Julian_rock 發表於 2009-9-18 00:27:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
請問何謂之rangefinder機?
同SLR有咩分別嫁?
Bear2113 發表於 2009-9-18 00:56:24 | 顯示全部樓層
去yahoo search下先啦
你咁既誠意再講落去會比人圍架
回復 支持 反對

Julian_rock  樓主| 發表於 2009-9-18 15:28:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Bear2113 於 2009-9-18 12:56 AM 發表
去yahoo search下先啦
你咁既誠意再講落去會比人圍架

Hello C hing:)
我有上過wikipedia睇,但睇完都唔係好明,所以唯有問下啦
( http://en.wikipedia.org/wiki/Rangefinder_camera )

我唔明rangefinder機係用咩黎對焦....

當中有提及
" Most varieties of rangefinder show two images of the same subject, one of which moves when a calibrated wheel is turned; when the two images coincide and fuse into one, the distance can be read off the wheel. "
可能未用過,所以始終都係唔明吧

咁傳統rangefinder同digital rangefinder又有咩不同呢?
回復 支持 反對

totowai 發表於 2009-9-18 19:07:35 | 顯示全部樓層

回覆 #3 Julian_rock 的帖子

望入個觀景器,有兩個黄影,轉動個對焦環,令兩個黄影叠成一個,就對好焦了.
回復 支持 反對

馬鹿野狼Tamama 發表於 2009-9-18 20:22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Julian_rock 於 2009-9-18 03:28 PM 發表

我有上過wikipedia睇,但睇完都唔係好明,所以唯有問下啦
( http://en.wikipedia.org/wiki/Rangefinder_camera )

當中有提及
" Most variet ...

rangefinder機係用咩黎對焦....
- 三角測量原理
回復 支持 反對

floyd 發表於 2009-9-18 23:53:42 | 顯示全部樓層
請問何謂之rangefinder機?
叠影對焦 - 由VF看, 由左右兩個影像, 於中間重叠為之中焦

同SLR有咩分別嫁?
由矇到清為之中焦

咁樣會吾會易明D~~~~
回復 支持 反對

Bear2113 發表於 2009-9-19 00:37:32 | 顯示全部樓層
咁傳統rangefinder同digital rangefinder又有咩不同呢?
我未擁有過但我相信對焦方式會沿用Rangerfinder既黃點對焦,但感光部份會由菲林轉為cmos/ccd
回復 支持 反對

floyd 發表於 2009-9-19 00:48:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Bear2113 於 19/9/09 12:37 AM 發表
我未擁有過但我相信對焦方式會沿用Rangerfinder既黃點對焦,但感光部份會由菲林轉為cmos/ccd

Right~~
回復 支持 反對

coleung 發表於 2009-9-19 11:06:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Julian_rock 於 2009-9-18 03:28 PM 發表

當中有提及
" Most variet ...

Rangefinder 意为"测距仪", Rangefinder camera 是以"测量距离",然后調整鏡头方法对焦.
如何"测量距离"如何調整鏡头, 厂家之间有不同方法, e.g. Contax G1/G2 和 Leica.
但我相信相机用家更关心的是 rangefinder ,SLR 在使用上有何分别
回復 支持 反對

huaracheher 發表於 2009-9-19 14:39:42 | 顯示全部樓層
見到有個咁既post
小弟都想問問

係咪即係RF對焦時
焦點只可以喺中間?
(因為我見黃點係喺中間既)
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2009-9-19 15:31:15 | 顯示全部樓層
应该系以黄点/叠影为对焦区
回復 支持 反對

Julian_rock  樓主| 發表於 2009-9-20 00:19:58 | 顯示全部樓層
唔該晒咁多位師兄既指教!現在明白了
回復 支持 反對

Julian_rock  樓主| 發表於 2009-9-20 00:34:41 | 顯示全部樓層
原帖由 huaracheher 於 2009-9-19 02:39 PM 發表
見到有個咁既post
小弟都想問問

係咪即係RF對焦時
焦點只可以?中間?
(因為我見黃點係?中間既)

係wo,咁如果我想對的係左邊又會點呢.......
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2009-9-20 00:53:11 | 顯示全部樓層
甘就将部机移向左边lor. 用个黄点/叠影 对住你想对焦果个位

師兄, 想問是否不能先對焦, 後構圖, 因想入ME, 以前用D800會對了焦, 半按, 再構圖, 因有時專登想將主體在在旁邊  詳情 回復 發表於 2016-4-27 12:20 PM
回復 支持 反對

C.Y.L. 發表於 2009-9-21 23:30:16 | 顯示全部樓層
重有 SLR 相機係透過鏡頭去取景係WYSIWYG, Rangefinder 相機係由另一個viewfinder去取景,所以有視差.......

因為上述因由, SLR 相機用 filter (eg. CPL) 係可以 preview 個 outcome..... Rangefinder 相機就唔得la....
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2009-9-22 09:54:56 | 顯示全部樓層
What is WYSIWYG
回復 支持 反對

wongck5 發表於 2009-9-22 12:06:42 | 顯示全部樓層

回覆 #16 rocheung 的帖子

I think it is "What you see what you get" though I also don't know what I stand for.
回復 支持 反對

C.Y.L. 發表於 2009-9-22 13:04:40 | 顯示全部樓層

回覆 #16 rocheung 的帖子

WYSIWYG = "What You See Is What You Get"

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
koonam + 1 在下孤陋寡聞 又有錢入袋

查看全部評分

回復 支持 反對

ivanlaiwh 發表於 2016-4-27 12:20:18 | 顯示全部樓層
rocheung 發表於 2009-9-20 12:53 AM
甘就将部机移向左边lor. 用个黄点/叠影 对住你想对焦果& ...

師兄, 想問是否不能先對焦, 後構圖, 因想入ME, 以前用D800會對了焦, 半按, 再構圖, 因有時專登想將主體在在旁邊

應該話只能先對焦後構圖, 所以某 D 情況下 Final Product 會唔準 . 所以玩旁軸要學識另一個技巧 - 估焦 .  詳情 回復 發表於 2016-5-4 12:34 PM
回復 支持 反對

Ch@nSiR 發表於 2016-5-4 12:34:56 | 顯示全部樓層
ivanlaiwh 發表於 2016-4-27 12:20 PM
師兄, 想問是否不能先對焦, 後構圖, 因想入ME, 以前用D800會對了焦, 半按, 再構圖, 因有時專登想將主體在 ...

應該話只能先對焦後構圖, 所以某 D 情況下 Final Product 會唔準 .

所以玩旁軸要學識另一個技巧 - 估焦 .

Sorry 師兄, 有D唔明, 即然對焦點係中間, 如果人物在左右邊, 不是在中間, 但對焦點在中間, 甘入物亦會中焦?  詳情 回復 發表於 2016-5-4 12:47 PM
回復 支持 反對