ncnata 發表於 2007-5-25 01:14:07 | 顯示全部樓層
各位~ 小妹 ncnata, 窮苦學生一名, 而且即將加入失業大軍中, 加入苯苯大家庭約3個月, 之前用 canon ixus 400, 因為想係今年暑假的意大利之旅留下難忘的影像,所以毅然買下k100. 之後就中了苯毒.. 而且一發不可收拾.... 閒時喜歡自己一人或"的"埋阿媽週街影, 喜歡偷拍小朋友的可愛一面,(金魚婆一名 ), 抬頭影影個天,攝影技巧仍待改進, 還請各位多多關照
p.s. 最近發現ccd 入了塵,而且 塊反光鏡有"達"烏糟地方, 丫丫~~因為忙著FYP,搶救行動擱置
小妹的劣作~ 好久沒貼相了

睇下有達黑影丫~~~

黑影還在~~

回復 支持 反對

自在居士 發表於 2007-5-25 23:00:06 | 顯示全部樓層
好一個小笨妹.   
D偷拍細路相影得好好.  :)
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-5-26 09:53:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ncnata 於 2007-5-25 01:14 AM 發表
最近發現ccd 入了塵,而且 塊反光鏡有"達"烏糟地方

你部機生左條毛呀
回復 支持 反對

ncnata 發表於 2007-5-28 23:18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 rayho888 於 2007-5-26 09:53 AM 發表

你部機生左條毛呀

生左絛討厭的毛,  吹過好d, 黑點不見,  但係條野仲係度, 點算???
回復 支持 反對

SpeedMugen 發表於 2007-6-19 01:33:11 | 顯示全部樓層
各位師兄小弟終于如願以償加入左賓仔既行列啦,就上星期日去foto購入我心意以久既K10D,本人中意拍下夜景同一點風景相既,有時都會拍下人像!!總之就系樣樣都影下噤啦!!希望可以同各位多多交流!!
回復 支持 反對

lapsunpat 發表於 2007-7-2 22:11:22 | 顯示全部樓層
小第都用咗賓仔一年有多囉,開頭就係鍾意佢影出嚟顏色夠濃(影人像多),之後發現佢d定焦lens仲正......不能自拔,不過好多野仲係學習緊
回復 支持 反對

moyansing 發表於 2007-7-3 10:57:09 | 顯示全部樓層
剛加入笨記 ~ K100D + DA21 請多多指教 ~

回復 支持 反對

news00 發表於 2007-7-5 16:18:08 | 顯示全部樓層
Played Pentax 22+ yrs.  Like to collect Pentax cameras and lenses.  Still searching for K28-2, K35-2, A16-2.8.  Use DSLR, 645, 135 & 110 format cameras.   Only takes around 4000 photos a year (10% negatives, 30% slides & 60% digitals).  Like to visit Japan (1 to 2 a year).  Driving on their highways is fun.  Getting rare pentax items there is also great.

Came across all five big brands.  Like Pentax, OM & Minolta more.  As OM stopped 135 cameras and the discontinuity of the MD mount by Minolta when launching 7000 (I played X-700 at that time), only one choice left.  Nikon also good but too contrasty to me.

Still have some Ricohs, Minoltas, Fujis & Contax RF (newly added).

Recently, like to play and collect compact film cameras like TC-1, CM & GR1.

Happy to see so many Pentax new users after the introduction of K series.  Hope that pentax can continue to survive.  A little unhappy for joint development of some Pentax & Tokina lenses.  Great to learn that Zeiss will launch K-mount lenses.

Not an active member.
回復 支持 反對

momoman 發表於 2007-7-7 13:33:28 | 顯示全部樓層
hi all,

just bought a pentax k100d 2 months, wanna meet any Pentaxian in this lovely world, then i will say " nice to meet you"

msn: jason_kk_leung@yahoo.com.hk
personal webpage: http://forev.net/jasonkkleung
回復 支持 反對

PENTAX超人  樓主| 發表於 2007-7-9 11:17:22 | 顯示全部樓層
各位好, 好耐無睇呢版, 原來已經有好多笨友.
回復 支持 反對

朱古力波 發表於 2007-7-11 12:59:13 | 顯示全部樓層
新丁報到
哈佬大家好我叫 朱古力波波,
加入了賓仔兩年左右,但是經驗十分淺,初初加入賓仔行列用istDs,都玩左好耐,唔願放手,但在兩日前我決定入k10d,感覺很爽,很有質感,入k10d既原因係因為有防手振既function,岩我呢d 振過貓王 既人用,but令我愛不悉手的是 枝定焦鏡 FA50mm F1.4,由於已前無咩TIME四圍影,但NOW幾FREE 下,同埋開始對攝影有濃厚既興趣,而且又受到朋友既感染,所以我希望可以有機會跟各位大師學習學習

now post 一張最近既相
IMGP2669_COPY copy.jpg
回復 支持 反對

ltyin 發表於 2007-8-5 04:18:57 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

godargo 發表於 2007-8-24 01:48:11 | 顯示全部樓層
我個網名叫Godargo(某Game的怪獸名)
我弟一部相機系Canon A400果時完全唔識影相,只系人有我有咁買來玩下.結果大半年都影唔到100張相.因為有一次同女友去台灣玩
結果我好似痴左線咁影左6xx機張(3日2夜) .果時先知道影相咁好:)
結果近香港唔洗一個月我就買左Canon A620開始我學聶影之路.
又因為我身邊冇人玩聶影的關係.
我弟一次自己一個人去尖沙咀影海景.結果靚相就影唔到,D老友就每人話我一句[乜你咁X七no 9一個人去影相?包括我老婆]:@
過左一年多時間响網上見到一張由Pantax K100D所影的相,有如晴天霹靂(由此中毒)
而家叫個還左個心願上左單反,買左Pantax K100D Super.唔使三日D老友又話我[乜你又咁X七no 9買Pantax?做乜唔買C/N呀? ]
而家我識得同我果D好朋友關你x事呀:@.......

目標:有生之年可以影一張能夠感動到自己o即相
努力中..........:)
回復 支持 反對

jimmyshng 發表於 2007-8-24 12:26:51 | 顯示全部樓層
各位好!我叫老占,用左笨仔K100剛剛一年,上星期才轉K10D.
我的第一部DC係Minolta F100,之後換左Canon IS 1S,差不多用左2年
覺得還是單反會好一點,因我的大部份朋友都無玩DSLR,就上網發現肥花網
初初都係考慮c/n牌,後來見到K100D既評語及呢個DChome綱,就係上年8月中入左K100D.
記得係好久前(十幾二十年前),我有一位朋友(移左民囉)好中意影相,應該係MINOLTA SLR,仲帶我去影風景,
上山落山影,不過見佢每影一張相都會寫底光圈快門(個時都唔識)好似好高深學問,有D抗拒 SLR.
所以我都係用當時極之流行及最先進既完全自動連Zoom-Ricoh傻瓜機一部
到左現在科學昌明,連我呢D唔識影相既笨人,都會去學影相
依家都係學習中,都仲未有見得人既作品 都係睇帖多過發帖
會係呢度跟各大C-hing Seafood 學多D野先啦!!
回復 支持 反對

tallguy 發表於 2007-8-24 17:39:11 | 顯示全部樓層
原帖由 godargo 於 2007-8-24 01:48 AM 發表
過左一年多時間响網上見到一張由Pantax K100D所影的相,有如晴天霹靂(由此中毒)
...

請問有冇張相條link? 我都想中下毒...
回復 支持 反對

jimmyshng 發表於 2007-8-24 17:48:17 | 顯示全部樓層
原帖由 tallguy 於 2007-8-24 05:39 PM 發表

我就係中左呢個毒
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=2721
回復 支持 反對

jimmyshng 發表於 2007-8-24 17:50:19 | 顯示全部樓層
原帖由 tallguy 於 2007-8-24 05:39 PM 發表

我就係中左呢個毒
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=2721
回復 支持 反對

godargo 發表於 2007-8-24 23:44:31 | 顯示全部樓層
巳經唔記得張相响邊個站:(
記得係一張好簡單o即人像(個女仔仲唔算系好靚)
但系D色水真系一流
回復 支持 反對

monsterliza 發表於 2007-9-2 20:26:21 | 顯示全部樓層
本人工作是旅遊書編輯, 主要用pentax ds 同2支平鏡 18-55, 50-200mm, ricoh r4 映景點同資料.
事實証明同一個景點內的拍攝, 用pentax 最平的鏡, 可以撼低nikon ed 鏡.
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-9-3 14:18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 jimmyshng 於 2007-8-24 12:26 PM 發表
各位好!我叫老占,用左笨仔K100剛剛一年,上星期才轉K10D.
我的第一部DC係Minolta F100,之後換左Canon IS 1S,差不多用左2年
覺得還是單反會好一點,因我的大部份朋友都無玩DSLR,就上網發現肥花網
初初都係考慮c ...

nice to meet you
回復 支持 反對