DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: 尼奧

[新手發問] 新手溫馨提問區

AF 28-105mm f/3.5-4.5D IF Macro
優點:全開光圈成像理想,收光圈已經很銳利,最高放大率達1:2,是NIKON 其中一枝較銳利的平價變焦鏡頭
缺點:用於Nikon D-SLR 只有(28MM X 1.5)42MM起頭不算廣角,焦距不太實用,同埋此鏡已經停產
小意見:以$2K 左右價錢來說,呢支鏡已經超額完成

* 差d 比支鏡毒死左要買埋 62mm CPL ;)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
neoshum + 1 再一次多謝幫忙

查看全部評分

I just wanna be with you
回復 支持 反對

1萬

資深會員

百毒不侵

UPDATE左少少資料
我不能將大紅花拍成玫瑰花,
卻會努力將大紅花拍得更加燦爛。
回復 支持 反對

初來乍到

回覆 #1 neoshum 的帖子

拜讀大作, 茅塞頓開, 一於揀 $10000 - plan B , 多謝晒 !!!
回復 支持 反對

銀牌會員

原帖由 neoshum 於 2007-8-11 01:17 PM 發表
UPDATE左少少資料

Can I ask something about your choice?

From your proposal, there consists of the following major elements:
a) body
b) Len focus range from wide (18mm) to tele (200-300mm);
   Lens can be single lens (like 18-200) or consist of 2 lens;
c) Prime Len with large aperture
d) Macro lens
e) Flash

But from your Signature info "| D80 | VR 18-200/3.5-5.6 G | TOKINA 12-24/4 | 24-85/2.8-4 D| VR 70-300/4.5-5.6 G | 60/2.8 MICRO | P5000 | WC-E67 |"

1) why let 18-200 overlap 12-24 + 24-85 + 70-300?
2) why no prime lens?
3) how about flash?

Can you tell me how you make use of your existing equipment?  i.e. which situation  use which equipment set?

Thank
回復 支持 反對

1萬

資深會員

原帖由 dsnone 於 2007-8-14 18:19 發表

Can I ask something about your choice?

From your proposal, there consists of the following major elements:
a) body
b) Len focus range from wide (18mm) to tele (200-300mm);
   Lens can be single lens (like 18-200) or consist of 2 lens;
c) Prime Len with large aperture
e) Flash

But from your Signature info "| D80 | VR 18-200/3.5-5.6 G | TOKINA 12-24/4 | 24-85/2.8-4 D| VR 70-300/4.5-5.6 G | 60/2.8 MICRO | P5000 | WC-E67 |"

1) why let 18-200 overlap 12-24 + 24-85 + 70-300?

Can you tell me how you make use of your existing equipment?  i.e. which situation  use which equipment set?

Thank

我來回答這三個問題,

18-200 是一支天涯鏡,

去旅行的時候就最方便架啦,

之但係, 依支pq不太好,

所以就要tokina 12-24, 24-85 和70-300vr,

這些鏡是要pq的時候用的,

如果你只係要range不太注重pq的話,

一支18-200已經足夠你用架啦,

相信neo應該是去旅行要方便的時候拿天涯鏡,

去影相的時候要pq就拿另外個3支鏡,

prime lens 要用的好的技巧比zoom lens 高,

因為zoom lens 構圖比較方便, 之但係prime lens的pq比較好,

還有zoom lens去影相的時候的方便性比較高,

假設你要有12-200依個range,

咁用zoom lens 就可以用12-24, 18-200, 2 支鏡,

對pq 有要求的師兄們可以用12-24, 28-70, 70-200,

都係3支鏡,

但係如果一定要用定焦咁你就要,

14/2.8, 28/1.4, 35/2, 50/1.8/, 60/2.8, 85/1.8 105/2.8..........

你認為....

如果係去影相都想要開心姐....

帶咁多支鏡重都重死啦...

仲未計要換鏡的問題,

閃依個問題呢就睇你有冇需要架姐....

如果我只係會室外打鳥的話....

比100k我都只係會d2xs + 684,

一定唔會買閃, 因為冇需要...

以上言論如果有得罪用定焦的師兄們, 小弟在此道歉,

小弟只是想要說, 用zoom lens 的方便性比prime lens高,

沒有其他意思的...

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
fatlulu + 1 版主心聲
夏良人 + 1 善意的迥響

查看全部評分

希望平凡中影出不平凡
一張觸動人心的照片就是好照片

貓頭 2008-8-13
回復 支持 反對

中級用戶

12-24, 18-200
旅行一流!
我會帶埋35.2, 3支鏡輕, wide, pq有齊.
回復 支持 反對

1萬

資深會員

百毒不侵

原帖由 dsnone 於 2007-8-14 18:19 發表

a) body
e) Flash

Thank

1. OVERLAP冇問題呀, 我有用, 而且我知點解要咁keep鏡咪得囉. 平時旅行 / 懶 / 唔知影乜用18-200 VR, 知影乜就帶適當 / 合用的鏡
2. 有呀, 60/2.8. 我懶到飛, 唔係影MACRO都唔用定焦. 我用過的定焦有 20/2.8, 24/2.8, 35/2, 50.8, 50.4, 85/1.8, 105/2 DC, 300/4
    因為懶, 放晒
3. 我自已SB-400 同 SB-800, 唔寫出黎唔代表冇, 我仲有 MB-D80, AR-4, SD-8A, DK-21M, CPL II, 廿幾粒2A電, 腳架, 快門線, 一個老婆等好多攝影器材都冇寫出黎

最後一題 ---> 我只推薦我自己用過的器材比人, 高階器材我玩得少, 但入門器材我用過好多, 適用係表示我O係呢個情況用呢件器材都OK, 唔表可以專業地用. 仲有. 呢個POST只係參考
P.S. 你睇我而家好OVERLAP? 我已經精簡左好多. 我出呢個POST 時我記得手上器材是:D80 + D50 + SIGMA 18-50/2.8 MACRO + TOKINA 12-24 + 18-70 + 18-200 VR + 24-85/2.8-4 + 55-200 VR + 70-300VR + 35/2 + 50/1.8 + 60/2.8 + 300/4
有18MM的有5支
有24MM的有5支
有35MM的有5支
有50MM的有5支
有60MM的有5支
有70MM的有5支

評分

夏良人 + 1 真誠! 已無需過份剖白, 天知地知 !

查看全部評分

回復 支持 反對

資深會員

小弟的器材組合

小弟主要拍攝風景(愛拍大自然居多)和街頭寫實照; 主要的器材如下:
D40,
Nikkor DX 18-70 f/3.5-4.5,
Nikkor DX VR 55-200 f/4-5.6,
Tokina 12-24 f/4,
SB-600,
和腳架, filters 等雜項。

對我來說上面的組合頗乎合實際需求。
雖然 Tokina 12-24 在 D40 上沒 AF, 但用 MF 時郤讓我重拾當年使用我爸爸的全機械135相機的一點感覺! 不錯。

Rays @_@
回復 支持 反對

高級用戶

新偶像

幫你寫d 野ok??

3. 我得$8000 BUDGET點買好?

D40X Kit + AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
優點:一開始已經有一般常用焦段,而 55-200 一段有VR 防震功能,像素高而實用
缺點:機身功能較弱,只支援內置馬達鏡頭
評價:如要求不高,但有 budget 所限,這是一個好選擇
適合:一般生活拍攝、風景、兒童攝影

* 希望可以登出 , 謝

評分

neoshum + 1 多謝幫忙

查看全部評分

.
回復 支持 反對

資深會員

[閒聊吹水]

入黎睇左幾百次啦
今日點都要講句
"多謝哂"
回復 支持 反對

中級用戶

樓主可否抽空comment一下這個組合?
D80 + 12-24mm F/4G (nikkor) + 50mm F/1.8D + 70-300mm VR + SB800
回復 支持 反對

高級用戶

新偶像

回覆 #91 Idle 的帖子

中段不如用 35 f/2 , 50 f/1.8 頂啦 ,
又或者平平地一支 18-70 都得
.
回復 支持 反對

中級用戶

樓主
小弟想重組鏡頭組合
器材組合有
D80
Nikkor 18-35 3.5-4.5D
Nikkor 28-105 3.5-4.5D
Nikkor AIS 75-150 E
Nikkor 50 1.8D

定焦入 35f2 , 60 mirco 85 f1.8邊支好???
or 駛唔駛再入d zoom 鏡?

D80,Rollei 35
回復 支持 反對

高級用戶

新偶像

回覆 #93 ordis 的帖子

呢支睇你換唔換埋 AF 鏡

唔換既話 , 睇你用途
玩snapshot 既 , 35 F/2
玩micro 既(影下小品) , 60 micro
.
回復 支持 反對

中級用戶

原帖由 ultimate2110 於 2007-9-28 03:11 AM 發表
呢支睇你換唔換埋 AF 鏡

唔換既話 , 睇你用途
玩snapshot 既 , 35 F/2
玩micro 既(影下小品) , 60 micro

Nikkor AIS 75-150 E 係一支好野
放左出去可能搵唔返
我唔會放

我係想入支人像鏡
諗緊85 定 35好<--- 邊支散景靚d?
如果mirco唔入60 入副廠樓主又點睇?
ps我有f80唔太考慮入DX 鏡
D80,Rollei 35
回復 支持 反對

1萬

資深會員

百毒不侵

原帖由 Idle 於 2007-9-27 23:40 發表
樓主可否抽空comment一下這個組合?
D80 + 12-24mm F/4G (nikkor) + 50mm F/1.8D + 70-300mm VR + SB800

比較特別,前段NIKON 金圈, 質素高, 50/1.8會用的話十分好用, 而且可以拍出高質照片, 70-300 VR是平價優質TELE, SB-800基本上不可以或缺
有個人需要不妨一試, 但不建議新手, 因為常用焦段用了定焦,十分不方便.
回復 支持 反對

1萬

資深會員

百毒不侵

原帖由 ordis 於 2007-9-28 01:45 發表
樓主
小弟想重組鏡頭組合
器材組合有
D80
Nikkor 18-35 3.5-4.5D
Nikkor 28-105 3.5-4.5D
Nikkor 50 1.8D

定焦入 35f2 , 60 mirco 85 f1.8邊支好???or 駛唔駛再入d zoom 鏡?

幫唔到你決定, 因為三支完全不同用途
駛唔駛入ZOOM......基本上你齊腳.

回復 支持 反對

1萬

資深會員

百毒不侵

原帖由 ordis 於 2007-9-28 21:45 發表

我係想入支人像鏡
1. 諗緊85 定 35好<--- 邊支散景靚d?
2. 如果mirco唔入60 入副廠樓主又點睇?
ps我有f80唔太考慮入DX 鏡

1. 人像85/1.8好D
2. 如果需要60MM左右的焦段, 沒有比60/2.8更好的微距鏡. 副廠得SIGMA50/2.8 同70-2.8, 2支都差一截.
我覺得唯一可以同60/2.8有得揮的是TAMRON 90/2.8, 但銳度仍及不上, 而且顏色NIKON 靚好多
回復 支持 反對

中級用戶

原帖由 neoshum 於 2007-9-29 00:07 發表

比較特別,前段NIKON 金圈, 質素高, 50/1.8會用的話十分好用, 而且可以拍出高質照片, 70-300 VR是平價優質TELE, SB-800基本上不可以或缺
有個人需要不妨一試, 但不建議新手, 因為常用焦段用了定焦,十分不方便.

非常感謝樓主的comment,其實會用12-24因為冇得揀,18x1.5=27,稍嫌唔夠闊,所以要用12-24呢一支
如果想改善這個組合(如加多少少錢),可以點樣改? 謝謝 :)
回復 支持 反對

資深會員

[閒聊吹水]

原帖由 neoshum 於 2007-5-12 10:06 PM 發表
1. AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G ED II
優點:成像不錯,變型控制較理想,收一至兩光圈後成像愈見理想,焦段由廣角至標準段,方便實用,放大率不錯(1:3.2),又輕又小,入門、備用之選
缺點:AF-速度慢,光圈偏小,造工欠佳
小意見:$700樓下,作常用、備用均合適,小弟用過的數個品牌入門鏡中,糾膽一句,$1000以內ZOOM鏡無可媲美。

2. AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED
優點:成像全開成像理想,稍收一級已十分銳利,收至F8銳度不亞於任何一枝副廠相約焦段鏡頭,光圈偏大,暗角及失光問題不大,焦段實用,速度快,是NIKON一大力作。
缺點:顏色偏淡,放大率不足
小意見:$3500以下能買到最好的廣角至標準鏡頭,不比任何一枝副廠恆定F2.8差 ...

請問兩支鏡邊支好o的??
我買d40x既話
配kit定另buy18-70好?
pq係唔係差好多
唔係的話我會想平o的
但個 pq相差真係值千幾蚊嗎?
回復 支持 反對