DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 81600|回復: 22

[一齊研究o下] 護膚程序

1萬

資深會員

Auntie

有多寫多, 有少寫少, 俾大家8下la :):kiss:

ME:
皮膚類別: 混合性 (中+油)
化妝習慣: 有

1. 潔面: Ultima cleasing foam + bioderma 落妝油
2. 爽膚: Decleor
3. 精華: Skin ceuticals phyto+ (細細枝野, 價錢相宜, 醫生都用的牌子............wor..............)
4. 日夜霜: Olay total effect

磨砂:  BIODERMA
mask: Olay + Ultima ( or 任何品牌的水水and白白mask)
使用次數: 2-3/wk (emm....................有時一個月一次...........:hug )

個人意見:
美白防曬一定要用/做(唔好以為我咁黑就唔用 , 這是先天色素問題 )
唔係怕唔怕黑, uv 攞走好多水水, 一無水水就好易有紋, 少數怕長計, 雖然重有好多因素會令到水水無左, 但日常生活上避到就避下lor, 盡下人事:cry

**不過都係o個句, 皮膚好唔好起碼有6-7成係先天遺傳, 但天生唔夠人好都無理由坐視不理架嘛............

1萬

資深會員

皮膚類別:勁缺水+狂飆油
化妝習慣:冇

1. 潔面:Neutrogena (有磨沙果隻)
2. 爽膚:菜瓜水 (唔係時時用)
3. 精華:冇
4. 日夜霜:Natio (平得黎又夠香~)
5. Mask:冇

個人習慣:-
以前有個朋友仔買親貴o野都會分少少俾我用
一用就生粒粒...
先至發現d皮膚用唔慣貴o野~
:L :L
『寂寞是...可以說出口的嗎?!』

努 力 生 活 。
回復 支持 反對

2萬

資深會員

皮膚類別: 應該係乾性卦

1. 潔面: 依家用緊FANCL潔面粉

2. 爽膚: SK II 神仙水(sample 裝)
3. 精華: 無
4. 日夜霜: SKII signs treatment sample 裝(記得果時會用)
5. 防曬 :依家用緊doir 防曬面霜

磨砂:  
mask: 我的美麗日記
使用次數: 2星期一次(記得果時)

防曬真係好緊要,以前我都唔搽防曬o既,依家唔搽真係出色班出晒黎
同埋以前唔會轉牌子,有咩就用咩野,最緊要唔敏感就得勒,
太油同埋果酸就真係唔用得,
依家都會研究下邊隻牌子o既eye cream 同埋防曬好d
仲未搵到一隻滿意又抵用o既eye cream :faint :faint
回復 支持 反對

初來乍到

ME:
皮膚類別: 混合性 (中+乾)
化妝習慣: 一星期3次左右啦

1. 潔面: Neutrogena 落妝油 , BIODERMA
2. 爽膚: simple
3. 精華: lancome whitening
4. 日夜霜: Olay

mask: 美麗日記 (一星期數次)

個人意見:
一個月去做一次fancl
早睡早起
回復 支持 反對

1萬

資深會員

Auntie

美麗日記<-------------聽過好多人講, 真係咁好咩??? 幾錢GA??? :hug
回復 支持 反對

資深會員

混醬 XDD

皮膚類別:混合性 (掛...其十都唔係好知)
化妝習慣:都叫有掛號...  哈哈

1. 潔面:Neutrogena落妝油 + 百草集潔面jelly
2. 爽膚:The Face Shop
4. 日夜霜:  日~ R.O.C , 夜~ Neutrogena
5. Mask:Neutrogena, UGB fm Korea, 2-3times/week
6. 磨砂: 基本上好小用磨砂, but &#21873;&#21873;轉左用UGB&#22021;Peeling Gel
7. 防曬:  Neutrogena / SkinCeuticals

個人意見:  
防曬一定要用, 唔理你&#21874;皮膚有幾好,
唔理你有幾多本錢唔怕曬, 唔做好預防的話將來請勿後悔~ 哈哈!
而面皮薄&#22021;人唔見意常用磨砂, 一個月1-2次就夠鳥.
每一個品牌其實未必係for those age group,
所以購買前請問清楚或check下自己識唔識用, 咁就唔會side錢啦!  ^^
願主祝福為愛導致患有思覺失調之人士。。。
回復 支持 反對

資深會員

混醬 XDD

原帖由 金千果生 於 2009-6-29 05:36 PM 發表
美麗日記

平囉, 唔駛$8/pc,
我初初都有用, 不過佢而家越出越多款, 太過什鳥...
願主祝福為愛導致患有思覺失調之人士。。。
回復 支持 反對

初來乍到

金金姐,

我的美麗日記,
http://www.beautydiary.com.tw/main.htm

夠平, 日日用都唔肉赤.
回復 支持 反對

高級用戶

基本上我係唔知自己咩事
細個就唔貴唔用
(依家都有咁既 tendency)

好敗家
la 咩la 咩果d咩都試過

推介Sisley Flower Gel 可以過夜用既mask
死都番生

eye gel eye cream, 咩都試過, 無一隻覺得ok
有d比較好既就係 La PXXXXX
同埋好平好抵既...............No. 7

基本上, no.7 咩野都好好用

我見我媽媽用一個syence 品牌真係好正
見佢d斑小左, firm左

我依家用醫生開既野, 因為有朋友用過好左好多
我用左之後, d膚色係平均左
但係對眼同d面油係改善唔到, 或者係煙酒過多, 又唔訓覺搞成咁

生活正常的朋友用左我睇開lee個醫生d野之後, 真係好左好多

有個新娘婚前幾個月日日用佢d野, 本來好唔得既面都好左好多
但係人夾人, 有d朋友用左就allergy發哂出黎

而且, 我計過, 用醫生既野比我平時買la 咩la 咩 係平左好多好多
回復 支持 反對

2萬

資深會員

前幾日買左支BB CREAM,又真係幾好用啵,比起之前用果D防曬,無咁乾之餘,又唔會油
回復 支持 反對

3萬

資深會員

樣衰到爆鏡

皮膚類別:缺水、出油+敏感, 最大問題都係大汗

1. 潔面:Bioderma Sensibio H20 Micelle Solution 之前用Fancl 潔面粉
2. 爽膚:Bioderma Sensibio Lotion
4. 日夜霜:冇
5. Mask:Bioderma Hydrabio (但成日唔記得用) 之前用Body Shop Vitamin E
6. 防曬:又 Bioderma;P

個人習慣:-
懶~!
多謝您~一路好走~
回復 支持 反對

1萬

資深會員

皮膚類別:混合性偏油

1. 潔面:Clinique 皂 / Skin Food / 其他牌子sample...
2. 爽膚:Clinique #2 爽膚水/#2 保濕爽膚水/Keihl's Rose Water (睇心情而用...), 如果用clinique 會搽埋黃色&#22000;支

3. 夏天-日:Clinique Super Defense , 貪佢保濕得黎又有25spf 防晒 , 一次攪掂, &#21873;晒我哩d 又懶又冇記性既 人  
3. 冬天-日:Clinique moisture surge extra (勁保水) , 記得就加埋 Clinique Super Defense.. 唔記得就算
3. 夜 : Clinique Moisture surge extra   / Clinique other moisture (冬天多用d) / Sisley .. Ecological Compound (早排勁殘,哩支要黎救命 .. 不過真係好貴 )

1+2+是但一個 3 :hug

磨砂 : Clinique 7 day scrub -
Mask : Clinique deep cleaning/ moisture

以上... 記得就用... 不過成個月冇用....

防曬:有支loccitane - 會成日都晒住時又記得就搽 / 支sofina uv cut 而家好少用.. 近右眼住會敏感(左眼冇事 -_- :L )

簡單d 講, Clinique fans 又成日試其他野 ;P
回復 支持 反對

1萬

資深會員

Auntie

原帖由 pcdog 於 2009-7-8 01:56 AM 發表
皮膚類別:混合性偏油

1. 潔面:Clinique 皂 / Skin Food / 其他牌子sample...
2. 爽膚:Clinique #2 爽膚水/#2 保濕爽膚水/Keihl's Rose Water (睇心情而用...), 如果用clinique 會搽埋黃色 ...

真係好Clinique下喎....:o

我一向唔會敏感的, 9成9時間都唔會因為用任何野出現問題(最多無效同係咁出油咁LOR ),
人生只試過一次爛面, 係敏感到爛面, 腫到變隻豬!!就係一千零一千試用CLINIQUE.........:L
回復 支持 反對

1萬

資深會員

回覆 #13 金千果生 的帖子

我又冇野wor...
不過就唔用得 資生堂 同 biothem ...
一用即... :cry :cry
回復 支持 反對

2萬

資深會員

原帖由 pcdog 於 2009-7-8 01:30 PM 發表
我又冇野wor...
不過就唔用得 資生堂 同 biothem ...
一用即... :cry :cry

資生堂用完感覺黐立立:L :L :L
回復 支持 反對

3萬

資深會員

樣衰到爆鏡

原帖由 brl 於 2009-7-9 01:44 PM 發表

資生堂用完感覺黐立立:L :L :L

n年前學校帶去資生堂上一個talk兼示範
用過佢d洗面野之後覺得痕
仲要唔只我一個:L
之後都唔敢用佢d野
多謝您~一路好走~
回復 支持 反對

初來乍到

我係 Clinique Fans

皮膚類別: 混合性

1. 卸妝: Jill Stuart 卸妝油 (好香)
2. 潔面+爽膚: Clinique 3-Step
3. 精華: Diorsnow sublissime whitening repair essence + Clinique Turnaround Concentrate
4. 日夜霜: Clinique Moisture Surge   

磨砂:  Clinique

Mask:
Cream Mask: Clinique Turnaround Instant facial masque + Clinique Derma White Brightening Moisture Mask
Paper Mask: Clinique Moisture Surge Facial Sheet Mask + Sofina Memory White Medicated Whitening Mask

Clinique Moisture Surge Facial Sheet Mask, $60一塊好貴,但OT開夜用佢黎急救一流!
カメラ:NIKON D80
レンズ:18-105 VR & 35.2
回復 支持 反對

銀牌會員

C喇..我懷疑禾係咪女仔黎...
禾.....從來唔用呢D野去洗面....:L :L :L
最多都係....沖涼時用水沖沖就算..
年紀細, 機器壞
---------------------------
好想影相....影人, 影自己
隻啤啤我要硬喇..你要愛護&關心你隻熊貓
回復 支持 反對

3萬

資深會員

樣衰到爆鏡

原帖由 (0.0)/ 於 2009-8-27 04:17 PM 發表
C喇..我懷疑禾係咪女仔黎...
禾.....從來唔用呢D野去洗面....:L :L :L
最多都係....沖涼時用水沖沖就算..

U're Gifted~!
多謝您~一路好走~
回復 支持 反對

1萬

資深會員

回覆 #18 (0.0)/ 的帖子

嘩, 好羨慕呀... 我都想可以只係用水沖就得 !!!!!!!!!!!!
回復 支持 反對