2006年 我的攝影回顧 - jackngai

JackSir 發表於 2007-1-5 23:24:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
2006 年, 諗住減產..... 點知.. 越減越多產。

當中也有很多自己覺得 keep 得住, 或幾滿意的。

不過回顧呢一年, 技術 / 藝術層面上較突出的, 卻未必是我的至愛。

#1  - 在這三年來,  拍攝Carrie 的作品中, 這張簡簡單單, 但反而是我最喜歡的,  影人像, 什麼構圖, 特色 , 主題... 都是假的。 最重要是, 影得主角夠靚。 這張就是了。

alpha-7 , 85/1.4G, 素肌美人

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
bfung + 1 估唔到闊別數年,竟然在此再度相會。我 ...
kingjames + 1 呢張相我第一次睇已經很喜歡,半身ca ...

查看全部評分

JackSir  樓主| 發表於 2007-1-5 23:26:58 | 顯示全部樓層
#2 - Karen 這張, 不用多說, 必定入圍。

影人像不一定要  複雜的方法才好。 一支燈, 加個 蜂巢。 就這樣簡單。 拍出Karen的另一種味道。

Pentax 645 , a45/2.8, Kodak Tmax 100

回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2007-1-5 23:27:07 | 顯示全部樓層
#3 - Milo

原來最好的, 都是簡單的。

Dynax 7D , 16/2.8FE , 5600HS w/OC-1100

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
PP + 2 精品文章 呢輯真係好鐘意 仲有幸見過 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2007-1-5 23:36:43 | 顯示全部樓層
呢輯, 可算整輯都滿意, 不得不提。 只因06年太多普通人像活動 或 教學性質的活動。 才會的起心肝, 在06年最後一個週末, 做一場好戲。

http://www.fotop.net/jackngai/miko
回復 支持 反對

F.E.L.I.X. 發表於 2007-1-5 23:48:33 | 顯示全部樓層
說實的, jack 兄你的人像, 實在給我很不同的感覺...
我想你已忘了我, 我只有一年的攝影經驗, 絕少人像攝影, 就是找不到要怎樣拍才可以拍得出你那種感覺...
亦因此很少拍, 就算拍, 亦通通不滿意...
這令我很困窘..
回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2007-1-6 03:54:29 | 顯示全部樓層
原帖由 F.E.L.I.X. 於 2007-1-5 11:48 PM 發表
說實的, jack 兄你的人像, 實在給我很不同的感覺...
我想你已忘了我, 我只有一年的攝影經驗, 絕少人像攝影, 就是找不到要怎樣拍才可以拍得出你那種感覺...
亦因此很少拍, 就算拍, 亦通通不滿意...
這令我很困窘..

其實不需要刻意追求的, 有時影人像, 特別女性, 都幾睇你對女人的經驗。 還有就是, 你對女性, 有沒有一份欣賞的心情。 直接點說, 我喜歡看不同的女人, 在不同的女人身上, 我也會找到一點美感。我喜歡將這種美感拍攝下來, 不管對方是不是好靚女。

再加上拍攝時, 你有冇一個好明確的目的。 例如 , 一般日景人像, 普通的, 目的一般都只是要表現到相中人的美態, 構圖上工工整整。  這是初階。

如果不在這個階段先下功夫, 練好基本法則 , 就想 玩到 各種不同光影效果,  dressing, style, 等等...  並非不可能, 但要兼顧的東西太多, 欠缺經驗的話, 出來效果不好, 挫折感會更大。

你可以去看看 我早年在 dcfever  post 過的所謂人像相, 保證嚇你一跳 :

(不妨由這一頁開始, 看到 第一頁 )
http://www.dcfever.com/photoshar ... =desc&pagenum=6

然後是  2003 的 album :
http://www.fotop.net/jackngai/portrait2003

2004 :
http://www.fotop.net/jackngai/portrait2004

2005 :
http://www.fotop.net/jackngai/portrait05

2006 :
http://www.fotop.net/jackngai/portrait06

看看我每年的產量, 幾乎是每個月都影幾場, 說穿了只是熟能生巧, 如果你能多影多錯多修正多見識, 一樣都會影得好。

btw  . 我記得你的, 不知有冇見過面, 但之前已經交談過
回復 支持 反對

alvin0808 發表於 2007-1-6 11:34:16 | 顯示全部樓層
原帖由 jackngai 於 2007-1-6 03:54 AM 發表

其實不需要刻意追求的, 有時影人像, 特別女性, 都幾睇你對女人的經驗。 還有就是, 你對女性, 有沒有一份欣賞的心情。 直接點說, 我喜歡看不同的女人, 在不同的女人身上, 我也會找到一點美感。我喜歡將這種 ...

睇左JACK哥分亨的相片, 與最近睇到果D, 分別都好大,
也經歷一段成長期, 現在愈來愈有個人風格,
多謝分享
回復 支持 反對

F.E.L.I.X. 發表於 2007-1-6 21:25:53 | 顯示全部樓層
原帖由 jackngai 於 2007-1-6 03:54 AM 發表

其實不需要刻意追求的, 有時影人像, 特別女性, 都幾睇你對女人的經驗。 還有就是, 你對女性, 有沒有一份欣賞的心情。 直接點說, 我喜歡看不同的女人, 在不同的女人身上, 我也會找到一點美感。我喜歡將這種 ...

很多謝你的提點, 我會好好花時間心神去嘗試~
你還記得我, 實在很開心呀
回復 支持 反對

holala 發表於 2007-1-7 00:20:18 | 顯示全部樓層
師兄的攝拍人像功力不客置宜。#1-#3很美呀!但是老實說,你的鬼域果輯相,真係新年流流... 好鬼正!

還有,totally agreed你對人像拍攝的見解!:)

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
jackngai + 9 非常好的個人簽名。 抵加分 !!

查看全部評分

回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2007-1-7 20:56:17 | 顯示全部樓層
原帖由 holala 於 2007-1-7 12:20 AM 發表
師兄的攝拍人像功力不客置宜。#1-#3很美呀!但是老實說,你的鬼域果輯相,真係新年流流... 好鬼正!

還有,totally agreed你對人像拍攝的見解!:)

你個簽名 很好, 加分 , 嘿嘿
回復 支持 反對

holala 發表於 2007-1-7 23:22:51 | 顯示全部樓層
heeheheeeeeheheh  

thanks~~

每個Minolta 友心聲。

回復 支持 反對

阿壽 發表於 2007-1-9 00:44:20 | 顯示全部樓層
第一張, simple is beautiful
第二張光線同構圖都一流
第三張充份利用鏡頭的特性

但論創意, 一定是鬼域果輯
回復 支持 反對

小馬仔 發表於 2007-1-9 01:02:04 | 顯示全部樓層
3張都好正呢...     

鬼域更加係 強勁既攝影+後制功力
五體投地

睇見jack哥既人像進化...
希望有日我可以追到燈尾    
回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2007-1-9 03:20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 小馬仔 於 2007-1-9 01:02 AM 發表
3張都好正呢...     

鬼域更加係 強勁既攝影+後制功力
五體投地

睇見jack哥既人像進化...
希望有日我可以追到燈尾    

我冇乜人教, 靠睇人地d 相 同埋 睇書, 再苦練四年.... 你地而家多左人教... 要追到我, 好易唶 :kiss:
回復 支持 反對