DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 275111|回復: 301

笨友自我簡介

現在笨版好旺, 好多新人舊遇, 我想開一個貼作自我簡介, 夠膽既貼埋相, 等大家更易熟落.

本人已經是中生, 拍了廿幾年, 鍾意行山攝影, 也鍾意snapshot.
所用的相機很多, 包括成個file櫃咁多既pentax, 與及一些studio用品.
有搞過攝影會, NET PHOTO CLUB, 可惜熱情冷卻, 人手不繼而沒有搞落去.
我的網名用了很久, 最初是CT LEE(人名縮縮), 後來是香港PENTAX超人,
再轉成香港錯字超人, 現在是香港至NET超人, 網名有我個人心路歷程.
現在做了VIP/版主, 是因為有本網元老級人物多次邀請, 其實我不想有版
主之權力, 影響我討論的公正性, 但後來覺得不在這裡開火而開工, 可能
都是好事, 那就半推半自願就來了.
攝影既是我畢生興趣, 又是我一點的工作, 專業拍攝搵不到吃, 但也能滿足
客戶, 只是沒太大動力全職攝影, 不想嗜好變成謀生工具, 喪失追求自我攝
影之路及時間.

評分

參與人數 10威望 +10 收起 理由
man1632 + 1 寫得太有道理了, 令人感動
CYBV + 1 有內涵
zzriderhk + 1 有心思
tablelo + 1 Standout
momoman + 1 very useful!
Tamama中士 + 1 放左上黎,咁我要改正經先得
ridleyliu + 1 版主心聲
surferwaikiki + 1 點滴在心頭
poohtim + 1 創意內容
meowbu3 + 1 版主心聲

查看全部評分

咁遲先有既? 你亦好喜愛及主張用二手器材,因可以用相宜途徑享受攝影樂?!:)
請多點教路阿!

回復 支持 反對

好建議. 雖然小弟不材, 認識的人小, 不過自己覺得有心一路以往都用賓記的人著實不多. 超人確是其中的表表者.

(回應下段超人的 post) 因為小弟已經有一兩年無影相, 手上已沒有其他相機 (得一部信用卡送的 dc 仔), 所以在此介紹自己是笨友有點怪.
不過小弟口多講下 "舊時" 我用賓記的回憶, 玻璃真的造得不錯, 645nII/67 好用亦抵用. 攝下了許多美好的回憶和景色.
說回自己現況, 現在只觀摩大家的作品, 日日幾百幾千人用dc 不停影不停 post,  單是看相已經好滿意. 不過仍然喜歡郊外景色, 偶而出外走走. 現使用賓記望遠鏡觀賞鳥兒.

回復 支持 反對

點解你地唔接普寫落去? 介紹一下自己好喎.
回復 支持 反對

我的網名叫batiting,中文名:巴迪婷
取由batistuta頭兩個字,這個名,用左幾年,好中意

03年開始中意影相,買了部kodak dc玩,極其怪,最初是想影煙花,才買相機,之後沉迷天空的世界 ( 見我影呢d題材,好多人都話我悶 )
之後開始有咩影咩,直至dc壞了,才升級為單鏡反,o者是現在的pentax ist*ds

因為影相先開始行山...遇到難行的路程,重點不太關乎攝影事了。

直到現在,勁想練習影人像...

送上03年8月8日皇馬4條A

送上03年8月8日皇馬4條A
回復 支持 反對

我是Snow Pig,我係這裡一陣子,這個名是我online game用開的!
我拍照都好多年,用菲林亂拍致開始研究拍攝方式。
我第一部係casio 130萬像當年非常早期的數碼相機,菲林機都係傻瓜機。
我由casio早期壞了的數碼相機開始就發現我愛拍照,但沒有研究點才是拍得好,就係snapshot世界。
我現在才認真拍照,有好少的技術。
行山行郊區是我的本色,我愛大自然。亦愛古舊的風味,所以香港的漁村!:)
我由不懂事到現在都曾經擁有好多數碼相機,我完全心愛我部 K10D,亦因為這樣我都入左部 A30。數碼機換機亦都在此停下來,我非常滿意我有的器材,但未滿足我沒有AUTO定焦鏡。
回復 支持 反對

教書人,愛閱讀,愛身邊的美麗事物

認真拍照累積算有三年,曾有minolta(dc), sony(dc), canon(slr), pentax(slr), fujifilm(prosumer)

愛賓得,因色濃、定焦正和其笨味(仍用DL)

現喜拍人像照,留下美好一刻之餘,亦教我捕捉光暗、色彩和構圖

未來計劃捕捉街上小人物照片,反映社會另一層面  
回復 支持 反對

行不改名,坐不改姓,
在下Tamama,小弟不才,請多多指教。
「夜露死苦」

不論攝影或到社會工作都是初出茅廬、新丁一名。

上年買了k100d後展開攝影生涯,
之前不論dc、優瓜都是借人的。
器材不斷出出入入,器材不缺,
但最欠的是影相的時間。:(
希望可以同大家多d一齊影下相,等我可以學下野。

附上玉照一張。

回復 支持 反對

原帖由 Tamama中士 於 2007-4-20 01:58 PM 發表

附上玉照一張。  

你的玉照,很可愛呢!
回復 支持 反對

一把年紀, 小時老爸有寶麗來, 我不愛上鏡只愛拍
中學借同學的單反, 一借便是幾年..
在大學讀fashion design時學人拍短片, 影相, 由ricoh手動用到leica手動
做時裝, 竟然又有機會拍..

現在只剩下Pentax,緣份
回復 支持 反對

支持超人哥哥!

小弟就系江湖人称一只肥花压海棠,飞天遁地玉面小白龙......单纯噶器材同旅行爱好者,镜头一匝,烂相一堆

当初影相,主要为左记录,03年左右买左第一部属于自己噶Nikon,后尾物是人非,相机都打落冷宫;直到新噶朋友出现,带我四处周游,亦都由此认识其他毒人,于是希望有部自己个单眼相机,机缘巧合之下,05年响老地方购入DS KIT,主要贪距外表靓仔身型轻便,自此加入笨仔,不知不觉都经手几十支镜,个中滋味,唯同好所知......
回头望来,翻开相薄可以见到过去左噶人,过去左噶时光,万事在变,能够留下一D回忆,又点会在乎距系由咩机或者咩镜所拍呢?
所以我依家所买器材,只因我中意距地本身,闲暇噶时候系甘耳按几下快门,已经好开心,对我来讲,“能够得到一两张过得去噶相,完全系意料之外噶惊喜”......
回復 支持 反對

小弟"你嘔" ...之前上堂玩slr, 但果時冇心機學, 掛住做籃球波牛, 攪到宜家知d唔知d
直至學人玩下養魚養草, 見到d人影自己條魚影得好靚, 我試過用dc都影唔到佢地d效果, 跟住就開始
留意下d dslr邊隻好d, 有朋友介紹pentax k100d, 又平又抵...
初時自己第一下都話買n同c記會好d喎! pentax個名好似冇咁響... , 結果自己search下d相睇
番, 覺得pentax d色同soft自己較為鍾意, 結果就做左笨友

小弟都希望可以係度跟d c兄, c姐學習學習, 影番d似樣d既相啦...
宜家比張試玩完, 覺得還可以既相比大家睇下啦...

回復 支持 反對

小弟叫阿豪~  熱愛足球 ! 亦都好鍾意攝影呢樣野.....
上年買入第一部相機Canon Powershot S3 IS.....覺得拿唔到一種feel.....
果種真係形容唔到既feel.....跟住上個幾月到.....放出左S3....再向本壇既咖哩仔
買入Pentax ist*DS.....正式加入笨仔大家庭.....拿住枝kit鏡去影花展.....第一次
用單反....第一次影花展......第一次有種真係影相既feel.....又有人讚過d相.....雖然
唔係話影得好好.....我亦係新手一個......但希望日後能夠影到d好既作品同有所領會
一d人生哲理.....唔經唔覺.....而家器材都已經足夠(又想買閃啦 ).....雖然全部
都係二手.....但都無咩所謂......因為影相又唔係靠器材既.....係用心去感受.....呢個係跟
好多ching學習番黎既~    不過又好少得閒去影相....畢竟而家先中三.....要番學.....
同埋又無咩朋友鍾意攝影.....希望能夠搵到d志同道合既朋友.....一齊去感受攝影的樂趣啦~ :D

哈 !  唔經唔覺講左咁多wo~
回復 支持 反對

小弟渣古, 外號 janjan
開始影相源於此 -> http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=307661
行山旅行影相飲酒就最鍾意 ..
爛相相簿晌呢度 -> http://zaku.mygallery.biz
咩野機都想玩下
希望臨死前能夠玩過中大底
奈何慾望太多, 人工太少 :(
唯有四圍吸下各位 seafood 的毒頂住癮先 ...

地獄團見∼ :D
回復 支持 反對

小弟阿輝,係學生,講真正去學習影相係上年年尾既事,去完一次旅行就愛上左影相~~
之後想買部dslr ,係dchome search 周圍睇,唔知點解最後揀左pentax~~
不過到而家都冇後悔,不過如果唔係k100d 係k10d 就好喇~

攝影係興趣,如果問我會唔會想變成職業,我諗唔會,除非可以入到國家地理啦!!
回復 支持 反對

影相首為滿足自己,其次和相熟朋友分享

回復 支持 反對

小弟姓林,老友多叫我林仔或賓得林(我在其他網個名都叫Pentaxlam)
我玩了攝影34年!(用了PENTAX 有23年)
但我的最大興趣是音樂和音响,我花在HI-FI的錢比相機多至少50倍!
我喜歡古典音樂,有CD約3500張(我是第四台之友協會會員The Friends Of RTHK-4)
但亦最愛Paul_Mauriat這位法國音樂大師,收藏他的CD及LP超過120張!
忘記介紹自己
我的第一部菲林機是叠影對焦,不可換鏡頭的Ricoh 500-G(1974),第一部自己俾錢買的單反是Fujica ST-605N(With 50mmf2.2 lens)
1979年$650元,之後買過Minolta XG-2,而其他牌子(Nikon,Canon,Olympus,Yashica,Ricoh,Chinon)都摸過玩過下,
直到1984年一次旅行中試玩PENTAX,從此走上不歸路,中了降頭一樣,只愛PENTAX!
我的第一部PENTAX SLR是Super-A!
另外我買入玩過的PENTAX body還有Sportmatic(當年一位長輩送的,M-42mount)
P-30,Z-20,MZ-5,MZ-3,Z-1p,MZ-S,*ist-DS,K-100D:)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
tedyu + 1 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 karry 於 2007-4-20 04:08 PM 發表
小人江湖人稱"大叔".唔係因為我大.係大家比面
blog死左.唔想再打過d身世.
用笨仔一個字"緣"
留翻係笨仔都係"緣"

因為你"牛高馬大"輩份又高嘛
回復 支持 反對

貼過幾次,又再貼多次

我的攝影10年歷程
回復 支持 反對

原帖由 adilsh 於 2007-4-20 04:31 PM 發表
小弟叫阿豪~  熱愛足球 ! 亦都好鍾意攝影呢樣野.....
上年買入第一部相機Canon Powershot S3 IS.....覺得拿唔到一種feel.....
果種真係形容唔到既feel.....跟住上個幾月到.....放出左S3....再向本壇既咖哩仔
...

哈哈,終於有笨仔細過我
咁細個就有slr玩,真係幸福
回復 支持 反對