DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: Carmen Gold

男看女[攝影]

1萬

資深會員

Auntie

原帖由 亞肥 於 2009-5-31 07:00 PM 發表
好似好耐冇上黎

突然又多左個區

跟返正題先

老實講我真係唔夠膽返工個陣帶埋相機出黎
一黎有男同事都有玩相機,但係我自己真係覺得佢地好鍾意講相機理論既野.亦真係勁我十條街
你問我相機理論我真係up唔出,
我剩係識拎部機出黎左試試右試試,唔想同佢地係度講相機理論-_-

哩個係我公司男同女影相既好大分別<<我覺得

不過唔分男女,
通常見到部機第1時間都係問我做乜唔買canon..(我用nikon)
我都係求其答佢..都係影相姐咁就算

下次你問埋佢, 因為我諗住再有人問我我都準備咁問: 咁canon配邊個牌子o既芒最出色呢?? 我個人比較喜歡nikon黃, sony 紅, canon 藍, pantax 紫, 個芒應該點cal好?? 幾點鐘個石屎地版灰最靚呢??
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 金千果生 於 2009-5-31 07:10 PM 發表

:cry :cry :cry

呢個問題你去器材區問o下, 好多帥哥對鏡頭資料倒背如流ga, 邊支放大100%好鬆, 邊支變形, 邊支耀光, 邊個散景毒死全家.. blah blah blah,熟過背中國歷史, 問完順手睇下佢地個album, 話唔 ...

好幾次見到 d CHing 嫌自己套機鏡唔夠用,滿足唔到佢,
想 upgrade 去 D3,買齊大三元,我多口去問句,CHing 有冇作品可以欣賞下,
但次次都係....冇....:L :L :L

我真係覺得各位女拍友唔使鵪鶉,當你影得多,自然會開始加深對攝影理念認識,
逐步學,根本唔使背書咁背,簡簡單單去享受攝影樂趣,比做器材奴隸開心得多。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
cookiemerry + 1 有心思

查看全部評分

回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 金千果生 於 2009-5-31 07:10 PM 發表

:cry :cry :cry

呢個問題你去器材區問o下, 好多帥哥對鏡頭資料倒背如流ga, 邊支放大100%好鬆, 邊支變形, 邊支耀光, 邊個散景毒死全家.. blah blah blah,熟過背中國歷史, 問完順手睇下佢地個album, 話唔 ...

HAHAHA~

佢地阻唔到我既決心既

頭先去影完相. . .之後一個人落左星際睇野

睇中左個袋試緊既時候~個阿姐問我做咩玩單反啊?唔重架咩?玩單鏡唔係得男仔先玩既咩?

之後我答佢. . .男仔玩到既野女仔一樣都玩到既:smile1 :smile1 :smile1 :smile1

哈哈哈~我既性格就係噤

我相信有好多男仔做到既野. . .女仔都同樣做到的

所以請唔好睇少我地女仔
CANON 40D
17-85 IS USM + 75-300MM II + 55-250MM IS +NISSIN DI622
www.fotop.net/mimini909
回復 支持 反對

1萬

資深會員

本人認為, 除左男人係企響度小便之外, 基本上同女性無咩分別!!!

點解影相會同性別會扯上關係既??? 真係唔明白.
少女性玩就唔表示佢地唔玩得, 一樣有好多師姐影相好出色. 而且好多時男人同女性睇野既角度唔同, 影出黎會各有唔同既感受.

你地有無睇電影"黃飛鴻"呀? 李連杰做果套呢, 入面邊個成日響度影相呀? 咪又係得一個, 13姨囉, 女性黎架.
Fujifilm S100fs(Velvia Film Mode) / Fujica AZ-1 / Canon 20D
Helios 44-2 58/2 / Fujinon EBC 50/1.4 / Vivitar 135/2.8
回復 支持 反對

新手入門

我真係驚左&#21874;人問品牌野,依家學千金咁問番佢:)
不過如果佢好認真咁答我就好無奈--
回復 支持 反對

高級用戶

唉....妳o地呢o的,我都遇唔少,有時,我係會俾其他男/女朋友歧視,原因如下:
男:連你都識呢樣野,仲要用得比我勁,比我好,我邊有機會去撩女仔....(可能我身邊少男人玩機)

女: 阿乜乜乜玩親都係男仔野,佢一定識好多男仔,唔會同我o地玩啦~~
OM-4/Fe2/F5/D2x
徵lb4皮筒....請pm
回復 支持 反對

高級用戶

或者小弟身邊太多女性影相, so 唔覺有乜出奇, 不過對於普遍男性來講, 用單鏡機的女性, 又真係多左樣話題, 正如一個「原來」識化妝的男性,會令女性友人多個話題一樣.

樓主講野中point, 的確有好多奇人異士硬係扮識, 唔知搞乜的 ...

好多女仔影得好過男仔嘛, 視乎個人圈子, 好難一概而論, 不過女性角度同男性角度的確有好大分別, 由其影(男/女)人像, 始終著眼點唔同,
www.facebook.com/uniqhoto
回復 支持 反對

新手入門

原帖由 robotmac 於 2009-5-31 07:28 PM 發表

好幾次見到 d CHing 嫌自己套機鏡唔夠用,滿足唔到佢,
想 upgrade 去 D3,買齊大三元,我多口去問句,CHing 有冇作品可以欣賞下,
但次次都係....冇....:L :L :L

我真係覺得各位女拍友唔使鵪鶉,當你 ...

我喜歡你依個回應..
有時d男人擺一大堆concept出黎又點...d相都係唔掂
我從來影相都唔會睇數字, 只會睇感覺!!
Canon 50D
10-22, 10-17, 70-200 4L, 100L, 580EXII
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 kw_921 於 2009-6-19 01:04 AM 發表

我喜歡你依個回應..
有時d男人擺一大堆concept出黎又點...d相都係唔掂
我從來影相都唔會睇數字, 只會睇感覺!!

太多(活躍在論壇的)人玩相機唔係玩影相, 呢個情況又真係好少會在女性身上出現, 我身邊都有好多女性用機仔用到出神入化.

老實講句, 見到D數據王 / 器材奴 我都好怕, 影相o者, 靠影相搵食o既都求其是但用得就算啦, 為乜要展示國力咁.
www.facebook.com/uniqhoto
回復 支持 反對

中級用戶

我個人認為, 女性的相有 heart 好多... 睇返自己 d 相就好死板...
可能女性比較感性掛~
回復 支持 反對

銀牌會員

我覺得:
-攝影點會分男女?基本上同性別無關。
-攝影都係藝術,男女都玩得。
-以前攝影幾乎都是男人玩,只因為攝影入門的門檻高,消費高,男人賺到錢先會玩,女人被困在家點會有得玩?
 現在女人有能力自己賺錢,自己買機玩就可以,仲駛乜被男人限住?
-以前的(D)SLR都又大又重,近年先不斷有輕量化的入門機種,女人唔會因為體力問題唔玩啦!

另:男人啊,鍾意認叻的多數無料到!
回復 支持 反對

銀牌會員

原帖由 mimini 於 2009-5-31 23:41 發表
之後我答佢. . .男仔玩到既野女仔一樣都玩到既   

哈哈哈~我既性格就係噤

我相信有好多男仔做到既野. . .女仔都同樣做到的

所以請唔好睇少我地女仔   

答得好!
我都覺得好多野男仔做到,女仔都可以做到!
回復 支持 反對

高級用戶

呢5個case真係要拉去打把
回復 支持 反對

高級用戶

男仔用得單反影相, 女仔又咪一樣得~  部單反又唔係單為男性而設計既...
女仔楂住部賽車都係咁啦.
我自己既case係我用單反, 我honey反而用手機/DC仔多. 佢Dfriend同佢講影相講器材, 佢叫佢地搵我講. 哈~ 唔岩咀型...
回復 支持 反對

中級用戶

見你?講得咁高興,我又插下咀先。

我都有好多男性?影相朋友,我發覺男與女講起影相,大家?角度好唔同。

男性較著重technical?層面,女性較重視美感。

舉個例,我同一?女性影友,見到張靚相,會一齊讚歎一下,研究下張相入面有乜靚?元素。

但男性影友,第一句問:「用咩鏡?」「用咩機?」,又或者:「用咩燈?」

有一次朋友見我有張相影得幾好,又係問「用咩setting?」。我好老實咁講:「唔記得喇∼」

我承認兩方面都好重要,但我真係唔記得?嘛,影完點會記住呢???:L
回復 支持 反對

1萬

資深會員

原帖由 金千果生 於 2009-5-26 12:05 PM 發表
男人係咪天生鐘意見到女生就要表現一下[才華]先安樂架呢???

以我0既經歷,(包括屋企果d男人)
有料0既男人就講0野有文有路,講相機都講得正常d,比人0地覺得佢係識得0野多,唔會嫌佢煩.係有問有答0既.
冇料0既男人就一味得把口,一味話自己幾咁叻,不過有人叻過佢,佢就憎人0地--因為冇得比佢威!(有咁0既男人同我講唔鐘意某男人,因為唔抵得人0地叻過佢!)
(冇料)有多個錢就仲加乞人憎,人0地明明問技術,佢就一味叫人0地買0野,
係咁叫人0地買貴價器材,但詳細點用,佢又講唔到wo.見佢影d相又唔係特別好wo

你講果d男人,應該係冇嘜料又要扮代表果d人.:L 其中有部份係冇料仲要死撐
有料0既唔洗講咁多0野,因為已經有實際行動比人0地睇到.
(我屋企真實例子,阿媽養起成頭家就冇出過聲,佢以前個老公食軟飯0既就出來大大聲講到自己幾咁好:@
邊個為頭家,人0地有眼睇GA.)

回復 支持 反對

1萬

資深會員

原帖由 小的 於 2009-5-27 04:18 PM 發表
我覺得好多時女仕影相仲靚過好多男仕, 看得出佢地細心的一面.

反而男人成日係度聞相, 再唔係就曬器材認屎認屁唔衰得.

agree.
上網一見影路牌,影扶手,影牆果d相,一睇都知係男人影啦:faint
跟住班男人又話枝鏡幾咁勁呀,舊鏡幾毒呀.
一係就出埋晒所謂試機試鏡相,又話自己d相毒呀咁,
反而女性影相主要係講"感覺",
其實有幾多男士仲記得相機係可以表達到自己0既"感覺"呢?

反而我見女性影相唔會比較技術器材,見到面就吹0下水,輕鬆好多.
技術方面人0地唔問到都唔多點講.
男人就一見面就要威,冇人問佢佢都講一大堆器材,技術0既0野.:L
有時見網上成班男人比女人更是非更多比較:@

回復 支持 反對

中級用戶

此乃社會開放的現象,其實是一件好事。古語有云,道不同不相為謀。別理會那些人就好了,再說也不會對自己的攝影有幫助。
http://fotologue.jp/edgarhuen
回復 支持 反對

資深會員

回覆 #42 robotmac 的帖子

小弟路過此地,都有 d &#22050;想講下﹕
1) 用單反機的女生確實比男生少,出街 (無論巿區 / 郊外的拍攝熱點) 行下就知。我身邊就有四個 (Nikon X1、Canon 3),其中一個好鐘意影相&#22021;近來玩埋 lomo - 佢話好玩好多喎!我話﹕無所謂啦!最近要 happy!)

2) 女生多數講 feel,技術/器材較少提及;男的剛好相反。所以同女生一齊影相多數都講﹕覺得正&#22021;話,就影&#21655;先啦!同男生出街影,多數都討論用乜鏡,點影法多。當然影完都會大家睇下大家影&#21655; d 乜&#22050; .....

3) 選機/鏡時,女生多先考慮﹕便&#25658;性、重量、易用性、質素 (睇佢影乜&#22050;為主﹕多數問﹕影人影得靚唔靚,其次就係影風景得唔得;只有一個問對焦快唔快、暗 d 環境影相得唔得)、價錢

註﹕解說時多帶有咁&#22021; message﹕買機同鏡&#22021;係你,用機同鏡都係你;所以從來人地&#22021;意見都只係會聽,接唔接受係你自己&#22021;事。
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 rafale10 於 2009-7-29 12:00 PM 發表
小弟路過此地,都有 d &#22050;想講下﹕
1) 用單反機的女生確實比男生少,出街 (無論巿區 / 郊外的拍攝熱點) 行下就知。我身邊就有四個 (Nikon X1、Canon 3),其中一個好鐘意影相&#22021;近來玩埋 lomo - 佢話 ...

死, 我買機買鏡都係睇 便&#25658;性、重量、易用性為先, 唔通我係女人:cry

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
cookiemerry + 1 me too

查看全部評分

回復 支持 反對