AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED

ah-bull 發表於 2007-7-19 23:32:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED

鏡頭結構     : 15片 11組(一塊 ED鏡片)
尼康DX格式視角 : 28°50' - 8°
135格式視角  : -
光圈       : f/4 - f/22
最近主體對焦距離 : 1.1m
最大重現比率   : 1/4.3
濾鏡接口大小   : 52mm
遮光罩      : HB-37(附送)
直徑x長度    : 73x99.5mm
重量       : 335g

請大家一齊分享心得 ~~~

jt24 發表於 2007-7-20 10:14:27 | 顯示全部樓層
相信許多Nikon用家都有這支最平VR鏡,PQ 對得住價錢,比舊Nikon 55-200 non-VR方便。以下是我用D40+ 55-200VR拍的相片(全部手持):

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
回復 支持 反對

chowmanl 發表於 2007-7-20 12:29:26 | 顯示全部樓層
絕對抵用的鏡頭...雖然我覺得vr作用不是太明顯
回復 支持 反對

tongtongchan 發表於 2007-8-7 15:57:30 | 顯示全部樓層
Photo Ok wor for this level of lens, I have non-VR version.  I find the PQ also ok.  You said VR not too significant, why?  Can U tell some more?  Just from the specification, the non-VR is better and price is $400-500 less.

Many thanks.
回復 支持 反對

jt24 發表於 2007-8-7 23:50:08 | 顯示全部樓層
雖然 55-200VR 比55-200 non-VR 少了一塊ED鏡,但質素卻沒有下降!
由於55-200VR非常輕便,我會不帶三腳架或單腳架到公園拍照,而要用長焦如135-200mm拍遠距離的物件,VR會讓我以手持相機成功地拍攝得又sharp又靚的相片,沒有VR,失敗的機會就會多了,最好例子就是用Nikon AF-S 18-135的135mm焦距來拍攝,在比較暗的情況下,拍的相片會比較差!:(
回復 支持 反對

A.Tam 發表於 2007-8-18 03:37:03 | 顯示全部樓層
原帖由 chowmanl 於 2007-7-20 12:29 PM 發表
絕對抵用的鏡頭...雖然我覺得vr作用不是太明顯

objection
我200mm 手持1/6 秒都仲ok
回復 支持 反對

frank9394 發表於 2007-8-18 11:35:53 | 顯示全部樓層
出張sample睇下啦老友 !

原帖由 A.Tam 於 2007-8-18 03:37 AM 發表

objection
回復 支持 反對

A.Tam 發表於 2007-8-18 12:29:46 | 顯示全部樓層
原帖由 frank9394 於 2007-8-18 11:35 AM 發表
出張sample睇下啦老友 !

我借人地部機玩的=.=
冇相拎番......
不過你地可以試下,
得ga 真係
回復 支持 反對

crazytak 發表於 2007-8-19 02:09:37 | 顯示全部樓層
Nikon賣大包之作,$1880有AFS又有VR,成像結實、輕巧
不過暗角一比較明顯:@ ,但係想到兩千唔到有效咁既表現,
BEST BUY :victory:

回復 支持 反對

jimjimto 發表於 2007-8-20 22:25:54 | 顯示全部樓層
新手試鏡頭, 呢支鏡確抵用, 順路係青衣試, ok 啊 (多多指教)

1/320sec, f13, 200mm

1/320sec, f13, 200mm

1/320sec, f13, 55mm

1/320sec, f13, 55mm

1/250sec, f16, 66mm

1/250sec, f16, 66mm

1/125sec, f18, 116mm

1/125sec, f18, 116mm
回復 支持 反對

RXX 發表於 2007-8-20 22:51:31 | 顯示全部樓層
有次出去影相,因為冇帶小黑,借了版友的55-200VR.
估佢唔到,成像很好,2K有找真係超值.
以下這張相就是借了版友的55-200VR影.
只修改了極少反差,然後出相的.
D80 + 55-200 VR

回復 支持 反對

bealady 發表於 2007-9-6 01:56:53 | 顯示全部樓層
我又出!

回復 支持 反對

snoopy39 發表於 2007-9-6 17:21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 A.Tam 於 2007-8-18 03:37 AM 發表

objection

因人而異啦,可能ching可以閉氣屏息咁影嘛,唔係普通人可以的
回復 支持 反對

mankwong 發表於 2007-9-17 23:05:00 | 顯示全部樓層
Very good lens for hiking with high quality........
Here have some sample for this lens and D40

回復 支持 反對

kwchan 發表於 2007-11-2 22:23:41 | 顯示全部樓層
200mm, full open, flash on, VR off, close focus.....

回復 支持 反對

ckpizza 發表於 2007-11-25 21:52:36 | 顯示全部樓層

D80 F5.6 ISO 200 1/50

回復 支持 反對

nelsonchan 發表於 2007-11-26 19:00:19 | 顯示全部樓層
我都有呢支鏡,都幾好用
更多圖片 小圖 大圖
回復 支持 反對

293 發表於 2007-12-5 13:25:34 | 顯示全部樓層

回復 支持 反對

nelsonchan 發表於 2007-12-10 12:49:08 | 顯示全部樓層
又係55-200mm
更多圖片 小圖 大圖
回復 支持 反對

西貢--潛水佬348 發表於 2007-12-31 01:54:11 | 顯示全部樓層
咁多位 c hing

唔..............二千晤駛,仲可打碟...正呀

其實E 支 55-200 vr,既 VR...効果好唔好呀
回復 支持 反對