::Canonet / QL17 / QL19...等等~相片分享::

Martin Chiu 發表於 2008-5-5 12:40:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
請有 Canonet / QL17 / QL19...等等
的同好們分享一下相片~~~

小弟的是~~
Canon Canonet QL17 GIII早期版
是日本製造的~~
不是台灣的~~~~
早期版QL標誌沒有GIII字樣~~~
前面看像 GII 版~~~
但在後面看便知~~~
因GII 版沒有battary check 制~~~

上一下小弟的Canon Canonet QL17 GIII樣子先~~~

Canon Lens 40mm 1:1.7 非常鋭利的鏡頭~~~舊鏡正~~~
紫藍色 Coating~~~

金屬感外型~~~好有手感好好feel

Battery check

高速上片器

還有很重要的PX625代用電池~~~(1.35V)
便不用 adj. iso ~~

post dd 分享下先

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
ktim1991 + 1 精彩內容
ckktom + 1 精彩內容
dc_fan + 1 精彩內容

查看全部評分

jack_hui 發表於 2008-5-6 08:39:34 | 顯示全部樓層
1.35V 電!!  邊樹有得買!???
回復 支持 反對

Martin Chiu  樓主| 發表於 2008-5-6 09:00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 jack_hui 於 2008-5-6 08:39 AM 發表
1.35V 電!!  邊樹有得買!???

上網訂
http://www.vintagebatteries.com/
回復 支持 反對

wongck5 發表於 2008-5-6 09:05:08 | 顯示全部樓層
Very nice photo....one of the seven swords
回復 支持 反對

jack_hui 發表於 2008-5-6 10:55:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Martin Chiu 於 2008-5-6 09:00 AM 發表

上網訂
http://www.vintagebatteries.com/

頂, 唔平呵!!  :@

有 d 舊 leica 測光錶都係用 1.35V 電, 煩!! :(

其實鴨記有冇??
回復 支持 反對

wongck5 發表於 2008-5-6 12:35:44 | 顯示全部樓層

回覆 #5 jack_hui 的帖子

其實鴨記有冇??  冇:@

I like to use Zinc cell 1.4V (LR44 size)+ adapter
回復 支持 反對

Martin Chiu  樓主| 發表於 2008-5-7 12:14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 jack_hui 於 2008-5-6 10:55 AM 發表

頂, 唔平呵!!  :@

有 d 舊 leica 測光錶都係用 1.35V 電, 煩!! :(

其實鴨記有冇??

鴨記得 PX625A
no 625
Camera repair centre have PX675 type 1.4V LR44 Size Battery ~~~
a little bit difference~~~
回復 支持 反對

ms_trouble831 發表於 2008-5-9 22:14:48 | 顯示全部樓層
因為睇到你D相好靚....所以都買左1部1樣既....
唔知你介唔介紹話俾我知係用左幾快門N光圈?
如果原來呢D好秘密既話~PLS FORGIVE ME!!
因為我係個超級新手乜都唔識得份興趣~
所以想問多D人學多D野,唔想佢成為我屋企既裝飾品~
如果可以的話教教我~THANKS
回復 支持 反對

Martin Chiu  樓主| 發表於 2008-5-10 00:18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ms_trouble831 於 2008-5-9 10:14 PM 發表
因為睇到你D相好靚....所以都買左1部1樣既....
唔知你介唔介紹話俾我知係用左幾快門N光圈?
如果原來呢D好秘密既話~PLS FORGIVE ME!!
因為我係個超級新手乜都唔識得份興趣~
所以想問多D人學多D野,唔想佢成為 ...

因為係低光環境下拍攝大部份的相都係大光圈慢快門
菲係Fujifilm Fujicolor x-tra 400
大部份都係F1.7~F2.8 ㄝ1/8~1/30s 影~~
菲林係 Wanchai East Asia 沖~~~自己用 Epson V700 + Silverfast Scan~~~~
回復 支持 反對

ms_trouble831 發表於 2008-5-10 00:38:28 | 顯示全部樓層

回覆 #9 Martin Chiu 的帖子

THANKs a lot~
我會快d試下個相機架la~
------------------------------

咁我想問如果係室外呢?點影先會靚d?點先會sharp d?
我諗都係影搶包山果d景...或者係飄色巡遊!!

SORRY~問多樣野~
個相機咪有粒制可以測光....我點先知佢已經測左呢?
係咪個f 要用A?先用果個制?

回復 支持 反對

Martin Chiu  樓主| 發表於 2008-5-10 09:10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ms_trouble831 於 2008-5-10 12:38 AM 發表
THANKs a lot~
我會快d試下個相機架la~
------------------------------

咁我想問如果係室外呢?點影先會靚d?點先會sharp d?
我諗都係影搶包山果d景...或者係飄色巡遊!!

SORRY~問多樣野~ ...

日光日白建意用iso 100 film~~~因為QL17最高快門1/500s
先把光圈環轉去A, 如果部機個測光重準加上用適當的1.35volt電池, 便ok~~~
半按shutter便會看見viewfinder旁的指針會上下動~~指向由F1.7~16~~~
如指針指向F1.7以上的地方便是 under~~~~
如指針指向F16以下的地方便是 over~~~~
再自由調調快門便可以~~~1/4~1/500s

要Sharp d~~~~光圈細d~~~便會 sharp d
(大F1.7 <>F16細)

影搶包山果d景...或者係飄色巡遊~~~
QL17有d難~~影花絮還 OK~~~~~

飄色巡遊 Sample FYI

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=360217
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=360196
回復 支持 反對

ms_trouble831 發表於 2008-5-10 09:34:43 | 顯示全部樓層

回覆 #11 Martin Chiu 的帖子

THANKS A LOT~
回復 支持 反對

ac081200 發表於 2008-5-15 12:28:46 | 顯示全部樓層
CHing, 部機應該都係第二代(new QL-17)黎ga, 因為GIII(即係第三代)個battery check下面有燈, 而第二代係無ga...
http://homepage1.nifty.com/fukucame/newql17.htm

回復 支持 反對

Martin Chiu  樓主| 發表於 2008-5-15 16:41:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ac081200 於 2008-5-15 12:28 PM 發表
CHing, 部機應該都係第二代(new QL-17)黎ga, 因為GIII(即係第三代)個battery check下面有燈, 而第二代係無ga...
http://homepage1.nifty.com/fukucame/newql17.htm

依小弟的資料~~
第二代係無 battery check tim~~~~
FYI
http://images.blogcn.com//2008/4 ... 080421143600936.jpg
http://images.blogcn.com//2008/4 ... 080421143601495.jpg

相信係Japan Version 同 Tai Wan Version 的分別~~~~

回復 支持 反對

denkidon 發表於 2008-5-16 04:56:02 | 顯示全部樓層
( 朋友の )QL19 + ( 自己買の )Superia400 X-TRA 400 + ( 研究中の )8800F

回復 支持 反對

wongck5 發表於 2008-5-24 17:56:24 | 顯示全部樓層
Shoot in Taiwan
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

what kind of film Ching?  詳情 回復 發表於 2012-9-26 05:00 PM
回復 支持 反對

ddm 發表於 2008-6-13 04:13:39 | 顯示全部樓層
QL17 GIII + RVF 100 E to C Processing
新手的廢相一堆,見笑了。

回復 支持 反對

thrall 發表於 2008-6-24 20:41:56 | 顯示全部樓層
還有很重要的PX625代用電池~~~(1.35V)
便不用 adj. iso ~~

請問能用其他電池代替嗎?
adj. iso 是什麼意思?
回復 支持 反對

~阿豪 發表於 2008-6-25 16:04:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Martin Chiu 於 2008-5-5 12:40 發表
請有 Canonet / QL17 / QL19...等等
的同好們分享一下相片~~~

小弟的是~~
Canon Canonet QL17 GIII早期版
是日本製造的~~
不是台灣的~~~~
早期版QL標誌沒有GIII字樣~~~
前面看像 GII 版~~~
但在後面看 ...

師兄影得好靚呀!
回復 支持 反對

joneskwong 發表於 2008-8-14 14:11:48 | 顯示全部樓層
我部GIII QL17光圈環好緊, 唔知大家有冇咁既情況?

當用力擰光圈環既時候, 又好易推到個SELF-TIMER, 無得reset, 都幾麻煩~~
回復 支持 反對