外景燈光人像 器材解說篇

JackSir 發表於 2008-12-23 02:49:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
好多人問點樣 set... 唔想隔幾日又講一次了,  乾脆俾個圖解大家..

插在燈架上的 柔光傘及閃燈接頭

裝上 SB80DX 及 白底柔光傘的 外觀

另一把 金銀混色傘套, 配在白色半透光的傘上

接收及發射 : Elinchrom - Skyport , 絕無干擾, 室外遠至 120m 一樣 sync 到

閃燈上的 PC Sync Socket

兩者連接,  接收器上的就是 發射

評分

參與人數 14威望 +14 收起 理由
man_handy + 1 專業水準
kkso + 1 專業水準
ahtong + 1 專業水準
hk.strobist + 1 專業水準 quoted at http://hkstrobis ...
魚情未了 + 1 無得頂!!!
naga.hk + 1 精彩內容
weatherman + 1 多謝師父
sidney331187 + 1 專業水準
sothirsty + 1 有內涵
kenngpm + 1 詳盡說明
find_bo + 1 精彩內容, thx so much
hewett + 1 專業水準
ray678 + 1 非常清楚
rodas + 1 精彩內容

查看全部評分

JackSir  樓主| 發表於 2008-12-23 02:53:22 | 顯示全部樓層
柔光傘+閃燈接頭 = 250 (有價講), 照相館有售 ( SSP 有隻係夾腳的, Nikon 燈合用)

燈架 = 200 樓下,  銳鷹 (紅磡廣場 1/F)

柔光傘  = 100 元左右,

PC Sync cable = 30

Elinchrom = 1300 - 照相館

回復 支持 反對

隼仔 發表於 2008-12-23 10:37:03 | 顯示全部樓層
正∼ thanks Jack
回復 支持 反對

find_bo 發表於 2008-12-23 11:32:32 | 顯示全部樓層
OH, SUPER THX to the detail instruction,

I got a canon ST wireless flash control, can replace the Elinchrom??
回復 支持 反對

lun111 發表於 2008-12-23 12:07:10 | 顯示全部樓層
咁平既, 有冇講價?
回復 支持 反對

ray678 發表於 2008-12-23 12:27:21 | 顯示全部樓層
原帖由 lun111 於 2008-12-23 12:07 PM 發表
咁平既, 有冇講價?

已經講左架啦....
回復 支持 反對

lun111 發表於 2008-12-23 12:34:35 | 顯示全部樓層
柔光傘+閃燈接頭 = 250 (有價講), 照相館有售
唔係呢樣先有講咩?
回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2008-12-23 13:39:48 | 顯示全部樓層
原帖由 lun111 於 2008-12-23 12:34 PM 發表
柔光傘+閃燈接頭 = 250 (有價講), 照相館有售
唔係呢樣先有講咩?

呢個頭標價 250, 我講到佢 200

Elinchrom 標價 1500 架...  你話 jack哥叫你黎買, 就 1300
回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2008-12-23 13:43:37 | 顯示全部樓層
原帖由 find_bo 於 2008-12-23 11:32 AM 發表
OH, SUPER THX to the detail instruction,

I got a canon ST wireless flash control, can replace the Elinchrom??

紅外線黎架, 室外 空曠地方 冇野反射下, 會 sync 唔到, 尤其係 支燈 在你你後面...... .

我朋友都買左 SU800 加 SB900 ,  俾我一試之下, 即時灰晒...
回復 支持 反對

Borbor 發表於 2008-12-23 14:31:25 | 顯示全部樓層
I'm a Canon user; but ALL my lights are Nikon (well I do have a 580EX).

The older SB-28, SB-80 DX is just way too cheap to not buy for off camera use.  I can use them without too much worry and if they fry, a replacement is a lot cheaper than a replacement Canon light.  

Jack:  you don't use any light modifiers other than the umbrella?
回復 支持 反對

kenngpm 發表於 2008-12-23 15:25:45 | 顯示全部樓層
jack 哥講得好詳細呀
不如入精華 la~~

jack 哥我見你個反光傘有塊白布係吾係同黎等 d 光無咁硬

回復 支持 反對

lun111 發表於 2008-12-23 15:40:06 | 顯示全部樓層

回覆 #10 Borbor 的帖子

me too, i got 580II on camera, and 2 sb-80dx for off-camera
jackngai: 知唔知有冇地方有縮骨既柔光傘賣?
回復 支持 反對

find_bo 發表於 2008-12-23 16:31:14 | 顯示全部樓層
原帖由 jackngai 於 2008-12-23 01:43 PM 發表

紅外線黎架, 室外 空曠地方 冇野反射下, 會 sync 唔到, 尤其係 支燈 在你你後面...... .

我朋友都買左 SU800 加 SB900 ,  俾我一試之下, 即時灰晒...

OH, THX FOR DETAIL

BTW, THAT MEAN I CAN USE ''NO'' ETTL FLASH TO THIS, RIGHT?
回復 支持 反對

Legacy 發表於 2008-12-23 16:43:23 | 顯示全部樓層
原帖由 lun111 於 2008-12-23 15:40 發表
me too, i got 580II on camera, and 2 sb-80dx for off-camera
jackngai: 知唔知有冇地方有縮骨既柔光傘賣?

師兄,柔光傘在照相館或銳鷹都有得買(全部都係縮骨的)
回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2008-12-23 17:49:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Borbor 於 2008-12-23 02:31 PM 發表
I'm a Canon user; but ALL my lights are Nikon (well I do have a 580EX).

The older SB-28, SB-80 DX is just way too cheap to not buy for off camera use.  I can use them without too much worry an ...

出外景用傘主要係貪方便,  白傘, 黃傘,  銀傘,  都好夠用了,   

除了傘, 要方向性強一點的 光, 都係裸燈乜都唔加, 用 支燈 o既 zoom 去控制 受光範圍, 最多加下 色紙改色..

始終一支 外閃, 可配套的 比 大燈 少好多..  主要係機動性強吸引我。

你有冇 好介紹 ?

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
一休 + 1 造褔人群

查看全部評分

回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2008-12-23 17:53:35 | 顯示全部樓層
原帖由 find_bo 於 2008-12-23 04:31 PM 發表

OH, THX FOR DETAIL

BTW, THAT MEAN I CAN USE ''NO'' ETTL FLASH TO THIS, RIGHT?

由始至終, 我都 只教人用 A mode /  M mode ,    ..  forget the fucking TTL
回復 支持 反對

JackSir  樓主| 發表於 2008-12-23 17:55:01 | 顯示全部樓層
原帖由 kenngpm 於 2008-12-23 03:25 PM 發表
jack 哥講得好詳細呀
不如入精華 la~~

jack 哥我見你個反光傘有塊白布係吾係同黎等 d 光無咁硬

白布係主傘, 外皮  銀銀混色 , 或單銀色, 係 mount 上去的, 咁當然會soft 過 銀傘
拆左佢, 就變直射傘用啦..

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
一休 + 1 造褔人群

查看全部評分

回復 支持 反對

ray678 發表於 2008-12-24 01:02:07 | 顯示全部樓層
想問一邊係白色一邊銀色既二合一傘 係唔係冇咁好?

或者有冇剩係白布散賣呢?
回復 支持 反對

MR NGAI 發表於 2008-12-24 01:35:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ray678 於 2008-12-24 01:02 AM 發表
想問一邊係白色一邊銀色既二合一傘 係唔係冇咁好?

或者有冇剩係白布散賣呢?

冇話唔好...
兩種反射模式配合環境所需....
回復 支持 反對

Borbor 發表於 2008-12-24 01:58:14 | 顯示全部樓層
原帖由 jackngai 於 2008-12-23 04:49 AM 發表

你有冇 好介紹 ?

I do actually :)

I have a few pictures that I need to post process before I post them up here; I'll also take a picture of the modifiers that I used to get the effect as well.
回復 支持 反對