~~~~~~ 帶您由上空看富士山 (+高空拍照心得分享) ~~~~~~

馬菲 發表於 2009-3-2 10:24:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟對富士山有一份情意結,所以一有機會就去拍富士山.兩年前更獨自一人行上富士山頂.
雖然不少網友都見過富士山,不過由上空觀看,則不一定試過.小弟多年來經常有機會搭飛機到日本,
每次一定選窗口位坐,目的就是要由上空拍下富士山的雄姿.

除了分享這輯較少見的富士山相外,亦順道分享少少由多次失敗累積下來的心得,讓有心想試的網友行少D寃枉路.

事前準備:
高空拍攝富士山由選擇航班及機上坐的位置開始.先講座位.
因航班會由富士東面飛過,由香港到東京的航班,要選坐左面的窗口位,而由東京往香港的航班則要選右面的窗口位.
有一次我在日本check-in時指定要右面窗口位,Check-in counter的職員立刻對我說:"是為了要看富士山吧!"
相信有不少識途老馬呢!

知道富士在機身那一方出現,直接影響選擇那班航機.
由於飛機窗口極厚,逆光時flare得很利害,小弟建議選擇順光時拍富士.(太陽在東,富士在西.)
即是由香港飛日本,可選早上到步的班次(例如日航的夜機),而由東京飛香港,即應選日頭起飛的班次(例如國泰)
我經常同老婆去日本時,會找籍口要指定搭某班機,其實係為左拍富士山.(佢唔睇DCHome)

由香港至東京的航班,大約著陸前一小時開始有機會見到富士山,而由東京回港的,則起飛後一小時內見到.
如果航班上有Air Show之類的即時地圖,那就十分有用,否則就要經常check住窗口,以免錯失機會.

器材:
機窗很厚,對鏡頭有不少影響,所以用甚麼定焦鏡皇,都發揮不了作用.反而一枝Zoom range大的鏡頭,對構圖更有幫助.
如果有VR/IS,機身防震就更好.因飛機表面很定,其實一直在微震.Nikon的DX18-200mm VR是小弟高空拍攝的至愛.
Filter方面,特別是CPL,建議不要用.CPL會因機窗而產生很多不平均的彩色pattern.即使Photoshop亦很難救番.
不過有時用長焦鏡,在外面contrast很低的情況下,CPL"可能"幫到手.而長焦cover的視角較少,不平均偏光未必一定察覺,
如用wide Angle鏡,CPL就最好可免則免.

設定:
首要條件,快門一定要夠快才可怕到質素好的機上照片.ISO可以"犧牲",set高少少而令快門高D都唔怕.不過一般日頭都很夠光,
ISO應該無需要set得很高.光圈就唔好太細,一來拖慢快門,二來怕因景深大,有機會影到窗口上的污漬.

拍攝:
將鏡頭盡貼窗口,以減少反光,必要時問空姐拿毛"jean",擋住鏡頭四週的地方.及關上座位的燈.

構圖:
由於窗很厚,相片經常出現黑角,及四角解像度會偏低.所以不要將重要主體放於四角.如果構圖上要主體放於角落,
我會拿wide 少少然後再Crop番.

最後,大家要預左失敗率會很高,好多時連個山影都見唔到,一定要屢敗屢戰,本住影唔到係正常,影到一張已經係Bonus的心態.
記住風景攝影同釣魚一樣,無耐性係好難釣到大魚.

主要係咁多,不過其實還有很多細微野要注意,如果大家真係好有興趣,我遲下再寫多少少,或考慮出一篇專介紹飛機拍照的文吧!
(如果大家無乜特別興趣,我亦無謂浪費彈藥了.)

Anyway,打夠字了,去片吧!

(最新 part 2 相及資料)
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D2

評分

參與人數 123威望 +123 收起 理由
tom-tom + 1 精彩內容
cristcw + 1 壯觀....
s_man888 + 1 層次分明
mktong2002 + 1 準確捕捉
ngwc2002 + 1 專業水準
loklokzai + 1 構圖美觀
leung1626 + 1 感動
alvin19 + 1 印象深刻
GOTB2012 + 1 層次分明
eya268 + 1 準確捕捉! Master^^
charlescheng2 + 1 精彩內容
Siudidi + 1 精彩內容
kaori_mochida + 1 印象深刻
echeung2010 + 1 主題明確
lhmpk + 1 精彩內容
huen0442 + 1 色彩豐富
rockandrock + 1 有心機
nowspa + 1 靚&壯觀:-)
M43 + 1 唔畀分唔係人!
manonthemoon + 1 色彩豐富

查看全部評分

bryaniceman 發表於 2009-3-2 11:27:27 | 顯示全部樓層
無得頂呀!:)
回復 支持 反對

gofd 發表於 2009-3-2 11:35:19 | 顯示全部樓層
Great!!!
回復 支持 反對

kuikui 發表於 2009-3-2 12:07:53 | 顯示全部樓層

回覆 #1 馬菲 的帖子

真是很難影啊:cry !是但影到一張如你所拍的已很滿足了。
回復 支持 反對

akko 發表於 2009-3-2 12:37:11 | 顯示全部樓層
獲益良多
回復 支持 反對

tofumai1 發表於 2009-3-2 13:50:45 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

antline 發表於 2009-3-2 14:28:48 | 顯示全部樓層
多謝分享喺飛機拍攝心得!!
馬菲版主既精神值得學習學習~~!:)
回復 支持 反對

chilung 發表於 2009-3-2 17:08:07 | 顯示全部樓層
d 相真係影得好靚!!!
真係好正既介紹,下次去日本一定要試下影
回復 支持 反對

MikeLau 發表於 2009-3-2 18:09:01 | 顯示全部樓層
Thank you for sharing the technical aspects of taking shots on board!

A few years ago I ran into Mt Fuji on my way back to HK. No gears for me to take the shot seriously.
Just used digital ixus and it was still one of the happiest moments of photography life. It's really a beauty
looking from above.

Your shots are great with all the details of the mountain and thanks for the advice on seats booking
in particular.

Cheers,
回復 支持 反對

那時還 發表於 2009-3-2 19:38:51 | 顯示全部樓層
內容精彩, 資料詳盡, 謝謝分享.
回復 支持 反對

thein83 發表於 2009-3-2 20:52:27 | 顯示全部樓層
Beautiful
回復 支持 反對

moako789 發表於 2009-3-2 21:04:54 | 顯示全部樓層
真係有心有力!好難得。
回復 支持 反對

JFA 發表於 2009-3-2 21:58:18 | 顯示全部樓層
強人是你!!!

ching, 請問是哪裡飛到哪裡的班機?

香港 > 羽田 or 成田?
回復 支持 反對

kit0629 發表於 2009-3-2 22:03:48 | 顯示全部樓層
好似真係BOOK左架飛機圍住富士山影咁
小弟上次有幸咁岩經過富士山上空, 親眼睇真係好靚:D
回復 支持 反對

馬菲  樓主| 發表於 2009-3-2 22:19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JFA 於 2009-3-2 09:58 PM 發表
強人是你!!!

ching, 請問是哪裡飛到哪裡的班機?

香港 > 羽田 or 成田?

多謝咁多位回應及加分!!

係香港至成田.香港好少機飛去羽田吧?

不過其實去美國的部份航班都有機會經過富士.不過航線差距很大,好難預先估計.
回復 支持 反對

JFA 發表於 2009-3-2 22:22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 馬菲 於 2009-3-2 10:19 PM 發表

多謝咁多位回應及加分!!

係香港至成田.香港好少機飛去羽田吧?

不過其實去美國的部份航班都有機會經過富士.不過航線差距很大,好難預先估計.

現在ANA很多都飛羽田, 因為現在開始可以在羽田直接轉機飛domestic, 怪不得我每次飛羽田都看不見富士山!!:L
回復 支持 反對

馬菲  樓主| 發表於 2009-3-2 22:25:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JFA 於 2009-3-2 10:22 PM 發表

現在ANA很多都飛羽田, 因為現在開始可以在羽田直接轉機飛domestic, 怪不得我每次飛羽田都看不見富士山!!:L

地理上應該羽田更近富士先o岩架?會唔會天氣唔好所以見唔到?
回復 支持 反對

JFA 發表於 2009-3-2 22:32:37 | 顯示全部樓層
原帖由 馬菲 於 2009-3-2 10:25 PM 發表

地理上應該羽田更近富士先o岩架?會唔會天氣唔好所以見唔到?

每次降落都看不到!

不過咁岩我每次都坐左邊:L
回復 支持 反對

terrymas01 發表於 2009-3-2 23:16:40 | 顯示全部樓層
好正!
回復 支持 反對

alexhk716 發表於 2009-3-2 23:20:48 | 顯示全部樓層
唔該哂 c hing
回復 支持 反對