Billy仔@pentax 發表於 2007-4-20 21:34:30 | 顯示全部樓層
如果由有相機開始計,影齡都有3年lu, 2003年買左第一部相機casio Z40,一年後買左另一部DC仔 fuji E550,又用過下KM A2,不過都係覺得DC仔影唔到心目中想影出黎既野,所以就想買dslr,後來發現pentax支餅仔40,覺得好特別,所以就做左笨仔:)
回復 支持 反對

batiting 發表於 2007-4-20 21:46:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Billy仔@pentax 於 2007-4-20 09:26 PM 發表

哈哈,終於有笨仔細過我
咁細個就有slr玩,真係幸福

係啦!中三 真係好特別,我的年代,身邊絕對無呢d玩相機既人
回復 支持 反對

ridleyliu 發表於 2007-4-20 21:54:21 | 顯示全部樓層
我是ridleyliu,影相年資大約12年左右-是中學攝影學會開始的.第一部相機是舅父送的
ricoh kp-5,但是D鏡是pentax M35+m50兩支,就出事了,SMC 使我用pentax到現在...
再在兩年前,給某'大叔'毒一毒,就上埋645.....
攝影方向: 風景,人像,生態,我什麼題材都會影,但如winter所講香港天氣太差, 風景就
影少左,人像多了.現在最想學好點用光....

希望大家少吹水,多影相.
回復 支持 反對

ridleyliu 發表於 2007-4-20 22:03:28 | 顯示全部樓層
原帖由 batiting 於 2007-4-20 09:46 PM 發表

係啦!中三 真係好特別,我的年代,身邊絕對無呢d玩相機既人  

我都在中四正式玩相機...
之前都是自己玩部kr-5,完全不知什麼叫景深....
回復 支持 反對

DANNY_HOWK 發表於 2007-4-20 23:32:11 | 顯示全部樓層
大家好呀, 我係Danny,老婆叫我肥肥,有人叫我偉文(因我識唱佢隻歌:落花飛舞飄滿大地.....)小弟加入笨仔已五個月,人到中年,無也嗜好,又唔飲酒,又唔食煙(戒?廾幾年),重係素食者,以前用開DC仔影?旅遊,生活照片,但前年去完希臘愛琴海旅行後影了好多相,發覺風景好靚,DC仔已滿足唔到我的要求,以為上dsir我可以影到好多靚相,但原來要佩合好多技巧,自己又咩都唔識,所以多?上網睇料,初時想買C記 30D,但後來又想買400D,但結果都買了K10D 做?笨仔原因是見到呢度師?相,覺得又幾?睇,又剛?10D又話出,呢部机當時又有除塵防水滴,防手震,功能又幾給引,另外呢度?師兄又肯教人,所以咪做?笨仔.
須然買机咁耐,只係影?三千幾張相,都未達到自己要求,但都認為無買錯机.希望以後各師兄多加指正,令自己影相技巧快?進步
回復 支持 反對

xatnep 發表於 2007-4-20 23:36:27 | 顯示全部樓層
讀緊書, 廿幾歲
主要影下人, 景同 snapshot
因為買左K100D 所以就響dchome改左叫xatnep
本來只想買部 K100D Kit 加 FA50 玩一排
但被D C-Hing 毒害...:(

幾年前買左部DC,
就開始接觸攝影,
但個陣唔係好識用
只知道甚麼是光圈同快門等名稱...
直至後來再買多部高倍zoom DC,
明多左少少, 如景深
開始知道自己鐘意影甚麼和常用焦距
回復 支持 反對

pasuhk 發表於 2007-4-20 23:42:25 | 顯示全部樓層
中學第一部買既係canon a40--->之後買左部canon eos 33 --> 之後要返學冇時間玩就賣左佢--->買左部nikon cp3100 ,之後又有時間就買左部contax aria--->之後又要讀書再放---> minolta dynax 7 --->
再放---> minolta a1  --->放a1---> ricoh gx---> 入sony w1 ,a40俾女友---> olympus e300-->再放-再入a1---->放a1入nikon d70-->升d200放d70--->入手kodak v750 & ricoh r4-->放d200--v750,r4--->k100=.=

走左好多路先去成為笨得友
回復 支持 反對

Dabear 發表於 2007-4-20 23:52:57 | 顯示全部樓層
我叫Dabear, 我在網上世界都係用呢個名既 (老婆幫我改既 )我第一部相機已經係pentax既舊式菲林傻瓜機, 但佢既色彩真係好靚, 但一次不幸, 借左比個朋友用完之後,返黎就報銷左喇...:( ,之後打算再買過部, 都係揀左pentax既菲林傻瓜機, 但只係用得幾次, 因為果時, DC興得好快,自己便過左CANON買左S40,再買IXUS 50...一路都係隨便影下, 之後又買過部Pansonic既DC比老婆玩, 係上年一次去台灣旅行, 每人都帶住自己既DC去影, 返黎睇完覺得我老婆影既相,好有味道,覺得佢應該試下用DSLR, 咁我..就幫佢揀左KM D5D, 之後佢好多相都好靚, 構圖又好, 可惜佢有時呻話唔識得點用DSLR, 咁上年年尾, 打算我都買買一部 DSLR 黎陪我老婆玩, 一齊研究, 果時係係D80同30D裡面揀, 但突然間聽左個網友講, 話PENTAX就快出新機, 話有防手震功能添, 咁又令我醒起以前鍾愛PENTAX既色彩自然....最後, 今年一月一日, 買左K10D 同埋18-55 KIT SET.....
依家一有好天氣,就會同老婆兩個人一人一部周圍去影, 但我始終未及得上我老婆既天份:(

PS...滿意作品仲未有, 一有就會後補給各位師兄過目, 請多多指教一下小弟
回復 支持 反對

Anastigmat 發表於 2007-4-21 00:08:44 | 顯示全部樓層
Anastigmat 是家中一枝最喜歡的鏡頭名稱(設計), 是Zeiss 第6503枝出廠的鏡頭.

行年45, 拍了8年, 發覺沒有甚麼攝影天份, 希望提早退休(被迫)時, 可提升攝影技術.

學攝影最有意義是令親友留下美好回憶.

入門皆因被附近一間曬相舖的人下毒, 入鄉隨俗, Pentax 67, Linhof45, 67II,細片幅 MZ3,二手Canon G3, 二手DS, 現在DS是正室.

第一枝Pentax是二手M50/1.4, 第二枝是二手18-55, 覺得較Canon, Nikon來得有人情味.

攝影之路, "路漫漫其修遠兮, 吾將上下而求索." 共勉.
回復 支持 反對

NoGravity 發表於 2007-4-21 00:51:22 | 顯示全部樓層
小弟網名NoGravity, 人稱無重 (其他的「稱號」我一概不接納), 真名...唔講啦...
細個鍾意俾人影唔鍾意影相, 中學時期唔鍾意俾人影又唔鍾意影相
到0左投身社會之後冇耐, 0向中學好朋友影響, 加上有部cheap機200萬像素DC賣街888之下, 正式開始影相生涯
用完200萬雜嘜機之後就係Minolta F200 DC仔, 開始學習有關光圈快門, 之後唔見機停產一排,
再買(其實係D咩家居電話禮品)就係Nikon Coolpix 3200, 只得自動mode, 但係夠細部, 之後又係唔見...:@ :@
跟手就入0左Konica Minolta A200 Prosumer, AS功能0岩哂我呢隻惡魔之右手
玩0左3個月覺得唔夠功能...結果換DSLR...最初屬意都係KM, 但係D5D手感真係...加上鏡頭選擇少,
所以最後都係Nikon D70s入手, 其後一共擁有18-70mm F/3.5-4.5, 50mm F/1.8同埋Sigma 70-300 F/4-5.6, 仲有SB800閃燈
當中其實對Nikon的機身同鏡頭都ok滿意, 可惜, 隻右手實在...太震, 加上喜歡玩定焦鏡,
仲有身邊幾位朋友用Pentax (唔好問我係邊個, 不過佢地都係DCHOME有出post)
結果最後敗盡家財換system入0左0黎做笨仔, 幸好舊機舊鏡舊閃到搵到另一個會對佢地更好的主人...good
成為笨仔3個月, 好開心可以同呢度咁多位師兄 / 師姐 / 水友一齊討論同吹水
你0地見我reg 0左成年有多, 但係都係近呢3個月係咁出post做水友做埋芝心, 就知我當年Nikon區係CDROM...
好enjoy同呢度的人相處, 不管係認真討論, 吹水還是版聚行山, so good

P.S. 現有器材已經暫時夠用, 係買番支cover到28mm的閃燈就已經好ok
回復 支持 反對

makpee-pentax 發表於 2007-4-21 01:39:16 | 顯示全部樓層
原帖由 meowbu3 於 2007-4-20 06:21 PM 發表
升上大學,用了loan的錢買了一部sony 707

你好坦白
但我地d稅..................:(
回復 支持 反對

tallguy 發表於 2007-4-21 02:09:20 | 顯示全部樓層
tallguy / 高佬, 見過我就知點解

第一次接觸攝影:中學攝影學會, 用阿爸部fujica(已報銷), 果陣時同學仔用minolta多, 跟住nikon, 但係冇話會睇5起人, 大家一齊影相好開心, 畢業後停左影相好一段日子

第一次影人像:出黎做野冇幾耐(同樹帶去既, 借用佢部minolta), 而家睇返d相都覺得好好笑

第一部自己買既相機:c牌硬膠300 kit, 01年去旅行買來用, 好膚淺咁覺得c牌最好所以就買, 跟住帶去影會比其他同係用c牌既人歧視:@

第一次參加影會活動:02年, 去左幾次, 之後拍拖冇去lu (應該係變左c影大人先岩), 呢張係當年覺得最滿意既影會相

第一部dc:om az-1, 2004年購入, 又係因為旅行, 之前因為玩過第1代dc(95~96年咁上下), 質素好似而家d手機咁差, 有好大陰影, 後來睇過om dc出相發現原來dc色水都可以好靚, 於是買左, 好中意部機, 可惜早排ccd死點...

第一部dslr:fujifilm s3 pro, 2005年購入, 都係為左旅行(可見我有幾咁中意去旅行), 果陣時想搵部色水最靚免ps既dslr, 陣係知道om同富士(5知笨仔色水都好), 最後入左s3 pro, 但係冇想像中咁好, 用左好耐先摸熟部機, 玩左1年因為做左笨仔所以放左;P

第一次主題私影:20060212魔鬼山, 第1次玩ps, 仲要玩大獲:L
http://www.fotoc.com/tallguy/v/portraits/puppet/

第一次自己搞私影:20060909九龍塘:)
http://www.fotoc.com/tallguy/v/portraits/fool/fool.swf.html

最開心的事 :做左笨仔
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=299842
最唔開心的事:因為做左笨仔買毒品買到冇晒錢
最難忘的事 :日本買機買鏡
最感動的事 :拍出有感染力既相,毒到人做笨仔
http://333.fotoc.com/waiho/v/Japan2006/
最失落的事 :同影友關係變差:(
最愛做的事 :C影大人&貓貓
最滿意作品 :都係C影大人
回復 支持 反對

makpee-pentax 發表於 2007-4-21 02:50:12 | 顯示全部樓層
我叫皮皮,認真d影相約5年
呢5年影相經驗,令自己眼界擴大左
回復 支持 反對

W.C. Hong Kong 發表於 2007-4-21 09:01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 tallguy 於 2007-4-21 02:09 AM 發表
tallguy / 高佬, 見過我就知點解

第一次接觸攝影:中學攝影學會, 用阿爸部fujica(已報銷), 果陣時同學仔用minolta多, 跟住nikon, 但係冇話會睇5起人, 大家一齊影相好開心, 畢業後停左影相好一段日子

第一 ...

第一張, 我佩服那位 model 肯擺出這般的姿態, 唯有一句: 好專業. ;P
回復 支持 反對

uno_sir 發表於 2007-4-21 09:05:10 | 顯示全部樓層
小弟叫uno(中學時期同學改既), 大家叫我阿源得啦...
sp33只係我喜愛既籃球員既簡稱"Scottie Pippen 33"

01年左右入左部搵笨既"索你"dc, 叫做擁有第一部相機...

04年頭因一次意外, 部機壞左....入左第一部"正式"機體 Canon Powershot A80
由於a80有a/p/s/m的模式, 開始買書/上網研究影相
最初亦以影夜景開始, 開始左攝影的路

04年中因"瘋擲"一次既減價, 以4千幾入左當時500萬像素既prosumer dc "minolta a1"
一心諗住唔會上單反...一支cover 28-200既鏡, 夠"pro", 夠"用"啦
但一直對佢既noise極度不滿

04年尾, 毒一毒阿哥, 結果夾錢買入第一部單反 "Canon EOS 300D"
入過好多鏡, 由全變焦鏡...一次換晒定焦, 再放晒換兩支變焦 Sigma 18-50/2.8, EF 70-200 F4L
諗住都冇咩好換啦, 安心影相

點知有次買入左手動鏡 CZJ 35/2.4 MC
又再迷戀定焦, 以及對手動機產生興趣, 入左兩部手動FILM機
於是再將350d改左烈像, 入左幾支m42鏡
仲放番當時手上最貴, 用得最少既"L"鏡

去到06年, 都唔記咩原因, 入左黎笨區 (之前對笨機冇好感, 因為款款機都差唔多)
發現左用M42鏡有合焦提示功能\r
再睇番SAMPLE相, 加埋支DA 16-45 F4
焦段吸引, 又可配合我既M42鏡
決心轉投笨仔陣型, 加上當時城城DL既特惠價

咁就做左笨仔....

做左笨仔, 亦都開始組織鏡群....
對M42開始放棄, 因為入左第一支LE....43LE

本來有16-45, 43, 50-200
全段都好齊
但於07年一月, 殺出了支31LE
諗左半天, 決定入支主打 (冇得再UPGRADE)
其他以簡便實用為主

就是而家既器材LIST

P.S. 玩左幾年, 確係"浪費"左不少金錢, 也明白了一步到位的重要 (個人性格問題)
睇完又睇, 俾人毒完再毒, 就會入"毒"
所以各位把持不住既笨仔, 唔好入試鏡區

回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-4-21 09:24:14 | 顯示全部樓層
I'm Ray Ho, nice to meet you all
回復 支持 反對

Franky 發表於 2007-4-21 09:32:00 | 顯示全部樓層
原帖由 rayho888 於 2007-4-21 09:24 AM 發表
I'm Ray Ho, nice to meet you all

I'm Franky, glad to see you
回復 支持 反對

aso 發表於 2007-4-21 12:21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Franky 於 2007-4-21 09:32 AM 發表

I'm Franky, glad to see you

I'm "aso" copy copy, playing my DS for 2 yrs., very happy with all my SMC manuel lens and M42 lens.
回復 支持 反對

cupman1976 發表於 2007-4-21 12:50:38 | 顯示全部樓層
小弟網名叫做Cupman,請各位師兄多多指教!

我最初接觸攝影係在中學時代,當時我參加左學校既攝影學會,學識了黑白菲林既沖晒技術,用既係老豆既Pentax Spotmatic F,有一支標準鏡同一支Vivitar既Zoom鏡,係中學時代,有甘既器材已經係幾好架啦!不過我淨係熟識菲林沖晒,攝影技術真係麻麻地,當時連最基本既黃金分割都唔識。。。。

中學畢業後移民外國,係移民前買左部Z-20連標準Zoom鏡一支,但係部機帶左過去幾年,都係冇乜映過相。。。。

返左香港後出黎做事,多左錢,開始買入*IST,*ISTD,同多支Pentax好鏡,同各師兄交流一下呢:)

祝願各師兄身體健康,快快樂樂呢
回復 支持 反對

M42螺絲頭 發表於 2007-4-21 12:57:39 | 顯示全部樓層
小弟網名叫M42螺絲頭,真名叫我啊恆!今年2x,做緊野,本身對影相無乜興趣,鐘意行山、踢波、打保齡同旅行,係有次同個FD行山,佢帶左部Minlota 5D出黎,雖然我無拎黎玩,但係我心深處就好似有d感覺慢慢湧出黎;P ,就係我都想買部相機影相!
只此就開始留意DC仔的價錢同性能,最後06年7月在去台灣旅行之前入左部Panasonic TZ-1,及後在台灣的五日行程裡,發覺自己係鐘意影相 ,而唔係玩玩下,自此就開始日日袋住部TZ-1出街,不過跟TZ-1相處不久就開始覺得佢ge質素(500萬像/noise高):( 同先天性不足(無PASM Mode):@ ,而開始將視線轉向DSLR!
本身一開始已經唔諗C/N因為唔鐘意周街都係 (我用電話咁耐都係唔鐘意用大牌子,e家部$0機價Nokia除外),剛好Pentax K100d上場,而且2鏡kit又有SR ,所以2話不說就去左買,不過我無放部TZ-1走,因為佢係我第1部相機 ,只此之後就成為笨仔,機緣巧合之下click到入DC home ,加入左黎li個DC Home pentax版的大家庭 ,o向li度睇左好多靚(毒)相又學左好多野但係都仲係對自己所影ge唔滿意:@ !
後來K 10d ge上場,我就賣左部k 100d換左部k 10d番黎,繼續去努力成為一個出色的笨仔!
各位c兄多多指教

回復 支持 反對