希臘旅遊照~ Mykonos~

Chisato 發表於 2007-6-13 12:19:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
搞左兩日, 終於執好晒係Mykonos既相片啦, 依家就係度同大家分享下啦!

↑話說2/6一落機, 我地就即刻搭的士去左Rafina碼頭搭呢架Flyingcat 3去Mykonos啦!你睇個天幾藍!

↑日落前剪影一張

↑就快日落啦, 個天好黃啊!!!!

↑日落例景, 好感動啊!!!!!

↑你睇個咸旦黃幾靚!!!!

↑日落後係泊岸影既, 用左腳架嫁~~ 用左6秒曝光~~

↑話咁快第二日, 一望上天, 就見到佢啦~~

↑呢張相有無POSTCARD FEEL呢?

↑塘鵝先生你眼定定望船船啊?

↑岸邊的小教堂

↑係咪好型先~~ 我隊到好近影嫁~~~

↑之後去左泊岸邊的餐廳飲野, 向番例景影張先! D水清到呢~~~

↑係啊~~ 又係塘鵝先生啊!!!!

↑佢又望船船啦~~

↑原來例景果度有條小路落去海灘, 我緊係落左去影相啦~~

係Mykonos大大話話留左兩日半, 發覺係中午四五點打後個天係最藍, 而日落就大約係晚上八點, 一日落就好凍嫁啦, 最好天既都算係我地第一日去度果日啦!!!!

第二日我地搭船去左Delos睇違跡, 我另外開篇blog POST相啦~~ 至於貓貓, 又點會得一張呢~~ 不過我想一次過POST嘛~~~

上面D相除左一張係用LCA影之外, 其他都係用CANON 5D影既, 鏡頭就用左EF20-35 F2.8L+CPL, EF70-200 F2.8L同埋一支俄仔300mm反射鏡(就係咸旦黃果張啦)。

如果大家有興趣可以係下面個SITE睇其他Mykonos的相~~
http://www.fotop.net/chisato/Mykonos

我的其他希臘照片:
希臘旅遊照~ Mykonos~
希臘旅遊照~ Delos~
希臘旅遊照~ Santorini~
希臘旅遊照~ Athens~
希臘旅遊照~ Panorama in Greece~
希臘旅遊照~ People in Greece~
希臘旅遊照~ Cats in Greece~
希臘旅遊照~ Little Angel~

評分

參與人數 43威望 +44 收起 理由
cheungtony + 2 有意境
F.L. + 1 So beautiful
jacky26 + 1 構圖美觀
godargo + 1 超正~~~
take + 1 構圖美觀
superpig_2002 + 1 構圖美觀
路飛 + 1 Standout
georgeau + 1 Standout
yypl + 1 精彩內容
pig1129 + 1 構圖美觀
davidhaynes + 1 amazing!
Zeal + 1
batigol9 + 1 有心思有創意
AstroMan + 1 正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ROUAGE + 1 好圖好文
一哥 + 1 有心思有創意
afung73 + 1 好圖好文
bennylhk + 1 好圖好文
standaman + 1 好圖好文
WTHAYD + 1 好圖好文!!!

查看全部評分

dicky218 發表於 2007-6-13 12:26:27 | 顯示全部樓層
風景大師 Chisato
回復 支持 反對

guewhat 發表於 2007-6-13 13:19:36 | 顯示全部樓層
very sharp photo
I will go on July,  
may I know what gear did u use to take those photo? thx
回復 支持 反對

高更 發表於 2007-6-13 13:51:26 | 顯示全部樓層
very good photos
用CPL用得適當
回復 支持 反對

NCP34 發表於 2007-6-13 14:09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 guewhat 於 2007-6-13 01:19 PM 發表
may I know what gear did u use to take those photo? thx

記得帶 70-200
開頭我都 15/16 唔知帶唔帶, 因為係 2.8 IS 會好重, 但好彩有!!  因為使用率亦好高
回復 支持 反對

盲俠 發表於 2007-6-13 14:13:11 | 顯示全部樓層
影得好靚,構圖也好
好多張都好正
回復 支持 反對

Chisato  樓主| 發表於 2007-6-13 14:15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 guewhat 於 2007-6-13 01:19 PM 發表

我一共帶左六支鏡頭去~~
分別係20-35 2.8L, 35 1.4L, 85 1.8, 70-200 2.8L, 俄仔300反射鏡~~ 仲有一支魚眼Mount~~
但我主要只係用左兩支鏡~~ 就係20-35同70-200~~~ 魚眼Mount就用來玩自拍囉~~
你緊記帶一支WIDE同一支TELE就得啦~~ 重要記得帶CPL~~ 用左差好遠!!
回復 支持 反對

wallwall 發表於 2007-6-13 15:15:34 | 顯示全部樓層
非常出色的一輯旅行相

#1 & #3 我最鐘意 :kiss: :kiss:

不過我覺得太多張塘鵝
回復 支持 反對

wagon 發表於 2007-6-13 15:46:24 | 顯示全部樓層
好靚 !! 描寫細膩 !! 色彩和構圖均美 !!
回復 支持 反對

kwtone 發表於 2007-6-13 16:01:05 | 顯示全部樓層
Very nice
回復 支持 反對

ac520 發表於 2007-6-13 16:46:02 | 顯示全部樓層
色水正 ... o岩晒我呢o的好色人仕
回復 支持 反對

Chisato  樓主| 發表於 2007-6-14 14:05:14 | 顯示全部樓層
多謝支持!!!
我仲有好多相未執好~~ 遲D再POST出來同大家分享啦!!
回復 支持 反對

bfung 發表於 2007-6-14 17:14:42 | 顯示全部樓層
wonderful
回復 支持 反對

KL888 發表於 2007-6-15 00:18:54 | 顯示全部樓層
輯相好正 !!!
回復 支持 反對

sweeper 發表於 2007-6-15 00:50:33 | 顯示全部樓層
c-hing 好得呀
回復 支持 反對

hkg2468 發表於 2007-6-17 01:41:58 | 顯示全部樓層
nice picture
回復 支持 反對

eddie 發表於 2007-6-17 10:04:17 | 顯示全部樓層
日落o個張很美呢! 我上次去, 有架船o係到頂住晒~~ -___-''

pelican o個張都影得很好! good!
回復 支持 反對

shekkin 發表於 2007-6-17 21:55:50 | 顯示全部樓層
好靚呀師兄d相...

我都就黎去希臘...但新手去...好擔心影唔到好相...

我想問下師兄有咩特別技巧...例如你係多數行咩 mode...
我見你好似係A mode多...下麻

日落的話又有咩特別技巧呢...你有無用漸變灰呀...?...同埋你測光用咩技巧...?....謝
回復 支持 反對

Chisato  樓主| 發表於 2007-6-17 22:05:04 | 顯示全部樓層
再次多謝各位支持,因版規限制,依家將相片減番到15張了,如果想睇番呢篇文的full version,歡迎去我個blog!
http://hk.myblog.yahoo.com/edmond-lai/article?mid=1060
回復 支持 反對

Chisato  樓主| 發表於 2007-6-17 22:17:33 | 顯示全部樓層
eddie,
其實我影果陣都有隻船係度,不過我用左300mm再就左位避咋!

shekkin,
我今次去希臘帶左好多鏡去,但用得最多係20-35 F2.8L同70-200 F2.8L,即係最緊要就係有WIDE同有TELE,同埋影天同海最好要用CPL FILTER,出來靚好多!
漸變灰我無用,其實日落果刻好快,唔夠時間你左試右試,我影完WIDE已即刻換TELE影咸旦黃了!
我通常都用光圈先決,再加減EV去影,因為希臘大部時間係日頭,影景方便長期KEEP住F8-F11都無問題,但因為我部5D太多塵,所以有時用F4影囉!
測光我就用MATRIX,即係30%中間果個呢。
有一樣要提你,因為果度真係好晒,基本上影完你都好難即刻睇番個效果,所以你要小心D!
好好地享受你希臘的假期吧! ;P
回復 支持 反對