DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 2766|回復: 17

Where can buy 20/2.8 or 28/2.8??

銀牌會員

如題...謝謝

中級用戶

20/2.8 - www.mapcamera.com
28/2.8 香港sony咪有出囉
600si, Alpha 100
M 50 1.7
KM 24-105 3.5-4.5 D
Tokina 28-80 2.8 AT-X Pro
Tamron 90 2.8 Macro
回復 支持 反對

資深會員

亂拍發燒友

I thought HK Sony has both wor... no?
Fujifilm X-Pro2 / Leica M9-P M3J M7 CM / Minolta D7 TC-1 / Nikon FM3A / Olympus E-P2 / Pentax 645NII / Ricoh GRD3 / Rolleiflex 2,8 FX
回復 支持 反對

銀牌會員

我知道Sony係有出...但係係街唔見有得買...上sony網頁又永遠都話缺貨....所以想問下有冇人知道邊度有得買 (有現貨), 謝謝!
回復 支持 反對

資深會員

亂拍發燒友

I kind of think that I saw a Sony 20/2.8 in the last few days somewhere...
and i think 28/2.8 should be obtainable from Citicall....
If i do see either or both of them, I'll post again...
Fujifilm X-Pro2 / Leica M9-P M3J M7 CM / Minolta D7 TC-1 / Nikon FM3A / Olympus E-P2 / Pentax 645NII / Ricoh GRD3 / Rolleiflex 2,8 FX
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

兩支上星期係三成都見到有啊
意念是形 簡約是美

一個人沒有什麼想去影,沒有什麼鏡想買,便很容易失去生存意志
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 jcoarrdmaenn 於 2007-3-27 12:48 AM 發表
我知道Sony係有出...但係係街唔見有得買...上sony網頁又永遠都話缺貨....所以想問下有冇人知道邊度有得買 (有現貨), 謝謝!

Sony HK 個網頁好有問題架, 我選左一件缺貨產品到貨通知, 就一路等左 2 個月.
月頭去到銅鑼灣 pro shop, 原來有現貨, 就即刻買左.
但到現在 Sony HK 都未 send 過 email 俾我話件貨到貨...

所以你不如打去 pro shop 問下, 可能果兩支鏡都係有現貨的.
回復 支持 反對

銀牌會員

Thanks everyone!等我聽日出去行下先! Thanks
但係好似好少人提20/2.8呢支鏡, 反而28/2.8就好多人選擇...唔通20/2.8成像唔好?
唔好意思..我係新手...請大家多多指教...
回復 支持 反對

中級用戶

原帖由 hkipaqer 於 2007-3-27 01:09 AM 發表

Sony HK 個網頁好有問題架, 我選左一件缺貨產品到貨通知, 就一路等左 2 個月.
月頭去到銅鑼灣 pro shop, 原來有現貨, 就即刻買左.
但到現在 Sony HK 都未 send 過 email 俾我話件貨到貨...

所以你不如 ...

睇?各位師兄都係親身落鋪頭行?好d,眼見呢排好多師兄都對個市場好似佰生?咁,d消息好似遲?d...
歡迎參觀,我的相薄 唔識睇嚇死 識睇笑死
http://www.fotop.net/efschan
回復 支持 反對

1萬

資深會員

原帖由 jcoarrdmaenn 於 2007-3-27 02:09 AM 發表
Thanks everyone!等我聽日出去行下先! Thanks
但係好似好少人提20/2.8呢支鏡, 反而28/2.8就好多人選擇...唔通20/2.8成像唔好?
唔好意思..我係新手...請大家多多指教...

以前m記時兩支鏡質數都好好,28�2.8多人選擇,可能係因為價錢原因,20�2.8wide少少,但比28mm貴.
回復 支持 反對

高級用戶

價錢: 以前20是28的2.x倍吧. 現在也是約2倍
焦距: 28比20易用. 20太wide, 構圖較難, 而且在數碼上變了30比較奇怪, 28在數碼上變42, 和人的視角最接近(人的視角:忘了是43還是46).
成成有齊兩枝鏡的. 偶然也見鐳射有20 2.8, 28.2.8好像反而比較少見
D7, D5D, TC-1, TZ7, 7II
有沒有好的免費網上儲相空間介紹?
回復 支持 反對

高級用戶

唔好意思,老師教人概視角係60度,所以樓上概師兄唔好係唔係都吹一輪
其實乜焦段主要受制於人,所以不用太介壞,合自己用便是了
回復 支持 反對

銀牌會員

呢度或者解釋得詳細啲關於視角

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006063001761

標準鏡係"差不多"等於人眼嘅視角, 咁就差不多係 47度左右
www.hkmug.org

嗰度有好多 minolta & sony 友 ! 哈哈 !
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 jeremiah 於 2007-3-27 09:17 AM 發表
唔好意思,老師教人概視角係60度,所以樓上概師兄唔好係唔係都吹一輪

首先,個人不否認有關人眼視角的資訊是道聽途說/耳濡目染出來的.
錯了也不出奇, 因為難以驗證這些資訊(就等於閣下講的小弟也不能話信就信)
我也只是說了我所知道的事情.
但師兄的態度未免太差了吧.:@
如果小弟真係係唔係都吹一輪, 我想我不會只有這麼少post...

另外, 有關兩枝鏡的價錢, 樓主可參考報價區. 而鏡頭質素可以參考試鏡區. 雖然兩者也不用盡信. 但有個參考也是好的.
D7, D5D, TC-1, TZ7, 7II
有沒有好的免費網上儲相空間介紹?
回復 支持 反對

1萬

資深會員

原帖由 jeremiah 於 2007-3-27 09:17 AM 發表

我讀得書少,吾知人既視角應該幾多。或者你老師係錯呢?
但davidfkl師兄只是一個意見。樓主應自行尋找正確答案,我吾覺得師兄佢有亂吹。

討論區大家應保持應有的禮?。<所以樓上概師兄唔好係唔係都吹一輪>這一句有點不禮?吧?
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 davidfkl 於 2007-3-27 12:25 PM 發表

首先,個人不否認有關人眼視角的資訊是道聽途說/耳濡目染出來的.
錯了也不出奇, 因為難以驗證這些資訊(就等於閣下講的小弟也不能話信就信)
我也只是說了我所知道的事情.
但師兄的態度未免太差了吧.:@
...

老師說都未必一定是對、何況根本都無任何科學數據能準確指岀人的視角.
何況發言的人如此無禮, 我想信明眼人都知誰對誰錯.
得知少事就對其他人無禮指指點點, 我想信都不是成年人的所為, 師兄不要對此事動怒啦.
Konica Minolta Dynax 5D
回復 支持 反對

資深會員

135底片斜對角線長度約為43mm,按照「常理」,大多以底片斜對角線長度作為標準鏡的焦距(135底片大約是43.26mm)。但是為何大家都用 50mm?從日本相機發展的歷史來看,就可以發現,當初日本廠商在全力發展相機工業時,基本上都是模仿德國兩大光學巨擘的產品,Nikon以 Zeiss為模仿對象,其他廠商多半模仿LEICA,推出不少仿LEICA的相機,原因是LEICA的135相機在當時已經成為業界的標準,仿LEICA 相機也很受消費者歡迎。日本模仿功力是極為徹底的,雖然不明白為何LEICA要用50mm作為標準鏡焦距,但還是依樣畫葫蘆,沿襲至今,所有使用35mm 底片(135)的135相機的標準定焦鏡頭,都是50mm。這是日本回顧相機歷史的趣事之一。(特別要說明的是,這些論述都是從日文攝影雜誌及書籍讀到的歷史)

當然後來也有廠商不吃這一套,推出了40mm焦距的鏡頭(像Minolta CL),不過和135底片對角線43mm還是有點差距。PENTAX乾脆就直接推出和底片對角線長度一樣,焦距43mm的鏡頭.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
bles-sing + 1 精品文章

查看全部評分

Nikon D4  
Fujifilm X-Pro 1
Fujifilm X-T1 Graphite Silver Edition
Panasonic LUMIX L1
Pentax Q7
Polaroid SX-70 Original
Olympus Stylus Tough TG-860
Fujifilm Instax 500AF
Fujifilm Instax mini 50s
回復 支持 反對

高級用戶

中環雷X 有

原帖由 jcoarrdmaenn 於 2007-3-27 12:18 AM 發表
如題...謝謝
回復 支持 反對