S.C. 發表於 2009-3-31 21:10:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟上網做過好多research...
亦知道2部機大概既分別...
但係好想知道各位師兄有冇2部都用過?
如果有既可否俾D意見小弟?

保唔保值對我黎講冇所謂...小弟係買黎用唔係買黎儲-.-"

假設價錢唔係問題既話...
小弟最想知就係操控上有D咩野分別
又或者配件易唔易搵 (e.g. ZI 冇90mm frameline, 90mm viewfinder難唔難搵?)

THANK YOU各位!!:) :)
kunyu 發表於 2009-3-31 21:29:14 | 顯示全部樓層
如果我話 Zeiss Ikon 好用過 Leica M7 你信唔信!不過呢個只係我個人感覺, Leica 始終都係 Leica ...
回復 支持 反對

S.C.  樓主| 發表於 2009-3-31 21:35:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 31/3/09 23:29 發表
如果我話 Zeiss Ikon 好用過 Leica M7 你信唔信!不過呢個只係我個人感覺, Leica 始終都係 Leica ...

小弟對leica冇咩情意結...
只想搵部操控及其他各方面都比較好既機身...=]

anyway,多謝師兄既意見!:)
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2009-3-31 21:56:47 | 顯示全部樓層
其實 Zeiss Ikon 設計概念比 Leica M 簡單好多,所以機身本身就冇乜配件o既,唔似 Leica M 咁有好多花臣,操作基本上兩隻機都大同小異,我個人就覺得 Zeiss Ikon 有獨立 AE-L 好似好 d ...
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2009-3-31 22:17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2009-3-31 09:56 PM 發表
其實 Zeiss Ikon 設計概念比 Leica M 簡單好多,所以機身本身就冇乜配件o既,唔似 Leica M 咁有好多花臣,操作基本上兩隻機都大同小異,我個人就覺得 Zeiss Ikon 有獨立 AE-L 好似好 d ...

甘就吾系捻甘多, ikon la, leica 我捻你吾会好钟意, 净系入菲林果下已经够玩死你!
回復 支持 反對

RF35 發表於 2009-3-31 22:21:41 | 顯示全部樓層
Konica Hexar RF都幾好(唔界意品牌的話).
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2009-3-31 22:23:18 | 顯示全部樓層
Leica M 入菲林係煩 d ,但佢呢個設計被喻為天下間最安全o既黑盒,成部相機飛落山都唔會走光,唔知真唔真 ~
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2009-3-31 22:25:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2009-3-31 10:23 PM 發表
Leica M 入菲林係煩 d ,但佢呢個設計被喻為天下間最安全o既黑盒,成部相機飛落山都唔會走光,唔知真唔真 ~

哈哈哈, 系吾会走光咖, 不过就执吾番部机, 哈哈哈
回復 支持 反對

taihunghk 發表於 2009-3-31 23:26:23 | 顯示全部樓層
The shutter speed of M7 can be partial in between 2 stops when in A mode.  For example, with certain aperture, the shutter speed can be 0.267s without the restriction of either 0.25s/0.5s.  I think this point is very different.
回復 支持 反對

S.C.  樓主| 發表於 2009-4-1 04:59:14 | 顯示全部樓層
原帖由 taihunghk 於 1/4/09 01:26 發表
The shutter speed of M7 can be partial in between 2 stops when in A mode.  For example, with certain aperture, the shutter speed can be 0.267s without the restriction of either 0.25s/0.5s.  I thi ...

how about Zeiss Ikon??

Thank you =]
回復 支持 反對

S.C.  樓主| 發表於 2009-4-1 04:59:51 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄既意見=]!
回復 支持 反對

lightchaser 發表於 2009-4-1 17:13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2009-3-31 10:23 PM 發表

聽過話以前飛機空難.執到部LEICA.條菲林照拎去沖都得
回復 支持 反對

lazyslime 發表於 2009-4-2 00:56:16 | 顯示全部樓層
原帖由 S.C. 於 2009-3-31 09:10 PM 發表
小弟上網做過好多research...
亦知道2部機大概既分別...
但係好想知道各位師兄有冇2部都用過?
如果有既可否俾D意見小弟?

保唔保值對我黎講冇所謂...小弟係買黎用唔係買黎儲-.-"

假設價錢唔係問題既話 ...

Ikon's 85mm frameline is pretty close to 90mm, so it's not problem and you don't need extra viewfinder. I use Ikon with my 90/2 and I have never had any framing problem.
Ikon's baseline is the longest in RF. It has the best viewfinder - in this regard it even beats my another camera Leica MP. It is lighter. It has AE lock
But its shutter is louder. The build quality is inferior. And most important, some of the earlier batch may have a misalignment problem so need to check carefully
回復 支持 反對

S.C.  樓主| 發表於 2009-4-2 17:17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 lazyslime 於 2/4/09 02:56 發表

Ikon's 85mm frameline is pretty close to 90mm, so it's not problem and you don't need extra viewfinder. I use Ikon with my 90/2 and I have never had any framing problem.
Ikon's baseline is ...

thank you very much c-hing=]

i think i will go for a ZI instead of a M7 =]
回復 支持 反對

jenenax 發表於 2010-1-14 15:41:56 | 顯示全部樓層
ikon light meter support up to F2?
回復 支持 反對

薑餅人 發表於 2010-1-14 23:36:53 | 顯示全部樓層
原帖由 lightchaser 於 2009-4-1 05:13 PM 發表

聽過話以前飛機空難.執到部LEICA.條菲林照拎去沖都得

係真唔係架?
回復 支持 反對

凍O啡 發表於 2010-1-15 00:06:48 | 顯示全部樓層
這是Leica用作廣告之用 : [url=http://photo.net/leica-rangefinders-forum/00Hnr]http://photo.net/leica-rangefinders-forum/00Hnr[/url]

Leica 的 Screw mount , M mount, Leicaflex 設計都是用上「套內」式, 即是整個相机机內套入硬殼體之內而非一般設計把 Lens mount 個 housing 用螺絲上在机身上。
回復 支持 反對

marcolam1010 發表於 2010-1-16 12:28:14 | 顯示全部樓層
原帖由 薑餅人 於 2010-1-14 11:36 PM 發表

係真唔係架?

你囉你部試下
回復 支持 反對

lonelycamman 發表於 2010-1-16 17:57:38 | 顯示全部樓層
那位跌機的攝影師名叫「布烈松(音譯)」,好似,不肯定!
好似有兩個真人真事:
第一:相機跌落沙漠,n年後被人執到,菲林可沖出,無事!
第二:某攝影大師在山崖邊跌機,崖底執番,外殼有撞凹突,花,但即時檢機,無事,照影!
這2部機擺放在xX陳列室/博物館!
上述,如有錯漏,誤導成分,請高抬貴x,勿x!:L :L
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2010-1-16 23:00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 lonelycamman 於 2010-1-16 05:57 PM 發表
那位跌機的攝影師名叫「布烈松(音譯)」,好似,不肯定!
好似有兩個真人真事:
第一:相機跌落沙漠,n年後被人執到,菲林可沖出,無事!
第二:某攝影大師在山崖邊跌機,崖底執番,外殼有撞凹突,花,但即時檢機,無事,照影 ...

跌得落沙漠, 日日4,50 度, d 菲林mud 都边晒质la;P
回復 支持 反對