Rollei 35 (照片分享)

gw007hk 發表於 2008-12-6 09:52:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ikareteru 於 2008-12-6 01:49 AM 發表

咁s和se有什麼分別喔!!!

大致相同, 測光35S用追針式, 35SE用電子LED3粒燈仔

Rollei 35 S
Lens: Sonnar f/2.8, 40 mm
Light meter: Battery powered, using CdS photoresistor
Retail price 1976: chrome 470 DM, black 496 DM
Number of items: 260,000

Rollei 35 TE / SE
Made from November 1979 until September 1981
Newer model with Tessar (TE) respectively Sonnar (SE) lens
Light meter with LED indicator in viewfinder.
Different battery: PX27, battery exchangeable without opening the film compartment.
Initial retail price: 298 DM / 398 DM
Retail price at mid of 1982: 248 DM / 298 DM (sell out)
Retail price at end of 1983: 198 DM (sell out)
Number of items: 120,000 (TE) / 150,000 (SE)
回復 支持 反對

NelNel 發表於 2008-12-8 01:02:25 | 顯示全部樓層
我又貼下la
rollei 35 wif natura 1600
咩setting 已經忘記了

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
gw007hk + 1 色彩自然

查看全部評分

回復 支持 反對

michael1015 發表於 2008-12-8 16:35:01 | 顯示全部樓層
我又貼

回復 支持 反對

NelNel 發表於 2008-12-8 22:38:23 | 顯示全部樓層
原帖由 孤獨戰士 於 2008-12-8 04:35 PM 發表
我又貼

...

原來咁多人用rollei35 不如搞一次rollei團la  
wakaka
回復 支持 反對

michael1015 發表於 2008-12-9 00:23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 NelNel 於 2008-12-8 22:38 發表

原來咁多人用rollei35 不如搞一次rollei團la  
wakaka

小弟輪班工作的,要看看時間能否就到 .................. 待聖誕後看看其他師兄意向如何?
回復 支持 反對

man4216 發表於 2008-12-9 00:40:47 | 顯示全部樓層
原帖由 孤獨戰士 於 2008-12-9 12:23 AM 發表

小弟輪班工作的,要看看時間能否就到 .................. 待聖誕後看看其他師兄意向如何?

我都岩!我實出席!
回復 支持 反對

gw007hk 發表於 2008-12-9 10:31:02 | 顯示全部樓層
原帖由 man4216 於 2008-12-9 12:40 AM 發表

我都岩!我實出席!

我都想帶d rollei 仔出黎玩?, 大家有乜好提議?
回復 支持 反對

michael1015 發表於 2008-12-21 19:14:27 | 顯示全部樓層
近日拍攝的 ...........

菲林係 Fujichrome Velvia 100

回復 支持 反對

man4216 發表於 2008-12-27 10:37:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kevinlyh 於 2008-11-13 06:58 PM 發表
其實呢部機仔, 會唔會有皮套賣呢? 好似leica M機咁?

佢原廠就有皮套既~只不過係包住成部機~比你袋住果d~

上下開果D就未見過有~:@ :@
回復 支持 反對

gw007hk 發表於 2008-12-27 12:42:31 | 顯示全部樓層
轉載一段有關 ROLLEI 35的文章:

http://www.xiangji.cn/culture/2008730936117341.html

回復 支持 反對

michael1015 發表於 2008-12-27 23:44:30 | 顯示全部樓層

回覆 #134 gw007hk 的帖子

好文章!謝謝七哥的分享
回復 支持 反對

kiko459 發表於 2008-12-30 21:09:12 | 顯示全部樓層
唉呀...塭左好耐都唔見ROLLEI 35 賣
有冇人知邊到地方有得賣呢D 中古機呀:cry
回復 支持 反對

gw007hk 發表於 2008-12-30 21:22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kiko459 於 2008-12-30 09:09 PM 發表

陳洪(香檳大廈)不知幾多部ROLLEI 仔, 不過都幾貴.....

哈, 用搜索功能 -- ROLLEI,  2手區之前都有幾部唔知你鍾意唔鍾意?

http://www.dchome.net/search.php ... mp;searchsubmit=yes
回復 支持 反對

michael1015 發表於 2008-12-30 21:38:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kiko459 於 2008-12-30 21:09 發表

eBay 大量供應
回復 支持 反對

michael1015 發表於 2008-12-30 21:40:33 | 顯示全部樓層
自沖 lucky 100,TMAX developer 20℃ 7 分鐘

回復 支持 反對

kiko459 發表於 2009-2-6 20:05:30 | 顯示全部樓層
PUSH
點解無人POST新相啊:call
回復 支持 反對

gw007hk 發表於 2009-2-10 23:26:11 | 顯示全部樓層
35 LED 數張
35 LED 01.jpg
35 LED 03.jpg
35 LED 04.jpg
35 LED 05.jpg
35 LED 02.jpg

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
bluecircle + 1 色彩豐富
孤獨戰士 + 1 Standout
agn + 1 色彩自然

查看全部評分

回復 支持 反對

豬朳手領 發表於 2009-2-12 11:50:24 | 顯示全部樓層

回覆 #141 gw007hk 的帖子

Nice pictures. Especailly 2nd one.

想請教一下對焦技巧。我的總是不滿意 / 不 Sharp....

回復 支持 反對

gw007hk 發表於 2009-2-12 12:14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 豬朳手領 於 2009-2-12 11:50 AM 發表

Nice pictures. Especailly 2nd one.

想請教一下對焦技巧。我的總是不滿意 / 不 Sharp....

多謝賞圖。

NO.2 係雨景, 如適當曝光, 其色彩很飽和, 掃街很有情調。

我用正片, 取其色彩及反差強烈, 感覺清晰度比普通的負片好。

3~4呎最近景比較容易掌握, 4呎~6呎之間要習慣下個距離, 中景6~10呎之內最好望?個地下距離, 10呎之後至無限遠多數F11超焦距......

回復 支持 反對

豬朳手領 發表於 2009-2-12 16:53:43 | 顯示全部樓層
謝謝 !

今個週末再試試 !

:)
回復 支持 反對