kwongyue 發表於 2008-10-11 00:37:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我知道這是一塊非常昂貴的濾鏡, 也不打算現在使用
但是好奇心驅使下, 我嘗試上網找尋它的資訊, 不過還有一些問題不太明白, 想問問師兄們 :

1. 這些濾鏡是不是在CCD sensor e.g. in A350 最為有效? CMOS 的sensor 有效嗎? 或是沒分別?
2. 它所謂的阻擋Infra-red的功效, 其實可否說是為了減少CCD過熱? (因為infra-red的光波帶熱能?)
3. 它是否很容易刮花?
4. 它是否在室外大日光下才有明顯效果?

還有
5.  網上能夠找得到的review/廣告數量很少或不中肯, 所以想問問您們親身使用的經歷怎樣?

萬分感激!
nslng 發表於 2008-10-11 00:55:39 | 顯示全部樓層
1. 我相信大部份嘅image sensor(ccd or cmos)都有hot mirror(ir cut filter), 用意阻擋ir(不見光對於測光及白平衡的影響). 而UV對於sensor嘅影響, 我都不是太清楚.
2. ccd 過熱嘅主要原因是因為sensor上之電瞐體因通電而產生.相信光波帶之熱能相對較少.
3. 不知道.
4. 不知道.
5. 不知道.  ;P
回復 支持 反對

c1c 發表於 2008-10-11 01:09:18 | 顯示全部樓層
1. 我臨無乜分別,因為我見過有人用nikon機,但係都係ccd。相反未見過canon影IR相,所以唔清楚。
2.如nslng師兄的答案
3.其實IR好少用.......我諗無乜機會刮花,除非你只鐘情於IR相,要成日影。
4.其實IR cut filter會cut o左好多可見光,所以陰天的確係好難用,需要長期曝光。所以一般都係o係大日光之下用。
5. 我之前係用sony V! ge DC機,基本上可以好粗略咁o係mon直接睇反影像。而家用緊A300,可能係用kit lens光圈唔夠大,又或者係dslr同dc上有幾大ge分別,所以而家唔可以o係dslr直接取景.......即係需要盲拍,比較唔方便........但係dslr長期曝光之下ge表現比dc仔好好多,所以相片都有一定ge質素,起碼noise比dc少好多。

其實IR相都幾好玩,而且filter都唔係真係好貴,只不過係幾百蚊,但係可以玩倒另一樣野,有興趣不妨買番塊黎玩下~~
回復 支持 反對

timothy1234567 發表於 2008-10-11 02:23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 c1c 於 2008-10-11 01:09 AM 發表
1. 我臨無乜分別,因為我見過有人用nikon機,但係都係ccd。相反未見過canon影IR相,所以唔清楚。
2.如nslng師兄的答案
3.其實IR好少用.......我諗無乜機會刮花,除非你只鐘情於IR相,要成日影。
4.其實IR cu ...

Ching B+W UV/IR cut Filter等於IR Filter嗎?
回復 支持 反對

bat222 發表於 2008-10-11 02:32:24 | 顯示全部樓層
如果你部機係XX就要用,其它唔駛用,,因為依家每部數碼相機前面都加左塊低通瀘鏡係ccd前面去減低紅外線對ccd既影響。技術上既野我唔在行,但更多資料可在官方網站內的PDF檔內找到。因為呢部機既原意係在ccd前面不加任何濾鏡去影響ccd攖取數據既能力,點之千算萬算,卻算漏左紅外線對ccd既某部份影響,所以先有UV/IR cut既filter出現,(呢部機影黑色既尼龍西褲會變成深啡色)
回復 支持 反對

Urukhai 發表於 2008-10-11 09:32:21 | 顯示全部樓層
I have been using B+W 486 since day one I owned A350.

Below was the official description of 486:

The UV/IR Blocking Filter 486 blocks unwanted ultraviolet and infrared light components that
can produce ghost images and sharpness-reducing interference. The images
gain sharpness, detail and fine color gradations. Although digital cameras
have similar filters in front of the image sensors, there is the possibility of
residual sensitivity. A gap that is closed by the UV/IR Blocking Filter 486.

I use it as a lense protector and experience no problem with it.

However the benefit of it over normal UV filter was also not obvious on my A350.  If you have limited budget, I bet you better settle on B+W UV filter.
回復 支持 反對

~青~ 發表於 2009-1-24 00:35:25 | 顯示全部樓層
原來呢個論壇10個9個都唔識咩叫IR-CUT FILTER,當左佢係IR FITER

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
135ZA@A700 + 1 坐井觀天

查看全部評分

回復 支持 反對

。人影我又影。 發表於 2009-1-24 01:10:27 | 顯示全部樓層

回覆 #7 ~青~ 的帖子

你個邊..........兩日都冇人答啵

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=629684&highlight=

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
6638 + 1 咁都比你搵到隻腳… :)

查看全部評分

回復 支持 反對