DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: PENTAX超人

笨友自我簡介

我係ahpou(呀包).上個世紀八十年代接觸攝影,掌着一部萬能達XG-1,35-70zoom開始學影相.之後讀了幾年廣告設計,相機系統也轉用了Nikon,一套二手的兩機五鏡加閃燈,全手動的F2,今天還在家中,運作良好!
九十年代入了設計行,期間完成了港大的攝影文憑,建立了一個小型影室,相機增加了Leica M系統,兩機八鏡.首次買入120機,Rolleiflex雙鏡.這段期間喜歡旅行拍攝,曾到世界各地拍攝(菲律賓,馬來西亞,越南,新加坡,日本,紐西蘭,美國,加拿大,法國,俄羅斯,德國,西班牙,南非,毛裡求斯,摩洛哥,古巴..)其間進入AF時期,也正適成為賓仔(Z-1,MZ-10,FA*24f/2,FA*28-70f/2.8,FA*80-200f/2.8,FA*85f/1.4,FA*300f/4.5)
踏入ニ千年代,也是最大的改變,相機由菲林進入了數碼,自己的數碼器材也由Casio,Olympus,Pentax istds到今天的Pentax K10d.
工作也由設計轉為攝影,由part-time影相變為全職攝影.今天是BAUHAUS時裝集團的攝影師.
拍攝興趣由甚麼都拍,轉為人體攝影,作品曾刋於(攝影世界,攝影雜誌,數碼雙週,電腦廣場,HiTech-Weekly,數碼流動,拉爆攝影....)
今天使用器材如下:4X5 Sina, 120 Rolleiflex Linhof Hasselhlad Pentax Fuji Alfa, 135 Leica Nikon Pentax, DC Pentax.
回復 支持 反對

原帖由 ahpou9 於 2007-4-25 04:06 PM 發表
我係ahpou(呀包).上個世紀八十年代接觸攝影,掌着一部萬能達XG-1,35-70zoom開始學影相.之後讀了幾年廣告設計,相機系統也轉用了Nikon,一套二手的兩機五鏡加閃燈,全手動的F2,今天還在家中,運作良好!
九十年 ...

乜張相咁型
回復 支持 反對

原帖由 Tamama中士 於 2007-4-26 12:08 AM 發表
乜張相咁型

不過用OM
回復 支持 反對

so nice aphou !!
回復 支持 反對

原帖由 ahpou9 於 2007-4-25 16:06 發表
九十年 ...

好詳盡

不過如果張相係拎番笨機會更加正
回復 支持 反對

影自己果架就係賓仔istds
回復 支持 反對

原帖由 ahpou9 於 2007-4-26 02:28 PM 發表
影自己果架就係賓仔istds

型英帥
回復 支持 反對

大家好, 我叫 Eddy, 細個F.1/2個時自從老豆用佢部Nikon FE + 50mm鏡去教我影相之後, 就開始對相片中ge世界充滿好奇.

之後F.3個陣用暑期工ge錢買左部Fuji自動機, 開始時因film太貴, 所以影每一張都要好小心, 後來因F.5玩完要出黎做野, 咁就無影law.

直至8年前老豆過身時再見反部FE, 就決定好好咁利用lee部機去影低D值得記念ge野, 所以影相ge日子又再開始啦.

第一部DC係Sony P3, 因方便工作及想知道數碼攝影ge效果而買ge.

之後係Pentax MX-4, lee部機比到我好方便ge感覺...因有10x zoom同mpeg4 video, 仲要拍片時有10x optio zoom.

然後係2年前就買左第一部DSLR...Fuji S3pro, 影出黎D色水好靚, 有film ge感覺, 從此開始常影景同影一D色彩多ge物件,之後再買S9500做backup.

直至去年10月因一次係MK試用K100D後, 發現同我部S3pro色水景然有得比, 而且有SR同對焦快左同輕便好多, 所以就買左反屋企law, 自此開始影一D以前好難先影到ge野...生態及鳥攝, 更因而買左大量鏡頭.

2月中更買埋K10D, lee部機更比到我更好ge操作, 而家真係反唔到轉頭law.

而家仲係學習中(我係新手黎嫁), 希望可以做到每張相都有........"此時此景"ge感覺.

回復 支持 反對

原帖由 ahpou9 於 2007-4-25 04:06 PM 發表
我係ahpou(呀包).上個世紀八十年代接觸攝影,掌?一部萬能達XG-1,35-70zoom開始學影相.之後讀了幾年廣告設計,相機系統也轉用了Nikon,一套二手的兩機五鏡加閃燈,全手動的F2,今天還在家中,運作良好!
九十年 ...

你張相

正~!!!!!!!!
回復 支持 反對

網名pc2290,第一部相機係dc仔-sony cd300,第二部,三洋J1,因為去旅行D相影得好差,又以為買部單反會影得好D ,所以決定買部DSLR啦,初初都係諗C記300D OR N記D70,始終唔想太大部去旅行唔方便而遲遲唔落手,到04年12月知道有部最細單反........Pentax istDS,用筆芯電,SD CARD.......仲唔係你,上市第1日就買咗返來...做咗笨仔囉
回復 支持 反對

小弟網名YSGEMINI 第一部film 機 海鷗rf(model 忘記了)   第一部 digital jvc gc-s1 第一部真正用黎學影相 fuji s602 第一部 dslr k10d
認真影相5年,希望有機會同大家一齊影下相,我可以學下野
回復 支持 反對

各位好, 我長頭髮所以叫自己做長毛, 但係DC兇以經有位師兄叫長毛, 所以只好改叫長毛二號

我初中時開始學影相, 最初用部 M記 35mm 定焦傻瓜機, 數年後轉左部 Pentax 928
因為後來身在外國, 早期DC非常貴(最少對大學生而言), 而且用慣左 928, 想揾返部有 28mm 的 prosumer
計來計去, 唔係覺得部 928 好D, 就係睇中部機太X貴 :@
結果到畢業後幾年先從Film -> Digital, 買左部 M記 A1 (當時用晒成副身家)
其實部 A1 都唔錯, 又有28-200, 真係好唔想換
不過舊年幫公司影産品照時部A1比D射燈燒壞左, D影像出黎一間間 工業意外傷忙.....
正好當時 P記 K100D 新出.... 從此又再成為笨仔一個

(straight jpeg, resize only)

回復 支持 反對

回覆 #3 W.C. Hong Kong 的帖子

恭喜 W.C. 兄終於修成正果,  遲下可以適度下凡玩樂下.   ;)
回復 支持 反對

原帖由 Lam Kok Chong 於 2007-4-20 06:28 PM 發表

因為你"牛高馬大"輩份又高嘛

總之個樣係似 大叔 啦.  
回復 支持 反對

又冇人跟呢條thread, 駁下先.
網友都簡稱我"居士",  呢個本來唔係網名,  係學D古人"懶"有文化改個"別號",  有了網之後就變埋網名了.  
年齡和影齡和超人差不多,  不過中間"息影"了兩次,  廿三年係有D呃秤. ;P
大學時任攝影學會黑房管理,  埋首黑白相,  後來曾在家設置彩色黑房 (已經出清).  畢業後曾在某青年中心任攝影組導師之一直至該中心清拆,  同期是較勤力拍攝並與其他前輩導師交流甚多,  得益最大.  當年打女都係友情客串,  有個組織又有前輩自然有免費麻豆,  打到厭.
器材由讀書時的 Yashica,  初做事的二手 Nikon 開始,  到中期 Nikon MF+AF,  Canon MF+AF 也用過.  玩笨機,  多虧超人廔次放SM屍毒,  於1995年購入 A50/1.7 及 Z1-P,  開始中毒,  沽出其他器材.  當年來說,  SMC 鏡的確比其他日本鏡好得多.
喜愛題材:  不限,  但不肯貼錢打女,  亦不太享受摩登走難.
喜愛器材:  平靚正,  從來沒有買過貴機貴鏡,  當導師期間更故意用最平的器材,  以免教壞後生.  原則上我反對為相機廠/舖打工,  亦不會對任何牌子忠心 (所以都唔算好"笨" ).
仍然享受攝影,  是因為集中精神拍攝的時刻,  可以排除所有念頭,  是一種"靜心" (Meditation) 活動.  同時同影友吹水幾過癮,  又唔使成日係屋企對住電腦.  總的來說,  是有益身心.   

回復 支持 反對

Hi, 我叫tam64,因為毋忘六四。我從來都係得呢個網名,連波衫印字都係tam 同64號,應該唔會有第二個。

20年前得8歲,我果位熱愛用柯尼卡 auto S2 rang finer 影家庭生活照既老竇,送我一部港產Halina 牌110底片相機去馬來亞探親,呢部就係我擁有既第一部照相機,據聞而家仲有人玩緊,但可惜我部機已經去左堆田區長眠。但自此我就迷上細細部既相機,因為覺得唔洗好似老竇部機咁又重又老土。

二十年轉眼過去,我受老竇既潛移默化愛上影攝,不過佢講D咪鬼野光圈盛盛,我到十幾歲都唔係好知佢up乜。對準目標按下快門係我對攝影既唯一技巧。無論係一班人行幾日幾夜既遠足旅程,定係一條佬行山影下風景,我都鍾意用傻瓜菲林機 or 數碼DC仔捕捉旅途中既人同事。我唔識咩攝影技巧,更加冇藝術觸角,只係將相機當成記錄生活回憶既一件工具,呢個想法至今未變。

唯一改變既係我部相機由菲林u系、數碼卡片機,慢慢變得越來越大舊兼夾越來越重;由覺得老竇部RF機好老土到開始覺得好有型;對相片既質素細緻與否覺得越來越執著;對被攝者既責任好似感越來越重,無論係影人定係影死物,都有一種不能辜負佢地既想法。

由6年前casio卡片型s2 (mp3 + 200萬像) 開始,到兩年前開始轉玩prosumer,發覺影相真係越來越好玩。到左今年5月終於決定上單反,入左風評不俗既K10D,正式係呢到同各位報到 (其實我第二部DC已經係pentex ,.係捷成整機既可怕回憶曾經成為我買k10d既一大障礙)。唔敢保證影出黎既野唔見笑於人,只係想努力咁記錄低主體既本來面貌。
回復 支持 反對

我又來...
學影相都係呢一年的事....4年前因為買左部卡西歐 QV-R51 DC仔, 就中意左影相.....亦都睇多左
攝影相關的東西.....開始計劃買數碼單反....一睇就睇中左當時minolta D5D平...防震...色水正...
jpeg直出無煩惱.....後來sony接手KM.....想買鏡的我...見佢無哂D平鏡....出埋哂菜屍.....無錢買...
放棄D5D...同人換左部力狂D70s來玩.....諗住大路野實無衰......點知jpeg直出D相完全唔合心水...
有時仲利到好似剪貼咁..有邊架...:( ......咁橋又搵到部pentax mz-6 + FA24-90, 就買左 (之前睇過無忌的討論, 覺得pentax可以一試).... mz-6 + km 100菲林...出來的相色水很合口味...就不停咁
搵三公主啦.....直到現在....大半年時間笨途...未有失望過.....;P
回復 支持 反對

原帖由 gzman 於 2007-4-25 03:46 PM 發表
大家好!小弟係土生土長香港仔,網名係因為長駐廣州而改,我o既笨仔之路好迂迴,但實際都只係玩左兩年相機。

廿年前讀書時叫做上過攝影課,但係連光圈快門係乜都攪唔清楚。出來做野後,職業上認識左唔少頂尖 ...

連5D都放棄, 真係佩服
回復 支持 反對

原帖由 tallguy 於 2007-5-16 10:23 PM 發表

連5D都放棄, 真係佩服

我D canon朋友都話離晒譜,成日話唔鍾意部5D不如送畀佢地.........  但係感覺呢回事,係好主觀嘛........

尋日先知,原來老板玩過我部畸實D,走去買套kit另加支黑77,又渡多一個了.............

回復 支持 反對

原帖由 gzman 於 2007-5-20 12:57 PM 發表

我D canon朋友都就離晒譜,成日話唔鍾意部5D不如送畀佢地.........  但係感覺呢回事,係好主觀嘛........

尋日先知,完來老板玩過我部畸實D,走去買套kit另加支黑77,又渡多一個了.. ...

回復 支持 反對