DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: Carmen Gold

男看女[攝影]

資深會員

回覆 #60 logistica 的帖子

logistica 兄弟﹕小弟之言不過就所見所得歸納而成,而且只是小圈子內的現象而已;再者有有咁嘅特徵,又唔代表就一定係乜嘢人 .....

我好像沒有講我身邊 d 女性攝影人用 d 乜嘢機﹕Nikon D90、Canon 400D、Canon 50D (共有兩個) - 老實說我對只追求器材的攝影生活有點厭倦 .... 燒銀紙之餘,換來一些長時間放著不用的器材
回復 支持 反對

資深會員

回覆 #61 rafale10 的帖子

咁我身邊班女拍友就比較強,一個二個拎住頂級body搭小黑五去影街貓,
影成日都冇呻過一句,行幾個鐘既山路亦照去。
回復 支持 反對

資深會員

回覆 #62 robotmac 的帖子

興趣嘛!興趣可以 Drive 到人去做好多看似不可能的事!

另外,我覺得 D300 + 小黑四 巳經很適合我!用 D300 是因為佢係 DX格式,我本身就是長鏡向的人,而且它的功能足夠我用 ..... 所以再也沒有必要花一筆錢轉用 D700 / D300s。

小黑五是一支好鏡,機動性強些 (與死馬100-300 f/4 HSM 及小黑四比較,小黑五輕一點、細一點) ,又有 VR。成像利。
回復 支持 反對

中級用戶

原帖由 torocat 於 2009-7-21 05:05 AM 發表

agree.
上網一見影路牌,影扶手,影牆果d相,一睇都知係男人影啦:faint
跟住班男人又話枝鏡幾咁勁呀,舊鏡幾毒呀.
一係就出埋晒所謂試機試鏡相,又話自己d相毒呀咁,
反而女性影相主要係講"感覺",
其實有幾多 ...

Total agree

由其係這段上網一見影路牌,影扶手,影牆果d相,一睇都知係男人影
我是男的都感覺到果期流行影..逆光,海灘,廢屋,靚模..就所有人都會一模一樣:L
完全無feel無個人風格..只有copy下去..還好我不會這樣影
某版主講過影相要有heart先會出到好相:)
最後影完回家看只有無意識咁delete !
反而女仔影相比較簡單及隨意
另人看得更自然好看間中也影得很出色..
可能不刻意隨心而影反而有較好效果的
回復 支持 反對

高級用戶

回主題:
HAHAHAHA!!
你地去主板睇就知有一堆呢D男人啦~
你出POST問一條問題,佢地可以答你人生哲學架

Canon EOS 5D Mark III
Canon EOS 7D Mark II
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Canon EF 70-200mm F2.8 L IS II USM
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
Canon Speedlite 430EX II
回復 支持 反對

資深會員

其實‘我都有影路牌同扶手架
我都有類似經歷。。。都係"您玩影相架?""女仔做乜玩"呢D"野?"之類
加上我又有其他"非女性"嗜好,真係有陣時都會俾人話架(不過唔係惡意既)
D700, F401s, F2, F75, GR1v, Yashica Electro 35, Leica Minilux Zoom, Fujifilm Klasse 38/2.6, Fujifilm 645Wi, Haiou
AF 20-35/2.8D, AF 50/1.8, Ai 50/1.8S Japan Version, AF 60/2.8 micro, 10.5 DX, AF 70-210/4, Beroflex 35/2.8, Nikkor-H 50/2, AF 35-70/2.8, Nikkor 28/2, Nikkor 28-70/3.5-5.6
回復 支持 反對

高級用戶

我都想講,公司event,成百人,(70%都係男,仲要係it人多)得我一個女仔係度影相...唉....我大老闆見到,問....點解得一個女仔影相...
OM-4/Fe2/F5/D2x
徵lb4皮筒....請pm
回復 支持 反對

高級用戶

各位姊妹,有時有男性化o的o既嗜好....最好唔好俾人知...
OM-4/Fe2/F5/D2x
徵lb4皮筒....請pm
回復 支持 反對

資深會員

回覆 #68 玲瓏小冰璃 的帖子

仲有乜嘢可以界定為男性化嚐好我唔知;但係影相之嘛,唔洗收埋唔比人知咁嚴重 ........

老實講,喜歡一件事,係唔會太介懷人地點睇 -> 你點睇唔關我事,最緊要係我鐘唔鐘意!

(順帶一提,我公司女性員工佔的比重不少 - 由我老頂到資深同工,至新人絶大多數都係女性 ..... 可能因為咁,所以沒有你之前提及的問題)
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 玲瓏小冰璃 於 2009-8-28 11:43 PM 發表
我都想講,公司event,成百人,(70%都係男,仲要係it人多)得我一個女仔係度影相...唉....我大老闆見到,問....點解得一個女仔影相...

有次公司去旅行, 都係得我一個帶大機
其他同事(包括好多擁有勁裝備既)都帶傻瓜機, 佢地話唔想個個(esp. D老細)搵佢地影喎, 唔想失手&哂番相比佢地
回復 支持 反對

銀牌會員

原帖由 金千果生 於 2009-5-26 12:05 PM 發表
我不嬲都唔會分男/女影相人(呢個世界而家就唻連計數機都可以影相, 有乜咁大驚小怪, 再者唔係男就女, 有乜spring好分呢.....),
不過的確又有o的奇怪經歷, 唔知大家有無呢??

當不同人仕知道我有部數碼單鏡反光 ...

就正如你所講,好正

有好多我無做過,但隱約自己係想做,甚至可能已經衝口而出地講自己既意見,最後點知人地女仔原來比自己更了解攝影。雖然好多次既錯誤,但似乎都無辨法完全壓得住呢種衝動。

如果話男人係獸性動物既話,我認。因為我真係有呢個想法嘛,但我會係咁想壓制自己,盡量接觸每一個人都係要理性地去接觸。
壟斷並不可怕,可怕的是創意。
回復 支持 反對

新手入門

通常D男人都以為自己好勁v_v
至少「影相」呢樣野要係「男人」識:smile1
一個唔識影相-口-不過好鍾意睇令相既小人物
多多指教~~
回復 支持 反對

初來乍到

好在我身邊D影相朋友(男仔)個個都好好人,又教左我好多野
回復 支持 反對

新手入門

原帖由 玲瓏小冰璃 於 2009-8-28 11:43 PM 發表

今年幫公司影年夜飯, 點知同事UPLOAD啲相去 SERVER, 混埋其他機影啲相! 如果係咁, 唔駛叫我擰大機去影啦! 仲要好多都係鬆郁濛, 唔知仲以為我影得差, 好在無公佈條LINK 比同事睇; 我仲攞唔返啲相, 唉!

我發覺如果係街見到人擰單反, 通常男影友會先留意對方係用什麼器材 ~ ;P

回復 支持 反對

高級用戶

兩極啦..有d好叻,有D就.................................:smile1
回復 支持 反對

高級用戶

無錯, 我認我影相好差, 但係好鐘意做lee個活動
而且你有你影我有我影, 男女都可以影
我比較粗口大意
成日都唔留意d細節
所以爛相多過鞋:smile1

最重要既係, 有自己既興趣
生活都開心好多
回復 支持 反對

中級用戶

睇晒四版, 都想講吓自己既感覺

其實影相男女都得架啦, 又唔見人講點解甘多女仔用DC ? 都一樣係影相 ja ma, 點解DSLR就唔可以有女仔用呢

身邊都有好多女性用DSLR, 佢地影出黎既相都唔知幾好, 佢地無論係提材, 構圖都比男仔細心好多好多

影相講求既係用唔用心影, 無心既, 幾勁既器材都只係浪費

PS. I am a male

回復 支持 反對

高級用戶

卒之睇晒咁多版

雖然唔係咁同意樓主用廢人形容其他 [相機按制人員] ( 無技巧可言的"攝影師") ,但係都好明白樓主的感受,數碼化實在令攝影大大普及,不過都做就左好多 "充攝影高手"
呢個係一個潮流來,應該會維持好一段時間。

男性實在把太多時間& 心思放在器材 / 技巧上,這是女性不大會花時間去研究的。
我非常同意,女性在攝影方面唯美觸角普遍比男性好。

可能樓主少接觸呢類人,慢慢你會發現;
1) 喜歡按制的人,比喜歡攝影的人多很多。
2) 喜歡炫耀器材的人,比喜歡攝影的人多很多。
3) 喜歡執相的人,亦比喜歡攝影的人多很多。

由始至終,喜歡攝影的人沒有增加,只是話喜歡攝影的人多了。

「 ... 」
回復 支持 反對

高級用戶

我身邊d女仔影相, 感覺, 美感都好好多, 不過..都有d女仔係例外既.
男仔影野我諗好多時係睇興趣, 呢樣野佢有興趣就會影得好d, 無興趣就好求其交功課咁影
努力學習中
回復 支持 反對

新手入門

男女思考方式唔同,所以面對攝影時手法都唔一樣;
都無話0岩定錯0既,只要唔會令其他人難受就okay啦 :)

我都仲意影路牌,影扶手同影牆ga,仲特別鍾意影綿羊仔、食物同ir樹;
其實影得開心咪得囉,男男女女都可以影e 0的題材0既。
This is my life, it is ending one minute at a time.
回復 支持 反對