DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

中環.... 關於雷曼迷你債券事件

原帖由 小東 於 2008-9-23 11:55 PM 發表
沽空係咪要抵押/簽生死狀o架~
冇o野都沽o野喎...
憑d咩?信用?
咪仲恐怖過孖展。。。
(終於記得孖展係咩黎 XD)

買put輪熊仔唔駛簽生死狀掛… :smile1
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 11:52 PM 發表

咁樓市升跌週期較長較穩定又係真嘅,"正途"嘅意思,係風險較低掛…

主要其十應該係只要保得住份工還到錢,樓價就算跌足一半銀行都唔會斬你倉call loan
等你有仇報,唔會好似一夜間咩都無晒

樓價波幅細...一炮過買就係
只要一做按揭,故仔就唔同晒
今年樓價高位回落5-10%,好似好少係咪.?
三乘按揭...唔見左16.6%-33.3%
九乘半既...乖乖,唔見左100%-200%,即係已經負資產了
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 11:52 PM 發表

咁樓市升跌週期較長較穩定又係真嘅,"正途"嘅意思,係風險較低掛…

樓市...
又係一個謎~
個人理解跌市係同個人心理有關
務求減價促銷
唔知係唔係
XDDDD
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-23 11:56 PM 發表

買put輪熊仔唔駛簽生死狀掛… :smile1

輪又係...
完全理解不能~
回復 支持 反對

原帖由 小東 於 2008-9-23 11:55 PM 發表
冇o野都沽o野喎...
憑d咩?信用?
咪仲恐怖過孖展。。。

買個 Put 已等於你 沽空左啦

不過係輪商理論上集合 買  Put 的人幫你 沽空 , 然後賺你溢價+ 搵笨差價 ;P
回復 支持 反對

冇o野都沽o野喎...
憑d咩?信用?
咪仲恐怖過孖展。。。

香港現時規定係借貨沽空,美國早排都禁左無貨沽空,近日直情禁埋沽空金融股
以前香港都可以無貨都沽,沽左等夠鐘or跌左or升到你頂唔順再買返交收

由於無貨都可以沽空,理論上短時間內可以變成有無限量供應
為防人為做市搞到市場大幅波動,先改為借貨沽空

至於d貨邊到黎嘛...你可以睇下你係銀行/股票行既股票戶口既合約條款...

回復 支持 反對

原帖由 小東 於 2008-9-24 12:02 AM 發表

樓市...
又係一個謎~
個人理解跌市係同個人心理有關
務求減價促銷
唔知係唔係
XDDDD

股票睇盈利、派息
樓價就睇租金
人工就睇生產力....Orz
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-9-23 23:45 發表

兩樣野黎
孖展主要係個槓桿

附帶一提,一般人黎講,除左個名唔同之外,買樓即係做孖展
三乘按揭即係七乘孖展三倍三槓桿
人們視買賣股票為不道德的投機,那怕係100%現金買賣
卻視按揭買樓為正途,可見唔 ...

我反而調轉, 視炒樓為不道德的投機
尤其是係摸貨炒中低價樓o既人 ;P

炒賣豪宅嘛~~!? 針未吉到肉, no comment
回復 支持 反對

原帖由 ladios_sopp 於 2008-9-24 12:11 AM 發表

咁一提個炒字就梗係不道德啦,炒魷仲不道德呀…
回復 支持 反對

原帖由 ladios_sopp 於 2008-9-24 12:11 AM 發表

同股票市場一樣,樓市投機客同樣係不可少的...

舉個黑心例子..
下星期你就要去美國做救命手術,你層樓又未供滿按無可按,急住賣樓籌錢救命
呢個時候市場上所有既投機投資客都唔見晒,得返d大把時間同你慢慢磨既用家係到..
點算?
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-24 12:15 AM 發表

咁一提個炒字就梗係不道德啦,炒魷仲不道德呀

嚴重認同XDDDDD
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-24 00:15 發表

咁一提個炒字就梗係不道德啦,炒魷仲不道德呀…

咁炒生米成熟飯道唔道德o架 ;P
回復 支持 反對

原帖由 ladios_sopp 於 2008-9-24 12:19 AM 發表

咁炒生米成熟飯道唔道德o架 ;P

咁要睇你係咪趙完鬆喇…
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-24 12:22 AM 發表

咁要睇你係咪趙完鬆喇…

唔係趙完一定鬆架咩....真係會越趙越緊...?  
回復 支持 反對

原帖由 hungtsz 於 2008-9-24 12:47 AM 發表

唔係趙完一定鬆架咩....真係會越趙越緊...?  

睇下千金幾時娶你....
回復 支持 反對

原帖由 小東 於 2008-9-23 04:02 PM 發表

查實債券係咩黎...
迷你債券又係咩黎。。。

詳細少少...

借據...同以借據做支持既「借據」

成個故仔應該就係雷曼參與一個好平常既生意︰借平錢短債去買高息長債--賺息差
銀行造成按揭之後,有左業主既借據,將佢賣俾投行\r
投行收收埋埋之後,分門別類,再賣「借據」出去 (CDO)
而雷曼就係向客戶發行「借據」(「迷你債券」)籌錢去買投行賣出黎既「借據」賺息差

當然你精佢都唔笨,為防業主走佬還唔到錢,「借據」無人找數,就再去買CDS做保險
中間既風險同成本,就由班金融工程師計好晒,反映係「借據」既利息同條款上(禾相信會有講點點點之下就派少d息或無息派,甚至收唔返100%本金)

本來如果最原先係原點o個個業主生生性性,按時還款,就乜事都無,大家happy
問題係好多呢d放款越放越濫,由Alt-A到依家成日都聽到既次按都有
原先即使真係有業主走佬,都仲唔係大問題...事關雷曼有買CDS,輸極有譜
但係次按風暴一出,credit crunch乜鬼都出晒黎,身為發行商既雷曼都頂唔順收皮
結果呢d「借據」即使業主未走佬都好麻煩,事關呢班債權人要等比佢地更優先既債權人收返錢之後,仲有剩先有得分,而一間公司要倒閉,正常仲會有幾多野可以分?又有幾何係清盤時唔俾人壓價?結果就好似買左雷曼發行既輪咁,好大機會渣都無

雷曼係本質上係咪真係好衰呢咁?又唔一定係,呢個賺息差遊戲,所有銀行都做緊,真係衰既就係點解當初會有咁多Alt-A甚至更差既次按放左出去...

至於sales有無錯呢...就真係要睇佢地有無同班苦主講清楚呢d「借據」到底係用咩黎支持,有無講清楚發行商無力履行責任既風險。禾就主觀地估班sales都係避得就避,無講清楚

老十散戶係呢d玩意上真係好不利,不單條款係全由發行商訂定,而且亦無得好似發行商咁去買CDS etc.去控制風險,加埋前線sales一般又唔問唔講,問到都兜開黎講,回報高既一般人仲會有警覺,回報低到好似呢d得o個兩厘幾到四五厘既「債券」,低到十足真既債券一樣,有幾多人聽完之後會即時有個警覺性去問東問西驚到好似買仙股咁?

===============24/9==================
實際的情況俾小弟昨天以為的更惡劣
見︰http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=569474&page=7#pid6747819

評分

參與人數 4威望 +4 收起 理由
georgi + 1 精彩內容
Bad-PhoTalk + 1 我終於明白個運作!
Hendrix + 1 努力之作
小東 + 1 專業水準

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 Little-little 於 2008-9-24 01:11 AM 發表

睇下千金幾時娶你....

:L
回復 支持 反對

繼續思考~
回復 支持 反對

回覆 #116 hungtsz 的帖子

好簡單,迷你債券,字面上你覺得係咩?咪入場費低d嘅債券囉,點知原來唔係…:L

淨係個名本身就係誤導啦…
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-9-24 12:44 PM 發表
好簡單,迷你債券,字面上你覺得係咩?咪入場費低d嘅債券囉,點知原來唔係…:L

淨係個名本身就係誤導啦…

但新聞有講過. 法例上原來係無定義過債券的解釋的. 咁想係法庭上打佢誤導債券兩字. 應該打唔入了 :L :L
回復 支持 反對