DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

07/08/09 股哉?

原帖由 小李飛刀 於 2008-9-18 03:58 PM 發表

我買穿上次個底!

最大的 AIG 都唔掂,
你話仲有幾多中小企業唔掂?
到時組國唔知又話持有幾多?
間間企業盤數點會靚?
股價點會掂?
全世界問題, 滙控豈可獨善其身?

其實就好似奶粉事件一樣, 有幾多產品有有毒成份. d人食咗幾多落肚一樣.
食咗幾多, 可以頂到幾多根本冇人知. 工行中行講出來係咁多, 信唔信又係另一回事.
我覺得AIG, 雷曼呢D係三鹿, 蒙牛. 匯豐/工行/中行可能係香港牛奶公司都唔定呢.
回復 支持 反對

沉寂左一段日子,財經版又突然熱閙起來!
回復 支持 反對

今晚美股早段又大升幾百點,升到咁樣,唔通呢個帖真係要打柴,宣報熊市已結束,牛市重臨?
回復 支持 反對

牛市重臨?

原帖由 cmleungive 於 2008-9-19 10:21 PM 發表
今晚美股早段又大升幾百點,升到咁樣,唔通呢個帖真係要打柴,宣報熊市已結束,牛市重臨?

D散户仲好高興,
個個興高采烈大談股票,
:L :L :L

曹仁超話狂牛往往於極度熱鬧時死亡,
而巨熊死前則好寧靜,
現在好寧靜嗎?
過去熊市,道指平均跌幅30%,
1981年4月27日道指由1024點回落到1982年8月12日776.92,
跌幅更加高達46.9%,
現在跌足夠了嗎?
:L :L :L :L :L

既然難玩,不妨少玩,甚至唔玩,
一切一切, 事後至知.
回復 支持 反對

回復 支持 反對

重上ニ萬二ng 難, 之后就
回復 支持 反對

投資者日記 - 曹仁超

我老曹1968年入證券行至今足足四十年,見過?風風浪浪亦算唔少,相信由去年10月至今年9月18日已完成A、B、C下跌浪,今年9月18日起進入熊市二期中第一個1、2、3、4、5上升浪(即長期睇淡,但中期睇好,而熊市二期大上升浪中?浪B由於投資者信心受到嚴重傷害,整個浪B上升過程,必舉步為艱,因散戶已成為驚弓之鳥)。至於升幅及日子有幾多要事後先知,相信結束日子係當半桶水分析員又再推銷「牛市」重臨論

從「大浪」去睇,去年10月恒指32000點回落,今年9月18日16000點乃大跌浪中?「A」浪,今年9月18日起?上升浪1、2、3、4、5乃大浪中浪「B」。大家小心點玩。呢個上升浪由通脹漸漸受控制開始,一如颱風中?風浪有一段平靜日子,然後再刮風。

:funk:
回復 支持 反對

原帖由 小李飛刀 於 2008-9-21 05:47 PM 發表

我老曹1968年入證券行至今足足四十年,見過鮋風風浪浪亦算唔少,相信由去年10月至今年9月18日已完成A、B、C下跌浪,今年9月18日起進入熊市二期中第一個1、2、3、4、5上升浪(即長期睇淡,但中期睇 ...

我心理上已經覺得牛市重臨,即係話呢幾日既升浪已經。。。

不過千幾憶咁大成交去確認個升勢,大戶掃埋咁多貨,仲要再托高個市去派貨。。。即係話個市可能仲會升。。。果然如 Hendrix 所講,等多 D 散戶上車,再推架車落山!

我身邊都唔少朋友入左貨。。。

唉!個市咁樣,都係少做少錯!:(
回復 支持 反對

而家入貨就咪搞, 重上二萬二會考慮買吓熊仔…
回復 支持 反對

繼續儲錢等機會.
回復 支持 反對

瘋狂減息在即,放錢喺銀行一樣俾通脹蠶食,股市現恐慌,但估計離底不遠,所以買了少少股票。
未必能夠成功撈底,熊市亦無咁快結束,只係當人人看淡既時候,買些少貨揸長線收下息。:)
回復 支持 反對

原帖由 cmleungive 於 2008-10-9 08:56 AM 發表
瘋狂減息在即,放錢喺銀行一樣俾通脹蠶食,股市現恐慌,但估計離底不遠,所以買了少少股票。
未必能夠成功撈底,熊市亦無咁快結束,只係當人人看淡既時候,買些少貨揸長線收下息。:)

唔係丫麻,仲買股票?依家唔係小股民恐慌,係大戶恐慌,要套現自救,應付基金贖回,各大國及中央銀行救都救唔到,大家有錢身痕咩,避下睇定d先啦:L
回復 支持 反對

原帖由 viewnet 於 2008-10-10 03:11 PM 發表

唔係丫麻,仲買股票?依家唔係小股民恐慌,係大戶恐慌,要套現自救,應付基金贖回,各大國及中央銀行救都救唔到,大家有錢身痕咩,避下睇定d先啦:L

我都知道依家出手係心急左少少,不過因為完全無貨在手,所以要趁市場出現恐慌性抛售時買入第一注!
回復 支持 反對

林森池推介

原帖由 cmleungive 於 2008-10-10 10:05 PM 發表

我都知道依家出手係心急左少少,不過因為完全無貨在手,所以要趁市場出現恐慌性抛售時買入第一注!

不要高追,等大跌機會就買,然後收埋佢。在下都正等待大跌機會。
聲稱價值投資的人多,堅持到底的人少。

回復 支持 反對

原帖由 FrederickWong 於 2008-9-22 09:44 AM 發表
繼續儲錢等機會.

一路儲錢,一路月供~~~
雖然我自己吾係月供2800,但我認為現時開始月供 盈富基金 係一個吾錯既選擇!
回復 支持 反對

原帖由 小李飛刀 於 2008-10-17 09:55 PM 發表

不要高追,等大跌機會就買,然後收埋佢。在下都正等待大跌機會。
聲稱價值投資的人多,堅持到底的人少。

早兩日見勢色唔對,趁有微利沽出再觀望。
不過目前向下望空間其實有限,估計得三千至五千點左右。
回復 支持 反對

國壽 (2628) 今天報收 $22.30

原帖由 cmleungive 於 2008-10-18 07:59 AM 發表

早兩日見勢色唔對,趁有微利沽出再觀望。
不過目前向下望空間其實有限,估計得三千至五千點左右。

大市跌一千點, 國壽約跌 6-8%,
如大市跌三千點, 國壽約跌 20%,
即有機會於 $18.00 買入 ?
仲等緊 ......

:L  滿街鮮血、入市時機:L
:L :L 股市專收醒目仔:L :L
回復 支持 反對

原帖由 小李飛刀 於 2008-10-22 06:13 PM 發表

大市跌一千點, 國壽約跌 6-8%,
如大市跌三千點, 國壽約跌 20%,
即有機會於 $18.00 買入 ?
仲等緊 ......

:L  滿街鮮血、入市時機:L
:L :L 股市專收醒目仔:L :L

今日收 $21.4,同你目標所差無幾!
唔一定要醒目,有持貨能力者一樣歡迎,如果依家買入實力股,跟住唔理短期升跌,長揸幾年,贏面都頗大!
回復 支持 反對

出擊了!以 11.76 小注買了盈富基金,接近招股價的價錢!
萬一點係二十年長期升軋所在,進可攻,退可守!

十年前盈富基金面世時嫌貴無買,後來升了近三倍,有點後悔,今日終於買了!

大市會下試八千點?:( 我下一個目標係港交所!
如果八千點都穿埋點算?:L 咁就每個月用零用錢繼續買貨!
依家呢 D 位,如果承受得起風險的話,愈跌愈買!:@
回復 支持 反對

十月收市了!
睇圖表,今個月形態係一支長腳大陰燭,波動極大,唔似見底,市況似 911 時期多 D!:L
所以變一變陣,改為捕捉中期反彈浪!
經過 12 個月既熊市,總算能夠全身而退!:L
下個月重新部署!:)
回復 支持 反對