觀景器數字的迷思

garyckw 發表於 2007-2-20 23:02:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本人一直都是用開F90X,近日朋友借了一部30D 毒我,用後有一個問題使我不知如何。

我發覺30D的觀景器很細,當然300D更甚啦。
之後我再試試D80都是很細,我再查一查它們的spec 發現如下:

D2X
視點 :  19.9毫米 ( 於 -1.0m(-1))
觀景器畫面覆蓋率/放大率 :   約100% (高速裁切時約97%) / 約 0.86x (當使用 50mm F/1.4 鏡頭設定為無限遠及1.0m(-1)

D200
視點 :19.5mm (-1.0m(-1))
觀景器畫面覆蓋率/放大率 : 約 95% (垂直及水平)  / 使用50mm鏡頭,調校至無限遠,於-1.0m-1 時約0.94倍

D80
視點 : 19.5mm (-1.0m-1)
觀景器畫面覆蓋率/放大率 :  約95%(垂直及水準) / 使用50mm鏡頭,調校至無限遠,於-1.0m-1 時約0.94倍

D70s
視點 : 18mm (1.0m-1)
觀景器畫面覆蓋率/放大率 : 以 50mm 鏡頭對焦至無限遠,於 -1.0m(-1) 時約 0.75 倍

F6
視點 : 18mm ( 於 -1.0m(-1))
觀景器畫面覆蓋率/放大率 : 約 100% / 以 50mm 鏡頭設定到無限遠和於 -1.0m (-1) 時約 0.74 倍

F5
視點 :  約 20.5 毫米
觀景器畫面覆蓋率/放大率 : 以 50mm 鏡頭對焦無限遠,約 100% / 0.70 倍放大率

F90X
視點 :  約 19mm
觀景器畫面覆蓋率/放大率 : 以 50mm 鏡頭對焦至無限遠,約 92 %/ 約 0.78 倍

30D
視角: 約20 mm
觀景器畫面覆蓋率/放大率 : 垂直/水平方向約95% / 約0.9倍 (50mm鏡頭: -1屈光度,無限遠距離對焦)

資料來源:
http://www.nikon.com.hk/comparep ... B%5D=710-9cc3e2c4e0
http://www.nikon.com.hk/comparep ... B%5D=197-f63d87a999
http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... 15&tag_id=11393

這堆數字是如何解讀呢???
放大率是越近1.0 好呢或是越離1.0 好呢?
視點又如何呢?
因為現實是我覺得觀景器對我來是第一等大事,所以D70我是永不會考慮的,到了D80 好似有了改善,但D80 / 30D都仍是細!!
Samuel.K 發表於 2007-2-20 23:19:20 | 顯示全部樓層
覆蓋率 = VF 同相片相差幾多, 100% 即係相等, 少過 100%, 例如 95% 代表 VF 睇到相片上 95%, 換言之, 有部份 VR 以外o既野, 都影埋入相度

放大率 - 唔使講了吧? 就係 50mm 焦距下, 同實際物件大細相差幾多

個人而言, VF 覆蓋率重要好多, 因為可以準確控制有乜野入鏡/相,
亦係旗艦機身專有優點
回復 支持 反對

jorg 發表於 2007-2-21 00:01:10 | 顯示全部樓層
好像 canon 的 VF 不夠 Nikon 的光亮
回復 支持 反對

garyckw  樓主| 發表於 2007-2-21 00:01:43 | 顯示全部樓層
謝謝你的答覆!
覆蓋率我是明白的
放大率我都是明白的

但.......

親身的體驗,本人是戴眼鏡的,
今天我用f90x的觀景器來影相
又同時用30D 及D80 來影
發覺F90X 的觀景器最大(我已不計明亮度了)
我指的是我看到整個的focusing screen 都比D80 及30D 都大
我只想知道為何 F90X 的放大率是0.78 倍
而D80 的放大率是0.94倍
為何我有這樣的感覺???

是視點的間題嗎?
我諗你的答案仍未能解決我心的疑問!
回復 支持 反對

PPLd 發表於 2007-2-21 00:02:47 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

garyckw  樓主| 發表於 2007-2-21 00:06:56 | 顯示全部樓層
我始終覺得當我用D80 及30D 望入觀景器時,我會被那個觀景框阻擋了看見focusing screen 的四個角
但當我用F90X望入觀景器的時候,我可以輕易一次過望晒四個角(即是整個畫面)。

回復 支持 反對

phui 發表於 2007-2-21 00:10:47 | 顯示全部樓層
sensor size (film size) x magnification ratio ....
So PPLd is correct, for DSLR, 36 x 24 / 1.5 = APSC size * magnification ratio
回復 支持 反對

garyckw  樓主| 發表於 2007-2-21 00:44:24 | 顯示全部樓層
剛剛粗略量度過
F90X 的觀景器面積大約是1.9cm x 1.3cm(觀景框是圓形,所以四個角都被檔了,所以應該比這個尺寸略少)
30D 的觀景器面積大約是1.6cm x 1.1cm

由於我沒有D80/D200/D2X/F5/F6/D70s,所以希望各位師兄提供!謝
回復 支持 反對

Samuel.K 發表於 2007-2-21 01:49:35 | 顯示全部樓層

回覆 #8 garyckw 的帖子

原來師兄係想知實際大細
的確, 連說明書都無寫呢

講 VF 要大要光, 可能至少要 D200 先岩你胃口呢,
仲嫌唔夠, 就只得 D2 系統了
回復 支持 反對

aggress 發表於 2007-2-21 02:14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ladios_sopp 於 2007-2-21 01:49 AM 發表
原來師兄係想知實際大細
的確, 連說明書都無寫呢

講 VF 要大要光, 可能至少要 D200 先岩你胃口呢,
仲嫌唔夠, 就只得 D2 系統了

咁D80 同D200 果個都一樣放大率, 光暗方面我都唔覺有分別
回復 支持 反對

Samuel.K 發表於 2007-2-21 02:16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 aggress 於 2007-2-21 02:14 發表

咁D80 同D200 果個都一樣放大率, 光暗方面我都唔覺有分別

好 lor 好 lor, 係咁可以直上 D2 算啦, 唔使煩 :D
回復 支持 反對

garyckw  樓主| 發表於 2007-2-21 02:40:50 | 顯示全部樓層
原帖由 garyckw 於 2007-2-21 12:44 AM 發表
剛剛粗略量度過
F90X 的ぢ[景框是圓形,所以四個角都被檔了,所以應該比這個尺寸略少)
30D 的觀景器面積大約是1.6cm x 1.1cm

由於我沒有D80/D200/D2X/F5/F6/D70s,所以希望各位師兄提供!謝

我量度尺寸,都只是希望收集多一些數據,來解決我的問題,這數據可能有用,亦可能沒有用。
回復 支持 反對

CarlLee 發表於 2007-2-21 05:03:54 | 顯示全部樓層
之前起手札睇到放大率計算...

http://www.photosharp.com.tw/FOR ... mp;age=7&Page=7

第132留言, 仲有其他牌子, 可以click入去睇

△ Nikon D2H/D2X 0.86 x 1 / 1.5 = 0.57333
△ Nikon D1H/D1X 0.8 x 0.96 / 1.5 = 0.512
▲ Nikon D200 0.94 x 0.95 / 1.5 = 0.59533
△ Nikon D100 0.8 x 0.95 / 1.5 = 0.5067
△ Nikon D70/D70s/D50 0.75 x 0.95 / 1.5 = 0.475

另外想問問視點越大係唔係就代表眼睛唔使貼埋就睇到晒全景?

回復 支持 反對

加賀城太郎 發表於 2007-2-21 10:23:48 | 顯示全部樓層
樓主喜歡大VF的話....有冇諗過F6呢,反正你都用開film機
回復 支持 反對

jansoe 發表於 2007-2-21 10:38:26 | 顯示全部樓層
原帖由 加賀城太郎 於 2007-2-21 10:23 AM 發表
樓主喜歡大VF的話....有冇諗過F6呢,反正你都用開film機

Yeah, F6 is the most brightness VF. By the way, how about FE2/FM2, it seems larger than F5 (just my personal opinion) but actually F5 should be larger than FE2. Does any C-Hing know why?
回復 支持 反對

mantikor 發表於 2007-2-21 11:06:57 | 顯示全部樓層
F100都唔錯呀~~
回復 支持 反對

garyckw  樓主| 發表於 2007-2-21 12:30:29 | 顯示全部樓層
我確實想買一部既便宜又實用的數碼相機,所以就要做一做research 先。
確實用了朋友部數碼相碼,真係十分方便。

但我亦有自己的底線,若果差過這條底線叫我如何屈就去買呢?
方便對我來說可說是其中一個原因,不過試諗諗影每一張都要透個觀景器去取景,若然太細,連畫面的細節,甚至焦點也不大清楚的時候,就算數碼有多方便,最終也是枉然的。

所以我想在說明書內,看有沒有一些數據作指標。
回復 支持 反對

PPLd 發表於 2007-2-21 12:36:03 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

garyckw  樓主| 發表於 2007-2-21 15:10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 CarlLee 於 2007-2-21 05:03 AM 發表
之前起手札睇到放大率計算...

http://www.photosharp.com.tw/FOR ... hList.aspx%3fBrand_ ...

很有意思!不知可否這樣計算?

但我隱約覺得覆蓋率跟放大率可能是兩個極端。
覆蓋率要大,放大率一定不能太大。
好似F6是100% / 0.74X
回復 支持 反對

臥熊先生 發表於 2007-2-21 15:12:55 | 顯示全部樓層
DSLR觀景器來講, D80同D200都算大, 不過就唔夠D2X清同光. 然而, 同以前D菲林SLR比較, D2X個觀景器仲差好遠. 另外, 觀景器嘅畫面亦受鏡頭影響
回復 支持 反對