DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

中環.... 關於雷曼迷你債券事件

是很多祈福黨的....

衰過祈福黨… 關於雷曼迷你債券事件

尋晚同個保險agent傾開,佢話今次雷曼迷你債券單野,銀行(e.g. HSBC)可能真係有問題,因為賣果陣冇題係同雷曼有關……

雷曼苦主擬集體訴訟
(星島)9月23日 星期二 05:30

(星島日報    報道)「迷你債券,巧立名目;缺乏監管,等於騙局。以為穩陣,其實搵笨;監管不力,不聞不問!」八百名投資了雷曼兄弟迷你債券及相關產品的市民,昨晚滿腔怒火,舉行苦主大會,哭訴被銀行哄騙認購,矛頭更直指金管局    及證監會    批出產品,是「又盲又聾又啞」。民主黨    聲言會就銀行銷售手法進行集體訴訟。

記者:蕭浩林、劉思敏、馬國揚、劉雲青

金管局昨日早上與迷你債券持有人舉行會議,而中銀、渣打、新鴻基    證券及滙豐等銀行及代理商的代表亦有出席。民主黨主席何俊仁、副主席單仲偕及候任立法會議員甘乃威,帶同五十多名購入雷曼迷你債券及其他投資產品的苦主到場會晤。

證監會表示,市場上共有三百六十億元屬於迷你債券的結構性投資產品,其中約一百二十七億元由雷曼安排或擔保。

月中仍推銷雷曼產品

甘乃威表示,有苦主稱有銀行在本月中仍向他們推銷雷曼的產品,當中可能涉及詐騙的成分,要求商業罪案調查科調查有關事件。他們亦希望消委會介入調查銀行的銷售手法是否不當,並準備向分銷機構進行集體訴訟。

何俊仁亦認為當局的監管出現問題,質疑為何容許銀行在銷售時,未有具體交代有關產品與雷曼掛鈎,使他們「誤墜圈套」,故要求有關銀行解釋,並且負擔責任。

金管局助理總裁李令翔表示,當局會調查有關銀行是否涉及不良的銷售手法,但在現行的法律授權下,只能對違規的銀行進行紀律處分,例如譴責、罰款甚至停牌,但無權要求銀行對受影響的客戶賠償。

黃先生斥「衰過祈福黨」

至於雷曼迷你債券涉及的投資者數目及金額,李令翔稱現階段未有具體的數字,希望在未來數日收集有關數字後作出公布。金管局昨日接獲五十四宗書面投訴,該數字未包括其他電話投訴等。

而證監會至今亦已處理超過七百八十項查詢,及超過一百三十宗投訴,現正將與銀行涉嫌不當銷售行為有關的投訴,轉介金管局作進一步行動。

在昨晚申訴大會上,苦主黃先生禍不單行,「輸掉」二百多萬元之餘,居於中山的母親更在大會舉行前一小時不幸過身,怒斥銀行「仲衰過祈福黨」。

舉辦大會的民主黨今早將向金管局,轉交六百五十六份投訴信;又會約見財政司長長曾俊華,與財經及庫務局長陳家強;更擬入稟法院集體索償。

回復 支持 反對

衰過祈福黨… 關於雷曼迷你債券事件

原帖由 hungtsz 於 2008-9-23 02:35 PM 發表
中環是很多祈福黨的.....

YO!! 終於都有位 re 呢句了......XDDDDD
回復 支持 反對

點解以為銀行就唔會係祈福黨…
回復 支持 反對

原帖由 joEjoE 於 2008-9-23 02:35 PM 發表

整...知你有睇實水區喇XDDDDDDDDDD
回復 支持 反對

原帖由 edlo 於 2008-9-23 02:36 PM 發表
點解以為銀行就唔會係祈福黨…

一路以來, 佢地都係最大有組織既祈福黨
回復 支持 反對

原帖由 joEjoE 於 2008-9-23 02:35 PM 發表

:smile1 :smile1
回復 支持 反對

小弟真人真事:

我上星期去"人渣一定要打"銀行做港幣定期.個counter小姐話,做定期不如做呢隻投資保險定唔知乜基金.
當時一見係AIA就已經唔想聽(當時AIG重未俾政府救).之後佢話,張定期要搞一陣,你不如坐果度等,
之後就有另一sales不聽sell我買投資保險,佢話定期得咁少息,呢隻野有5-6%你因乜唔買啊?(好驚奇咁望住我).
我好不耐煩地問,呢5-6%回報保證架?佢話唔係,但叫我睇個表,佢話之前幾年,未試過派少過4-5%....
跟住我就按耐不住話:"我真係趕時間,你地可唔可以幫我做左張定期,下次有機會我先再考慮你呢隻基金,可唔可以!?"

我估好多阿公阿婆,俾佢講多兩講,以為真係高息又賺硬而落搭.
簽野時求奇講兩講就叫你係x位置簽名.之後出事就話係你情我願,有簽名作證....:faint
回復 支持 反對

原帖由 馬菲 於 2008-9-23 02:43 PM 發表
小弟真人真事:

我上星期去"人渣一定要打"銀行做港幣定期.個counter小姐話,做定期不如做呢隻投資保險定唔知乜基金.
當時一見係AIA就已經唔想聽(當時AIG重未俾政府救).之後佢話,張定期要搞一陣,你不如坐果度等 ...

上年老爸位做製衣既朋友,都有俾銀行游說買i kill u later,但因為舊錢要隨時用黎周轉所以無買到,唔係就仆直了
班sales持熟賣熟賣老友,利用同客戶多年既關係同對佢地一向既信任,以為同往常一樣無咩特別野,快快手唔多問就簽名...
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-9-23 02:57 PM 發表

上年老爸位做製衣既朋友,都有俾銀行游說買i kill u later,但因為舊錢要隨時用黎周轉所以無買到,唔係就仆直了
班sales持熟賣熟賣老友,利用同客戶多年既關係同對佢地一向既信任,以為同往常一樣無咩特別野 ...

個市唔衰係冇問題架,點鬼知由三萬二插左落黎萬六jack… ;P
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 03:02 PM 發表

個市唔衰係冇問題架,點鬼知由三萬二插左落黎萬六jack… ;P

唔碌落黎都一樣有問題啦...
賺就封頂,輸就無底....完全係搵笨....
根本係南京條約黎..
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-9-23 03:05 PM 發表

唔碌落黎都一樣有問題啦...
賺就封頂,輸就無底....完全係搵笨....
根本係南京條約黎..

果日同開個判頭傾計,佢個朋友雷曼迷債同港交所I kill u later都中晒,咁就冇左幾百粒……
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 03:09 PM 發表

果日同開個判頭傾計,佢個朋友雷曼迷債同港交所I kill u later都中晒,咁就冇左幾百粒……

哇.....入晒肉...無做孖展買仲好少少,當買貴左坐幾年...孖展就真係大檸樂...

btw...到底依家係講緊銀行sales隱瞞(如有的話)credit risk定係counterparty risk呢...報紙講到唔清渡楚....
分分鐘連班友都自己都唔清楚....
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-9-23 03:16 PM 發表

哇.....入晒肉...無做孖展買仲好少少,當買貴左坐幾年...孖展就真係大檸樂...

btw...到底依家係講緊銀行sales隱瞞(如有的話)credit risk定係counterparty risk呢...報紙講到唔清渡楚....
分分鐘連班友都 ...

咁就要金管局查完先知喇…
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 03:26 PM 發表

咁就要金管局查完先知喇…

如果係counterparty risk,都睇怕鋤唔入
事關就如心苗講,俾你知係雷曼,可能仲買多d
亦因為呢點,禾都傾向相信sales唔會係呢方面老點...

事關有幾多個人會相信咁大間雷曼可以咁快就收左皮...

金管局查就真係要查,賠唔賠一件事,至少應該要睇下點解呢d咁既野可以係零售市面大規模流通
除左呢d唔係債券既「債券」,仲有o個d唔係存款既「存款」、唔係股票投資既「股票投資」
全部都應該加強監管,唔係真係累死唔少都只係想安份守己收下息既老實人...
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-9-23 02:35 PM 發表
中環是很多祈福黨的.....

多祈福黨......... do 要有羊牯先duck 嫁......................
回復 支持 反對

原帖由 mcben 於 2008-9-23 03:38 PM 發表

多祈福黨......... do 要有羊牯先duck 嫁......................

就係好多… :faint

尋晚問阿媽同阿姨幫個agent買左d咩基金,佢地話係AIA… 我話你幫AIA
買啫,隻基金未必係AIA出架嘛,結果幫佢問完agent真係唔係,好彩唔係雷曼…:L
回復 支持 反對

都係果句: 投資愈簡單愈好.
回復 支持 反對

原帖由 mcben 於 2008-9-23 03:38 PM 發表

即係咁...係咪羊牯就該死呢?
俾狼擔左出去o個批,同唔識死一心想博結果無左o個批就算了
做大既係咪應該睇下個圍欄有無問題,保護剩係到無諗過出去打天下既羊牯呢...

回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 03:42 PM 發表

就係好多… :faint

尋晚問阿媽同阿姨幫個agent買左d咩基金,佢地話係AIA… 我話你幫AIA
買啫,隻基金未必係AIA出架嘛,結果幫佢問完agent真係唔係,好彩唔係雷曼…:L

d 人味係咁.......... 買果時淨聽有幾多巴仙回報(可能個sales 淨sell 呢樣)........ 又唔會去了解下自已買左d 乜  同risk 幾高............. 仲衰過d賭仔過大  海
回復 支持 反對