DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

大家點睇個樓市呢?

特首已經講出好明確既方向, 佢覺得依家既係用家市, 四千銀既樓仲好多, 同九七比, 仲有 d 有四十幾個巴仙距離, 天價只係出在個別個案, 對整體唔會有影響, 如果唔係有瘋狂上升, 政府係唔會干預, 亦無考慮過要恢復賣地... :smile1
好明顯政府係好滿意現在既樓價, 會喜歡再穩步上升... :smile1
回復

我今日先投票..升硬...:L .:cry
回復

原帖由 hiker 於 2009-10-16 05:40 PM 發表
我今日先投票..升硬...:L .:cry

升就一定升, 仲會有機會一次過升得好急下添...   不過, 明年第三季就未必咁睇好... :)
回復

原帖由 SL88 於 2009-10-17 10:24 AM 發表

不過, 明年第三季就未必咁睇好... :)

請問點解?? :)
回復

原帖由 edd 於 2009-10-17 11:04 AM 發表

請問點解?? :)

嘩, 大佬, 好怕要解釋喎, 可以打成千字去分析喎, 或者簡單 d, 明年第三季, 我極相信退市行動已經開始左, 一切都唔明朗, 好難會睇好... :)
回復

Source: Hong Kong Commercial Post

按揭證券公司與十家銀行簽約,合作推出一至十年期定息按揭,實際年利率介乎1.25厘至3.78厘。計劃到期後,可再續按或選續最優惠利率減三厘。合作銀行包括匯豐、恆生、中銀香港、渣打和東亞等,申請期由本月廿七日至十二月底,相關貸款要在明年二月底提取。

另外, 金管局又叫銀行限制豪宅定位為二千萬以上, 只按六成, 一切看來好像有做緊野咁....  :smile1
回復

原帖由 SL88 於 2009/10/22 09:49 AM 發表

另外, 金管局又叫銀行限制豪宅定位為二千萬以上, 只按六成, 一切看來好像有做緊野咁....

e+ 大 6 富豪一炮過幾億 cash 買豪宅, 理 Q 你班香港窮富豪幾成按揭... :smile1
回復

原帖由 路路 於 2009-10-22 09:56 AM 發表

e+ 大 6 富豪一炮過幾億 cash 買豪宅, 理 Q 你班香港窮富豪幾成按揭... :smile1

你唔明我意思噃,我係話佢幫手穩定樓價,比多D人可以買樓,做D動作對個市唔會有振盪既。。。 :smile1
回復

豪宅價格想跌都難, 唔好話六成按揭, 直頭唔做按揭都無影響, 就如路路話齋, 大陸人買樓一炮過 cash. :L

去到日本了.

投資 851萬中高檔住宅 又買小型樓盤
中國富豪進軍日本樓市
2009年10月22日
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13339202
回復

施永青為樓市把脈:上半年升兩成 下半年存變數
(明報)2010年1月12日 星期二 05:05
【明報專訊】昨天正式淡出日常管理工作、只保留中原集團主席名銜的施永青,對今年上半年樓市非常樂觀,更一反市場普遍預期今年樓價全年上升約一成的看法。他預期,近期細價樓開始起動,中產才開始買樓投資,配合內地資金及本地投資者入市,預計今年上半年樓價將有兩成,但下 半年料樓或有變數。他亦透露,據了解,近期各大銀行紛紛將今年按揭業務指標調升,此舉亦對樓市有支持作用。

「你問我今年樓市如何,我也只是預測而已,不過,若同其他人比較,可能我最樂觀,我估計今年上半年樓價將上升約兩成,現在細價樓才起步,新界樓才剛開始起動,還有一輪升!」他又指出,雖然經濟依然未見太大好轉,但由於投資者儲存財富方式有變,將手上資金購入磚頭保值,故樓市持續向好。「聽同事講,這幾天單是係第一城都已升了好多,現時升市集中細價樓,因這類物業早前升得少。」

當資金回流實體經濟 樓市或回落

不過,他亦指出,下半年樓市或會有變數。「地產回落的時候,亦會係經濟上升的開始,到時資金亦會流入其他實體經濟內,樓市或者在這時回落。」他建議,可留意內地的出口增長情况,以便作經濟回升的參考。「雖然內地工資有增長,以我們公司為例,亦已加了6至7%人工,但現時內地出口仍然萎縮,相信資金仍將流入樓市。」

被問及對內地樓市的看法,他指出,雖然現時內地開始推出打擊樓價措施,但力度遠不如2005年。「首付增加當然會打擊購買力,加上內地銀行開始收緊貸款,對內地樓市有一定影響,但我覺得力度將遠遠不及2005年,加上這類措施需要時間才見成效,2005年當時推出宏調時,至2007年才見對樓市產生較大影響,因此相信今次的措施只會短期影響內地樓市。」

內房新政 打擊不及05年

至於淡出中原後,他稱會專心作慈善工作,但未有計劃再為中原籌劃上市,亦沒意從政。「我希望中原將來不止是生意愈做愈大,亦要關注到社會內所需要持續發展經濟模式……現在社會問題是資源分配不均,盈利往往只分配畀股東,利潤只落入少數人手上。」

他又笑言﹕「中原一向動力來自基層,基層員工今年已獲派6至7個月花紅,公司一向重視stakeholder(員工)多過shareholder(股東)……我覺得這種模式好過社民連的最低工資……既然我這種模式同資本主義違背,中原又點會搞上市!」

(明報記者陳天賜報道)
.
回復

你問我今年樓市如何,我也只是預測而已,不過,若同其他人比較,可能我最樂觀,我估計今年上半年樓價將上升約兩成,現在細價樓才起步,新界樓才剛開始起動,還有一輪升!

:faint :L
回復

原帖由 hiker 於 2010-1-12 08:18 PM 發表

當租和供都相差無幾, 真係無理由會跌喎...  :)
回復

原帖由 hiker 於 2010-1-12 08:18 PM 發表

我地d無殼蝸牛先要:faint 姐
回復

原帖由 SL88 於 2010-1-13 09:45 AM 發表

當租和供都相差無幾, 真係無理由會跌喎...  :)

阿爺都警告性出手了,總有20%升?:L

跌太多就可能性不大,再升...等阿爺出重手加返息+打壓政策?

如我所料,今日內銀股係"重災區",股價跌到幾個月內的新低點,如果樓價無改善,應該總有打壓政策出.

回復

原帖由 hiker 於 2010-1-13 11:33 AM 發表

阿爺都警告性出手了,總有20%升?:L

跌太多就可能性不大,再升...等阿爺出重手加返息+打壓政策?

如我所料,今日內銀股係"重災區",股價跌到幾個月內的新低點,如果樓價無改善,應該總有打壓政策出.

有美國哩個大國既拖累, 香港哩半年又點可能大幅加息呢, 下半年都係兩睇咋.... 升兩成比跌一成機會大好多好多... :)
回復

回復

回覆 #56 Hendrix 的帖子

郊區唔使咁貴,不過年輕一代真係有排供...:L

前年係北京西城區睇地產,舊樓15000/平米已經唔平...依家我諗最少18000-20000.:L
回復

@.@" 唔怪得跟團D酒店越住越遠。

好多年前D人己教去上海,住蘇州,每日坐火車來回。。。
回復

原帖由 dirtyman 於 2010-1-19 10:05 發表
@.@" 唔怪得跟團D酒店越住越遠。

好多年前D人己教去上海,住蘇州,每日坐火車來回。。。

正如好多人去澳門玩去澳門食, 但過珠海宿一宵, 更甚o既有 d 只訓骨場馬殺雞之後就訓.
回復

二手追擊:嘉湖山莊97貨13年蝕162萬
【16:46】2010年01月19日

【on.cc 專訊】利嘉閣高級經理黃景豪表示,天水圍嘉湖山莊本月買賣成交可望衝破200宗關口。當中一名外區用家以158萬元購入麗湖居3座低層G室,單位三房開則,建築面積709方呎,折合呎價2,228元。據悉,原業主在97年以320萬元購入上址,今番易手帳面虧損162萬元離場。

二手追擊:倚雲閣97貨轉讓仍賺670萬
【16:29】2010年01月19日

【on.cc 專訊】香港置業組別經理曹永達表示,一名外國回流客斥資約1,730萬元承接中半山倚雲閣高層C室,成交價創07年至新高,該單位面積約1,485方呎,3房1 套間隔連2個車位,享煙花及中環中心一帶景觀,呎價約11,650元。據了解,原業主於97年以約1,060萬元購入單位,是次成交帳面獲利約670萬元,物業升值約63%。

地點決定一切, 大家都係 97 接手, 一個獲利63%, 一個蝕 50.1%,
足足蝕走一層樓去

如果我係打算買樓住足二、三十年的話, 今年我跟市價入市都勉強講得通 (其實都唔係好通......);
但如果係打算住幾年, 之後(唔好彩)有小笨友而要換樓的話, 今年我覺得係同接火棒無分別.
到時供左幾年o既錢, 好可能就咁無哂 :L
回復