分享 Ricoh LC-1 for LX3 改造心得 (Update 左, 已經補晒圖)

Wolfblood 發表於 2008-12-13 00:29:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
其實之前都見已經有唔少師兄都 PO 左類似既心得. 不過我覺得我呢個改法都唔錯, 風險少外觀亦比較好. 所以想同大家分享一下.

其實個方法主要都係用返日本仔個方法, 整薄 D 個 Ricoh LC-1 蓋. 同埋係唔影響前面果 3 塊葉既結構前提下 CUT 走蓋內一 D 多餘既部份. 令到個 LC-1 可以裝貼 D 之餘仲要 Zoom 前 Zoom 後都唔會有黑角

我最主要同日本仔唔同既地方就係人地用鋸... 我就用砂紙磨 唔好以為用砂紙磨要好耐, 其實我覺得分分鐘比用鋸快. 最主要係容易控制到個接口有冇唔小心磨斜左, 家下個收口又可以又平又好睇, 亦唔會好似個日本仔咁鋸到一忽忽. 後尾仲要出動膠水/膠紙咁肉酸 :L 起碼我呢個裝拆都咁方便, 穩穩陣陣都幾有原裝配件 Feel ;P

材料: Ricoh LC-1 開合式鏡頭蓋 (癈話...)   p.s. 我發現凶宅只係賣 80.00 好似係最平
工具: 砂紙 - 80號, 100號, 120號各一張    p.s. 原來 3M 都有出砂紙 (灰白色架). 我覺得幾好磨, 唔似 D 國產貨 (橙色果 D) 咁容易甩砂.
        細號剪鉗 (用黎剪走蓋內一 D 多餘既部份令到個 LC-1 可以似原裝配件之餘仲要 Zoom 前 Zoom 後都唔會有黑角)

過程: 真係冇乜... 先用 80 號砂紙磨, 磨到白色圓點位置改用 100 號砂紙磨, 磨到差唔多唔見左粒白色圓點就改用 120 號砂紙磨靚個收口已經 OK, 跟手係唔影響前面果 3 塊葉既結構前提下 CUT 走蓋內一 D 多餘既部份. 令到個 LC-1 可以裝貼 D 之餘仲要 Zoom 前 Zoom 後都唔會有黑角就 OK 收工

以下係我既完成品, 左邊既係已經改好左, 右邊果隻係原本未改既 LC-1 蓋 (我同事既)

p.s.
基本上用左幾日都冇乜問題出現. 除左因為前面個三塊活動葉之間會有機會入塵之外. 不過用之前係咁吹一吹就 OK 乾淨喇

真係多謝晒咁多位師兄既支持. 我已經開左一個新 Post 用來方便處理大家既 Order:
代工服務 Ricoh LC-1 for LX3 現接受 Order

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
TS1129 + 1 好詳細, 釘橋
ng.case + 1 詳細、有用資料
OW + 1 有心思

查看全部評分

Wolfblood  樓主| 發表於 2008-12-13 00:36:36 | 顯示全部樓層
補返修改後既 LC-1 同 LX3 結合後的照片, 我用部手機影架咋. 不過都應該夠清楚既 ;P

p.s.
- 個蓋係唔洗用死力裝入去架, 但係又夠實喎.

- 裝左之後係可以隨意拆除, 一 D 都唔會影響日後裝轉接筒.

- 同埋已經測試過 3:2 / 4:3 / 16:9 mode 都唔會起黑角.

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
回復 支持 反對

ng.case 發表於 2008-12-13 15:27:47 | 顯示全部樓層
個蓋薄在又美觀, 完美改裝, 實用性高!
回復 支持 反對

bluemars 發表於 2008-12-13 16:14:40 | 顯示全部樓層
個蓋係邊度買架?我去過幾間百老X都賣晒
同埋去到係咪同個sales講話要LC1得架喇?
回復 支持 反對

Wolfblood  樓主| 發表於 2008-12-13 18:53:20 | 顯示全部樓層

回覆 #4 bluemars 的帖子

百記要1舊水... 去凶宅只係賣 80.00 咋.
回復 支持 反對

9up 發表於 2008-12-13 19:13:33 | 顯示全部樓層
Very Good!! Support support!!
回復 支持 反對

bluemars 發表於 2008-12-13 23:12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Wolfblood 於 2008-12-13 06:53 PM 發表
百記要1舊水... 去凶宅只係賣 80.00 咋.

今日去問過,佢話全線凶宅都冇晒貨:(
回復 支持 反對

冬陰 發表於 2008-12-14 01:36:23 | 顯示全部樓層
正喎....可否幫我改一個呀
回復 支持 反對

Wolfblood  樓主| 發表於 2008-12-14 11:06:27 | 顯示全部樓層
原帖由 冬陰功 於 2008-12-14 01:36 AM 發表
正喎....可否幫我改一個呀

其實我都真係有諗過代工服務 ;) 算係幫補下 :smile1 不過唔知有幾多人有興趣會 Order... 同埋又唔知應該 Post 係邊度好 :L

p.s.
我已經開左一個新 Post 用來方便處理大家既 Order: 代工服務 Ricoh LC-1 for LX3 現接受 Order

回復 支持 反對

Lambosony 發表於 2008-12-14 13:15:56 | 顯示全部樓層
Where can we still buy LC-1 now?
回復 支持 反對

人像kRauT 發表於 2008-12-14 14:33:50 | 顯示全部樓層
lc-1 VeRY niCE!!!
回復 支持 反對

mb331 發表於 2008-12-14 17:13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Wolfblood 於 2008-12-14 11:06 AM 發表

其實我都真係有諗過代工服務 ;) 算係幫補下 :smile1 不過唔知有幾多人有興趣會 Order... 同埋又唔知應該 Post 係邊度好 :L

有興趣@@~  懶得整真係
有既pm我
回復 支持 反對

thunderfung 發表於 2008-12-14 17:33:20 | 顯示全部樓層
原帖由 mb331 於 2008-12-14 05:13 PM 發表

有興趣@@~  懶得整真係
有既pm我

我都有興趣~~
有既pm我~thx
回復 支持 反對

hkice2 發表於 2008-12-14 18:17:31 | 顯示全部樓層

回覆 #9 Wolfblood 的帖子

我都好想要呀~~!!!! 我出$150啦~~PM我, thx~!
回復 支持 反對

lnsrain 發表於 2008-12-14 21:08:21 | 顯示全部樓層
不如出個post比個價錢大家參考下丫
我都有興趣
相信好多c hing都會有興趣
回復 支持 反對

冬陰 發表於 2008-12-14 21:29:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Wolfblood 於 2008-12-14 11:06 AM 發表

好野 又比你剎出條血路

幾多師兄支持你:)

$150 ok 嗎??.....可以就pm我
回復 支持 反對

raychan_hk 發表於 2008-12-14 23:08:38 | 顯示全部樓層
原帖由 冬陰功 於 2008-12-14 09:29 PM 發表

好野 又比你剎出條血路

幾多師兄支持你:)

$150 ok 嗎??.....可以就pm我

我又要, $150 就預我一個, pm 我啦~~~~
回復 支持 反對

jku222 發表於 2008-12-14 23:43:19 | 顯示全部樓層
樓主大人, 我都興趣呀, 如果你可以代工, 請PM我丫
回復 支持 反對

TELA 發表於 2008-12-15 00:42:21 | 顯示全部樓層
$150我都想要返個
回復 支持 反對

冬陰 發表於 2008-12-15 00:53:43 | 顯示全部樓層
嘩~~Wolfblood 師兄越黎越多人要喇

打劫要襯熱,萬一有老翻蓋的話,

你條水就無架喇
回復 支持 反對