[分享] 香港花卉展 二零零七

lasync13 發表於 2007-3-17 17:47:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
舊年買左新 DC, 第一次去花展, 今年買左 dslr 又再去過, 天氣就舊年好好多啦...
頭 6 幅係 sigma 70-300, 之後果d 就係 pentacon 50/1.8,  請多多指教

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 17威望 +17 收起 理由
moleunganthony + 1 予欲無言 只有欣賞
lenovo + 1 正!!!!
uno_sp33 + 1 好圖好文 #1,#4,#5
NoGravity + 1 中毒...
akirabbq + 1 靚!!!!
上下盤 + 1 有心思有創意
lynx + 1 I like 2270!
btwolf + 1 值得學習!
anno + 1 好圖好文
xatnep + 1 睇完會中毒
dio + 1 將鏡頭發揮到極致
夜野鳴介 + 1 咁鬼靚既
阿鈞 + 1 高手!!唔加唔得
walex_world + 1 好正既.......水珠
rayho888 + 1 喇星好野
Billy仔@pentax + 1 好圖!!!
winter28 + 1 好圖好文

查看全部評分

Billy仔@pentax 發表於 2007-3-17 17:53:27 | 顯示全部樓層

2246 , 2270

有冇帶埋部V705  snap呀?
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-3-17 18:22:50 | 顯示全部樓層

正到呢
回復 支持 反對

cupman1976 發表於 2007-3-17 18:27:52 | 顯示全部樓層

回復 支持 反對

walex_world 發表於 2007-3-17 18:35:28 | 顯示全部樓層

無得頂........

師兄, 枝 sigma 70-300, 聽聞好似有得 crack ? 點樣可以全焦段 用 micro ?
回復 支持 反對

阿鈞 發表於 2007-3-17 19:56:32 | 顯示全部樓層

原帖由 walex_world 於 2007-3-17 06:35 PM 發表
無得頂........

師兄, 枝 sigma 70-300, 聽聞好似有得 crack ? 點樣可以全焦段 用 micro ?

其實CRACK黎都無用架,最近對焦始終都係0.95m
俾你用70mm 但要企1m後影基本上無macro可言,所以要影macro都係zoom盡用

不過喇星師兄真係將呢d鏡發揮得淋漓盡致,真係要跟佢學下野先
唔駛多講,加分先
回復 支持 反對

walex_world 發表於 2007-3-17 20:04:01 | 顯示全部樓層

睇完 lasync13 師兄 用枝 70-300,
可以影到甘, 唔講真係唔知.

上來 dchome 真係學到好多野, 睇到好多正相.

聽日出旺角 look look, good price 就出手.
回復 支持 反對

阿鈞 發表於 2007-3-17 20:05:27 | 顯示全部樓層

原帖由 walex_world 於 2007-3-17 08:04 PM 發表
睇完 lasync13 師兄 用枝 70-300,
可以影到甘, 唔講真係唔知.

上來 dchome 真係學到好多野, 睇到好多正相.

聽日出旺角 look look, good price 就出手.

呢支搵2手啦 ~ $800-$900
回復 支持 反對

Beef 發表於 2007-3-17 21:40:24 | 顯示全部樓層

嘩....水珠影得好靚
回復 支持 反對

dio 發表於 2007-3-17 21:44:22 | 顯示全部樓層

師兄功力深厚
回復 支持 反對

xatnep 發表於 2007-3-17 21:47:50 | 顯示全部樓層

C-Hing d 相真係好毒...
回復 支持 反對

btwolf 發表於 2007-3-17 22:12:36 | 顯示全部樓層

超強
我都唔知幾時先去得:@
回復 支持 反對

lasync13  樓主| 發表於 2007-3-17 23:11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 winter28 於 2007-3-17 05:49 PM 發表
死馬都sharp成咁, 落左幾多usm

2246 同 2375 好正

Thank you  
少少咋, 我影 jpeg, 較左 bright mode, +1 sharpness, 出到黎已經幾 sharp 下
回復 支持 反對

lasync13  樓主| 發表於 2007-3-17 23:16:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Billy仔@pentax 於 2007-3-17 05:53 PM 發表
2246 , 2270

有冇帶埋部V705  snap呀?

Thank you
有呀! 同你講既一樣, 有 d custom settings power off 左就冇, 不過 ultra wide 同 pano 就真係幾好玩
尋晚教識埋老豆用部野去駁相, 佢都玩得好開心
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-3-17 23:20:16 | 顯示全部樓層

你未 re #4
回復 支持 反對

lasync13  樓主| 發表於 2007-3-17 23:23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 阿鈞 於 2007-3-17 07:56 PM 發表

其實CRACK黎都無用架,最近對焦始終都係0.95m
俾你用70mm 但要企1m後影基本上無macro可言,所以要影macro都係zoom盡用

不過喇星師兄真係將呢d鏡發揮得淋漓盡致,真係要跟佢學下野先
唔駛多講 ...

雖然係 crack 左, 但係其實我 macro mode 都好少會 200mm 以下, 原因同你講既一樣

唔好咁講, 你影果d 都好很正呀
回復 支持 反對

lasync13  樓主| 發表於 2007-3-17 23:25:04 | 顯示全部樓層

原帖由 rayho888 於 2007-3-17 11:20 PM 發表
你未 re #4

sorry, 放左落 ignore list 添

頭先一返黎以為自己個 post 唔見左添, 又見到阿鈞個花展 post 仲o向出面
回復 支持 反對

lasync13  樓主| 發表於 2007-3-17 23:26:19 | 顯示全部樓層

原帖由 rayho888 於 2007-3-17 06:22 PM 發表
正到呢

唔re 又俾人話, 唉... 多謝 seafood 威
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-3-17 23:27:39 | 顯示全部樓層

原帖由 lasync13 於 2007-3-17 11:25 PM 發表
頭先一返黎以為自己個 post 唔見左添, 又見到阿鈞個花展 post 仲o向出面

佢個 title 有寫住 K100D
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-3-17 23:28:02 | 顯示全部樓層

原帖由 lasync13 於 2007-3-17 11:26 PM 發表
唔re 又俾人話, 唉... 多謝 seafood 威

u're welcome
回復 支持 反對