[相機鏡頭] 滕龍17-50 vs 色馬18-50

銀牌會員

跌倒PG

近來因好多親戚來玩....手頭上又無支方便的鏡可用....
見到色馬18-50mm f2.8及龍仔17-50mm f2.8都合心水....
唔知等龍仔個支定係買色馬的好.......請各位大師指點下...
色馬現在價格係幾多左右? 我問過一間要HK$3500 @@

2萬

資深會員

原帖由 sampoon 於 2006-7-18 06:26 PM 發表
見到色馬18-50mm f2.8及龍仔17-50mm f2.8都合心水....
唔知等龍仔個支定係買色馬的好.......請各位大師指點下...
色馬現在價格係幾多左右? 我問過一間要H ...

龍仔個支 a mount 出左呢咩?
意念是形 簡約是美

一個人沒有什麼想去影,沒有什麼鏡想買,便很容易失去生存意志

高級用戶

Sigma 18-50果枝我用過, 但係個人覺得有少少黃,
最後轉左Minolta 24-105 F/3.5-4.5

1萬

資深會員

爛相學會核心成員

我等緊...就快連秋水都望穿埋...

1萬

資深會員

百毒不侵

使用相機品牌
Canon
Nikon
Olympus
Pentax
LEICA
Panasonic
Fujifilm
傳統135
中大底
其他品牌相機
原帖由 sampoon 於 2006-7-18 18:26 發表
色馬現在價格係幾多左右? 我問過一間要H ...

師兄係唔係一定要用17MM/18MM?
24MM夠唔夠WIDE?
我有好介紹, 有新貨的
MINOLTA 24-85, 呢支由頭SHARP到尾
OR
SIGMA 24-70/2.8 呢支35-50全開都仲好正, 其他焦段要收1級
我不能將大紅花拍成玫瑰花,
卻會努力將大紅花拍得更加燦爛。

銀牌會員

蔡司 16-80 和 tamron 17-50

初來乍到

請問有無師兄有以下比較呢 ?

在tarmon 18-200         的 28-50 這段
在tarmon 17-50 (F2.8) 的 28-50 這段
在tarmon 28-75 (F2.8)的 28 -50 這段

這三鏡在這同焦距的範圍內, 以 f8的比較下會差多遠呢 ?

我想買多一支, 唔知買邊支好.....
KM!! KM!!! KM!!!!

銀牌會員

跌倒PG

原帖由 neoshum 於 2006-7-19 12:00 AM 發表

我有好介紹, 有新貨的
OR
SIGMA 24-70/2.8 呢支35-50全開都仲好正, 其他焦段要收1級

有時真係需要18mm影人像風景.....
本來支kit鏡都好夠用....但一入室內就唔得啦...所以想搵支大光圈的.......
等極支龍仔都唔出....唯有諗諗支色馬囉......:(

1萬

資深會員

百毒不侵

使用相機品牌
Canon
Nikon
Olympus
Pentax
LEICA
Panasonic
Fujifilm
傳統135
中大底
其他品牌相機
原帖由 sampoon 於 2006-7-19 10:09 發表

有時真係需要18mm影人像風景.....
本來支kit鏡都好夠用....但一入室內就唔得啦...所以想搵支大光圈的.......
等極支龍仔都唔出....唯有諗諗支色馬囉......:(

色馬果支早少少時間唔記得邊個二手版有人放$2200
去行的話要訂, 旺角恆輝有現貨但貴幾百

龍仔就出, 等等
我不能將大紅花拍成玫瑰花,
卻會努力將大紅花拍得更加燦爛。

1萬

資深會員

原帖由 neoshum 於 2006-7-19 12:00 AM 發表

我有好介紹, 有新貨的
OR

Sigma 支鏡唔錯  EX DG 鏡, 成像好, 全焦段可用大光圈 f2.8

好多師兄都推薦
SONY

資深會員

原帖由 eYYe 於 2006-7-19 07:16 AM 發表
請問有無師兄有以下比較呢 ?

在tarmon 18-200         的 28-50 這段
在tarmon 17-50 (F2.8) 的 28-50 這段
在tarmon 28-75 (F2.8)的 28 -50 這段

這三鏡在這同焦距的範圍內, 以 f8的比較下會差多遠呢 ?
...

三支鏡的焦距範圍唔同,用途都好唔同,要只從F8的表現去比,唔多合理。
18-200,由wide至tele都有,一支鏡可以走天涯,for旅行for懶人for初學者就最fit。
17-50,for APS-C DSLR變左27.5-75mm,係一支焦距範圍好適合日常使用的鏡頭,加上大光圈,要求高質素又方便的APS-C DSLR用家,呢個焦距好適合。
至於28-75,如果你係用菲林機,28-75呢個焦距範圍就好o岩用,但如果你只用APS-C DSLR的話,28-75變成42mm-112.5mm,wide唔夠,當tele用又好似唔夠長,高不成低不就,除非真係好需要,否則從APS-C DSLR的用家角度出發的話,呢支一定唔會係首選。
sorry,講左咁多都無答到你,但希望意見對你選鏡會有幫助。

初來乍到

hokafai 兄, 多謝你的意見,

我怕買左17-50, 過兩年有full frame 又平到可以入貨果陣支鏡就無用啦. 所以買左一支數碼鏡後 (18-200), d 朋友就叫我唔好再買數碼鏡了.....
KM!! KM!!! KM!!!!

銀牌會員

跌倒PG

原帖由 neoshum 於 2006-7-19 12:05 PM 發表

色馬果支早少少時間唔記得邊個二手版有人放$2200
去行的話要訂, 旺角恆輝有現貨但貴幾百

龍仔就出, 等等

龍仔個支到今時今日都未發佈銷售日期..唔知等到何年何月...:L
真係望穿秋水.....

資深會員

原帖由 eYYe 於 2006-7-19 02:17 PM 發表
hokafai 兄, 多謝你的意見,

我怕買左17-50, 過兩年有full frame 又平到可以入貨果陣支鏡就無用啦. 所以買左一支數碼鏡後 (18-200), d 朋友就叫我唔好再買數碼鏡了.....

Full Frame機究竟幾時才會成為主流DSLR,暫時無人可以講得埋。但現階段你係咪有需要用鏡,就你自己可以話到事。所以,買唔買APS-C DSLR專用鏡,又或買邊支鏡,就睇你自己決定。