倒:L:D

D70可半按直度完成

D70 改裝快門插座

請問Nikon DSLR有無手帶? :D:D
MC-30 vs MC36 你地會點選擇?
Lightsphere 落 SB-800
SB-800柔光大法
;) SD-8 use on SB-800 [2008-01-18]
SB 800 飛燈使用方法 (2007-10-29)
打直影相點用"閃" (2007-05-25)
閃 燈 架 一 問

Serial no. of Nikkors
DIY lens hood
市面有相機袋的內籠賣嗎?
Camera Bag website for Nikon;P;P
想申請網上相簿~有咩好介紹?
買左 D50 之後的清潔及保養
想買電子防潮箱
電子防潮箱: Wonderful vs 惠通

D200>>>iPod Video

即棄相機雨衣

在2-6度的地方使用D70, 功能是否正常?:L:L
嚴寒下的 Nikon 原裝電表現超強!!

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
艾梵 + 5 好!

查看全部評分

回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2005-9-16 00:30:09 | 顯示全部樓層
Troubleshooting:

個viewfinder中間就有一條幼0既黑線出現
:o D80的對焦區多o左條線 ?? (2007-1022)
D50 新仔一問~觀景器~唔知點解望入去既時候好似懞懞地咁:o:D:D
部機o係觀景器果陣望出去比較暗
唔知我部D70係咪對焦有問題
NIKON相機點CHECK對焦準唔準確
支鏡能對焦無限遠嗎?
請問D70s有解決高光溢出的問題嗎?
如果D70後面 CF卡green燈不斷閃, 代表d乜哩?
D70 LCD上有字開始睇唔到, 快門久唔久落左去之後唔識返上黎, 撳制入唔到Menu之後連相都影唔到
我的D70睇來要入廠....按十字制都改唔到對焦點!
急問! D70測光出事...
新買的D70,EV已經較高0.3了,影出黎既相好暗,請問會吳會測光有問題
好灰呀 !!! why 我個朋友部d70s kit 影出來d 野咁灰既
點解用D70影出黎既相灰矇矇一片既?
我部D70影相好似有d問題, 請入來看看 :o:o
相上的"彩虹紋"
LCD花左 有冇得修補
How to check the Dusts in CCD:D:D
求救!!D80個反光板唔見? [2008-01-18]
有冇人試過自己洗ccd ?
請問係咪光點 ?
死點/熱點 on D70
Viewfinder 有塵應該點
好奇想問問各前輩如果清理反光鏡
機身既反光鏡有少少發霉, 用什麼抹比較好?
鏡頭有塵...????
鏡頭入塵怎麼辦?
鏡頭清塵問題
鏡頭有霉請幫幫手
光圈葉有油, 問題大唔大?
:( 70-200 吱吱聲 [2007-12-20]
AF-S VR Micro 105mm f2.8光圈的問題 [2008-04-21]
求救 - 拆唔到Nikon CPL II
我部 D70s,入電同取出電池唔係咁順咁...
D200直度用AA電
D2X 甩膠一問
我曝左十幾分中光,點解之後load野要好好好耐既???
唔知係唔係CF card有問題?
拯救D70檔案:L:L
拯救已刪除之相片、死卡之心得分享 (還有防止 undelete 的心得)
用raw+jpeg問題
D50 輕搖的聲音
Nikon 閃光燈怪聲請教
SB 800 怪聲??
用18mm, 用閃光燈時, 張相底下有個黑印
:o d300閃燈不會自動彈起正常嗎? [2008-01-25]
【問】閃燈測光 (直打 vs 打bounce)
樂極生悲 AH-4 Hand strap
小黑三夾D70 (再跟進)
Nikon Capture REBOOT 急問

回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2005-9-16 00:30:39 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2005-9-16 00:31:00 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2005-9-16 01:20:49 | 顯示全部樓層
Reserved

回復 支持 反對

kobeandy 發表於 2005-9-16 10:00:14 | 顯示全部樓層

MTF

我只留下呢個:P:(

MTF

MTF
回復 支持 反對

pianockh 發表於 2005-9-28 22:09:03 | 顯示全部樓層
::: Nikon鏡頭的專用術語 :::

錯左link 呀
回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2005-9-28 22:24:25 | 顯示全部樓層
改左啦!! 唔該晒 :P:P:P:P :D:D:D:D:D:D

等我得閒又update 下先....;););););)

回復 支持 反對

fkm 發表於 2007-1-3 01:28:08 | 顯示全部樓層
Introduction to Single Lens Reflex Cameras site address 已改

http://www.nikon.co.jp/main/eng/ ... /workshop/index.htm

Please update link.
回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2007-1-4 12:25:39 | 顯示全部樓層
Updated thx!!!;) ;):D

回復 支持 反對

leungkwokman 發表於 2007-4-12 11:29:05 | 顯示全部樓層

回覆 #5 小飛 的帖子

這原是我一直常看的forum,加公仔的原意也可以讓大家一看立即分辨到有新link,但舊的link一直沒有除去公仔,一眼望落去差不多全部都是新link,容易引起混亂呢!故建議在加入公仔後6個月左右即除去公仔,讓畫面更簡潔!;)
回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2007-4-12 11:50:35 | 顯示全部樓層
原帖由 leungkwokman 於 2007-4-12 11:29 AM 發表
這原是我一直常看的forum,孕i以讓大家一看立即分辨到有新link,但舊的link一直沒有除去公仔,一眼望落去差不多全部都是新link,容易引起混亂呢!故建議在加入公仔後6個月左右即除去公仔,讓畫面更簡潔!;)

呢個問題我都有諗過......之不過...要紀錄左d thread 既日子先可以做.....故此....我打算.....每半年 reset 一次會簡單d......;P ;P ;P ;P
回復 支持 反對

leungkwokman 發表於 2007-4-12 14:30:44 | 顯示全部樓層

回覆 #13 小飛 的帖子

一切以版主的安排為依歸啦!不過現存大部份都過半年囉!:)
回復 支持 反對

ralphma 發表於 2007-5-12 01:42:58 | 顯示全部樓層
小飛版主師兄 ,小弟想問一問個價目表係咪冇咗 ?如果可以用番就好lu ,Thanks:) !
回復 支持 反對

小飛  樓主| 發表於 2007-5-16 00:01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ralphma 於 2007-5-12 01:42 AM 發表
小飛版主師兄 ,小弟想問一問個價目表係咪冇咗 ?如果可以用番就好lu ,Thanks:) !

攪掂 !! thx!!! ;) ;)
回復 支持 反對

toshibob 發表於 2007-9-30 12:46:53 | 顯示全部樓層
對於新手的我真的十分有用呢.....
多謝...
岩岩 買左 部 D50 學習攝影..
回復 支持 反對

ymap 發表於 2008-2-16 21:17:34 | 顯示全部樓層
very good!!;P

:good: :good: :good: :good: :good:
回復 支持 反對

sanny 發表於 2008-3-14 09:46:49 | 顯示全部樓層
要攝出好的照片,不僅要好的攝影師同時還需要好的相機才行!
原帖由 Financial Advisor 於 2005-9-28 10:09 PM 發表
::: Nikon鏡頭的專用術語投資顧問 :::

錯左link 呀
回復 支持 反對

CHENXINREN 發表於 2008-12-9 14:40:25 | 顯示全部樓層
VREY GOOD!
回復 支持 反對