CONTAX G 系相片分享

truenobzr 發表於 2007-6-30 18:38:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
呢度好似未有人開 G 系相片分享, 咁正嘅 RF 點可以被遺忘???

雖然只打咗兩筒 cheap 雞 Fujifilm Superia 100, 兼未完全熟習部機嘅特性如測光同 AF, 但部機同支鏡都好正, 急不及待同大家分享獻醜...   

下一筒會試 Agfa Ultra 100, 好期待會有更好嘅表現. ;P

補充返少少嘢, 想入/新入 Contax G 必讀:

http://contaxg.com/contaxuser/#contents

http://www.mobile01.com/topicdet ... 48&last=2975826

:good: :good: :good:

*** 註意如果 mobile01 冇相睇只要 click 文中 "載入圖片" 個 tag 就可以成頁所有相出返哂, 唔使續張 click 咁煩.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
rayho888 + 1 support G

查看全部評分

kunyu 發表於 2007-6-30 19:17:16 | 顯示全部樓層
Contax G 鏡靚就係人都知 ~ ( � o �     不過樓主 d 相明顯景深不足(或者焦點唔準),有冇 d 正 d o架...
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-6-30 19:19:53 | 顯示全部樓層
部機放左好耐, 得D舊相支持下

B21/2.8 + RDPⅢ

回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-6-30 19:21:25 | 顯示全部樓層
RDPⅢ + B21/2.8

回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-6-30 19:22:44 | 顯示全部樓層
RDPⅢ + B21/2.8

回復 支持 反對

truenobzr  樓主| 發表於 2007-6-30 19:33:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2007-6-30 07:17 PM 發表
Contax G 鏡靚就係人都知 ~ ( � o �     不過樓主 d 相明顯景深不足(或者焦點唔準),有冇 d 正 d o架...

所以我話未摸掂部機, 今次呢筒啲相冇錯有幾張都有焦點唔準嘅問題, 我都仲諗緊點解...

我一向都係用中間點 lock focus 後構圖, 用其他機都冇乜咁嘅情況出現過, 好奇怪... 有冇其他前輩有心得提供一下??
回復 支持 反對

ntbus 發表於 2007-6-30 19:37:15 | 顯示全部樓層
原帖由 truenobzr 於 2007-6-30 07:33 PM 發表

所以我話未摸掂部機, 今次呢筒啲相冇錯有幾張都有焦點唔準嘅問題, 我都仲諗緊點解...

我一向都係用中間點 lock focus 後構圖, 用其他機都冇乜咁嘅情況出現過, 好奇怪... 有冇 ...

d相真係濛濛地喎, 色水就ok.
會唔會係因為最近對焦距離 的問題呀?
或者係快門太慢?
回復 支持 反對

truenobzr  樓主| 發表於 2007-6-30 19:50:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ntbus 於 2007-6-30 07:37 PM 發表

d相真係濛濛地喎, 色水就ok.
會唔會係因為最近對焦距離 的問題呀?
或者係快門太慢?

最近對焦距離我都有諗過, 因為焦點問題果幾幅咁啱就係響 0.5m 左右影... 始終 RF 似乎唔可以 SLR 咁近, 但我見佢 focus 到就照影... 另外我係用 G45 影, 有時一 lock focus 佢個 VF 就響左上角縮細, 中間果個對焦點會變咗近左上方, 我一路唔放 shutter 掣去用縮細咗嘅 view 再構圖會唔會有問題呢??
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2007-6-30 20:02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 truenobzr 於 2007-6-30 07:50 PM 發表

最近對焦距離我都有諗過, 因為焦點問題果幾幅咁啱就係響 0.5m 左右影... 始終 RF 似乎唔可以 SLR 咁近, 但我見佢 focus 到就照影... 另外我係用 G45 影, 有時一 lock focus 佢個 VF 就響左上角縮細,  ...

呢個情況係近距離視差補償,但影 1M 內應該用細 d 光圈(f8 就最好),G45/2 呢支鏡好 sharp o既,樓主應該仲未發揮到,我用 G2 最常用o既組合都係 21, 28 同 45 ...
回復 支持 反對

truenobzr  樓主| 發表於 2007-6-30 20:17:01 | 顯示全部樓層
我都知太近用太大光圈會有景深淺得滯嘅問題, 但生果檔果度現場其實比相中暗好多, 光圈太細又怕快門慢得滯... :(

仲有近距離視差補償果陣如果中間果個對焦點變咗近左上方, 咁係唔係依然果點中焦呢??
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-6-30 20:21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 truenobzr 於 2007-6-30 08:17 PM 發表
光圈太細又怕快門慢得滯... :(  

呢層又可以放心, G系過片好輕下 (冇左反光鏡), 保守估計 1/8s 應該冇問題
回復 支持 反對

joseph_leung 發表於 2007-6-30 21:58:24 | 顯示全部樓層
小弟都支持下先, 獻醜了 ~~

G2 + G21 IS "賣飛佛"

多多指教 ~~
回復 支持 反對

horay888 發表於 2007-6-30 22:23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 joseph_leung 於 2007-6-30 09:58 PM 發表
小弟都支持下先, 獻醜了 ~~

未 enable link呀師兄

回復 支持 反對

joseph_leung 發表於 2007-6-30 23:05:10 | 顯示全部樓層
原帖由 rayho888未 enable link呀師兄

唔好意思, 識野少, 而家 enable 番 ~~
回復 支持 反對

clarence 發表於 2007-6-30 23:20:59 | 顯示全部樓層
mine for sharing... with rvp 100f

回復 支持 反對

uds 發表於 2007-7-1 00:35:53 | 顯示全部樓層
我又推幾張以示支持~
獻醜了
回復 支持 反對

Victor 發表於 2007-7-1 00:38:26 | 顯示全部樓層
原帖由 truenobzr 於 2007-6-30 08:17 PM 發表
我都知太近用太大光圈會有景深淺得滯嘅問題, 但生果檔果度現場其實比相中暗好多, 光圈太細又怕快門慢得滯... :(

仲有近距離視差補償果陣如果中間果個對焦點變咗近左上方, 咁係唔係依然果點中焦 ...

放心la, 呢部機既重量好適合手持, 又無反光鏡, 可以用極低快門..
回復 支持 反對

singyah 發表於 2007-7-1 00:38:47 | 顯示全部樓層
G1 + G45 + Agfa Ultra 100

G1 + G28 + RDPIII

回復 支持 反對

galileo_c 發表於 2007-7-1 00:39:05 | 顯示全部樓層
G21, f/8, Ilford HP5+ push 1600

G45, f/2, Agfa Ultra 100

G90, f/4, Agfa Ultra 100

f/5.6, RHP

回復 支持 反對

truenobzr  樓主| 發表於 2007-7-1 10:41:58 | 顯示全部樓層
推返啲正常嘅先!!
回復 支持 反對