DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

中環.... 關於雷曼迷你債券事件

有感而發, 自己不負責任, 輸打贏要, 好無品

好多人自己買乜都唔知, 好似買保險都係一樣.

全世界0既sales都係半呃半哄, 唔係點做生意? 不論保險經紀, 地產經紀, boutique姐姐, 定係街巿阿嬸, 都係一樣包裝好個產品, 避重就輕, 解除你心裏面0既疑慮, 哄你去買. 呢d係正常0既推銷手法, 贏錢04年贏錢到依家一句多謝都無, 08年一輸錢先至反轉豬肚屈人誤導你, 會唔會無品左d? :@

人地係推銷, 買呢個決定係自己make, 自己簽得個名, 就得負上全責, 無得賴. 我中左六合彩$20, 去拿錢時counter姐姐說我唔好拿錢, 用$20買返張六合彩, 但第二張唔中, 我可唔可以話個counter姐姐誤導? 我去些粉買野, 去收銀俾錢時, 個counter妹妹話朱古力做緊特價, 說我去買, 我買返黎時發覺唔好食, 跟本就唔係我鍾意食果隻味, 咁我可唔可以叫個妹妹回水?
回復 支持 反對

輸打贏要的態度唔要得
回復 支持 反對

原帖由 jay-1666 於 2008-10-6 11:52 PM 發表
輸打贏要的態度唔要得

誤導手法就好要得?
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-10-7 12:06 AM 發表

誤導手法就好要得?

贏0既時候就話人sell得好
輸0既時候就話人誤導
根本就係同一班sales, 同一種sell法
咁都唔算係輸打贏要?
回復 支持 反對

似乎算係好消息…

雷曼票據作抵押的五至九系列股值或接近零
(星島)10月6日 星期一 22:20

財政司司長曾俊華要求雷曼兄弟迷你債券分銷銀行及經紀行,按雷曼迷你債券的剩餘價值,向持有人回購債券。曾俊華說,相信投資者無法取回百分百本金,但這個做法可以省卻漫長的清盤程序,有數家銀行已有正面回應。市場消息估計,約八成的雷曼迷你債券投資者可以取回五至七成本金,但以雷曼票據作抵押的五至九系列,股值可能跌到接近零,而十五至十八系列,剩餘價值估計不夠一半。
回復 支持 反對

原帖由 cyskyhi 於 2008-10-7 12:10 AM 發表

贏0既時候就話人sell得好
輸0既時候就話人誤導
根本就係同一班sales, 同一種sell法
咁都唔算係輸打贏要?

佢地求果3-5厘息,可能比定期多得1厘,我唔覺得佢地係想去賭囉,唔係賭,咁何來輸打贏要...
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-10-7 12:18 AM 發表

佢地求果3-5厘息,可能比定期多得1厘,我唔覺得佢地係想去賭囉,唔係賭,咁何來輸打贏要...

mis-selling 唔要得

但點解早兩年無人行出黎講mis-selling

佢地係賺得多1 -2厘only

但講真兩年前買落的時候 Lehmann Brothers d bonds 真係好穩陣

睇ranking 睇前景 有邊個會估到 Lehmann Brothers 摺埋 兩年前真係好低風險

同埋如果佢地唔係自己貪心 點會比人地tum 到

就係想賺多1 -2厘 就take 左多0.01% gei Risk

而家咁唔好彩 0.01%機會出現左 無得怪人

唔賠係道理 賠係人情

回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-10-7 12:11 AM 發表
似乎算係好消息…

雷曼票據作抵押的五至九系列股值或接近零
(星島)10月6日 星期一 22:20

財政司司長曾俊華要求雷曼兄弟迷你債券分銷銀行及經紀行,按雷曼迷你債券的剩餘價值,向持有人回購債券。曾俊華說 ...

對呢個消息真實性有保留....

d CDO如果係計到個實價,雷曼都唔會冧得咁快
數埋都唔多兩個月,美國樓市止到柯未又未知,係咪真係咁快計到價
定係借傳媒安撫人心拖/爭取時間都唔奇...
回復 支持 反對

原帖由 jay-1666 於 2008-10-7 01:04 AM 發表

mis-selling 唔要得

但點解早兩年無人行出黎講mis-selling

佢地係賺得多1 -2厘only

但講真兩年前買落的時候 Lehmann Brothers d bonds 真係好穩陣

睇ranking 睇前景 有邊個會估到 Lehmann Br ...

利息同保費都未分得清
返去再睇清楚成個故仔先吧
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-10-7 01:35 AM 發表

利息同保費都未分得清
返去再睇清楚成個故仔先吧

all i mean is the net annualized return (whatever the name is called 利息同保費, watever) is 1-2% higher than F/D

and im happy to listen to ur lecture too   thx
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-10-7 12:06 AM 發表

誤導手法就好要得?

我無話過誤導手法就好要得喎 C Hing
回復 支持 反對

原帖由 cyskyhi 於 2008-10-6 09:43 PM 發表
好多人自己買乜都唔知, 好似買保險都係一樣.

全世界0既sales都係半呃半哄, 唔係點做生意? 不論保險經紀, 地產經紀, boutique姐姐, 定係街巿阿嬸, 都係一樣包裝好個產品, 避重就輕, 解除你心裏面0既疑慮, 哄你 ...

你有冇識人買左中左招先, 你如果冇就唔好人講你又學人講, 如果有, 你就首先當佢面講一次你呢度講既野. Thx.
回復 支持 反對

我可以話比你聽,我媽咪買左,雖然未去到幾百,但對個老人家都已經算唔小。

但,有得拿返個渣,佢會爭取;但係佢唔會輸打贏要。
回復 支持 反對

人情黎講當然係好慘, 幾百萬0既心血就咁無左, 但我好同意jay-1666 CHing講, 賠係人情, 唔賠係道理, 若果為左拿返錢, 用輿論壓力又生安百造咁屈d銀行職員誤導0既話, 就真係差勁.

我都識人買左雷曼, 但唔係d散戶買0既迷你債券, 而係真正0既債券, 投資左1000萬美金. 都無出過聲. 因為, 投資同賭錢無乜分別, 作為投資者, 應該時刻都知道即使放錢落活期都是有風險的, 更何況是債券? 有誰會想到擁有一百五十幾年歷史, 人稱擁有十九條命的貓的Lehman, 都會有倒閉的一天? 有誰會想過全球最大保險集團AIG都會出事? 知不知道大家最貼身的HSBC Corp.在福布斯的排名其實還要比AIG同GE低?

依家係非常時期, game rule就係咁樣玩, 知唔知AIG股價由年初的七十幾美金大跌九成五到依家0既三個幾美金? 8號仔由廿幾蚊跌到五合一之後都仲要得返今天0既兩個幾? 呢d咪同渣到無無乜分別? 有無人話要告李澤楷誤導, 要回水?? 賭場輸左錢之後叫人回水, 咁同無賴有乜分別? 呢d做投資風險, 銀行用巿價去買返資產已經係屈就0係政黨壓力之下的破例一舉.

連阿婆用2蚊0係街巿買棵菜都會check清楚先, 更何況係幾百萬0既投資? 自己唔去了解乜野係迷你債券, 就屈個sales無教你, 唔識你又唔問清楚, 唔真切了解左都敢落手玩, 一玩就玩幾百萬? 政府日日賣廣告話先求知再投資咁有乜意義? 在希望各苦主能用人情去拿回本金時, 都希望大家唔好0係無證無據的情怳下, 將個責任推哂俾個銀行小職員身上(政黨又枉用輿論壓力), 小職員一樣好無辜. 所有involve到的人, 都無人想件事會發展成咁的.
回復 支持 反對

I think there is a huge difference in "Mis-leading" the customers vs. ignorance of the customers.

Misleading maybe define as "giving incomplete information thereby leading to an inaccurate decision and bearing an unnecessary risk." SHould misleading be accountable ?? Yes, of course, especially when there is a financial gain to the "misleaders" at the expense of the customers. This is the Game Rule.

Who should be liable? 小職員?? People's ignorance and greed ?? or the major corporate who manages to package the products so well ??Why in the world are the banks willing to provide a refund ??? to avoid further investigation?? or just a good will intention ??
回復 支持 反對

當然唔排除有人係渾水摸魚推哂個責任去sales度屈賠償
所以真係要個別去了解每個case...
回復 支持 反對

個位千幾萬的可能會係
回復 支持 反對

原帖由 玲玲 於 2008-10-7 11:42 AM 發表
Who should be liable? 小職員?? People's ignorance and greed ?? or the major corporate who manages to package the products so well ??Why in the world are the banks willing to provide a refund ??? to avoid further investigation?? or just a good will intention ??

x2

http://www.dchome.net/viewthread ... ;page=11#pid6790057
回復 支持 反對

原帖由 Richard 於 2008-10-7 09:44 AM 發表
我可以話比你聽,我媽咪買左,雖然未去到幾百,但對個老人家都已經算唔小。

但,有得拿返個渣,佢會爭取;但係佢唔會輸打贏要。

Salute to ur mom   

support
回復 支持 反對

真係好多祈福黨的....

真係好多祈福黨的....
回復 支持 反對