動 態 攝 影 分 享

L.L. 發表於 2007-11-25 22:12:24 | 顯示全部樓層
等左好耐先有咁正的post
舊的精華刨完
岩岩好有新的
有可以慢慢學啦 謝了
回復 支持 反對

Mr.T 發表於 2007-11-25 22:39:23 | 顯示全部樓層

回覆 #1 edd 的帖子

多謝版主無私既分享!!!
回復 支持 反對

SLeung 發表於 2007-11-25 23:15:36 | 顯示全部樓層
難得!難得!好!
回復 支持 反對

橡皮糖 發表於 2007-11-25 23:17:51 | 顯示全部樓層
edd兄d相不嬲好正~
每張都甚具欣賞價值~
無私的分享~
萬分敬佩~
個人最中意第25張
回復 支持 反對

debate1234 發表於 2007-11-25 23:27:15 | 顯示全部樓層
佩服
回復 支持 反對

ansonmoon 發表於 2007-11-25 23:54:20 | 顯示全部樓層
多謝分享!萬分感激
回復 支持 反對

isiah_chan 發表於 2007-11-25 23:58:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ladios_sopp 於 2007-11-25 11:43 AM 發表

用點測光去得到光位同暗位o既曝光值, 咁就知道咩位要落黑卡落幾耐
(其實黑卡教學有教的...... ;P )

請恕愚問。
假設光位(假設是天空)測出的曝光值是f8,2s,而暗位(假設是岩石)測出的是f8,16s(iso 200菲林)。是不是水平線以上落黑卡曝光2s,水平線下就曝光16s即可﹖
回復 支持 反對

edd  樓主| 發表於 2007-11-26 00:20:57 | 顯示全部樓層
多謝各位支持.

原帖由 hfkwong 於 2007-11-25 11:19 AM 發表
超靚的手法,D夜景甘清,依家香港的天氣,你要等幾耐先見到甘清的天空啊?

這些都是入秋之前影落的, 現在要等到天氣夠清, 相信有排等. :(

原帖由 isiah_chan 於 2007-11-25 11:22 AM 發表
感謝板主無私的分享!
關於黑卡,有一個問題想問。
請問曝光時間是怎樣計算﹖是靠經驗﹖還是試多幾次﹖又怎樣測光呢﹖數碼相機可以即時檢視,但如果用菲林相機應該怎樣判斷曝光時間呢﹖
我知道每個環境的光暗變化都不同,很難一概而論,但是否有些方法去估計或計算曝光時間呢﹖請賜教。

我自己計算曝光時間, 講得好聽叫做經驗, 認真講係靠估, 數碼機影一張, 睇完之後修正, 再試多一張, 通常唔會錯得去邊.

用菲林機的前輩, 凡其用黎影月出月落, 真係堅得緊要.

原帖由 y331256mm 於 2007-11-25 06:34 PM 發表
有冇d更好地方介紹?

去景點推介區找找看.

回復 支持 反對

seethru 發表於 2007-11-26 11:54:21 | 顯示全部樓層

No. 21 風

師兄,

我真是獲益良多!
對於 第21 張, 風

是否刻意不對焦, 還是對了焦 但用長一點的曝光時間, 這個不太明白
謝謝回答
回復 支持 反對

robertlaw13610 發表於 2007-11-26 12:02:29 | 顯示全部樓層
出神入化
回復 支持 反對

咸波 發表於 2007-11-26 12:31:08 | 顯示全部樓層
多謝師父既講解
回復 支持 反對

kidnapped 發表於 2007-11-26 12:43:11 | 顯示全部樓層
真係好想買張黑卡學下野
多謝edd兄的分享 !!!
回復 支持 反對

andycheung 發表於 2007-11-26 12:43:13 | 顯示全部樓層
好圖好文!!!大師父真係掂!!
回復 支持 反對

nelsonchan 發表於 2007-11-26 13:11:21 | 顯示全部樓層
真係好正,都唔知幾時先學到
回復 支持 反對

lovemevol 發表於 2007-11-26 13:12:24 | 顯示全部樓層
很強的 portfolio, 萬謝!!!
回復 支持 反對

aaronchiu 發表於 2007-11-26 15:42:37 | 顯示全部樓層

回覆 #1 edd 的帖子

拜讀EDD兄的大作差不多一年了, 從中確實開了眼界, 亦獲益良多, 特別留意到EDD兄的作品大多用一些很普通的型號單鏡機, 配上合適的鏡頭, 就已經有神來之筆, 實在令人配服, 更令我等新手明白什麼是影像從心, 要鍛鍊好的判斷力及技術才是攝影之王道(我可看成亦是做人做事的根本), 就象小說內的高手一樣, 可隨手拾天地萬物為武器, 亦不亞於別人的神兵利器, 境界之高, 不應限在手中, 而是以心之所想, 念之所至, 無完界限, 此等成績及一身功力, 亦好像叫我輩新手明白不用盲目追求器材, 只要好好磨練亦可有非凡的作品,  實在想為EDD兄喝采

小弟不材, 在這裡亦貼上劣作兩張, 還請EDD兄指教一下.

:

米埔-起飛

米埔-起飛

米埔-振翅

米埔-振翅

另外, 請問EDD影的釧鉻丹頂鶴是怎樣去(可否自行坐車前往?是否很難到?), 因我十月份曾到訪北海道, 途經釧鉻, 本以為會能一嘗影丹頂鶴心願, 怎知被帶到一個叫丹頂鶴公園的地方, 只見寥寥數只丹頂鶴圍在鐵網的後邊, 不像相片所見有一大片平原(冬天應變成一片白色平原), 希望EDD兄能提更多資料好讓小弟能早日完成這個心願, 在有生有氣有力之年, 多走多看多思.

今次第一次那麼認真寫post, 有表達失當的地方請EDD兄見諒.
回復 支持 反對

小RAY 發表於 2007-11-26 19:11:34 | 顯示全部樓層
真是大開眼界,獲益不淺的 Post ..

Thanks . .
回復 支持 反對

isiah_chan 發表於 2007-11-26 21:26:28 | 顯示全部樓層
原帖由 edd 於 2007-11-26 12:20 AM 發表
多謝各位支持.

這些都是入秋之前影落的, 現在要等到天氣夠清, 相信有排等. :(

我自己計算曝光時間, 講得好聽叫做經驗, 認真講係靠估, 數碼機影一張, 睇完之後修正, 再試多一張, ...

多謝板主的攝影分享。

dchome的格言:「攝影的力量在於用心,網絡的力量在於分享。」很喜歡這種分享交流的討論氣氛,小弟斗膽借此帖討論一下攝影問題,望有興趣之同好大家能夠一起分享心得,交流討論。

小弟一直有個測光問題。參考板主第3張相(~ 日落 ~ 維港 ~)。

假設要用iso 100的幻燈片拍攝第3張相,究竟應該用什麼測光模式﹖又應該向那一點測光﹖曝光時間應怎樣計算﹖(由於是幻燈片,曝光要十分準確,且暫不考慮倒逆率失效問題,因每種菲林不同)

希望大家可以分享下心得。
回復 支持 反對

edd  樓主| 發表於 2007-11-26 22:19:22 | 顯示全部樓層
.

多謝各位支持.

原帖由 seethru 於 2007-11-26 11:54 AM 發表
師兄,
我真是獲益良多!
對於 第21 張, 風
是否刻意不對焦, 還是對了焦 但用長一點的曝光時間, 這個不太明白
謝謝回答

是刻意玩迷焦.

原帖由 aaronchiu 於 2007-11-26 03:42 PM 發表
小弟不材, 在這裡亦貼上劣作兩張, 還請EDD兄指教一下.  

另外, 請問EDD影的釧鉻丹頂鶴是怎樣去(可否自行坐車前往?是否很難到?), 因我十月份曾到訪北海道, 途經釧鉻, 本以為會能一嘗影丹頂鶴心願, 怎知被帶到一個叫丹頂鶴公園的地方, 只見寥寥數只丹頂鶴圍在鐵網的後邊, 不像相片所見有一大片平原(冬天應變成一片白色平原), 希望EDD兄能提更多資料好讓小弟能早日完成這個心願, 在有生有氣有力之年, 多走多看多思.  

今次第一次那麼認真寫post, 有表達失當的地方請EDD兄見諒.

師兄你太過獎, 太客氣了.   

影生態影得多, 自然會進步.

在以下這個 post 的回覆 #8, 有講及 : "日本釧路 - 觀看 / 拍攝 丹頂鶴" 的資料.
http://www.dchome.net/viewthread ... p;page=1#pid3314121

曾經有朋友問過我, 你點解去完旅行寫遊記, 哂野嗎 ?? . . . 我的答案好簡單 : "分享". 可能會有人覺得我講得好好聽, 或者扮偉大. 其實在以前未流行上網的時候, 我去旅行凡其自遊行, 要找旅行的資訊, 直頭係惡夢, 當時香港出的所謂旅行書又麻麻, 現在自己在去完旅行之後, 寫一點爛文 upload 上網分享, 就是知道如果有邊位朋友, 找不到合適的旅行資訊是多麼痛苦呢.

原帖由 isiah_chan 於 2007-11-26 09:26 PM 發表
多謝板主的攝影分享。
dchome的格言:「攝影的力量在於用心,網絡的力量在於分享。」很喜歡這種分享交流的討論氣氛,小弟斗膽借此帖討論一下攝影問題,望有興趣之同好大家能夠一起分享心得,交流討論。
小弟一直有個測光問題。參考板主第3張相(~ 日落 ~ 維港 ~)。
假設要用iso 100的幻燈片拍攝第3張相,究竟應該用什麼測光模式﹖又應該向那一點測光﹖曝光時間應怎樣計算﹖(由於是幻燈片,曝光要十分準確,且暫不考慮倒逆率失效問題,因每種菲林不同)
希望大家可以分享下心得。

大家分享討論攝影是一件樂事, 這本就是 dchome 的原意, 我都係在這裹學識影相的, 而且亦在此交了很多朋友.

師兄講及影幻燈片, 這是我的弱項, 我剩係識影數碼, 有時和幾個老友去影相, 佢地用 film 的 setting 方便過數碼好多, 用 A 就可以, film 寬容度大好多. 講番測光, 除非係影人, 否則我 100% 用 matrix, M mode 的時候睇測光尺, 先試一張再修改設定. :handshake

:handshake
回復 支持 反對

asnka 發表於 2007-11-27 10:06:22 | 顯示全部樓層
精華精華
回復 支持 反對