supervin 發表於 2006-5-13 20:07:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
第一次影日落唔知有D照片有D光在用了KM D5D 18-70 + CPL, 一時有一時冇, 轉用70-300又冇咁問題請問問題出在那裏呢?

THX

samuall 發表於 2006-5-13 20:09:56 | 顯示全部樓層
鏡頭的眩光(flare) ,存在與否和鏡頭的設計有關,外加filter也可能令眩光出現。
回復 支持 反對

supervin  樓主| 發表於 2006-5-13 21:51:51 | 顯示全部樓層
thx 請問如何被免發生呢,還有下面D景物好似怪怪地,其實曝光和快門點樣Set先最好,多謝指點
回復 支持 反對

LnCB 發表於 2006-5-14 01:27:26 | 顯示全部樓層
其實我相信你張相已經完全out of focus,呢個可能係你所謂怪怪o地o既原因

其實flare 係透光率不足o既鏡片出現o既多重內反射問題,唔想有flare o既話,一係就好似上面位師兄咁講唔好落filter(因為其實無鏡片係完全無內反射o既,但原則上減鏡數就可以減少反射),另外就係改用有防反射coating o既鏡(即係天價咁貴果d 呢)
回復 支持 反對

6x4.5 發表於 2006-5-14 01:58:58 | 顯示全部樓層
原帖由 LnCB 於 2006-5-14 01:27 發表
其實我相信你張相已經完全out of focus,呢個可能係你所謂怪怪o地o既原因

其實flare 係透光率不足o既鏡片出現o既多重內反射問題,唔想有flare o既話,一係就好似上面位師兄咁講唔好落filter(因為其實無鏡片係完全 ...

有d天價咁貴既鏡...一樣會有, 仲要係好勁個隻..
回復 支持 反對

supervin  樓主| 發表於 2006-5-14 03:10:52 | 顯示全部樓層
我用重點測光有冇錯呢? 多謝指導
回復 支持 反對

himarj 發表於 2006-5-14 23:23:20 | 顯示全部樓層
你張相光度都算 ok 呀, 不過o的景物 out of focus。

重點測光是一種模式而已, 用佢或唔用佢都唔會有錯。 錯與對是你點用重點測光, 如測那一個位及有無作曝光補償。
回復 支持 反對

supervin  樓主| 發表於 2006-5-14 23:54:18 | 顯示全部樓層
多謝你下次再試?先thx
回復 支持 反對

PENTAX超人 發表於 2006-5-15 10:52:12 | 顯示全部樓層
如果樓主係用DC, 仲有一個可能, 就係SENSOR前的抗IR濾鏡反光至鏡頭鏡片, 又再反到SENSOR, 某些設計得薄的DC都有類似問題.
回復 支持 反對