DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: Carmen Gold

男看女[攝影]

資深會員

原帖由 玲瓏小冰璃 於 2009-8-28 11:43 PM 發表
我都想講,公司event,成百人,(70%都係男,仲要係it人多)得我一個女仔係度影相...唉....我大老闆見到,問....點解得一個女仔影相...

呢個時勢, 男人靠唔住
回復 支持 反對

資深會員

無睇哂咁多版討論
唔...
大家唔好互相標籤啦~
話男人label左女人唔識影相, 但亦唔好label哂所有男人都係咁樣/淨係跟風影路牌/一定係器材__/...
亦唔好label左自己

之前0係大學幫手影event, 年紀較大既alumni都會問:做乜請個女仔黎影相?
但亦有人係欣賞懂攝影既女生
太多太多人只懂器材不懂攝影
男人大概天生對機器類事物比較敏感, 佢地睇多幾本雜誌或者上網睇完就可以出口成文一大堆相機理論爆哂出黎 (先勿論佢地堅係識還是亂up)
我有時都會搭下嘴架, 當係學下野~

不過極為討厭某D人在炫耀自己呢方面既知識, 覺得可以override左你...
有蒲開其他forum, 有人會俾D相我睇話share下評下咁喎
out foc, 無乜feel咪照講囉
但佢又會死兜爛兜話我本來想foc果度架點知錯左/影film丫嘛我/第一次影丫嘛/...:@
just ignore them~ 無謂同呢D人徙口水
回復 支持 反對

初來乍到

有個咩舅父成日批評
但佢自己又唔係影得好
結果佢話我差嗰福相得咗獎
冇人再話我
回復 支持 反對

初來乍到

可惜, 我男女影友都冇咩共同話題
我以前好中意周圍影
但係依家我想影一d 表達到心聲既野
又點都搵唔到機會
回復 支持 反對

初來乍到

hm....我有d男性網友 & 男性朋友知我玩大機, 可分為幾類:

(本身有玩), 好好人, 大家會一齊交流, 仲袋$入我袋! . :)
(無玩), 成日問: 你影相好叻架?! :L  '我都唔知點答你!'

反而d女性朋友 or 同事唔多睇好我咁.
有個同事仲話: 叫佢教你影啦! (老闆個仔, 有6 支鏡, 5D mark I & II, 50D. 但一直用傻瓜mode !) 我用 manual 架! 真係廢x事同你班女人講咁多呀.
回復 支持 反對

初來乍到

大家影相都想係只留下美麗或寫實的一刻..!

大家影相都係只想留下美麗或寫實的一刻..!
得獎或得到他人的欣賞只係 bonus...!
因為攝影係好個人..!
但亦要多謝別人的欣賞..!
回復 支持 反對

高級用戶

攝影無彊界.好多大師都係女姓.男姓無絕對優勢.
回復 支持 反對

高級用戶

其實好多時帶d藝術成份既事情都5會系某一個性別有著數既....
好似廚師甘.....女人夠煮得飯多啦....大部分大廚咪都系男人...
化妝師..又系會有男人出現...
男人/女人講既特徵...只系overall 黎講, 大部人都有common factor者
唔代表一定做5到
仲有就系feel既野...只不過個人問題, 佢覺得靚5代表你覺得靚架嘛...
可能一張又鬆又矇既相, 佢覺得好有feel, 但系對大家黎講系0價值...
我女朋友就系甘既人啦..我地一齊出街同佢各有各影..都幾開心架..
因為大家影出黎既野都有5同, 取長補短咪幾好:)
其實只要用心去影, 又理得人地講咩呢

btw, 有種人系幾麻煩...就系個d攞d相出黎既時間就好似老馮要俾人讚個種人....
osh! 我接受唔到囉....:faint
Fujifilm: 蛇3, 蛇5, X100, X Pro 1 DL SMZ, Mini instax 7S
Fujica: ST801, 901 & V2
Nikon: F100
Rollei: 35SE
Nikon 14-24, 24 2.8, 70-210 f/4-5.6D,
Fujinon 50.4, EBC 55.8, 28 f/3.5, 35.4R
回復 支持 反對

資深會員

女仔影相好型, 如果影出來靚就更型.

-頂級廚師係男人, 係中國可能係因為要拋獲.
- 頂級fashion designer 多數都係基, 無計, 設計女仔衫, 無女性視覺唔得.
- 頂級 攝影師 多數都係男人, (sorry, 真係事實), 可能因為攝影要搞埋器材, 女仔對搞所有機器類既事物一般都興趣不大.  (所以最后搞到攝影變成非常男性既活動)

回復 支持 反對

新手入門

Sorry小弟只係路過,睇見個Topic<<男看女[攝影]>>好有趣,所以答下嘴,唔好鬧我...嘻嘻!!!
我點睇女仔攝影,兩個字形容<<型爆>>!!!
好似今日係濕地影相,見到一個師姊拎住部單鏡...嘩好型呀!!!
唔係佢拎部單鏡令我覺得佢好型,而因為佢&#22021;專心同細心,一D都唔比男龍友遜色,唔應該用遜色兩個字形容,因為會貶低&#22000;位師姊,該用甘敗下風!!!
專心不為其他所動,一步不移於某角落,提起手上重重&#22021;單鏡,細心尋找如米大&#22021;甲蟲,不斷地去按!!!
雖然她&#22021;作品我從來無幸睇過,但佢&#22021;專注,已經令我感動佩服!!!
男龍友好多時都缺乏細心,所以好多作品失去&#21655;細膩感,反之大多男龍友&#22021;作品上,不斷追求層次感,致於誰勝誰敗,唔...各花入各眼,各人所動!!!其實攝影藝術,真係好抽象,與觀點角度,不能一概而論之!!!
攝影絕不應分辨男女,其實影相只係想張自己眼內最靚&#22021;一刻,記錄於相紙中,可以同身邊&#22021;人分享,希望別人有共嗚感吧...只是我個人認為!!!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
維珍妮亞 + 1 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

高級用戶

-0-我識D男男女女影相我都系一句&#36921;落去...我新手..唔明可唔可以問你...
其&#23454;男女冇分架喔..其他方面就唔得姐...人工比你高.同公司但&#32844;位比你高...男人就好委屈姐..
影相姐..咁人地臭仔叻..你唔去搶住認叻?
老婆:
CANON EOS 550D
仔囡們:
Canon FT-b QL+ FD 35~70mm
EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Canon EF 50mm f/1.4 USM
Tokina Wide-Auto 1:2.8 f=35mm第一支CHEAP CHEAP手動
BENRO A-550F+KB0
回復 支持 反對

高級用戶

http://www.youtube.com/watch?v=SVuteyyJDtc
得&#22892;者也是女性啊~~~~條片借的~
老婆:
CANON EOS 550D
仔囡們:
Canon FT-b QL+ FD 35~70mm
EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Canon EF 50mm f/1.4 USM
Tokina Wide-Auto 1:2.8 f=35mm第一支CHEAP CHEAP手動
BENRO A-550F+KB0
回復 支持 反對

資深會員

好好睇呀 !
GX1, GF2
20.7, 14-140
回復 支持 反對

嗚呀! 原來成個dchome最值得睇既係女性專區:cry
回復 支持 反對

銀牌會員

我好彩d,我學影相時女性攝影師很少,d師兄都係男士,對我好nice (有d似讀Science班的女生個feel),買機買鏡自動幫手&#25886;discount,借器材... 所以心底裏十分尊敬他們

直至目前為止,我從未見過任何一個 "有料" 的男性攝影師跟我炫耀:smile1
回復 支持 反對

中級用戶

我覺職得女仔影相可以好過好多男仔,絕對唔可以低估,我最怕就係學職影相的女仔。

女仔個觸覺真係好特別,好感性,男仔可以用模仿,但總係覺得慢女仔半拍。

同埋我覺得男仔影相好多時都係傾向影得比較影硬朗,鐘意戲劇性光源,濃色,構圖精緻但太「軀緊」。

但女仔影相好似比較放,風格多變,同埋比較敢試新手法。

不過,有時女仔影某類攝影真係好唔方便。
和我簽合約吧!
回復 支持 反對

高級用戶

男性除了平均體力上比女快高之外並無什麼特別優勢   年輕一代的男性的體力什至比女性更差   拍照最重要還是一個腦袋
回復 支持 反對

高級用戶

男人係世俗ge  
回復 支持 反對

中級用戶

幫我影結婚相果位都係女性啦
回復 支持 反對

資深會員

回復 支持 反對