K7 ISO 200 以上表現

CKWONG 發表於 2009-10-4 16:32:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有 Ching 話 K7 ISO 高過 200 已強差人意 .

如果是真的,咪重差過 K20D,K20D  ISO 400 都還可以喎 !!!

K7 咪變成天光機  ???

有無  K7  用家可比的意見 !!
Pentaxlam 發表於 2009-10-4 17:57:16 | 顯示全部樓層
我吾信,盡信書不如無書,好多野自己用過至知
回復 支持 反對

banny_seng 發表於 2009-10-4 18:02:32 | 顯示全部樓層
睇DPreview就清楚了!
回復 支持 反對

pfstar 發表於 2009-10-4 18:46:55 | 顯示全部樓層
唔好隨便信人!!這類大型論壇咩人都有!乜鬼牛鬼蛇神做野。
回復 支持 反對

tablelo 發表於 2009-10-4 19:06:02 | 顯示全部樓層
我覺得800可用, 1600, 3200 同任何機一樣, 都唔會常用, 6400 更唔使講
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2009-10-4 19:07:49 | 顯示全部樓層
自己買部感受下就知道過中問題
回復 支持 反對

merit 發表於 2009-10-4 19:51:44 | 顯示全部樓層
睇過DPREVIEW,都係嗰句:要DETAIL定少NOISE,同K20D差唔多
回復 支持 反對

take-that 發表於 2009-10-4 19:57:43 | 顯示全部樓層
我覺得可以用既iso比k10d高一級左右。
k7用到800,k10d用到400
回復 支持 反對

路人 發表於 2009-10-4 20:23:35 | 顯示全部樓層
自已睇dpreview, 同50d d300比
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk7/page16.asp
回復 支持 反對

siufay2005 發表於 2009-10-4 20:27:04 | 顯示全部樓層
我初頭都覺失望,尤其用開K20D (我也用過K10D),但當把Nosie cancel Tune 到 Strong 的時候就OK. 不過我不是太在意Noise問題,因為多Noise反而保留多些細節,其他牌子所謂少Noise,也只不過用Software擦走,但連細節都沒有。DPreview 做過Test,如果大家用Raw去影張相,其實與所謂幾過大牌子的機沒有分別,我深信是Pentax刻意把Noise and details一同留下來,讓用家決定要如果處理張相。如果真的接受不來,其實可以用software處理,尤其Pentax跟機software已經是很好的software。
回復 支持 反對

S-Asurada 發表於 2009-10-5 00:38:29 | 顯示全部樓層
原帖由 siufay2005 於 2009-10-4 08:27 PM 發表
我初頭都覺失望,尤其用開K20D (我也用過K10D),但當把Nosie cancel Tune 到 Strong 的時候就OK. 不過我不是太在意Noise問題,因為多Noise反而保留多些細節,其他牌子所謂少Noise,也只不過用Software擦走,但 ...

agree x 2
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2009-10-5 00:56:13 | 顯示全部樓層
K7 @ 800:faint :faint :faint ; DA*200/2.8 full open

noise or not ???

noise or not ???
回復 支持 反對

KawaiL 發表於 2009-10-5 00:57:15 | 顯示全部樓層
原帖由 waileung_yu 於 2009-10-5 00:38 發表

agree x 2

agree x 3
回復 支持 反對

拍攝新人班 發表於 2009-10-5 01:13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 路人 於 2009-10-4 08:23 PM 發表
自已睇dpreview, 同50d d300比
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk7/page16.asp

k7係iso 400已經跑出......
去到800 k20d 同k7已經好勁下...d300好d...

去到6400....冇眼睇
回復 支持 反對

pfstar 發表於 2009-10-5 03:10:55 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

Pentaxlam 發表於 2009-10-5 05:05:46 | 顯示全部樓層
原帖由 拍攝新人班 於 2009-10-5 01:13 AM 發表

k7係iso 400已經跑出......
去到800 k20d 同k7已經好勁下...d300好d...

去到6400....冇眼睇

有幾何用6400?
如果同135菲林比,ISO-3200好多機都好過菲林:L
回復 支持 反對

Original 發表於 2009-10-5 10:53:27 | 顯示全部樓層
邊個話笨機高ISO多NOISE..hehe

PENTAX K20D ISO 2000

JPG直出, 只係RESIZE過, 無PS過.

回復 支持 反對

denadanis 發表於 2009-10-5 11:54:18 | 顯示全部樓層
原帖由 CKWONG 於 2009-10-4 04:32 PM 發表
有 Ching 話 K7 ISO 高過 200 已強差人意 .

如果是真的,咪重差過 K20D,K20D  ISO 400 都還可以喎 !!!

K7 咪變成天光機  ???

有無  K7  用家可比的意見 !!

唔知你係唔係見到我問呢~~~:smile1
其實我係覺得佢既暗位既地方, noise好明顯
就算用到iso 100, 係室外影都好, 都係咁.....

經過同呢度好多ching研究過
你只要off晒d咩高光校正, 陰影補償, nr set高
ev + 0.3會仲好d, 不過d相就會光左
咁就好正的
回復 支持 反對

lamlamhouse 發表於 2009-10-5 13:00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 denadanis 於 2009-10-5 11:54 發表

你只要off晒d咩高光校正, 陰影補償, nr set高 ...

你那張iso 100 noise好明顯的相有無得睇睇AR?
研究下係乜原因.
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2009-10-5 13:02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 denadanis 於 2009-10-5 11:54 AM 發表

你只要off晒d咩高光校正, 陰影補償, nr set高 ...

太陽能電筒
回復 支持 反對