DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

[轉載] 心安則人安

[轉載] 李純恩先生於頭條日報的專欄
http://www.hkheadline.com/news/h ... ;kw=好好過日子

好好過日子——心安則人安
2008年10月22日

在去年股市暢旺的時候,朋友天天一起?就對?電腦看股市發展,每天炒上炒下,身家暴漲。
當然,到了現在,已經打回原形了。

這天碰到他,說起身家起落。他說,想想也奇怪,去年天天炒上炒落的時候,雖然天天賺錢,人卻很浮躁,總是心不定。

但是,到了今天,身家打回原形,已經有好一段時間沒有去理會股市了,早上起?,看看報紙,吃個早餐,不像去年今日,不打開電腦好像人生沒開始那樣,現在連有沒有電腦都無所謂。

「說也奇怪,現在過日子,反而心定得很,不知是不是財散人安樂。」朋友笑?說。

我說不管如何,心定下來總是好的。

心定下來之後,就可以多給空閒給自己,從今天起,開始留意身邊的人和事。在這個時候看到的風景,是心浮氣躁時看不到的。

把對看電腦看股票的時間省下來,你會發覺一天可以過得很寬餘。將以往的注意力從電腦熒幕上轉出來,便會發現,天大地大,原來許多事情比股票有趣得多,許多人比股票生動得多。

這裏說的不是甚麼「逆境自強」的道理,自強不自強,跟逆不逆境沒關係,順境也可以自強的。這裏說的是,你可以天天去「自強」,也可以「不自強」,不要把自己繃得那麼緊,讓心情鬆下來,放鬆看世界,就會覺得,人生樂趣多的是,生活,夠吃夠用,足矣。做人,最重要心定,心定則安,心安則人安,安安份份過日子,過的就是好日子。

李純恩先生這篇文章, 正正就是小弟現在的景況. :)
回復 支持 反對

財散人安樂,的確冇錯…
回復 支持 反對

原帖由 edd 於 2008-10-25 01:15 AM 發表
李純恩先生這篇文章, 正正就是小弟現在的景況. :)

edd大都避唔過呢次熊市?真的嗎?:o
回復 支持 反對

回覆 #1 edd 的帖子

說得對!但很難做到。
原本自己已經放下了股市,對2萬2點入市的股票處之泰然。深信好的藍籌股放他十年八載不成問題。
早己不再看股市
但最近2星期股市及香港經濟又如此動盪,再加上不少人問自己的股票如何如何,搞到心情又沉重起來,變得好像又太過緊張了。
望能早點放低,輕鬆上陣。人生不止金錢,活得輕鬆自由也很重要。
回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-10-25 01:19 AM 發表

相信係 edd大大所講只係 小左睇市 個人平靜左 無咁燥底
回復 支持 反對

我係清兵,大多數人未痛果陳我已經痛,反而而家好多人都痛嘅時候,我已經唔覺痛。話我黑心又好,講真果句,而家見到越黎越多人輸錢,本來唔駛輸嘅都要輸,又越輸越多錢,我個心就越舒服…
回復 支持 反對

原帖由 PP 於 2008-10-25 02:05 AM 發表

相信係 edd大大所講只係 小左睇市 個人平靜左 無咁燥底

一定係…
回復 支持 反對

大繁榮後通常係大衰退期,此乃鐵律

一年前嘅今天,投資者喺山頂上歡呼;一年後大部分投資者喺深淵中痛哭及徬徨,唔少人喺度問:「恒指幾時重返32,000點?」

在下就喺度問:「恒指幾時跌至8,000點?」
:L :L :L
回復 支持 反對

原帖由 小李飛刀 於 2008-10-25 08:35 AM 發表
一年前嘅今天,投資者喺山頂上歡呼;一年後大部分投資者喺深淵中痛哭及徬徨,唔少人喺度問:「恒指幾時重返32,000點?」

在下就喺度問:「恒指幾時跌至8,000點?」
:L :L :L

好難咩?個幾月就由18xxx跌到12xxx啦,8000分分鐘唔駛等09年已經到...

回復 支持 反對

原帖由 湯米 於 2008-10-25 01:19 AM 發表

這次熊市唔關我事, 上年年中已經 99% cash 一直到現在還未買過股票, 係間中沽左些少期指賺了少許.

我講緊係以前炒期指同股票, 上落大, 就算賺都唔開心, 日常生活陪屋企人或者返工剩係掛住D數字, 出街買野無感覺, 食飯沒有味道, 就連去玩都心掛掛個市既升跌, 呢D日子一點也不好過.

兒家心情平靜過以前, 現在的我學會了珍惜, 一個人最重要係身體健康.

回復 支持 反對

原帖由 edd 於 2008-10-25 10:51 AM 發表

這次熊市唔關我事, 上年年中已經 99% cash 一直到現在還未買過股票, 係間中沽左些少期指賺了少許.

我講緊係以前炒期指同股票, 上落大, 就算賺都唔開心, 日常生活陪屋企人或者返工剩係掛住D數字, 出街買 ...

我都明果種感受,個精神壓力真係可以對情緒影响好大,所以好佩服全識做股票買賣果d,俾著我唔痴線都要成日幫襯心理醫生…
回復 支持 反對

買股票最好當長線投資,久唔久少少地炒下當考下眼光好了。唔好太沉迷就是,始終沒有長勝將軍呢。

成日比人笑話高位唔走,今日跌到輸到冇氣透。其實根本就冇諗過會走,買得股票就係信得過間公司先投資。

反而時常被數字上落操控係到身心都非常唔健康的。

要學到手中有股,心中無股時,更大風浪都可安然渡過。

錢材身外物,身體健康係最重要。

回復 支持 反對

恭喜.心靜則清.:

講真,自從有"業"在身,一睜眼,要嗎人追我,要嗎我追人,有單在手,憂質量出問題,憂貨出唔到.無單在手,更是憂心忡忡..真係無晒人生樂趣.:L  

用著兩年時間,好彩走甩著...都算是"逃過大難"..成身鬆晒.

回復 支持 反對

2007年 10月 最後一個星期出現了這次牛市的最高點 31958, 每次牛至熊這兩極的點數位出現時間大約是 12個月, 我會按照自己定下的指令, 在下星期大舉入貨.
回復 支持 反對

原帖由 edd 於 2008-10-25 01:21 PM 發表
2007年 10月 最後一個星期出現了這次牛市的最高點 31958, 每次牛至熊這兩極的點數位出現時間大約是 12個月, 我會按照自己定下的指令, 在下星期大舉入貨.

回復 支持 反對

原帖由 edd 於 2008-10-25 01:21 PM 發表

回復 支持 反對

贊成 , 可能不是最好時機,但肯定是好時機,請保留一定現金流,分段入貨,勿望短炒.

建議 , 港交所 ,紫金礦業 .(大麼)必然會放盡壞NEWS,做低市場信心,波動必大.

投資徐了搵錢,其實背後仲有多種意義.       順利  
回復 支持 反對

祝你賺多D。快快財務自由。我有閒錢都會繼續入市。
回復 支持 反對

原帖由 orange1997 於 2008-10-25 10:59 PM 發表

贊成 , 可能不是最好時機,但肯定是好時機,請保留一定現金流,分段入貨,勿望短炒.

建議 , 港交所 ,紫金礦業 .(大麼)必然會放盡壞NEWS,做低市場信心,波動必大.

投資徐了搵錢,其實背後仲有多種意義.      ...

呢句最真.
回復 支持 反對